Povežite se s nama

Život i društvo

Gradski muzej Varaždin: Na radionicama „Mali šošteri“ djeca će se okušati u ukrašavanju obuće

Objavljeno:

- dana

Tijekom zimskih školskih praznika Gradski muzej Varaždin organizira za djecu u dobi od pet do deset godina kreativne radionice „Mali šošteri“, povezane s nedavno otvorenom izložbom „Šošteraj“ / Priče o cipelama iz GMV-a.

Radionice se održavaju u utvrdi Stari grad 3., 4. i 5. siječnja, dnevno od 10 do 11 sati, a na njima će mali polaznici doznati nešto o varaždinskoj postolarskoj prošlosti i imati prilike okušati se i sami u vještinama ukrašavanja obuće.

Zbog ograničenog broja sudionika (15 u jednoj radionici) obvezna je prethodna telefonska prijava na brojeve 095/567-3581, 042/421-017 voditeljici radionica Jeleni Petković, kustosici pedagoginji u GMV-u.

Cijena sudjelovanja je 30 kuna po djetetu; za učenike s iskaznicom MIŠ – Muzej i škola sudjelovanje je besplatno.

Izložba „Šošteraj“, iz ciklusa „Nešto staro, nešto novo“, kroz odabrane predmete iz fundusa GMV-a, vezane uz cehovsku i obrtničku proizvodnju cipela, postolarske alate, primjerke cipela i zanimljive priče o njihovim vlasnicima, ilustrira kontinuitet i mijene u izradi obuće od prošlosti do danas.

Suvremenu komponentu izložbe predstavljaju cipele mladih dizajnerica Sare Stojko i Dore Kranjec, nastale kao završni, diplomski radovi studija na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, Studijska jedinica Varaždin, suradnoj ustanovi u ovom izložbenom projektu.

Svi zainteresirani izložbu mogu besplatno razgledati do 16. travnja iduće godine.

Život i društvo

Varaždinska županija donirala Caritasovoj pučkoj kuhinji pedeset litara bučinog ulja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinska je županija i ove godine donirala Pučkoj kuhinji Caritasa Varaždinske biskupije pedeset litara kvalitetnog bučinog ulja različitih proizvođača.

Radi se o ulju koje su dali proizvođači za nedavno održanu Međunarodnu izložbu bučinih ulja Alpe Adria.

Bučina ulja je ravnatelju biskupijskog Caritasa Anti Šoli predao pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije Dragutin Vincek.

Zahvalivši se na donaciji, ravnatelj Šola je naznačio kako je ovo već tradicionalna gesta Varaždinske županije kojom se potvrđuje izuzetno dobra suradnja Županije i biskupijskog Caritasa.

Nastavite čitati

Život i društvo

Otvorenje glavnog napora požarne sezone planira se za 13. lipnja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Hrvatska vatrogasna zajednica

U prostorijama JVP-a Grada Požege 18. svibnja je održan sastanak Vatrogasnog stožera kojem su prisustvovali županijski zapovjednici na čelu s glavnim vatrogasnim zapovjednikom Slavkom Tucakovićem, objavila je Hrvatska vatrogasna zajednica.

Na sastanku se razgovaralo o pripremama za protupožarnu sezonu temeljem Programa aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara od interesa za Republiku Hrvatsku, kao i o pripremama za predstojeću vježbu “Sigurnost 22”. Planirano vrijeme održavanja vježbe je 9. i 10. lipnja dok se otvorenje glavnog napora požarne sezone planira 13. lipnja.

Osim angažiranja sezonskih vatrogasaca, na sastanku je bilo govora i o dislociranju operatera u DVOC-a tijekom požarne sezone.

Na sjednici Vatrogasnog stožera su definirane i dislokacije na priobalju kao i izmještanje DVIP-ova Šibenik i Split izvan grada čime će se omogućiti njihova bolja i brža operativnost na terenu, ukoliko dođe do požara. Također, razgovaralo se i o Planskim izvanrednim dislokacijama te o Planskim sezonskim postrojbama na Korčuli i Pelješcu.

Sigurnost 22

Dvodnevna međuresorna vježba održat će se 9. i 10 lipnja, pri čemu je prvog dana planirana kao vježba za stolom dok je drugi dan rezerviran za vježbe na terenu u što je uključeno nekoliko županija: Zagrebačka, Varaždinska, Karlovačka, Osječko-baranjska i Splitsko-dalmatinska županija.

Ovom će se vježbom obaviti provjera operativnog djelovanja vatrogasnih postrojbi i zračnih snaga te prekogranična suradnja s Republikom Slovenijom. Ona također obuhvaća gašenje požara na otvorenom prostoru, tehničke intervencije spašavanja u prometu uslijed masovne nesreće, tehničke intervencije radova na vodi i pod vodom te provjera i uspostavljanje sustava veze i komunikacije.

Vatrogasno vježbalište

Nakon sastanka prezentiran je kratki film o vatrogasnom angažmanu u sanaciji prošlogodišnjeg olujnog nevremena na području Požeško-slavonske županije te je svečano otvoreno vatrogasno vježbalište za koje su najzaslužniji upravo pripadnici Javne vatrogasne postaje Grada Požege.

O sjednici Vatrogasnog stožera, ali i otvaranju vježbališta zapovjednik Tucaković rekao je da je danas odrađen jedan od završnih sastanaka za pripremu protupožarne sezone 2022. temeljem Programa aktivnosti Vlade RH: “Na njemu smo definirali dislokacije vatrogasnih snaga, ali i razmotrili sve one probleme koji se još uvijek pojavljuju u vatrogasnim zajednicama priobalnog područja. Definirali smo dislokacije na otocima, u priobalnom djelu, izmještanje interventnih postrojbi iz Divulja, Šibenika i Zadra u zaleđe Dalmatinske zagore”.

Dodao je i kako su pripreme do sada napravljene jako dobro, zahvaljujući ne samo vatrogascima, nego i jedinicama lokalnih samouprava.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje