Povežite se s nama

Život i društvo

Gradska tržnica svim predškolcima u Varaždinu poklonila edukativnu ilustriranu slikovnicu

Objavljeno:

- dana

Šetnja tržnicom

Varaždinska Gradska tržnica svim je predškolcima u Varaždinu na dar povodom skorašnjeg blagdana Svetog Nikole i Dana grada Varaždina poklonila jedinstvenu ilustriranu slikovnicu ‘Šetnja tržnicom’ – rad autorice Marije Martinko. Slikovnica je nastala na inicijativu Udruge hrvatskih tržnica, a varaždinska je Gradska tržnica jedan od izdavača, uz još 13 drugih članica Udruge.

Kroz ‘Šetnju tržnicom’ male čitatelje vodi simpatična junakinja Anita. Šetajući, Anita otkriva što se sve može nabaviti na tržnici, zašto je zovu ‘trbuhom grada’, koga se sve ovdje može upoznati i što naučiti. Na kraju, Anita poziva djecu da posjete tržnicu i steknu vlastite dojmove, a slikovnici je priložena i zabavna društvena igra kroz koju djeca mogu naučiti sve o voću i povrću, medu, mlijeku, žitaricama i drugim domaćim proizvodima.

U jednom od varaždinskih dječjih vrtića, u Koprivničkoj, danas je upriličena podjela slikovnica, kojoj su uz domaćina, pedagoginju vrtića Kseniju Pletenac, prisustvovali direktor varaždinske Gradske tržnice Predrag Ciglar, te tajnik Udruge hrvatskih tržnica i urednik slikovnice Mijenko Ernoić.

– Ovo je odličan primjer kako educirati djecu i roditelje o zdravim navikama. Ona najbolje uče kroz igru, a ova slikovnica zabavit će ih i podučiti, te ih motivirati da se često pridruže svojim roditeljima kada posjećuju tržnicu. Ovaj dar razveselio je djecu ali i nas odgajatelje, jer će nam dobro poslužiti u svakodnevnom radu s njima- rekla je Ksenija Pletenac, te zahvalila Gradskoj tržnici na poklonu povodom blagdana Svetog Nikole, koji je ujedno i zaštitnik njihovog dječjeg vrtića.

-Podržali smo projekt izdavanja slikovnice jer želimo mladim naraštajima usaditi zdrave navike i pokazati im zašto je tržnica tako posebno mjesto na kojem su svi uvijek dobro raspoloženi. Slikovnicu darujemo svim predškolcima u gradu Varaždinu povodom skorašnjeg blagdana Svetog Nikole i Dana grada Varaždina. Ovime započinjemo novu tradiciju, te ćemo odsada svake godine  darivati knjige i slikovnice predškolcima – rekao je direktor Gradske tržnice Predrag Ciglar.

– Uređivanju ove slikovnice posvetio sam se sa zadovoljstvom i posebnom pažnjom. U projekt smo u Udruzi hrvatskih tržnica krenuli sa željom da prenesemo na mlađe generacije ono zbog čega mi stariji posjećujemo tržnice i zašto želimo da one u Hrvatskoj ostanu kultna mjesta kupnje, susreta i doživljaja. Razvoj tržnica znači i sigurnost domaće proizvodnje hrane, a sve su to dugoročni ciljevi zbog kojih ćemo i dalje raditi na osmišljavanju sličnih projekata za najmlađe. Ovom prilikom posebno zahvaljujem autorici slikovnice Mariji Martinko koja je s puno ljubavi  uložila svu svoju kreativnost i osebujni umjetnički rad u nastanak ove slikovnice, te u nju utkala i dio svojeg djetinjstva – zaključio je Miljenko Ernoić.

Izvor:
Foto: Gradska tržnica

Život i društvo

Općina Donja Voća sufinancirat će kupnju radnih materijala za osnovnoškolce

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Načelnica Općine Donja Voća Sanja Kočet donijela je Odluku o sufinanciranju troškova kupnje radnih materijala učenicima osnovnih škola na području Općine Donja Voća za školsku godinu 2022./2023.

Općina Donja Voća sufinancirat će kupnju radnih materijala svim učenicima Osnovne škole Andrije Kačića Miošića u Donjoj Voći i Područne škole Antuna Gustava Matoša u Gornjoj Voći. Sufinaciranje za učenike od 1. do 4. razreda iznosi 200 kuna po učeniku, a za one koji će polaziti od 5. do 8. razreda u iznosu 350 kuna po učeniku.

Isplata će se izvršiti na račun roditelja koji su roditelji dužni predati zahtjev za sufinanciranjem troškova kupnje radnih materijala za školsku godinu 2022./2023. te ih dostaviti
Općini Donja Voća do 31. srpnja.

Materijali se mogu naći na internetskoj stranici Općine Donja Voća.

Nastavite čitati

Život i društvo

GDCK Varaždin u partnerstvu s HGSS-om počinje s provedbom novog projekta „Budimo spremni“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin počinje s provedbom projekta „Budimo spremni“ koji se financira iz Europskog socijalnog fonda (85%) i Državnog proračuna (15%) ukupne vrijednosti 438.190,67 kuna, a potpisan je s Uredom za udruge Vlade Republike Hrvatske i Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva.

Ugovor je ispred GDCK-a Varaždin potpisala ravnateljica Sandra Mintas.

Projekt će se provoditi u partnerstvu s Hrvatskom gorskom službom spašavanja – Stanicom Varaždin u trajanju od 18 mjeseci.

Opći cilj projekta „Budimo spremni“ je osigurati razvoj civilnoga društva na području Varaždina i varaždinskog prstena za društveno – ekonomski rast i demokratski razvoj.

– Cilj projekta planiramo postići putem aktivnosti projekta koje će djelovati na sljedeća područja: Jačanje kapaciteta organizacija civilnog društva (OCD-a) za djelovanje u kriznim i izvanrednim situacijama kroz razvoj i provedbu ciljanih edukacija, osposobljavanje volontera/građana za djelovanje u kriznim situacijama kroz uvođenje novih alata za menadžment kriznih volontera i organiziranje malih građanskih akcija u kojima organizacije civilnog društva mogu primijeniti stečeno znanje i alate – rekli su iz GDCK-a Varaždin.

Dodaju da je cilj djelovati na području grada Varaždina i varaždinskog prstena koji obuhvaća općine Beretinec, Cestica, Jalžabet, Gornji Kneginec, Petrijanec, Sveti Ilija, Sračinec, Trnovec Bartolovečki, Vidovec i Vinica.

U sklopu projekta provodit će se edukativne radionice kojima je cilj osnaživanje lokalnih OCD-a za djelovanje u kriznim i izvanrednim situacijama:

Radionice „Budimo spremni – Pripremimo se prije“

Tečaj „Budimo spremni – Naučimo prvu pomoć“

Radionica „Budimo spremni – Upoznajmo svoje područje“

Radionice „Budimo spremni – Volonteri u pomoć zajednici“

Također će se provesti dvije građanske akcije kao podrška službama civilne zaštite i to organiziranje humanitarne akcije i organiziranje volonterske akcije – simulacije ugroze na području provedbe projekta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje