Povežite se s nama

U fokusu

Gradska vlast pogoduje Univerzalu

Objavljeno:

- dana

Hoće li Varkom uskoro slati veće račune

Razdoblju besplatnog zbrinjavanja komunalnog otpada u Varaždinu, koje je nastupilo u kolovozu,  dolazi kraj. Uskoro stižu novi računi za odlaganje otpada u vezi kojih u Gradu Varaždinu planiraju izaći u susret Univerzalu te umjesto njega od građana i poslovnih korisnika naplaćivati spomenutu uslugu. Budući da je to suprotno uvjetima iz koncesijskog natječaja i sklopljenog ugovora, Gradu Varaždinu bi mogla stići nova višemilijunska tužba, ukoliko se zamišljeni naum i ostvari, što će prvenstveno ovisiti o ishodu glasovanja na varaždinskom Gradskom vijeću.

Iz domaćinstava i poduzeća na području grada Varaždina već više od dva mjeseca Varkom odvozi otpad u Univerzal, sukladno Ugovoru o koncesiji za odlaganje komunalnog otpada s područja Grada Varaždina koji su 30. srpnja potpisali varaždinski gradonačelnik Goran Habuš te Goran Hlevnjak, direktor Univerzala. No dok Varkom uredno šalje račune za uslugu skupljanja i odvoza otpada, računi za njegovo odlaganje nikako da stignu. Riječ je o posebnim računima koje bi trebao izdavati Univerzal sukladno koncesijskom ugovoru.

– Koncesionar se obvezuje vršiti obračun naplate za uslugu obavljanja komunalne djelatnosti odlaganja komunalnog otpada iz članka 2. ovog Ugovora mjesečno. Ukupnu mjesečnu naknadu za pruženu uslugu Čini umnožak ukupne mase mjesečno preuzetog miješanog komunalnog otpada i jedinične cijene. Ukupna mjesečna masa utvrđuje se zasebno za korisnike iz domaćinstava i zasebno za korisnike iz poslovnih prostora (obrtnici i pravne osobe). Naknadu za pruženu komunalnu uslugu Koncesionaru će mjesečno plaćati korisnici (proizvođači otpada) u kunama na temelju ispostavljenog računa za domaćinstva po osobi odnosno članu i za poslovne prostore (obrtnike/pravne osobe). Podatke, iskazane za korisnike usluga (proizvođače otpada), a koji su potrebni za obračun i naplatu usluge koja je predmet ove koncesije, Koncesionaru će mjesečno dostaviti trgovačko društvo Varkom d.d. Varaždin, stoji u čl. 6 koncesijskog Ugovora.

Usprkos nedvojbenoj odredbi prema kojoj koncesionar naplaćuje uslugu odlaganja, Univerzal želi da to za njega radi Varkom. Iz razloga koje je moguće lako dokučiti varaždinska gradska vlast spremna je takvu želju ispuniti pa je zbog toga i postavila Vladu Vlašića za direktora Varkoma. Međutim, preuzimanjem naplate Grad Varaždin, koji zbog spornih postupaka već ima protiv sebe sporove teške 120 milijuna kuna, gradski proračun izložit će se opasnosti od novih višemilijunskih tužbi. Naime, upravo zbog izravne naplate od građana, koja je tehnički zahtjevna, ali i neizvjesna, neke se tvrtke nisu ni htjele javiti na natječaj za koncesiju, a posebno je pitanje što će reći oni koji su se javili za jedne uvjete koncesije, a sada bi mogli biti drugi.

Hoće li Varkom preuzeti naplatu uime Univerzala ovisi o glasovanju na varaždinskom Gradskom vijeću, odnosno hoće li vijećnici „popušiti“ objašnjenje kako se to čini zbog Zakona o održivom gospodarenju otpadom. Naime, taj zakon je  Hrvatski sabor donio na sjednici 15. srpnja,  dakle dva tjedna prije potpisivanje koncesijskog ugovora!

 

Izvor:
Foto: rt

U fokusu

Varaždinsku Koku želi kupiti poduzetnik preko svoje tvrtke Kutjevo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska tvrtka Koka u utorak, 7. prosinca obavijestila javnost da su dobili ponudu za preuzimanje dionica.

Danica.hr piše da Koku preko svoje tvrtke Kutjevo želi kupiti Enver Moralić (86).

Koka je, inače, prihvatila financijski izvještaj za prošlu godinu prema kojem je ostvarila 1,28 milijardi kuna poslovnih prihoda i 11,1 milijun kuna neto dobiti. Usvojen je izvještaj o primanjima uprave i članova nadzornog odbora.

Tvrtka je u vlasništvu Vindije koja posjeduje čak 95,43 posto dionica Koke. Drugi je dioničar Erste banka s 0,42 posto, a treći Pero Vlainić sa 0,31 posto.

Kutjevo je putem svojeg opunomoćenog odvjetničkog društva izvijestilo upravu Koke o interesu za preuzimanje dionica tvrtke. Predložili su i sastanak na kojem bi iznijeli svoje namjere. Čeka se odgovor Vindije kao većinskog vlasnika.

Nakon smrti vlasnika Vindije Dragutina Drka, u medijima se svako malo spekulira s mogućom prodajom poslovnog carstva kojim ovog časa upravlja njegova obitelj – kćeri i zetovi. U tom svjetlu treba gledati i pismo namjere koje je Moralić uputio u Varaždin.

Moralić je bogati biznismen s razgranatim poslovnim carstvom koje obuhvaća poljoprivredne, ali i kemijske kompanije. U Hrvatskoj je vlasnik Kutjeva i Božjakovine, a u inozemstvu, kako se piše, kemijskih tvornica.

Nastavite čitati

U fokusu

SDP-ovci i Reformisti zauzeli pozicije: Ister u Varkom, Bedeković u Sjever-DAN bez natječaja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Transparentnost ili tek podjela plijena između koalicijskih partnera u Gradu Varaždinu?

To je zapravo retoričko pitanje s obzirom na činjenicu da zadnjih dana svjedočimo postavljanju direktora i ravnatelja gradskih tvrtki i ustanova bez natječaja, a osim rijetkih iznimaka, radi se o članovima stranaka SDP-a i Reformista, koje koaliraju na gradskoj razini. To nije nikakva novost ni čudo, tako se to, naime, u Hrvatskoj radi godinama. Treba uzeti u obzir i da gradonačelnik ima potpuno pravo postaviti na čelna mjesta ljude kojima vjeruje, a nikakav zakon ga u tome ne sprečava. Međutim, to je daleko od obećanja tijekom kampanje. Govorilo se o stručnim ljudima i transparentnim natječajima…

Prošlog tjedna za direktora Razvojne agencije Sjever-DAN postavljen je Željko Bedeković, inače član Narodne stranke – Reformisti. Dosad je dužnost direktora Razvojne agencije Sjever-DAN obnašao Miljenko Ernoić. Bedeković je imenovan na razdoblje od četiri godine, a varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj njegovo je imenovanje nastojao opravdati rekavši da su tražili nekoga tko bi mogao najkvalitetnije voditi Agenciju, te su se odlučili za njega.

Reformistima i Gradski bazeni

Bedeković je bio kandidat Reformista za gradonačelnika Varaždinskih Toplica na proteklim lokalnim izborima, a potkraj prethodnog mandata bio je predsjednik Turističke zajednice Varaždinske županije. Bedeković ima certifikat javne nabave i završenu edukaciju o EU fondovima, pa je to, prema riječima gradonačelnika, bilo presudno da ga se zaposli.

Ovih dana Gradski bazeni dobili su šeficu iz redova iste stranke. Već duže vrijeme nagađa se da će ravnateljica Gradskih bazena biti Jelena Pavleković, dosadašnja ravnateljica Javne ustanove “Priroda Varaždinske županije”, a sad se zaista to i dogodilo.Početkom prosinca nove rukovoditelje dobile su i tvrtke Varkom i Parkovi.

Novi direktor Varkoma je Bruno Ister, čovjek od Bosiljevog povjerenja i član SDP-a. On je izabran bez natječaja. S obzirom na to da se radi o tvrtki koja provodi višemilijunske projekte, logično je da gradonačelnik na mjestu direktora želi nekoga komu vjeruje.

Iznimka i iznenađenje ovih imenovanja je nova direktorica Parkova. Na čelno mjesto te tvrtke došla je Jelena Sekelj, koja je dugi niz godina radila u Parkovima, unatoč tomu što je u kuloarskim pričama već bila gotova stvar da će tu poziciju zauzeti SDP-ov Marin Bašić.

Podsjetimo da je krajem rujna za novog direktora varaždinske tvrtke Čistoća izabran Zoran Svetec (SDP). Nije poznato tko će ga naslijediti u Gradskim stanovima.

Imenovanja dekretom

Imenovanja u gradskim tvrtkama i ustanovama bile su teme i na prošlotjednoj sjednici Županijske skupštine.

Vijećnik Mario Lešina iz Nezavisne liste Ivana Čehoka pitao je župana Stričaka o imenovanjima u Varkomu i Razvojnoj agenciji Sjever-DAN.

– Gdje su tu suosnivači, sve jedinice lokalne samouprave? Kakva je bila vaša komunikacija s bivšim direktorom Varkoma, jer nam je rečeno da je direktor Hrvatskih voda pozdravio to imenovanje? – zanimalo je Lešinu.

Stričak mu je odgovorio da se u Gradu Varaždinu očito imenuje dekretom.

– Je li itko zaposlen bez natječaja u Varaždinskoj županiji? Nijedan ravnatelj ili direktor još iz prethodnog mandata nije razriješen dužnosti, nije za to potrošena ni lipa. Ako se pokažu dobri, ostavit ćemo ih. Nismo si dozvolili da nekoga otjeramo s radnog mjesta uz otpremninu od 300.000 kuna, kao što je to u slučaju Parkova. Što se dogodilo? Zatražena je ostavka Runca, bivšeg direktora Parkova. Potom mijenjaju Nadzorni odbor… Evo, 300.000 kuna samo da ga ne gledamo. I sada nekoga prozivaju? Napravili ste štetu Parkovima. 300.000 kuna nije mali novac. Ne znam što je s ostalim ravnateljima, ali koliko vidim, nijedan natječaj nije proveden, imenuju se dekretom. Ni za jednog ravnatelja nije proveden natječaj. To je ta transparentnost – objasnio je župan Stričak.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje