Povežite se s nama

U fokusu

Gradonačelnik Ludbrega govorio u Bruxellesu o sanaciji smetlišta Meka

Objavljeno:

- dana

Dubravko Bilić u Bruxellesu

Dubravko Bilić govorio je u Bruxellesu o sanaciji Odlagališta Meka. Na mjestu gdje se donedavno nalazilo 150 tisuća tona smeća danas je brdo sa šetnicom, ružičnjakom i dječjim parkom. O životu kraj odlagališta, ekološkom problemu i iskustvu sanacije gradonačelnik je govorio na Konferenciji o komunalnom gospodarstvu Investicije, kružna ekonomija i utjecaj klimatske regulativeThe Rehabilitation of Landfill in the City of Ludbreg.

Gradonačelnik Ludbrega mogao je dati i dobre savjete o povlačenju novca za sanaciju odlagališta iz Eu fondova

Konferencija u organizaciji časopisa „Komunal“ održana je treći put zaredom. Dobrodošli su svi koji imaju bilo kakve veze s komunalnim otpadom – od komunalnih tvrtki preko ekologa do odvjetničkih društava. Govornici su renomirani stručnjaci za pitanje okoliša i EU financiranje i eurozastupnici, a prezentiraju se i slučajevi dobre prakse. Upravo je sanacija Meke istaknuta kao jedan od tri europska najboljih primjera sanacije. 

Skepsa

Kad je u srpnju počela sanacija divljeg odlagališta otpada Meka u Ludbregu, bilo je puno skeptika koji su sumnjali da će sanacija biti završena u predviđenom roku – do nove godine. Međutim, nakon svega pet mjeseci i 37 milijuna kuna posao je bio gotov. Ludbreg to nije ništa koštalo: najveći dio novca je stigao iz EU fondova dok je 15 posto platio hrvatski Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Gradonačelnik je tada rekao da Grad može odahnuti zbog rješenja ovog problema. – Prostor je spreman za novi život, bez smrada ili drugih neželjenih efekata – rekao je.

Dubravko Bilić je isto ponovio i u Bruxellesu. – Projekt sanacije odlagališta „Meka” prvenstveno je doprinio smanjenju negativnog utjecaja otpada na okoliš kao što su smanjenje emisije štetnih plinova s odlagališta u okoliš, smanjenje emisija u tlo i vode, smanjenje negativnih utjecaja na ljudsko zdravlje – naglasio je gradonačelnik.

Organizator konferencije je časopis Komunal, informativno glasilo za komunalnu i okolišnu tematiku u zemljama Jugoistočne Europe. Konferencije trebaju poslužiti za razmjenjivanje ideja i informacije o fondovima.

Sanacija i novac

Gradonačelnik Ludbrega mogao je dati i dobre savjete o povlačenju novca. Iako na kraju Ludbreg nije ništa platio, projekt je mogao koštati i jako puno. Puno bi novaca otišlo da Grad prije tri godine raskinuo ugovor sa Fondom, kojim je bilo predviđeno da Grad plati 60 posto troškova sanacije. Iz Grada su odmah shvatili da za to neće imati novaca pa su ugovor raskinuli i sa bivšim ministrom Mihaelom Zmajlovićem i također bivšim direktorom Fonda, Svenom Mullerom, odlučili ishoditi ovakvo rješenje. Vlada je to podržala pa nije bilo zapreka za projekt.  Da je Ludbreg kojim slučajem kasnio s rokovima, Grad bi Europskoj komisiji morao vratiti dio povučenog novca.

Budući da Bruxelles ima zavidnu razinu ekološke osviještenosti i njezine praktične primjene, sudionici konferencije su posjetili i postrojenje za spaljivanje otpada i proizvodnju električne energije Bruxelles-Energie i postrojenje za obradu otpadnih voda Bruxelles-North.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Ove fotografije su s njegovog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje