Povežite se s nama

U fokusu

Biciklisti Matija Meštrić i Stjepan Hunjak kod gradonačelnika

Objavljeno:

- dana

Novi Marof

-Cilj nam je osvojiti odličje na ovogodišnjem Europskom prvenstvu i plasirati se na Olimpijske igre u Japan, istaknuli su mladi brdski biciklisti Matija Meštrić, državni prvak u ciklokrosu do 23 godine i Stjepan Hunjak, na primanju kod gradonačelnika Novog Marofa, Siniše Jenkača. Uz bicikliste tu su bili i predsjednik njihovog biciklističkog kluba „Maraton Kreidler“ Branimir Šafran te zamjenik i trener, Branimir Štimec.

S obzirom na nezavidno stanje županijskog biciklizma, klub “Maraton Kreidler”, uz još dvadesetak članova, fokusirati će se na pet individualaca, koji su odskakali u svojim dosadašnjim matičnim klubovina te su sad, iako su iz različitih županijskih područja članovi novomarofskog kluba. Riječ je o Matiji i Josipu Meštriću, Timoteju Kocenu, Stjepan Hunjak i jedinoj djevojci među “odabranima”, Lauri Horvat. – Njih pet raditi će po vrhunskim programima,

Osim ovog, makrociklusa, u klubu najavljuju i planove za ovu godinu – orijentiranost prema domaćem Kup natjecanju i Prvenstvu gdje ih očekuje desetak jakih natjecanja te nastup na vrlo jakim utrkama Kupa u Austriji.

Pet individualaca

S obzirom na nezavidno stanje županijskog biciklizma, klub “Mraton Kreidler”, uz još dvadesetak članova, fokusirati će se na pet individualaca, koji su odskakali u svojim dosadašnjim matičnim klubovina te su sad, iako su iz različitih županijskih područja članovi novomarofskog kluba. Riječ je o Matiji i Josipu Meštriću, Timoteju Kocenu, Stjepan Hunjak i jedinoj djevojci među “odabranima”, Lauri Horvat. – Njih pet raditi će po vrhunskim programima, istaknuo je trener Branimir Štimec, koji u klubu radi kao volonter, pripremajući doktorsku dizertaciju. Zadnje pobjede pokazuju da je riječ o pozitivnoj inicijativi.
Matija Meštrić je, inače, kao član juniorske reprezentacije lanjske sezone ostvario je i niz zapaženih rezultata na europskom Prvenstvu u brdskom biciklizmu.

Povratak u Top 100

– Vjerovao sam da se toliki uložen trud mora isplatiti. Prvi sljedeći a i jedini cilj ove godine mi je uvrstiti se u top 100 biciklista svijeta, izjavio je Matija, aludirajući na strogi i težak režim svakodnevnih treninga, koji uobičajeno potraju i do šest sati na dan. Članovi kluba fizičku pripremljenost održavaju i nastupom na trkačkim ligama poput Cross lige Beretinec te Brdske lige Ivančica ili pak Zimske cross lige Lužec, na kojima Meštrići nerijetko i pobjeđuju.

Novac

Godišnje potrebe kluba su oko 250 tisuća kuna od čega veliki dio „pokriva“ jedan od glavnih sponzora „Trgovina Beciklin“ iz Preloga. U osiguranju financijskih sredstava sudjeluje i grad Novi Marof preko Zajednice športskih udruga, a veliku potporu u radu Kluba pružaju i roditelji natjecatelja. Primjerice, kad treba platiti put na natjecanja. Zbog manjka novaca i ulaganja u biciklizam nerijetko se događa da ponajbolji domaći talenti odlaze trenirati u slovenske klubove koji ih objeručke prihvačaju, uz odlične uvjete treniranja i financiranje svih potreba kao i putovanja na natjecanja.

Godišnje potrebe kluba su oko 250 tisuća kuna

Gradonačelnik i sport

Gradonačelnik Siniša Jenkač čestitao je biciklistima na sportskim rezultatima, ali i predanom radu rukovodstva Kluba. S obzirom da je i sam bio istaknuti sportaš,karatist pa potom i trener, Jenkač je naglasio da zna koliko je truda, odricanja i napora uloženo u ovakav rezultat. Poručio je članovima Kluba da mogu biti uzor svojim vršnjacima te putokaz i potvrda da predani rad i ustrajnost vode do uspjeha. – Ovako odlični rezultati motiv su i svima nama. Moj zadatak kao gradonačelnika je da se brinem za sport, kao i za sve ostale segmente u životu i funkcioniranju našeg Novog Marofa.

Cilj je da pokretanjem gospodarstva i pozitivnih trendova osiguramo još više sredstava za sport, kulturu, odgoj i obrazovanje te rad udruga. Grad pomaže sporta u skladu sa svojim mogućnostima, poručio je članovima Kluba gradonačelnik Jenkač.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Evo što se mijenja u novom Zakonu o radu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

radnik bojenje fasada

Novi Zakon o radu, čiji je opsežan nacrt prijedloga dostavljen socijalnim partnerima, sindikatima i poslodavcima, predviđa niz značajnih promjena na tržištu rada, a posebno su zanimljive odredbe o uvjetima rada na izdvojenom mjestu rada ili na daljinu, koji se masovno koristi od početka pandemije i koji je bio glavni razlog za donošenje novog ZOR-a, piše Jutarnji.

Njime će se ograničiti i sklapanje ugovora na određeno te skratiti otkazni rok na sedam dana ukoliko radnik dobije otkaz zbog “skrivljenog ponašanja”. Također, u slučaju izvanrednog otkaza kojeg daje poslodavac zbog teške povrede radnih obveza, uvodi se mogućnost privremenog udaljenja radnika s posla, ali uz priznavanje svih prava iz radnog odnosa.

Radni odnos, po prijedlogu novog Zakona, o kojem će radna skupina raspravljati sljedeći tjedan, neće automatski prestajati s navršenih 65 godina i 15 godina staža, kao što je to sada, no ako radnik koji ima uvjete za starosnu mirovinu dobije otkaz, neće imati pravo na otpremninu.

Novi Zakon o radu trebao bi biti donesen do ljeta iduće godine, a njime će Hrvatska primijeniti i odredbe dviju novih europskih direktiva, o ravnoteži poslovnog i privatnog života te o transparentnim i predvidivim radnim uvjetima. Time se pak uvodi pravo radnika da za poslodavca bude nedostupan izvan radnog vremena, a predviđa se i lakši prijelaz s punog na nepuno radno vrijeme na zahtjev radnika. Roditelji koji skrbe o djeci te radnici koji skrbe o starijim i bolesnim članovima obitelji moći će raditi nepuno radno vrijeme, a i dalje uživati sva radnička prava, a dobit će i pet dana dodatnog dopusta.

Novi ZOR predviđa da je rad na izdvojenom mjestu onaj koji se obavlja od kuće, ali i u nekom drugom prostoru ili na mjestu koje sporazumno odrede poslodavac i radnik ili o čijem odabiru odlučuje sam radnik. Pritom se kaže da radnik može obavljati dio ili sve ugovorene poslove radom na izdvojenom mjestu rada kada to omogućava narav posla i samo ako je nizak rizik utvrđen prema propisima o zaštiti na radu.

Za takav se rad sklapa ugovor u pisanom obliku, a u njemu trebaju biti predviđene i naknade troškova radnika za utrošenu energiju, vodu te komunalne pristojbe, kao i druge troškove radniku vezane uz obavljanje poslova. U slučaju pak nastanka više sile, poput primjerice pandemije, poslodavac može bez izmjene ugovora o radu s radnikom dogovoriti rad na izdvojenom mjestu rada, ali najviše do 30 dana. Roditelji djece do osam godina mogu zatražiti rad od kuće, a poslodavac ih može odbiti samo iznimno, i to pisanim obrazloženjem.

Izvor: Jutarnji

Nastavite čitati

U fokusu

Varaždinci sve više mijenjaju imena, a sklopljeno je nešto manje brakova nego prošle i pretprošle godine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Mladenci diljem Varaždinske županije s veseljem su, ali i nestrpljenjem dočekali ljetne mjesece kako bi konačno izrekli sudbonosno “da”, s obzirom na to da su neki unazad dvije godine zbog koronavirusa i aktualnih epidemioloških uvjeta svadbenu svečanost odgađali nekoliko puta.

Ljubav kroz statistiku

Je li stoga ljetos, prije dva do tri mjeseca, u ovom kraju obavljen rekordan broj vjenčanja, crkvenih i građanskih, provjerili smo kod matičnih ureda Varaždinske županije, odnosno nadležnoga Upravnog odjela za opću upravu, na čijem je čelu privremeni pročelnik Miljenko Plukavec.

Naime, ove je godine sklopljeno 245 crkvenih i 271 građanski brak. Građanski oblik braka podrazumijeva sklapanje braka pred matičarem, dok se u vjerskom obliku s učincima građanskog braka sklapa pred službenikom vjerske zajednice koja s Hrvatskom ima uređene pravne odnose. Tako je ukupan broj svih brakova sklopljenih 2019. godine 752, dok je u 2020. godini sklopljeno nešto manje, 676 brakova.

Nadalje, pročelnika Plukavca upitali smo i o najvećem dnevnom broju sklopljenih brakova u Varaždinskoj županiji, na što odgovara da je ovoga kolovoza u jednom danu vjenčano čak sedam parova. Nevjesta i ženik mogu se vjenčati i u inozemstvu, a ukupan broj brakova sklopljenih izvan granica Hrvatske u 2021. godini iznosi 62.

Izvan službenih prostorija, odnosno matičnih ureda, u ovoj je godini održano ukupno 10 vjenčanja, što se, naravno, i dodatno naplaćuje. Cijena se izračunava prema prosječnoj bruto plaći zaposlenih u Hrvatskoj za mjesec u kojem se radi zapisnik za vjenčanje, prema danu u tjednu i satu održavanja vjenčanja, a raspon cijena je od 2500 do čak 6500 kuna.

U Varaždinskoj županiji trenutno djeluje 10 matičara, a ako želite da vas jedan od njih vjenča, za upravne pristojbe potrebno je izdvojiti 210 kuna (70 kuna za prijavu sklapanja braka i 140 kuna za čin sklapanja braka pred matičarem).

Odlučite li se na brak u vjerskom obliku s učincima građanskog braka, to će vas stajati nešto manje – 90 kuna (70 kuna za prijavu sklapanja braka, odnosno upravnu pristojbu propisanu za sastavljanje zapisnika prijave o sklapanju braka, te 20 kuna za izdavanje dviju potvrda o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka u vjerskom obliku).

Ove godine je izdano i 245 potvrda o ispunjenju pretpostavki za sklapanje braka, a brakova stranih državljana nije bilo. Unutar tri godine sklopljena su i dva životna partnerstva, oba u 2020. godini, a riječ je o hrvatskim državljanima.

Zanimljiv je i podatak da je ove godine zabilježen jedan slučaj u kojem je ženik uzeo prezime nevjeste, s obzirom na to da u većini slučajeva nevjesta uzima prezime ženika ili dodaje svom prezimenu i prezime ženika, izvijestio je Plukavec.

Promjena imena

Osim što nadležni upravni odjel obavlja djelatnosti vezane uz maticu vjenčanih, izdaje i druge isprave i dokumente, poput zahtjeva za promjenu osobnog imena. U 2019. godini takvih je zahtjeva bilo 83, u 2020. godini 89, a do 30. rujna 2021. godine upućen je čak 121 zahtjev za promjenu osobnog imena.

– Razlozi promjene osobnog imena su različiti, najčešći razlog je vraćanje na prezime prije sklapanja braka (ako je prošao rok od godine dana od dana razvoda) – objašnjavaju iz matičnih ureda Varaždinske županije.

Pritom napominju da nema određenog popisa zabranjenih imena u Hrvatskoj te da se promjena osobnog imena neće odobriti ako se, primjerice, predloženim osobnim imenom vrijeđaju i ugrožavaju prava i slobode drugih ljudi, pravni poredak i javni moral i slično.

Ove je godine provedeno i 1119 upisa djece u maticu rođenih. Unazad tri godine dvoje djece je rođeno kod kuće (jedno 2020. godine i jedno ove godine), a ostala u nadležnim ustanovama, bolnicama. Provedena su i ukupno 93 upisa djece rođene u inozemstvu u ovoj godini.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje