Povežite se s nama

Život i društvo

Gradonačelnik Bosilj uručio ključeve vlasnicima novih 56 POS stanova u zgradi u Wiesertovoj

Foto: Grad Varaždin

Objavljeno:

- dana

Vlasnicima novih 56 POS stanova u zgradi u Ulici Adolfa Wieserta danas, 29. studenoga, gradonačelnik Grada Varaždina Neven Bosilj uručio je ključeve na prigodnoj svečanosti.

Ravnatelj JU Gradski stanovi Roman Veršić uvodno je iznio detalje samog projekta izgradnje POS zgrade: “Investicija na ovoj zgradi vrijedna je 39 milijuna kuna. Radi se o zgradi s ukupno 56 stanova, 30 garaža i 60 parkirnih mjesta. Stanovi su od dvosobnih do trosobnih površine od 60 do 100 metara kvadratnih. Prosječna cijena stana je 1300 eura po kvadratu.”

Dodao je da je zgrada zgrada opremljena optičkim kablovima, digitalnim brojilima s daljinskim očitačima i polupodzemnim spremnicima za odlaganje otpada. Zahvalio se izvođačima radova, nadzornim inženjerima i projektantima. Također je zahvalio APN-u i OTP banci koji su financijski pratili cijeli projekt. Tvrtka Colas uredila je okoliš, a zahvalio se Zagorje Tehnobetonu i ZTB gradnji koji su završili projekt u roku. Napomenuo je da će doći do vještačenja o povećanju cijena te prijedloga o priznavanju viših troškova koji će biti izloženi članovima upravnog vijeća Gradskih stanova, a potom i članovima Gradskog vijeća. Zahvalio se i direktorima Varkoma Bruni Isteru i Čistoće Zoranu Svetecu te zamjeniku gradonačelnika Miroslavu Markoviću.

Na početku svečanosti gradonačelnik Bosilj kratko se obratio uzvanicima i vlasnicima novih stanova: “Završetkom ove zgrade završila je Prva faza POS – Novakova s ukupno 168 stanova, u dvije zgrade po 28 stanova i dvije zgrade s 56 stanova. Grad Varaždin je osigurao zemljište i infrastrukturu, te je bio investitor na uređenju okoliša za sve četiri zgrade. Da bismo započeli s drugom fazom izgradnje bilo nam je potrebno riješiti pravne zavrzlame i sporove oko zemljišta i to smo uspjeli potpisivanje potpisivanjem nagodbe s TH Investom. Potpisom te nagodbe dobili smo zemljište iza ove zgrade od oko 18.000 metara četvornih. Gradski stanovi će za daljnju izgradnju imati 6000 metar četvornih zemljišta, a Grad Varaždin 12.000 je dobio za komunalnu infrastrukturu. Tu predviđamo izgradnju igrališta, parka i vrtića. Potpisivanjem te nagodbe je Gradu i Gradskim stanovima iznad glave skinut je mač veći od 140 milijuna kuna sudskih tužbi sporova koji su se vodili na različitim sudovima. Paralelno sa zemljištem rješava se problem kućanske rampe. Ova ulica postat će zapravo „žila kucavica“ ovog dijela grada. U sljedećih desetak dana trebali bi dobiti lokacijsku dozvolu za podvožnjak Supilova – Wissertova. Gradit će se i dva rotora ispred sadašnje kućanske rampe i drugi ispred glavnog kolodvora. Time će se kućanska rampa zatvoriti i sav promet će ići ovim novim podvožnjakom.”

Gradonačelnik Neven Bosilj na kraju svog govora rekao je da svi ti projekti ovise o podršci u Gradskom vijeću te izglasavanju proračuna. Ponadao se da će se uspjeti pronaći zajednički jezik s gradskim vijećnicima da se proračun izglasa.

Na kraju pohvalio je ravnatelja Javne ustanove Gradski stanovi Romana Veršića i članove njegove ekipe te je dodao sa su pred novu zgradu postavljeni i polupodzemni spremnici za odlaganje otpada. Najavio je da će takve spremnika dobiti u buduće i ostale zgrade kako bi se uspostavio sustav pravilnog fakturiranja odlaganja otpada.

Život i društvo

Trnovečki mališani uz predstavu Kristijana Ugrine učili o važnosti ekologije i razvrstavanju otpada

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Iz maštovitog Malog grada u Općinu Trnovec Bartolovečki stigla je predstava „Eko patrola” koja se bavi vrlo važnom i aktualnom temom – ekologijom i razvrstavanjem otpada. 

Predstava je odigrana u Dječjem vrtiću Zeko, Osnovnoj školi Trnovec i na kraju, Osnovnoj školi Šemovec gdje ju je pratilo i njoj sudjelovalo 59 učenika od 1. do 4. razreda.

U predstavi su mališani pratili Puža i Ježa kojima prolaznici napune livadu smećem i onečiste njihov dom, a oni potom, kako bi taj otpad sanirali, pune šarene kantice odgovarajućom vrstom otpada.

Uz to, predstava je interaktivna jer se Puž i Jež cijelo vrijeme obraćaju publici kao leptirićima pa ih zamole i da im pomognu pospremiti taj nered i oforme eko patrolu od njih tako da svakom daju krilca u boji spremnika koji mora napuniti. Osim o odvajanju otpada, predstava djecu educira i o važnosti zdrave prehrane i tjelovježbe.

Ravnateljica OŠ Šemovec Marina Hižak istaknula je kako u školi pridaju veliku važnost ekologiji.

–  Predstava ekološke tematike pobuđuje ekološku svijest kod naših učenika, a na taj način želimo djelovati na naše učenike kako bi bili svjesni važnosti očuvanja našeg okoliša te pitanja razvrstavanja otpada što je bitno u kućanstvima, o čemu u školi vodimo posebnu brigu. U učionicama imamo posebne spremnike za različite vrste otpada – kazala je Hižak dodavši kako kod učenika posebno žele pobuditi svijest i o biootpadu što je važno kod školskih užina, a upravo je ova predstava jedna zaokružena priča ovogodišnjeg projekta kojeg škola provodi.

– Hrana ne bi smjela biti otpad, već bismo prema tome što dolazi pred nas trebali imati poštovanje. Predstavu nam je omogućila Općina i vjerujem da će učenici u njoj uživati – dodala je ravnateljica uoči predstave.

Ovaj hvalevrijedan projekt ne bi bio moguć bez podrške Općine čija načelnica Verica Vitković često naglašava važnost brige o očuvanju okoliša.

-Ovo je još jedan dokaz koliko nam je bitno poticati svijest o zaštiti okoliša i razvrstavanju otpada koji je danas goruća tema. A s takvim pristupom potrebno je krenuti od najmanjih nogu. Zato je značaj ove predstave za naše školarce i vrtićarce iznimno velik jer kroz igru i na slikovit način djeca najbolje uče kako takve stvari primijeniti kasnije u životu – kazala je načelnica i napomenula kako će Općina i ubuduće uvijek rado podržavati ovakve projekte.

Poznat hrvatski glumac i autor predstave Kristijan Ugrina rekao je kako je ekologija, koja je tema predstave, bila važna oduvijek, samo joj se sada počela pridavati veća pažnja i medijski prostor.

-Volim predstave po manjim sredinama jer su djeca mirna, prate predstavu, uživaju u njoj i sudjeluju. Dosad su predstave bile dobro prihvaćene – rekao je Ugrina koji u predstavi glumi Puža uz Ježa, odnosno Vedrana Živolića.

Nastavite čitati

Život i društvo

Istraživanje pokazalo da “zelenim” etiketama na proizvodima ne vjeruje 70 % građana Hrvatske

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Hrvatska europarlamentarka Biljana Borzan, autorica zakonskog prijedloga za jačanje položaja potrošača te dulje trajanje uređaja i zabranu ugrađenih kvarova, najavila je obračun s lažnim “zelenim” reklamiranjem koje obmanjuje građane.

U sklopu EU zakona Borzan planira zabraniti neutemeljene i nedokazive ekološke reklamne tvrdnje poput “klimatski neutralno” ili “dobro za okoliš”.

Borzan je naručila istraživanje javnog mnijenja koje je pokazalo da gotovo svi građani primjećuju tu vrstu reklamiranja, ali dvije trećine njih u njih ne vjeruje.

– Te oznake su sveprisutne, moje istraživanje pokazuje kako ih je primijetilo 89 % ispitanih građana Hrvatske. Njih 80 % je reklo da nikad nije provjerilo istinitost takvih tvrdnji, a 70 % je izjavilo da im ne vjeruje. Proizvođači su prepoznali kako je ekološki otisak proizvoda sve važniji kupcima, pogotovo mlađima, i zato ističu zelene tvrdnje i etikete bez ikakvog uporišta – upozorava Borzan.

– Veliki korak naprijed u tom smjeru smo napravili danas na odboru za okoliš, zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta. Reklamne tvrdnje tog tipa će u budućnosti morati biti provjerene, dokazane i odobrene od strane neovisnih i stručnih tijela – smatra Borzan.

Računajući na ekološku svijest građana, proizvođači širokog raspona proizvoda sve više koriste takve prakse. Trenutno se u EU plasira više od 1200 takvih oznaka i tvrdnji, od kojih manje od 35 % ima neki oblik certifikata ili provjere.

– Svašta se reklamira i prodaje pod “zeleno” jer nema nikakvih propisa koji to reguliraju. Sada možete prodavati namještaj i na pakiranju bez ikakve provjere tvrditi da u njegovoj proizvodnji nije stradalo niti jedno stablo u Amazoni. Ili možete sami svojoj tvrtki dodijeliti priznanje da je klimatski neutralna i to staviti na ambalažu ili web stranicu. Kada nema pravila cvate lov u mutnom i sadašnja situacija je idealna za varanje potrošača – smatra Borzan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje