Povežite se s nama

U fokusu

“Gradonačelnici i načelnici Varaždinske županije nisu zainteresirani za razgovor s poduzetnicima “

Darko Molnar

Objavljeno:

- dana

Regionalni ured Varaždin udruge Glas poduzetnika planirao je održati panel 19. veljače s predstavnicima grada Varaždina, Varaždinske županije te ostalih gradova i općina.

Tema tribine trebala je biti “Pomoć poduzetnicima i uvjeti otvaranja gospodarstva Varaždinske županije.”

– Međutim, panel rasprava neće se održati jer većina pozvanih političara nije bila zainteresirana za dijalog. Razočarani smo činjenicom da gradonačelnici i načelnici ne žele razgovarati o otvaranju gospodarstva te o pomoći poduzetnicima i njihovim zaposlenicima.
Ističemo da je za sve poduzetnike očuvanje radnih mjesta i osiguravanje plaća radnicima glavni cilj. Također, naglašavamo da je pojedinim djelatnostima mjesecima zabranjen rad, a nezaposlenost se povećava. Poduzetnici i obrtnici te njihovi zaposlenici samo žele raditi. Jedan od naših glavnih zahtjeva je da se od 1. ožujka omogući rad restoranima i kafićima. Osim toga, sredinom siječnja Varaždinskoj županiji, gradovima i općinama Regionalni ured Varaždin poslao je zahtjeve za ukidanje pojedinih nameta ne bi li se barem malo amortizirali gubitci, a sve u cilju očuvanja radnih mjesta i osiguravanja plaća radnicima. Stoga su na panel pozvani oni koji su prvi reagirali na naše zahtjeve: župan Varaždinske županije Radimir Čačić, gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok, gradonačelnik Novog Marofa Siniša Jenkač, gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić i načelnik općine Beretinec Igor Kos. Na panelu su trebali sudjelovati Hrvoje Bujas, predsjednik udruge Glas poduzetnika i Darko Molnar, voditelj Regionalnog ureda UGP-a Varaždin. Poziv na panel raspravu prihvatio je jedino gradonačelnik Čehok, župan Čačić namjeravao je poslati zamjenu, gradonačelnik Jenkač se ispričao, a ostali se nisu ni javili – ističu iz Glasa poduzetnika.

– Očekujemo da će oni koji su obećali da će provesti određene mjere za pomoć gospodarstvu biti ažurniji po pitanju realizacije tih mjera nego što su bili spremni za planirani dijalog na panelu. Naši zahtjevi su realni, otvoreni smo i uvijek spremni na dijalog te suradnju. I dalje ćemo inzistirati na ukidanju nameta koji su predugo na teret poduzetnicima, ali i svim građanima. Vjerujem da će svi načelnici i gradonačelnici u Varaždinskoj županiji pozitivno reagirati na naše zahtjeve jer jedino suradnjom i možemo ovaj kraj dalje razvijati – rekao je Darko Molnar, voditelj Regionalnog ureda Varaždin UGP-a.

U fokusu

Ne štima broj listića: na jednom biračkom mjestu u Gornjoj Voći poništeno glasanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na jednom glasačkom mjestu u Općini Donja Voća ponovno će se održati lokalni izbori i to već 23. svibnja.

Naime, Općinsko izborno povjerenstvo Općine Donja Voća 16. svibnja donijelo je odluku da se poništava glasovanje na biračkom mjestu broj 006 Gornja Voća-2. Određeno je da će se na ovom biračkom mjestu 23. svibnja ponovno glasati za načelnika i članove općonskog vijeća Općine Donja Voća, ali i župana Varaždinske županije te Županijsku skupštinu.

Objašnjeno je da nije sve bilo uredu s broem listića.

Prilikom prebrojavanja glasova na biračkom mjestu broj 006 Gornja Voća-2, za izbor načelnika Općine Donja Voća birački odbor utvrdio je da je glasovalo ukupno 324 birača, dok je prema glasačkim listićima u glasačkoj kutiji broj glasova 325.

Također, prilikom prebrojavanja glasova za izbor članova općinskog vijeća Općine Donja Voća birački odbor utvrdio je da je glasovalo ukupno 318 birača, dok je prema glasačkim listićima u glasačkoj kutiji broj glasova 319.

Kada su se prebrojavali glasovi za izbor župana i zamjenika župana Varaždinske županije birački odbor utvrdio je da je glasovalo ukupno 315 birača, dok je prema glasačkim listićima u glasačkoj kutiji broj glasova 316.

Prilikom prebrojavanja glasova na biračkom mjestu broj 006 Gornja Voća-2, za izbor članova Županijske skupštine Varaždinske županije birački odbor utvrdio je da je glasovalo ukupno 311 birača, dok je prema glasačkim listićima u glasačkoj kutiji broj glasova 313.

Odredbom čl. 63. st. 2. Zakona o lokalnim izborima propisano je da, ako se prilikom prebrojavanja glasačkih listića utvrdi da je njihov broj veći od utvrđenog broja birača koji su glasovali, birački odbor o tome odmah obavještava nadležno izborno povjerenstvo. Nadležno izborno povjerenstvo odmah raspušta birački odbor i imenuje novi te određuje ponavljanje glasovanja na tom biračkom mjestu koje će se obaviti sedmog dana od dana prvog glasovanja.

Prema privremenim rezultatima lokalnih izbora za Općinu Donja Voća, koje je objavio DIP, obrađeno je 83,3 % glasova, odnosno 5 od šest biračkih mjesta. Više od polovice glasova, odnosno 52 % dobila je Reformistica Sanja Kočet i vjerojatno je da će postati nova načelnica. Dosadašnji načelnik, HDZ-ov Krunoslav Jurgec dobio je 31,6 % glasova.
Teško da će novo glasanja na jednom biračkom mjestu poremetiti taj omjer značajnije. Jurgec je već svojoj protukandidatkinji čestitao na pobjedi na svom Facebooku.

Nastavite čitati

U fokusu

Tko će imati većinu u varaždinskom Gradskom vijeću?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon lokalnih izbora zanimljivo će biti tko će i kako formirati većinu u varaždinskom Gradskom vijeću.

Za Gradsko vijeće lista Ivana Čehoka dobila je 22,47 %, SDP 19,66 %, Budimo grad 16,60 %, HDZ, HSLS, HSU 14,73 %, Reformisti 7,34 %, lista Davora Patafte 6,16 %, Most 4,55 %, Domovinski pokret 3,28, HNS 3,10 % i Centar 2,05 %.

Kad se to preračuna u mandate u Gradskom vijeću, lista Ivana Čehoka ima šest vijećnika, pet ih ima SDP, po četiri Budimo Grad i HDZ, a po jedan nezavisna lista Davora Patafte i Reformisti.

No, za većinu u vijeću potrebno je 11 ruku.

HDZ je u prošlom sazivu bio pozicija s Čehokovim vijećnicima, a hoće li sada također biti u koaliciji s listom Ivana Čehoka?

No, HDZ i Čehokovi vijećnici zajedno imaju 10 ruku, pa će sigurno tražiti podršku od nezavisne liste Davora Patafte ili Reformista što je malo vjerojatno.

– Nemamo problem s time da u Gradskom vijeću budemo žestoka opozicija – naglasio je Damir Habijan, predsjednik HDZ-a Grada Varaždina u nedjelju navečer kada se još nije znao točan broj vijećnika u varaždinskom Gradskom vijeću.

S druge strane SDP i Budimo grad zajedno imaju devet ruku u vijeću i za formiranje većine biti će ima potrebna podrška jednog Reformista i vijećnika s nezavisne liste Davora Patafte.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!