Povežite se s nama

Međimurje

Gradonačelnik Dražen Srpak: Oni koji se “najviše razumiju” na prosvjed nisu ni došli

Objavljeno:

- dana

Građani Murskog Središća ponovno su izašli na ulicu. Prosvjednim prelaženjem preko zebre su zaustavili promet gradskim središtem kako bi još jednom upozorili na problem prekomjernog prometa, posebno teretnog, s kojim se Grad Mursko Središće bori već godinama.

Nova kamera

Cijelo to vrijeme Grad u suradnji s državnim institucijama pokušava pronaći trajno rješenje. Dosad je kroz Mursko Središće na državnoj cesti D209 brzina ograničena na 40 kilometara na sat, postavljeni su mjerači brzine, pojačan je nadzor Prometne inspekcije, policija pojačano nadzire promet, a uskoro će biti postavljena i kamera koja će slati „čestitke“ prebrzim vozačima. Sve ovo učinjeno je na inicijativu Grada, no trajno rješenje problema jedino je u gradnji obilaznice s hrvatske i slovenske strane te novoga cestovnog mosta preko Mure. Novi prosvjed okupio je velik broj građana, a priključio mu se i gradonačelnik Dražen Srpak.

– Jako sam nezadovoljan što se oni najglasniji i oni koji se „najviše razumiju“ u problem teretnog prometa nisu uključili u prosvjednu šetnju – istaknuo je Srpak te se osvrnuo na posljednje poteze vezane za rješavanje ovog problema.

Trajno rješenje predstavlja jedino izgradnja obilaznice s hrvatske i slovenske strane te novi most preko Mure

– Iako je problem prometa kroz Mursko Središće općepoznat, ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Oleg Butković je prvi ministar iz nadležnog resora koji je službeno posjetio Mursko Središće. Ministar je problem želio riješiti zabranom tranzitnog prometa za teretna vozila teža od 7,5 tona. U tom trenutku nastalo je veliko nezadovoljstvo hrvatske i slovenske Udruge prijevoznika, pa je ministar Butković popustio i predložio da se započne s procesom prekategorizacije graničnog prijelaza Mursko Središće – Petišovci iz međunarodnog u međudržavni za teretni promet.

Privremeno rješenje bila bi prekategorizacija graničnog prijelaza iz međunarodnog u međudržavni

Taj bi potez omogućio da ovim prometnim pravcem mogu prometovati isključivo hrvatska i slovenska teretna vozila, čime bi se promet, prema projekcijama policije, smanjio za 70 posto i došao u prihvatljive okvire na razini otprije ulaska u Europsku uniju – objasnio je gradonačelnik Srpak.

Teška nesreća

I dok je hrvatska Vlada odradila sve potrebno za prekategorizaciju graničnog prijelaza, izostao je adekvatni odgovor slovenskih kolega.

– Upoznati smo s mogućnošću da se jednostranom odlukom hrvatske Vlade tranzitni promet preusmjeri na druge pravce ako se ne postigne dogovor sa slovenskom Vladom. U tom slučaju trebali bismo povući takav potez, a najkasnije s 1. siječnjem 2019. godine – mišljenja je Srpak. A koliku opasnost predstavlja gusti teretni promet za sigurnost ljudi i imovine pokazuje i posljednja teška prometna nesreća, koja se dogodila u petak, 28. rujna. U Ulici Josipa Broza Tita, u neposrednoj blizini graničnog prijelaza, vozač kamiona je naletio na pješakinju koja je u nesreći zadobila teške tjelesne ozljede.

Međimurje

VIDEO “Oprosti mi” novi singl i spot međimurskog pjevača Hjera

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novi singl i videospot nedavno je izdao Hrvoje Krištofić-Hjer.

Pjevač iz Čakovca o kojem smo već pisali ovoga se puta predstavlja pjesmom “Oprosti mi”. Izdavač je Hamar Media/Vera Music. Autor teksta je sam Hjer, dok je glazbu napisao Miroslav Lesić Lesique, koji je zaslužan i za aranžman, produkciju, mix te mastering.

Prateće back vokale otpjevali su Bruno Kovačić, Vjekoslav Ključarić, Miroslav Lesić Lesique, Mario Jagec, Alen Železnjak, Ivan-Goran Herman, Alen Horvat-Zeko, Vanja Ovčar, Dorian Stipčić, Gabriela Hrženjak, Tamara Korunek i Klementina Vodušek.

Poslove režije, kamere i montaže odradio je Žan Novosel, dok je Virna Hošnjak iz Plesnog studija “Korak” autorica koreografije, a u paru s Bernardom Baračem iz istog Studija u spotu je i plesala.

Uživajte u spotu!

Nastavite čitati

Međimurje

Početna konferencija projekta „Snažno zaželi“ u D. Kraljevcu: 10 žena pruža pomoć za 70-ak korisnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO Studio M

U srijedu, 13. listopada, u prostorijama Općine Donji Kraljevec održana je početna konferencija projekta „Snažno zaželi“ USR-a „Sport za sve“ Općine Donji Kraljevec.

Ovim projektom omogućeno je da se i dalje u lokalnoj zajednici pruži prilika za dodanom vrijednošću koja će se manifestirati u boljoj svakodnevnici naših sumještana u nepovoljnom položaju, kao i osjećaju korisnosti žena koje će se zaposliti na projektu. 

Projekt „Snažno zaželi“ i Program zapošljavanja žena u Općini Donji Kraljevec u skladu su s europskim i nacionalnim preporukama o unapređenju položaja žena na tržištu rada i zaštite prava žena. Navedeni projekt uspješan je nastavak projekta „Snažno zaželi i ostvari – faza I“.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava potpisan je 28. lipnja 2021. godine te se provodi u razdoblju od 15 mjeseci, odnosno do 9. mjeseca 2022. godine, a ukupna vrijednost projekta iznosi 900.480 kuna.

U stopostotnom je iznosu financiran bespovratnim sredstvima Europske unije. 

Prema planu i programu projekta, na području Općine zaposleno je 10 žena koje pružaju pomoć u kući za 70-ak krajnjih korisnika u razdoblju od 12 mjeseci, što će spriječiti preranu institucionalizaciju te dovesti do smanjenja siromaštva i nezaposlenosti.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje