Povežite se s nama

U fokusu

JUGS: Coning nas je tužio, a kasnili su s gradnjom POS zgrade čija fasada se danas raspada

Objavljeno:

- dana

TUŽBA I PROTUŽBA

Varaždinski Coning tužio je Javnu ustanovu Gradski stanovi, od kojeg traži isplatu gotovo 700.000 kuna, no Gradski stanovi su odgovorili protužbom kojom traže da Coning njima isplati više od 252 tisuće kuna, a ujedno i da sanira štetu na fasadi na novoj POS zgradi u iznosu od 350.000 kuna.

Na varaždinskom Trgovačkom sudu u Varaždinu je jučer bila zakazana parnica u tom slučaju, no odgođena je jer se na sudu nije pojavio opunomoćenik Coninga. 

Ta varaždinska tvrtka tužbom traži isplatu 684.594 kune, a riječ je o povratu garancije od 10 posto za zgradu A1 u Ulici Vilka Novaka. – Nije jasno s kojeg osnova Coning potražuje utuženi iznos – rekla je opunomoćenica Gradskih stanova.

Napomenula je da je Coning radove na zgradi A1 završio s 25 dana zakašnjenja zbog čega su Gradski stanovi u protužbi predloži da sud naloži Coningu da im isplate 252.964 kune s kamatama.

Istovremeno, traže i da Coning ukloni utvrđene nedostatke na fasadi zgrade, koja je već mnogo puta bila popravljana. Priložila je nalaz građevinskog vještaka iz drugog predmeta, a iz kojeg proizlazi da je na fasadi zgrade A1 šteta nastala zbog nekvalitetno izvedenih radova.

– Zbog toga postoji odgovornost i obveza izvođača radova da otkloni utvrđene nedostatke, što iznosi 357.156 kuna – navela je opunomoćenica i odmah predloža da, ako će Coning osporavati taj nalaz, da se provede novo građevinsko vještačenje o nedostacima na fasadi zgrade A1.

Kao nove dokaze, opunomoćenica JUGS-a je predala i generalni ugovor između JUGS-a i izvođača radova iz listopada 2008. godine, ugovor o zajedničkom poduhvatu i poslovnoj suradnji iz rujna 2008., kao i dodatke ugovoru.

Iduće ročište zakazano je za početak veljače.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Ove godine 17 poginulih: u kontroli prometa u Varaždinskoj županiji bit će angažiran maksimalan broj policajaca

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Ove godine na području Policijske uprave varaždinske dogodilo se šest prometnih nesreća sa smrtnom posljedicom u kojima je poginulo 17 osoba, javila je PU važdinska.

– Naglašavamo da je gotovo u svim prometnim nesrećama uzrok nepropisna ili neprilagođena brzina kretanja vozila, kao i vožnja s nedopuštenom koncentracijom alkohola ili droga u krvi, dok je za posljedice sudionika u velikoj mjeri uzrok – nekorištenje sigurnosnog pojasa. Osim navedenog, evidentiran je i povećan broj poginulih vozača mopeda i motocikala uzrokovanih kršenjem prometnih propisa s njihove strane, ali i od strane drugih sudionika u tim prometnim nesrećama – objasnili su iz varaždinske policije.

Slijedom navedenog, apeliraju na sve sudionike u prometu da vode računa o tehničkoj ispravnosti vozila kojim upravljaju, da brzinu kretanja vozila prilagode stanju i uvjetima na cesti i poštuju ograničenja brzine kretanja propisanih zakonom ili postavljenim prometnim znakovima, ne konzumiraju alkoholna pića prije i za vrijeme vožnje, ne koriste mobitel tijekom vožnje, koriste sigurnosni pojas na svim sjedalima u vozilu, ne ulaze u rizična pretjecanja bez obzira na žurbu, adekvatno smještaju djecu u vozilu te drže dovoljan razmak između vozila prilikom vožnje u kolonama.

Policija upozorava da će policijski službenici ovog vikenda, ali i kontinuirano do kraja godine, nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema ponavljačima teških prometnih prekršaja – recidivistima.

U poduzimanje aktivnosti biti će uključen maksimalno raspoloživi broj policijskih službenika, kao i svi raspoloživi uređaji i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa.

Nastavite čitati

U fokusu

Na Bregani i Goričanu policija nesavjesne vozače autobusa opalila po novčaniku

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Za vrijeme turističke sezone područjem Republike Hrvatske tranzitira veći broj autobusa. Kako bi osigurali sigurno prometovanje i spriječili prometne nesreće koje nažalost završavaju s najtragičnijim posljedicama, policijski službenici su tijekom vikenda, na ulasku u Republiku Hrvatsku kod graničnih prijelaza Bregana i Goričan proveli preventivno-represivnu akciju nadzora autobusa, odnosno vozača autobusa.

Tijekom pojačanog nadzora autobusnog prometa, policijski službenici Mobilne jedinice prometne policije (Ravnateljstvo policije), u suradnji s inspektorima Sektora inspekcije sigurnosti cestovnog prometa (Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture), utvrdili su prekršaje vozača u slučaju tri poljska, dva bugarska te kod jednoga bosanskohercegovačkog i jednoga češkog prijevoznika.

Utvrđeni i sankcionirani prekršaji:

Bosanskohercegovački prijevoznik – nadzorom je utvrđeno da vozač upravlja autobusom, a pritom koristi karticu vozača koja nije valjana. Za utvrđene prekršaje naplaćena je novčana kazna pravnoj osobi te vozaču u iznosu od 11 400 kn, a uz potvrdu oduzeta je i kartica vozača;

Češki prijevoznik – utvrđen je nepravilan unos podataka na kartici vozača i nepravilni skraćeni dnevni odmor. Naplaćene su novčane kazne u iznosu od 500,00 kn i 150,00 kn;

Bugarski prijevoznik – nadzorom je utvrđeno nepravilno korištenje tahografskog uređaja te je za utvrđeni prekršaj vozaču naplaćena novčana kazna u iznosu 1 533 kn;

Bugarski prijevoznik – nadzorom je utvrđeno nepravilno korištenje tahografskog uređaja. Za utvrđene prekršaje svakom vozaču naplaćene su novčane kazne u iznosu od 500 kuna;

Poljski prijevoznik – utvrđeno je nepravilno korištenje tahografskog uređaja te je naplaćena novčana kazna u iznosu od 500,00 kn;

Poljski prijevoznik – utvrđeno je nepravilno korištenje tahografskog uređaja te je naplaćena novčana kazna u iznosu od 500,00 kn;

Poljski prijevoznik – nadzorom su utvrđene manipulacije. Vozač je za kontrolno razdoblje predočio potvrdu kojom izjavljuje da je bio na odmoru, međutim uvidom u službene evidencije MUP-a utvrđeno je da je u navedenom razdoblju imao vidljive prijelaze državne granice RH pri čemu je obavljao prijevoz putnika. Za utvrđene prekršaje naplaćena je novčana kazna u iznosu od 12 600 kn.

Policija će i u narednim vikendima pojačano nadzirati autobusni promet, odnosno vozače autobusa koji su u tranzitu kroz Republiku Hrvatsku, te i na taj način pokušati preventivno utjecati na sigurnost cestovnog prometa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje