Povežite se s nama

U fokusu

Gradska tržnica preuzela odmaralište na Rabu

Objavljeno:

- dana

APSURD

Zašto je Gradskoj tržnici, tvrtki koja se bavi poslovima tržnice na malo i veliko uopće dan posao upravljanja Dječjim odmaralištem na Rabu? Ta se tvrtka u stopostotnom vlasništvu Grada Varaždina u lipnju ove godine doregistrirala baš iz tog razloga Naime, udruga Društvo Naša djeca zbog novog Zakona o udrugama, Zakona o turizmu ali i ne donošenja novog Zakona o odmaralištima, više ne može organizirati dječje odlaske na Rab, što su do ovog ljeta činili neprekidno od 1988. godine.

– Ovu sezonu odradili smo tako da smo osnovali Društvo Naša djeca putuje što je jednostavno trgovačko društvo i opet nije bilo nikakvih problema – rekla je ravnateljica DND-a Đurđica Dropuljić.

Bez natječaja

No, Grad Varaždin odlučio je dati posao upravljanja odmaralištem Gradskoj tržnici i to jednostranom odlukom, bez raspisivanja natječaja. – Da se raspisao javni natječaj, mogao se javiti bilo tko i licitirati za odmaralište. Naša procjena je bila da će to Gradska tržnica najkvalitetnije odraditi. Nema govora o tome da se djeca maknu iz odmarališta, a postoji i mogućnost da izvan sezone odmaralište koriste i naši umirovljenici – objasnio je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.

 
 

Bilo bi mi draže da je Grad prije pokazao interes. 27 godina bilo je u redu da upravljamo odmaralištem, ali sada više nije.”
Janko Pavetić, predsjednik DND-a

 

Kako smo uspjeli doznati, tijekom cijelog ljeta gradska vlast nije baš previše kontaktirala nadležne iz Društva Naša djeca, a do nekog načelnog dogovora su došli na sastanku koji su sazvali pola sata prije konferencije za novinare u četvrtak.

Tako će Gradska tržnica upravljati odmaralištem, brinuti se za ulaganja i infrastrukturu, a Društvo Naša djeca programom. – Kreiranje programa je nama dovoljno. Ja sam kao malo dijete, daš mi igračku i poletim – kazala je Dropuljić.

Predsjednik DND-a Janko Pavetić nije krio svoje razočaranje ovom situacijom. – Bilo bi mi draže da je Grad prije pokazao interes. Nikad izvan snage nije stavljen Zakon o odmaralištima, tako smo radili 27 godina. Apele smo slali i u Sabor, ali oni se bave svim i svačim osim životnim pitanjima. U Hrvatskoj je broj odmarališta s 15 pao na 2 – zaključio je Pavetić.

Poreznici udarili po odmaralištu

Poreznici su odlučili da udruga Društvo Naša djeca obavlja djelatnost u ugostiteljskom objektu, pa su im naredili da moraju platiti porez. – Mi sada dokazujemo da se radi o organiziranom odmoru djece, djelatnosti odgoja i obrazovanja izvan sustava PDV-a, a ne o ugostiteljstvu. Kada su poreznici došli, imali smo minimalne tehničke uvjete prema zakonu u turizmu, a ni sami nisu bili sigurni bi li nam trebali naplatiti porez ili ne. Taj se predmet trenutno nalazi pred drugostupanjskim rješenjem Ministarstva financija i očekujemo pozitivno rješenje. Tu nam je Grad dosta pomogao – rekla je Dropuljić.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Stiže novi Zakon o radu, za rad od kuće nova pravila

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

računalo kompjuter

Socijalni su partneri održali prvi službeni sastanak za izradu novog Zakona o radu, jedan u nizu koji se očekuju idućih tjedana i mjeseci.

Državni tajnik Dragan Jelić kazao je da će pregovori trajati do kraja ove godine, pred kraj godine očekuje se prva verzija dogovorenog zakona koji će proći saborsku proceduru u dva čitanja. Novi Zakon o radu trebao bi stupiti na snagu 1. srpnja 2022. godine, piše Večernji list.

Pojedine će se teme otvarati u odvojenim radnim skupinama, primjerice prvog dana nisu se dotaknuli pitanja otpremnina, kolike će ubuduće biti za stalno zaposlene, ali i za ljude koji rade na određeno. Zajednički je stav da je rada na određeno previše, ali različita su mišljenja kako će se njegov udio smanjivati.

Što se tiče rada na daljinu i rada od kuće, definirat će se obaveze koje se odnose na zaštitu na radu, za takav rad trebat će obostrani pristanak radnika i poslodavca, kao i dodatak postojećem ugovoru o radu.

– U ovih godinu i pol dana s radom od kuće relativno je dobro funkcioniralo, neki su potpisali dodatak ugovora, neki nisu, bilo je nekih sporenja oko troškova rada kod kuće, ali to se rješavalo u dogovoru sa sindikatom. Poslodavci traže da naknade troškova za rad od kuće bude neoporezive, vidjet ćemo – istaknuo je Jelić, a prenosi Večernji list.

Nastavite čitati

U fokusu

Stričak: Neka Županijska skupština bude mjesto rasprave i suradnje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Konstituirajuća sjednica Županijske skupštine Varaždinske županije prošla je mirno, a sve odluke prošle su glatko i bez puno rasprava.

Župan Anđelko Stričak uputio je poruku suradnje.

Josip Križanić predsjednik Županijske skupštine, potpredsjednici Kranjčec i Posavec

– Neka Županijska skupština bude mjesto rasprave, mjesto suradnje na kojem ćemo rješavati probleme i provoditi nove projekte za snažniji razvoj naše županije. Upravo su mladi, talentirani i obrazovani ljudi temelj Varaždinske županije. Bitno nam je izgraditi i dograditi sve potrebne škole, dvorane, s državnim institucijama i tvrtkama realizirati izgradnju brzih cesta i obilaznica, maksimalno se posvetiti zaštiti okoliša i još niz investicija – rekao je župan.

Na sjednici je jednoglasno donesena odluka o nagradama za učenike koji su osvojili medalje na međunarodnim natjecanjima.

– Smatram da treba vrednovati sav taj trud, rad, znanje, umijeće, inovativnost naših učenika i upravo stoga me daleko više raduje da upravo da je prva točka bila posvećena našim učenicima i izvrsnosti –rekao je župan Anđelko Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!