Povežite se s nama

Život i društvo

Gradonačelnik Škvarić na sastanku s mađarskim veleposlanikom istaknuo povezanost s Mađarskom

Objavljeno:

- dana

Gradonačelnik Marijan Škvarić sastao se u srijedu, 16. prosinca, u Lepoglavi s veleposlanikom Republike Mađarske u Republici Hrvatskoj NJ.E. dr. Csabaom Demcsákom.

Mađarski je veleposlanik u Lepoglavi boravio na radnom sastanku na kojem su dogovorene aktivnosti vezane za identifikaciju posmrtnih ostataka kraljevske loze Korvin u Mađarskoj, a čiji je potomak Ivaniš Korvin, čiji bi DNK uzorak trebao pomoći u identifikaciji, sahranjen u lepoglavskoj župnoj crkvi.

Upravo je tu poveznicu Lepoglave s Mađarskom istaknuo gradonačelnik Škvarić prilikom kratkog predstavljanja bogate lepoglavske povijesti i kulturnog nasljeđa.

Istaknuo je i povezanost Lepoglave s Mađarskom temeljenu na suradnji vezanoj uz čipku i prijateljske odnose s čipkaricama iz mađarskog grada Kiskunhalasa.

NJ.E. dr Csaba Demcsák ovom je prigodom prihvatio ranije upućeni poziv da Mađarska bude zemlja partner 25. Međunarodnog festivala čipke.

Istaknuo je da će to biti dobra prigoda posjetiteljima festivala predstaviti Mađarsku, njenu kulturu i gastronomiju te istaknuti međusobne poveznice.

Predložio je da se upravo u tom svijetlu u Lepoglavi postavi kip ili spomen ploča koja će podsjećati na kraljevsku lozu Korvin koja povezuje Lepoglavu i Mađarsku.

Istaknuo je i želju za dugoročnom suradnjom na gospodarskom planu povezivanjem gospodarskih subjekata.

Gradonačelnik Škvarić ukazao je na skoro otvaranje nove europske financijske omotnice 2021. – 2027. i njen veliki potencijal te predložio mogućnost suradnje u njenom okviru na zajedničkim europskim projektima.

Sastanak je završen dogovorom o skorim prvim konkretnim koracima suradnje, a koji su vezani za 25. Međunarodni festival čipke, u što će biti uključen Jánosa Dezsőa, ravnatelj Mađarskog instituta u Zagrebu, koji je također prisustvovao sastanku.

Sastanku su prisustvovali vlč. Nenad Piskač, župnik Župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije iz Lepoglave i vlč. Ivica Cujzek, župnik rodom iz Lepoglave, a sada župnik u Župi sv. Fabijana i Sebastijana u Varaždinu.

Život i društvo

U Varaždinu odabrano osam mladih plesača koji će nastupiti na europskim festivalima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Varaždinu je u petak i subotu, 9. i 10. travnja, održana velika plesna audicija u sklopu EU projekta „People power partnership“ kojeg Turistička zajednica grada Varaždina, zajedno s još 13 institucija iz ukupno 10 zemalja, provodi u sklopu programa Kreativna Europa.

Projekt je usmjeren na plesnu kreativnost mladih osoba, s naglaskom na moderni i hip-hop ples, a kroz njegove će aktivnosti grupe mladih plesača iz partnerskih gradova imati priliku raditi s vrhunskim plesnim profesionalcima iz njemačkog Freiburga te s produkcijama, koje će uvježbavati na posebnim višednevnim radionicama, nastupati na velikim festivalima u partnerskim gradovima.

Program Kreativna Europa želi povezivanjem mladih ljudi putem kreativnih aktivnosti, u ovom slučaju izvedbenih i plesnih umjetnosti, ojačati osjećaj zajedničkog europskog identiteta, omogućiti transfer znanja i dobre prakse od profesionalaca prema amaterima te potaknuti razvoj kulturnih i kreativnih industrija, što je posebnu važnost dobilo u posljednjih godinu dana, kada se taj sektor našao u krizi izazvanoj pandemijom COVID-a 19.

Vodeći partner projekta je Pan Optikum Aktionstheater iz njemačkog grada Freiburga, profesionalni umjetnički kolektiv koji je nastao 1982. kao ulična kazališna skupina da bi do danas izrastao u multidisciplinarnu plesno-kazališnu instituciju koja priprema velike produkcije, surađuje s velikim kazališnim i plesnim kućama te nastupa na najvećim europskim festivalima.

Na audiciju, održanoj u koncertnoj dvorani HNK u Varaždinu, odazvalo se 18 plesačica i plesača iz cijele Hrvatske, a žiri sastavljen od članova Pan Optikuma (Sigurn Fritsch, Luca Maria Fritsch, Mathias Retnner i Flynn Moers) je na temelju njihovog plesnog i glumačkog talenta odabrao osam hrvatskih sudionika projekta. To su: Christian Nujster, Dora Šesto, Hedera Perhaj, Iva Hađina, Lea Martinet, Mario Nobosenko, Sara Pavić i Dora Bašić.

Oni će od 17. kolovoza u Varaždinu, zajedno s osam kolega iz Italije, pod vodstvom koreografa i plesača iz Freiburga, pripremati produkciju koja će svoju premijeru imati na ovogodišnjem Špancirfestu. Nakon Špancirfesta će otputovati u Vilnius gdje će istu koreografiju uvježbati s litvanskim plesačima te ju izvesti na festivalu „Loftas Fest“, koji se održava od 9. do 12. rujna.

Plesači će u drugoj fazi projekta, u rujnu 2022. godine, boraviti u Freiburgu gdje će s 24 mlada plesača iz tri partnerska grada pripremati glavnu produkciju. Ta će se produkcija izvesti na Špancirfestu 2023. godine, ali i na festivalima u gradovima partnerima u Velikoj Britaniji, Latviji i Portugalu 2024., kada projekt završava.

Ukupno će u aktivnostima projekta „People power partnership“ sudjelovati 104 mlade osobe iz cijele Europe. Projekt službeno završava u listopadu 2024. godine, s nadom da će se uspostavljene umjetničke i osobne suradnje nastaviti i u budućnosti. Ukupna vrijednost projektnih aktivnosti je 3.980.590,00 eura, a projektni proračun Turističke zajednice grada Varaždina iznosi 195.776 eura, od čega 50% odnosno 97.888 eura sufinancira Europska unije.

Nastavite čitati

Život i društvo

Grad Varaždin: prijavite se na poziv ako bilježite štetu nastalu uslijed mraza

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Područje Grada Varaždina je u periodu od 7. do 9. travnja bilo zahvaćeno mrazom pa je uslijed niskih temperatura došlo do oštećenja i propadanja cvjetova i plodova u dugogodišnjim nasadima.

Kako bi se utvrdili uvjeti za proglašenje prirodne nepogode od mraza, Gradsko povjerenstvo Grada Varaždina za procjenu šteta od prirodnih nepogoda poziva oštećenike na čijoj je imovini nastala šteta uslijed mraza na području Grada Varaždina, da se jave na prethodni poziv koji je obavljen na strancima Grada Varaždina na OVOJ POVEZNICI.

Upiti u vezi prijava radnim danom od 11 do 13 sati na telefon: 042/402-523 ili putem e-pošte: [email protected]

Nastavite čitati