Povežite se s nama

U fokusu

“Gradonačelniče, nismo građani drugog reda, počnite rješavati probleme u 2. mjesnom odboru!”

Objavljeno:

- dana

NA INICIJATIVU REFORMISTA ANKETA

Drugi mjesni odbor Varaždin prvi je u Varaždinu proveo anketu među građanima koji u njemu stanuju. Anketa se provodila tijekom svibnja i lipnja i u njoj je ispitano ukupno 466 osoba.

Rezultati su pokazali nezadovoljstvo građana zbog izostanka investicija, a gotovo polovica ispitanih (44,8%) smatra da se Grad Varaždin ne brine dovoljno prema tom mjesnom odboru!  

“Kućanska rampa”, buka i loš zrak

Jedan od glavnih problema su gužve na “Kućanskoj rampi”.

– Prometne gužve na rampi, buka koju stvara željeznički promet te pješački pothodnik koji nije prilagođen potrebama suvremenog čovjeka, a posebice roditelja sa dječjim kolicima i osobama s invaliditetom, građanima navedenog mjesnog odbora veliki su problem. Građani  smatraju da bi se gradska vlast trebala ozbiljnije pozabaviti pronalaskom rješenja kojim bi omogućila kvalitetniju prometnu povezanost ovog dijela grada sa centrom – navodi Mirko Šemiga, predsjednik Vijaća 2. MO iz redova Narodne stranke – Reformisti.

Dodaje da je problem što se u tom mjesnom odboru izgradnjom novih stambenih zgrada povećao broj stanovnika, posebno mladih obitelji s djecom, no adekvatnog sportskog igrališta nema.

Obećali ste rasvjetu u Koblenzovoj i uz istočnu obilaznicu, no očito ništa od toga – upozrio je Šemiga

– Dosadašnji apeli, poput onog da se uredi devastirano igralište “Srednjoškolac” nisu naišli na razumijevanje. Nogost upi su loši, mnogi nisu adekvatno sanirati, a javna rasvjeta u Koblenzovoj ulici i na potezu uz istočnu obilaznicu ni ove godine neće biti riješenja, iako je gradonačelnik javno obećao građanima našeg mjesnog odbora – upozorio je Šemiga.

Građanii 2.MO iskazali su također i veliku zabrinutost oko kvalitete zraka koji udišu i učestaloj izloženosti neugodnim mirisima koji dolaze iz smjera pročistača koji se nalazi na Motičnjaku, obližnje Energane u vlasništvu Univerzala, a često iz “zapuhne”  i nesnosni smrad koji stvaraju bale na ulazu u grad.

– U Varaždinu ne postoji kontrola kvalitete zraka čija kvaliteta se ne prati niti ne kontrolira, te građani smatraju da grad što hitnije mora pronaći sredstva za kupnju pokretne stanice koja se po potrebi može koristiti za mjerenje kvalitete zraka na području cijelog grada Varaždina – upozorava Šemiga.  

Mnogi građani tog dijela grada jako su nezadovoljni zbog dugogodišnjeg zanemarivanja njihovih potreba te su mnogi prilikom anketiranja iskazali spremnost da sudjeluju u prosvjedu kojim bi konačno skrenuli pozornost gradske vlasti na probleme s kojima su suočeni.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA

U fokusu

Sanja Šprem: Premijer se hvali brojkama, a nakon šest sastanaka ponudili su nam nulu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Matice hrvatskih sindikata nezadovoljni su tijekom pregovora s Vladom o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za zaposlenike u javnim službama, piše Jutarnji.

 Sindikati traže uvođenje 13. plaće i poboljšanje materijalnih prava, među kojima rast božićnice s 1500 na 2000 kuna, kao i rast iznosa za sistematske preglede do 1500 kuna. Po riječima predsjednice Sindikata hrvatskih učitelja Sanje Šprem, ponuda Vlade nakon šest sastanaka jednaka je nuli.

– Ako se to uopće može zvati ponudom, ona je za sindikalnu stranu neprihvatljiva. Poruka vladinih pregovarača jest da nema rasta osnovice u 2022. godini, što zapravo znači da nema rasta osnovice pune dvije godine jer je zadnji rast bio u siječnju 2021. – izjavila je Šprem.

 Dodaje kako Vladi uopće nisu u fokusu ni pojedina materijalna prava iz TKU-a. Zasad su vladini pregovarači spremni razgovarati samo o iznosu sistematskih pregleda i prijevoza, što sindikatima nije dovoljno.

– Ako se očekuje rast inflacije od 3,5 do četiri posto, ako se očekuje rast plaća u privredi, a premijer se hvali da smo ekonomski jedna od najbrže rastućih država u EU, onda ne razumijem zašto bi bilo koji zaposlenik u javnom sektoru očekivao da do rasta osnovice neće doći. Primarno težište stavili smo na rast osnovice, no u TKU-u je niz materijalnih prava. Vlada mora shvatiti da ako tvrde da država dobro stoji, tad nijednom zaposleniku nije prihvatljiva velika nula. Tražimo odgovornost Vlade kojoj bi trebao biti cilj motivirati zaposlenike da ostanu u Hrvatskoj – poručila je Šprem, uz zaključak kako ovakva ponuda Vlade “utječe na želudac”, a ujedno je i poruka da najveći poslodavac ne cijeni svoje zaposlenike.

Izvor: Jutarnji

Nastavite čitati

U fokusu

Ponovno porasle cijene goriva: od ponoći plaćamo najskuplji benzin dosad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od ponoći je ponovno poskupjelo gorivo, i to najviše benzin, čija je cijena sada viša nego što je ikad bila u Hrvatskoj, pišu cijenegoriva.info.

Naime, benzin je poskupio za čak 24 lipe pa je tako najniža cijena Eurosupera 95 na nekim benzinskim postajama 11,37 kuna, a na nekima doseže čak 11,57 kuna.

Cijena dizela porasla je za 21 lipu, a cijena autoplina viša je za tri lipe.

Podsjetimo, prije toga je najviša cijena benzina bila 11,35 kuna, i to u listopadu prije Vladinog zamrzavanja cijena goriva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje