Povežite se s nama

U fokusu

Gradonačelnik nema pojma zašto u proračunu za 2016. planira 5 milijuna kuna više za zaposlene!

Objavljeno:

- dana

VIŠAK ZAPOSLENIH ILI VIŠAK NOVCA?

– Prijedlog proračuna za 2016. godinu je oprezan i optimističan. To nije osobno moj proračun, nego je rezultat razgovora s građanima i u njemu su želje naših građana – istaknuo je gradonačelnik Goran Habuš na susretu s novinarima predstavljajući prijedlog proračuna uoči sjednice Gradskog vijeća, 21. prosinca.

I dok je istaknuo da su u proračunu želje građana, nije znao objasniti zašto se u proračunu planira čak pet milijuna kuna više novca za troškove zaposlenih.  

Naime, u 2016. će plaće zaposlenika Grada i gradskih ustanova biti povećane, jer se osnovica ponovno vraća na 5.108 kuna, kolika je bila 2013. godine. Tada je za plaće potrošeno oko 48 milijuna kuna. U novom proračunu Habuš planira čak 10 milijuna kuna više, od čega treba odbiti pet milijuna kuna, koliki je realni trošak plaća u tri nove gradske ustanove koje postaju proračunski korisnici.

Habuš: I mene zanima otkud ta razlika

Na koje zaposlenike se planira potrošiti preostalih pet milijuna kuna: je li u dvije godine već zaposlen veliki broj novih zaposlenika ili se nova zapošljavanja planiraju u 2016.?

– Možemo vam dati podatke za broj zaposlenih u svakoj gradskoj ustanovi od 2013. godine, pa nadalje, da vidite točno – odgovorio je Habuš i poručio svojim suradnicima da naprave analizu.

– Mene isto zanima zbog čega je ta razlika i zašto u odnosu na 2013. godinu – naveo je.

Zanimljivo je da gradonačelnik ne zna objasniti otkud pet milijuna kuna dodatnog troška za zaposlene, jer je taj iznos – ako nije zaposleno 40-ak novih ljudi – mogao usmjeriti na za pokriće manjka.

Sada se prvi put u proračunu planira pokriće manjka, koji iznosi čak 32 milijuna kuna. Prema njegovom prijedlogu, za to planira svega 3,2 milijuna kuna. Logično pitanje je – ako nema ogromnog povećanja broja zaposlenih – zašto pet milijuna kuna umjesto na zaposlene nije preusmjerio na pokriće duga ili na neki drugi projekt.

Pročelnica Matavulj: A kako ste to izračunali?

I dok je gradonačelnik zatražio analizu od svojih suradnika, pročelnici Upravnog odjela za njegove poslove Branki Matavulj uopće nije bilo jasno o kakvih pet milijuna kuna govorimo.

Naime, na konferenciji za novinare nas je upitala kako smo došli do tog podatka! Po tome ispada da smo bolje upoznati sa stavkama iz izvršenja proračuna Grada za 2013. i 2014. godinu te proračunom za 2016. od pročelnice Matavulj koja prima plaću i za to da se barem približno upozna s proračunskim stavkama.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

U fokusu

Parkovi osposobili varaždinski aerodrom, svjedodžba za 3C kategoriju stiže idući tjedan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon godina nebrige i sustavnog zapuštanja zgrade i okoliša Aerodroma Varaždin, isti bi se ponovno trebao staviti u punu upotrebu. Od kada je tvrtka Parkovi d.o.o. preuzela upravljanje Aerodromom Varaždin intenzivno se radi na ponovnom dobivanju aerodromske svjedodžbe.

Odrađeno je asfaltiranje stajanke čime je asfaltirano više od 3.000 kvadratnih metara prostora ispred hangara i upravne zgrade za parkiranje zrakoplova. Dodatno se sanirala i rulnica koja spaja stajanku i pistu.

Nakon asfalterskih radova obnovljena je horizontalna signalizacija stajanke i rulnice. Budući da su vremenski faktori oštetili površinu piste aerodroma, odrađena je sanacija piste koja je uključivala rezanje fuga, premaz primerom i zapunjavanjem bitumenskom emulzijom radi sprečavanja prodora različitih atmosferilija i sprječavanje daljnjeg oštećenja.

Osim radova na infrastrukturi aerodroma, kao ključan faktor za dobivanje svjedodžbe Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, izrađene su nove aerodromske i letačke karte, kao i novi elaborati koji zadovoljavaju trenutne standarde.

Veliki radovi obavljeni su i na košnji i uređenju okoliša aerodroma o čemu se godinama nije vodilo brige. Zapušten okoliš, obrasla ograda oko prostora aerodroma, te razno divlje raslinje kroz godine su dominirali prostorom aerodroma.

Ipak, Parkovi d.o.o. uspješno su sanirali i taj prostor aerodroma.

Svi ključni radovi su sada završeni i proces dobivanje svjedodžbe je pri kraju. Stoga tvrtka Parkovi d.o.o. očekuje da će i službena dozvola doći unutar nekoliko dana.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje