Povežite se s nama

Život i društvo

Gradonačelnik se sastao sa australskom veleposlanicom Susan Cox

Objavljeno:

- dana

Veleposlanici na Festivalu čipke

Više od desetak članova diplomatskog zbora akreditiranih u Hrvatskoj, od čega uglavnom onih najviše rangiranih – veleposlanika, nazočilo je svečanom otvorenju Festivala čipke u Lepoglavi.

Gradonačelnik  Marijan Škvarić i njegov zamjenik Hrvoje Kovač održali su sastanak s veleposlanicom Australije u Republici Hrvatskoj Susan Cox, upoznavši je tom prigodom s bogatim kulturno – tradicijskim naslijeđem Lepoglave te gradskim razvojnim planovima.

Projektna orjentacija Lepoglave

– Grad Lepoglava projektno je orijentiran grad što potvrđuje već 16 projekata koje smo realizirali sredstvima iz fondova Europske unije. Za buduće projekte trebaju nam partneri i prijatelji kao što je Australija – istaknuo je gradonačelnik Škvarić posebno predstavivši tri projekta od izuzetne važnosti za grad Lepoglavu – Tehnološki centar drvne izvrsnosti, Centar pavlina i Centar bioraznolikosti.

S veleposlanicom Kraljevine Belgije Nancy Rossignol razgovaralo se mogućnosti da Belgija bude zemlja partner na jubilarnom 20. međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi.

Susan Cox  iskazala je veliki interes za navedene projekte  te zatražila dodatne informacije Lepoglavu su za vrijeme trajanja 18. međunarodnog festivala čipke posjetili i veleposlanici Belgije, Grčke, Kanade, Bosne i Hercegovine, Poljske i drugih zemalja.S veleposlanicom Kraljevine Belgije Nancy Rossignol razgovaralo se mogućnosti da Belgija bude zemlja partner na jubilarnom 20. međunarodnom festivalu čipke u Lepoglavi. Time bi se naglasila povezanost Lepoglave i Belgije budući da lepoglavska čipka pripada vrsti briselske čipke.

Izvor:
Foto:

Život i društvo

Pješački pohod od kleti do kleti viničkim krajem dobar je način za provesti subotu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nemojte propustiti Dan otvorenih vrata podruma (pješački pohod od kleti do kleti) u Vinici.

Manifestacija je to koju organiziraju Udruga vinogradara Vinea i Općina Vinica u subotu, 26. lipnja, s početkom od 9 sati.

Pješački pohod organizira se treći put i vinorodnim područjem Svete Barbare, Vinicabrega i Goruševnjaka.

Donacija za sudjelovanje je 30 kuna, a kod svake klijeti će domaćini pripremiti okrijepu jelom i pićem.

Nastavite čitati

Život i društvo

U četvrtak na sjeveru zemlje 35 °C, donosimo preporuke kako se zaštititi od vrućine

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su upozorenje na toplinski val koji može djelovati na zdravlje.

Prema DHMZ-u od srijede, 23. lipnja, do petka na sjeveru je velika ili vrlo velika mogućnost za toplinske valove.

U utorak, rijedu i četvrtak temperatura će prelaziti 30 °C, s time da će u četvrtak danju biti čak 35 °C na širem varaždinskom području.

Vrućine mogu potaknuti iscrpljenost i toplinski udar te mogu pogoršati postojeća stanja, poput kardiovaskularnih, respiratornih, bubrežnih ili mentalnih bolesti. Štetni učinci vrućina na zdravlje u velikoj se mjeri mogu spriječiti dobrom javnozdravstvenom praksom uz istovremenu zaštitu od bolesti uzrokovane koronavirusom, kažu liječnici.

Za vrijeme trajanja velikih vrućina treba se pridržavati savjeta zdravstvenih ustanova.

Između ostaloga, savjetuje se:

  • rashladiti tijelo i piti dovoljno tekućine, jer se znojenjem gubi više tekućine, čime dolazi do dehidracije.
  • piti negaziranu vodu te niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.
  • izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10-17 sati, poglavito djeca, trudnice, starije osobe, srčani bolesnici i bolesnici s kroničnim bolestima. Osobe koje rade na otvorenom trebaju se češće odmoriti, skloniti u hlad i unositi tekućinu svakih 30 minuta.
  • nositi laganu svijetlu odjeću od prirodnih materijala te zaštititi glavu od direktnog sunca.
  • rashladiti prostor u kojem se živi koristeći hladniji noćni zrak. Danju zatvoriti prozore i spustiti rolete, naročito one koje su okrenute prema suncu.
  • isključiti što je više moguće električnih uređaja u domu.
  • izbjegavati izlazak u najtoplijem dijelu dana i naporan fizički rad ili ga obavljati u najhladnije doba dana, što je obično u ranim jutarnjim satima.
  • ne ostavljati djecu niti životinje u parkiranom vozilu.
  • redovito koristiti sredstva sa zaštitnim faktorom od štetnog UV zračenja, a posebnu pažnju posvetiti novorođenčadi i maloj djeci. Za njih treba koristiti zaštitna sredstva s najvećim faktorom te odjenuti ih u laganu odjeću koja ih također štiti od UV zračenja.
  • ako imate zdravstvene probleme potražiti savjet liječnika.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!