Povežite se s nama

Život i društvo

Gradska tržnica zadovoljna sezonom na Rabu i predstavila novi projekt: slikovnicu “Šetnja tržnicom”

Objavljeno:

- dana

OSVRT NA LJETNU SEZONU NA RABU

– Povratne informacije koje dobivamo od mladih korisnika dječjeg odmarališta “Varaždin” na Rabu izuzetno su pozitivne. 

Djeca učvršćuju prijateljstva, uče se samostalnosti, dok im je sve vrijeme ispunjeno izletima, radionicama, školom plivanja i drugim zabavnim ali i edukativnim sadržajima. Kontinuirano ulažemo u održavanje i opremu Odmarališta, kao i u nove rekvizite za igru i animaciju djece – rekao je Predrag Ciglar, ravnatelj Gradske tržnice Varaždin u osvrtu na rezultate posljednje ljetne sezone na Rabu. 

Na Rabu ljetovalo 925 djece i 111 voditelja

Ovo je već treća godina kako Gradska tržnica Varaždin upravlja dječjim odmaralištem. Rab je ove ljetne sezone posjetilo 11 osnovnih škola, 16 dječjih vrtića, Centri za socijalnu skrb, društva, klubovi i udruge iz Varaždinske, Međimurske i Koprivničko – križevačke županije te Grada Zagreba. Sveukupno, 1.036 osoba, od čega 925 djece i 111 voditelja grupa.

Na Rabu se održavaju škole u prirodi za učenike 3. i 4. razreda

Osim ljetovanja predškolaca, na Rabu su održane i škole u prirodi za učenike 3. i 4. razreda koje se ostvaruju uz preporuku Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, te kampovi gitare i sporta.

Interes za ljetovanje izrazito je velik te se već sada popunjavaju termini za iduću sezonu. Iz Gradske tržnice stoga pozivaju sve zainteresirane institucije da svoje termine rezerviraju u najkraćem mogućem roku.

Novi projekt: slikovnica “Šetnja tržnicom”

Osim osvrta na ljetnu sezonu, Gradska tržnica Varaždin predstavila je i novi projekt: slikovnicu “Šetnja tržnicom” namijenjenu djeci predškolske dobi.

Riječ je o projektu Udruge hrvatskih tržnica u kojemu Gradska tržnica Varaždin sudjeluje kao partner. Riječ je o jedinstvenoj slikovnici autorice Marije Martinko, namijenjenoj djeci predškolske dobi. Slikovnica na slikovit i kreativan način djecu educira o domaćoj hrani i tržnici kao mjestu na kojoj je ona dostupna izravno od poljoprivrednika. Slikovnicu će Gradska tržnica donirati svim dječjim vrtićima u Varaždinskoj županiji.

– Ovime želimo na mlade generacije prenijeti naviku posjećivanja tržnice te im pokazati tko sve ovdje prodaje, što se može doznati i zašto je na tržnici doživljaj kupovine drugačiji – rekao je Ciglar.

Izvor:
Foto: Gradska tržnica Varaždin

Život i društvo

U Petrijancu održana prva radionica u sklopu projekta “Budimo spremni”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Održana je prva radionica u sklopu projekta “Budimo spremni” kojeg provodi Gradsko društvo Crvenog križa Varaždin.

Radionica je bila održana za članove udruga civilnog društva. Zahvaljujemo svim sudionicima na radionice kao i dobrim predavačima i naravno pozivamo sve sudionike na iduću radionicu.

Predavači Nenad Vidović i Mario Musolin održali su zanimljiva predavanja i radionicu na temu “Budimo spremni – Upoznajmo naše područje”. Uz članove 11 udruga koje su bile prisutne na radionici, na predavanju je bio nazočan i načelnik Općine Petrijanec Željko Posavec.

Prisutni su imali priliku pobliže upoznati ključne rizike svog područja, postupanja u slučaju krize ili ugroze.

Dogovoreni termini sljedećih radionica za općinu Petrijanec u sklopu projekta “Budimo spremni” :

• 30.9.2022. (petak) u 17:00 – tečaj “Budimo spremni – Naučimo prvu pomoć”
• 14.10.2022. (petak) u 18:00 – radionica “Budimo spremni – Pripremimo se prije”
• 4.11.2022. (petak) u 18:00 – radionica “Budimo spremni – Volonteri u pomoć zajednici”

Nastavite čitati

Život i društvo

U Svibovcu Topličkom pokopane 72 ekshumirane žrtve masovnih partizanskih likvidacija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju su na groblju Svibovec, nakon gotovo 80 godina, pokopani posmrtni ostaci žrtava Drugog svjetskog rata, ekshumiranih 2014. godine s lokacije Leskovec, predio Jakšenica.

Misu za 72 ekshumirane žrtve masovnih likvidacija na području sjeverne Hrvatske koje su se dogodile nakon zauzimanja Varaždinskih Toplica od strane partizanskih postrojbi 29. rujna 1943. godine,  predvodio je  mons. Vlado Košić u koncelebraciji sa župnikom Jurajem Kopjarom.

– Dao Bog da se svi tragovi totalitarnih režima što prije uklone iz naše zemlje i da budemo slobodno društvo sa svojom budućnošću koje mrtve štuje, a gradi si budućnost u slobodi i miru – rekao je Košić.

Izaslanica ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda i ravnateljica Uprave za zatočene i nestale Ivona Paltrinieri kazala je da se ispravlja nepravda kako ove žrtve više ne bi bile u crnoj zemlji zabačene u šumi.

– U dvije grobne jame pronađene su 72 osobe, odnosno 71 muška te jedna ženska, a uglavnom se radi o mlađim odraslim osobama, u dobi od 20 do 40 godina. Antropološkom obradom utvrdili smo na minimalno 37 lubanja ozljede nastale u trenutku smrti ili neposredno prije ili poslije nje, što dokazuje da su žrtve stradale nasilnom smrću – opisala je Paltrinieri naglasivši  kako je prioritet ministarstva da se pronađu sve osobe stradale u Domovinskom ratu za koje se još ne zna gdje su te kako se i dalje istražuju grobišta u kojima se nalaze žrtve poraća.

Tim ljudima nije bilo ni suđeno!

Izgradnju zajedničke grobnice financirao je Grad Varaždinske Toplice, a gradonačelnica Dragica Ratković naglasila je kako je ovaj komemorativan skup održan radi svih žrtava, kako bi im se vratilo dostojanstvo i poštovanje predstavljajući ih kao ljudska bića, a ne kao statistiku i broj.

-Teško je danas održati govor, naći prave riječi za sve ljude, znane i neznane, kojima je uništen i zadnji djelić ljudskog dostojanstva i bez njihove krivnje, pravo na život. Povijest ne možemo promijeniti, ne možemo promijeniti tragične povijesne činjenice, ali moramo ustrajati u potpori svima, kako bi se na temelju činjenica utvrdila povijesna istina. Jer to je naš dug prema nevinim žrtvama, istini i pravednosti. I to nas obvezuje – rekla je Ratković izrazivši najdublje poštovanje prema svim nedužnim žrtvama koje su patile i  u neljudskim uvjetima izgubile svoje živote.

– Neka njihove kosti u ovoj našoj zemlji, na ovom mjestu,  počivaju u miru – dodala je.

Zamjenica varaždinskog župana Silvija Zagorec  naglasila je kako ovaj događaj mora služiti kao podsjetnik da je ljudski život vrjedniji od bilo čega, te da svatko ima pravo na dostojan ukop i na uređeno posljednje počivalište.

-Tim ljudima nije bilo ni suđeno, nisu imali pravo na obranu niti na pomilovanje već su lišeni života. No ono što je najgore, ti ljudi nisu imali ni pravo na dostojan ukop i ispraćaj pa današnjim danom to ispravljamo jer su nedužne žrtve to zaslužile – rekla je Zagorec.

Spomenula je kako je 1991. godine, nakon osamostaljenja Hrvatske, donesen Zakon o utvrđivanju ratnih i poratnih žrtava te godinu kasnije osnovana i istoimena komisija koja je s radom u Varaždinskoj županiji započela 1997. godine, a godinu kasnije i u Međimurju.

Predsjednik Društva za obilježavanje grobišta ratnih i poratnih žrtava Franjo Talan u svom je govoru kazao kako na području Varaždinske biskupije postoji stotinjak lokacija na kojima se nalaze žrtve poraća, te naglasio kako je Društvo dosad na dostojan način obilježilo desetak lokacija.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje