Povežite se s nama

U fokusu

Gradonačelniče, vas diskriminira Fond, a vi nas zbog štakora!

Objavljeno:

- dana

OTVORENO PISMO GRADONAČELNIKU HABUŠU

Gradonačelnik Goran Habuš prošli je tjedan izjavio da Ministarstvo zaštite okoliša i Fond za zaštitu okoliša diskriminiraju Grad Varaždin po pitanju rješavanja bala otpada.

Predstavnici suvlasnika stanara Dejan Žmuk iz zgrade u Ulici hrvatskih branitelja 11 i 15 te Mato Stojanović iz zgrade u Jalkovečkoj 98l sada su mu uputili  otvoreno pismo u kojem traže da on prestane s diskriminacijom Varaždinaca po pitanju naplate deratizacije, o čemu smo nedavno pisali u Regionalnom tjedniku.

Pola Varaždina izvrgnuto deratizaciji, pa ništa

– Poštovani gradonačelniče, želimo iskazati punu podršku vašem stavu kojim ste pokazali da ste protiv diskriminacije, konkretno diskriminacije prema Gradu Varaždinu u slučaju s financiranjem rješenja za „bale smeća“. No, ovim putem ponovno vas želimo podsjetiti da je pola Varaždina također izvrgnuta diskriminaciji i to u slučaju provođenja deratizacije – navodi se u pismu poslanom Habušu.

– Prekinite diskriminaciju kojoj su izloženi stanari u zgradama, koji čine oko pola Varaždina te osigurajte provođenje zakona – apeliraju Žmuk i Stojanović

Žmuk i Stojanović gradonačelnika podsjećaju kako su već nekoliko puta upozoravali da redovnu deratizaciju po kućama plaća Grad Varaždin, dok redovnu deratizaciju po zgradama do tih kuća moraju plaćati sami stanari – iz pričuve. Ujedno podsjećaju na  Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koji je vrlo jasan po tom pitanju.

– U članku 4. tog zakona navodi se da su RH, odnosno Grad Zagreb, općine i gradovi (tu valjda spada Grad Varaždin) obavezni osigurati provođenje mjera za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti propisane ovim zakonom, te sredstva za njihovo provođenje, kao i stručni nadzor nad provođenjem tih mjera. Stoga vas pozivamo, kao osobu na čelnoj poziciji ovoga grada, da u skladu sa svojom izjavom, prekinite diskriminaciju kojoj su izloženi stanari u zgradama, koji čine oko pola Varaždina te osigurate provođenje zakona. Molimo da nas, stanare zgrada preko javnih glasila grada Varaždina upoznate kada možemo očekivati deratizaciju po zgradama, kao što se provodi po kućama, te da u proračunu osigurate sredstva za to – navode u pismu Žmuk i Stojanović.  

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović; ARHIVA RT

U fokusu

Umro je gradonačelnik Zagreba Milan Bandić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Grad Zagreb

Nacinalni mediji javljaju da je umro zgrebački gradonačelnik Milan Bandić.

Bandić je umro od srčanog udara, a tužnu vijest je potvrđena i iz Grada Zagreba.

Bandiću je pozlilo kasno navečer u subotu te ga je Hitna prevezla u bolnicu Sveti Duh, piše telegram.hr. Vijest je objavila i HINA.

– U dubokoj tuzi obavještavamo sugrađanke i sugrađane, suradnike, prijatelje, zagrebačku i hrvatsku javnost da je iznenada, danas, 28. veljače u 66. godini života od posljedica srčanog udara preminuo gradonačelnik Grada Zagreba gospodin Milan Bandić – objavljeno je u nedjelju, 28. veljače, u noći iz Grada Zagreba.

– Živio je za svoj grad, za Zagrepčanke i Zagrepčane koji su mu u svemu što je radio bili na prvom mjestu, za posao koji je s ljubavlju i energijom, unoseći cijeloga sebe – bez ostatka, obavljao 21 godinu. O detaljima, terminu pogreba, održavanju komemorativnog skupa, kao i ostalim informacijama vezanim uz ovu tužnu vijest, javnost ćemo obavijestiti naknadno. Počivao u miru – objavili su.

Nastavite čitati

U fokusu

Marijan Škvarić: “Bahatost župana Čačića dovela do bacanja spasonosnog cjepiva“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zašto se ne pripremi sustav procjepljivanja u Varaždinskoj županiji, pitanje je koje se nameće posljednjih tjedan dana. S obzirom na to da trenutno nema dovoljno cjepiva za sve zainteresirane, nužno je pripremiti sustav kako bi u trenutku neprekidne opskrbe cijepljenje funkcioniralo na najvišoj razini, smatra Marijan Škvarić, v.d. predsjednika HNS-a Varaždinske županije.

No, Varaždinska županija ne razmišlja o tome, pa se cjepivo, kojeg ionako ima premalo, čak i baca. Škvarić se u svom najnovijem priopćenju za medije zato pita „zašto su zakazala Županija, Dom zdravlja i Stožer civilne zaštite Varaždinske županije?“

– Vjerojatno zbog osobe koja se u „sve razumije“, bahatog župana koji sve to rješava u 15 minuta. Apsurdno je da župan s ponosom ističe da se cjepivo bacilo. Da su postavljeni jasni kriteriji i da je organizacija na višoj razini, moglo je biti cijepljeno još 15 ljudi koji su u rizičnoj skupini, no kako je župan jedan jedini i „svemogući“, može ako želi cjepivo i  baciti – ističe Škvarić.

Po njemu, na razini županije potrebno je organizirati sustav punktova i mobilnih timova te pokrenuti internet platformu i mobilnu aplikaciju putem kojih će građani podnositi zahtjev za cijepljenjem i u realnom vremenu moći pratiti tijek procjepljivanja, stanja zalihe cjepiva i ostale ključne informacije, predlaže Škvarić.

– Na taj bi se način ubuduće izbjeglo cijepljenje preko reda te stvaranje dnevnih viškova cjepiva, a prioritetne skupine uistinu bi bile prioritetne. Kontrola bi se vršila jednim klikom, a ne povjerenstvom koje će to razmatrati i, kako nam je to već poznato, teško nešto konkretno i riješiti. Ukoliko se sve ne pripremi, možemo očekivati redove kojima smo svjedoci i ovih dana, a znamo da je riječ o starijim i visokorizičnim osobama – napominje i poziva varaždinskog župana da nakon četiri godine „nerada napokon učini nešto konkretno i korisno za stanovnike Varaždinske županije“.

– Župane, izgubili ste obraz, nije sve počelo, niti sve završava s Vama. Vodite brigu o potrebama ljudi, kako onih koji su zdravstveno ugroženi, tako i o gospodarstvenicima koji su temelj za razvoj naše županije – poručuje Marijan Škvarić.

Nastavite čitati