Povežite se s nama

U fokusu

“U Gradu treba otpustiti višak zaposlenih, a ne zapošljavati nove na nepotrebna radna mjesta”

Objavljeno:

- dana

DAMIR HABIJAN I ZLATAN AVAR

Umjesto da zapošljavaju čak šest novih službenika, u Gradu Varaždinu bi trebalo otpustiti dio zaposlenika i preraspodjeliti im radno vrijeme.

Ističe to Damir Habijan, predsjednik varaždinskog HDZ-a, koji smatra da nije opravdano zapošljavati nove ljude u trenutku dok u Gradu Varaždinu radi 90 službenika, 12 namještenika na neodređeno vrijeme, 5 službenika na određeno vrijeme i dvojica dužnosnika, gradonačelnik i njegov zamjenik. To je ukupno 109 ljudi, a na njihove plaće je 2015. potrošeno 15 milijuna kuna. Taj trošak će u 2017. skočiti na 18,2 milijuna kuna, o čemu smo izvijestili.

Habijan: Nevjerojatno je da namjeravaju zaposliti ljude na radnim mjestima koja su nepotrebna

Habijan upozorava da je gradska uprava preglomazna, spora i neučinkovita.

– Prvi potez koji treba napraviti jest reforma gradske uprave, a to znači otpuštanje prevelikog broja zaposlenika u gradskoj upravi, preraspodjelu radnog vremena i novu sistematizaciju radnih mjesta. Zbog toga je nevjerojatna vijest da gradonačelnik namjerava zaposliti više osoba na radnim mjestima za koje ne postoji nikakva potreba. Umjesto da se formira manji tim stručnih osoba koje bi radile na EU projektima, sedam mjeseci prije kraja svog mandata on zapošljavanjem kupuje glasove – navodi.

Avar: SDP-u i HNS-u je cilj “poboljšanje standarda građana”, posebice ako su ti građani njihovi članovi

Nezavisni vijećnik Zlatan Avar pak kaže da ga nova zapošljavanja ne čude.

– Mandat SDP-a i HNS-a je prožet svime, od pogodovanja do kriminogenih aktivnosti. To je standardni obrazac ponašanja ekipe koja za 9 mjeseci odlazi na politički deponij. Mogu zaključiti da su ova zapošljavanja u skladu s programskim ciljevima SDP-a i HNS-a kojima je za cilj “poboljšanje standarda građana”, a posebice ako su ti građani njihovi članovi – komentirao je.

Suprotno tome, iz Grada Varaždina tvrde da su nova zapošljavanja opravdana kako bi se poboljšala kvaliteta usluga prema građanima, a uz to napominju da je “financijska situacija u proračunu Grada povoljna”. 

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Sanja Šprem: Premijer se hvali brojkama, a nakon šest sastanaka ponudili su nam nulu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predstavnici Matice hrvatskih sindikata nezadovoljni su tijekom pregovora s Vladom o novom Temeljnom kolektivnom ugovoru (TKU) za zaposlenike u javnim službama, piše Jutarnji.

 Sindikati traže uvođenje 13. plaće i poboljšanje materijalnih prava, među kojima rast božićnice s 1500 na 2000 kuna, kao i rast iznosa za sistematske preglede do 1500 kuna. Po riječima predsjednice Sindikata hrvatskih učitelja Sanje Šprem, ponuda Vlade nakon šest sastanaka jednaka je nuli.

– Ako se to uopće može zvati ponudom, ona je za sindikalnu stranu neprihvatljiva. Poruka vladinih pregovarača jest da nema rasta osnovice u 2022. godini, što zapravo znači da nema rasta osnovice pune dvije godine jer je zadnji rast bio u siječnju 2021. – izjavila je Šprem.

 Dodaje kako Vladi uopće nisu u fokusu ni pojedina materijalna prava iz TKU-a. Zasad su vladini pregovarači spremni razgovarati samo o iznosu sistematskih pregleda i prijevoza, što sindikatima nije dovoljno.

– Ako se očekuje rast inflacije od 3,5 do četiri posto, ako se očekuje rast plaća u privredi, a premijer se hvali da smo ekonomski jedna od najbrže rastućih država u EU, onda ne razumijem zašto bi bilo koji zaposlenik u javnom sektoru očekivao da do rasta osnovice neće doći. Primarno težište stavili smo na rast osnovice, no u TKU-u je niz materijalnih prava. Vlada mora shvatiti da ako tvrde da država dobro stoji, tad nijednom zaposleniku nije prihvatljiva velika nula. Tražimo odgovornost Vlade kojoj bi trebao biti cilj motivirati zaposlenike da ostanu u Hrvatskoj – poručila je Šprem, uz zaključak kako ovakva ponuda Vlade “utječe na želudac”, a ujedno je i poruka da najveći poslodavac ne cijeni svoje zaposlenike.

Izvor: Jutarnji

Nastavite čitati

U fokusu

Ponovno porasle cijene goriva: od ponoći plaćamo najskuplji benzin dosad

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Od ponoći je ponovno poskupjelo gorivo, i to najviše benzin, čija je cijena sada viša nego što je ikad bila u Hrvatskoj, pišu cijenegoriva.info.

Naime, benzin je poskupio za čak 24 lipe pa je tako najniža cijena Eurosupera 95 na nekim benzinskim postajama 11,37 kuna, a na nekima doseže čak 11,57 kuna.

Cijena dizela porasla je za 21 lipu, a cijena autoplina viša je za tri lipe.

Podsjetimo, prije toga je najviša cijena benzina bila 11,35 kuna, i to u listopadu prije Vladinog zamrzavanja cijena goriva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje