Povežite se s nama

U fokusu

Gradski vrtić vapi za obnovom, u Koprivničkoj je viđen i štakor

Objavljeno:

- dana

ALARMANTNO

Gradski Dječji vrtić Varaždin, koji pohađa oko 900 mališana, vapi za obnovom!    

Ovo “staro” pitanje  ponovno je aktualizirano prošli mjesec, kada je Marica Matačić, članica Vijeća VI. mjesnog odbora, na aktualnom satu s varaždinskim gradonačelnikom Goranom Habušem rekla da je u vrtiću u Koprivničkoj viđen – štakor! 

Kakva je voda ako je u vrtiću postavljen galon?

– O tome je bilo govora i na sastanku na kojem su roditelji upozorili predstavnika gradskog komunalnog odjela Roberta Briškog o tome, no nakon toga ništa nije poduzeto, iako taj vrtić ima i drugih problema. Na krovu vrtića još uvijek se nalaze salonitne ploče koje sadrže azbest, u vrtiću navodno ima problema i sa sanitarnim čvorovima, a pitanje je i što je s vodom iz slavine kada je u vrtiću postavljen galon s vodom – upozorila je Matačić gradonačelnika, koji je poručio da Grad Varaždin vodi brigu o Dječjem vrtiću te da je sigurnost djece prioritet..

 

Galon s vodom u Koprivničkoj je postavljen da si tete mogu pripremiti kavu, objasnila je Ježić

– Mjere deratizacije, dezinskecije i dezinfekcije provode se redovno, dva puta godišnje – rekao je Habuš, a Alema Ježić iz županijskog Zavoda za javno zdravstvo, koja je također bila na sastanku, navela je da je voda u tom i svim drugim vrtićima zdravstveno ispravna.
– U tom je vrtiću postavljen galon s vodom kako bi si tete mogle pripremiti kavu, s obzirom na to da one ne smiju ulaziti u prostore gdje se priprema hrana – objasnila je Ježić te dodala da je pojava štakora u jasličnoj skupini bila izdvojen slučaj.

Potvrdio je to i mr. Tomislav Hrupački, voditelj Djelatnosti za provođenje deinfekcije, dezinsekcije i deratizacije Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije.
– U vrtiću u Koprivničkoj, baš kao i u svim drugim vrtićima i školama, provedene su dvije redovne deratizacije, jesenska i proljetna, s tim da je u Koprivničkoj provedena još jedna interventna po pozivu, jer je primjećen štakor, i to u prosincu prošle godine – doznali smo od Hrupačkog, koji kaže da se deratizacija redovno provodi i u kanalizacijskom sustavu oko tog vrtića i zgradama, te je konkretno za taj vrtić odrađen takozvani cjelokupni higijenski paket, u koji su uključeni i sanitarni pregledi.

Nakon štakora jasno je – vrtići trebaju hitnu obnovu!

Iako je riječ o izdvojenom slučaju, nakon pojave štakora jasno je da se obnova vrtića u Koprivničkoj više ne smije odgađati!

Riječ je o jednom od prvih objekata Dječjeg vrtića Varaždin, izgrađenom prije četiri desetljeća, koji je montažan i koji na krovu ima salonitne ploče koje sadrže azbest. Isto je i s vrtićem u Gortanovoj, no ulaganja su, kako doznajemo, nužna i u drugim objektima gradskog vrtića koji su građeni u razdoblju od 1970. do 1986. godine prema tada dostupnim tehnologijama. 

Fond i Ministarstvo osigurali bi 70 % potrebnog novca, dok bi 30 % osigurao Grad, rekao je Habuš

Grad je taj problem već pokušao riješiti te je 2012. godine napravljena analiza svih objekata Dječjeg vrtića Varaždin. Nakon toga krenulo se u pregovore sa Zagorje-Tehnobetonom te je 2013. godine potpisan Ugovor o energetskom učinku, prema kojem su se trebali energetski obnoviti objekti Dječjeg vrtića Varaždin i I. OŠ Varaždin.
– S obzirom na to da u međuvremenu, zbog situacije sa Zagorje-Tehnobetonom, nije bilo u mogućnosti ispuniti ugovor, on je raskinut i tražilo se novo rješenje. Krenuli smo na prijavu projekta na fondove i natječaje Ministarstva graditeljstva i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, prema kojima bi se osiguralo 70 % potrebnog novca, dok bi Grad trebao izdvojiti preostaliih 30 % – rekao je Habuš na Banfici.

Riječ je o modelu pod imenom “Pilot projekt – Energetska obnova zgrada u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja“ Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja. Tim programom može se dodijeliti do pet milijuna kuna bespovratnih sredstava po pojedinoj prijavi odnosno, u ovom slučaju, do 70 % prihvatljivih troškova projekta.

Priprema se dokumentacija i čeka natječaj 

– U tijeku je priprema Glavnih projekata energetske obnove za sve objekte Dječjeg vrtića Varaždin te I. OŠ. Troškovi izrade dokumentacije iznose oko 150.000 kuna i taj je postupak u tijeku. Ukupni iznos te investicije, koja će se prijaviti na navedeni program Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, znat će se tek po završetku izrade glavnih projekata energetske obnove, u sklopu kojih će biti navedena projektantska procjena, a točan iznos znat će se po završetku postupka odabira izvođača radova – pojasnili su u Gradu Varaždinu.

Iako gradonačelnik vjeruje da će dokumentacija biti gotova do ljeta, kada očekuje i raspisivanje natječaja, jasno je da se obnova vrtića neće dogoditi preko noći. Samo da ovaj put projekt i uspije.

Izvor:
Foto:

Međimurje

FOTO Kajtazi i Ćorić u Pribislavcu: “Ne radimo podjele na Rome i nerome!”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na ulazu u romsko naselje u Pribislavcu danas, 28. srpnja, održana je izvanredna konferencija za medije.

Pribislavec su, naime, posjetili ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić te saborski zastupnik Veljko Kajtazi. Održali su i radni sastanak s općinarima na kojem je bilo riječi o problematici ilegalnih odlagališta i svakodnevnog spaljivanja otpada, objasnio je načelnik Općine Pribislavec Matija Ladić.

S navedenim problemom (pre)često se moraju boriti pripadnici DVD-a Pribislavec i Javne vatrogasne postrojbe Čakovec. Samo tijekom srpnja tako su vatrogasci iz JVP-a čak osam puta izlazili na intervenciju. Članovi lokalnog DVD-a povremeno pak požar gase na dvjema lokacijama istovremeno!

Na početku konferencije pozdravio je okupljene i zahvalio ministru Ćoriću što se odazvao pozivu u pomoć. Dodao je da je zastupnik Kajtazi bio inicijatorom sastanka.

– Prije dva tjedna Vlada je donijela novi Nacionalni plan za Rome. To nije prvi takav dokument, oni se redovito donose od 2003., no kako ih sprovesti u djelo ako nijedna jedinica lokalne samouprave nema akcijski plan? Treba razraditi i na koji način zapošljavati mlade, sposobne ljude, a ne ih “pretvarati u invalide” naknadama i sličnim. Ima puno pozitivnih primjera među pripadnicima romske manjine, no svjetla su uvijek fokusirana samo na negativne!

Zahvaljujem ministru Ćoriću i smatram da će ovakvi obilasci romskih naselja pridonijeti rasvjetljavanju problematike i voditi uspješnim rješenjima, osobito sa smećem, koje nije samo romsko – rekao je Kajtazi. Na njega se nadovezao ministar Ćorić.

– Ovo pitanje otpada koji okružuje Pribislavec mora biti riješeno jednom za svagda, za što će se provesti odgovarajuće mjere. Divlje deponije sanirat će se u narednim mjesecima. To je, među ostalim, i pitanje ekonomske, ali i svake druge integracije romske manjine, čiji pripadnici moraju imati sva prava, ali i poštovati sve obveze i odgovornosti koje sa sobom donosi status hrvatskoga građanina. Mislim da se u tome gospodin Kajtazi i ja slažemo – rekao je Ćorić, nadodavši da u svemu veliku ulogu igraju i veća ekonomska sigurnost te važnost obrazovanja Roma.

Kajtazi i Ćorić osvrnuli su se i na problematiku cijepljenja, odgovarajući na pitanje o navodno ispodprosječnoj procijepljenosti Roma. Kajtazi je rekao da ne raspolaže konkretnim podacima, ali da su potencijalno maloj procijepljenosti svakako pridonijele i svakakve lažne informacije koje se šire društvenim mrežama.

Dodao je da se Rome posjećivalo te su im se dostavljali paketi s maskama, dezinficijensima i drugim potrepštinama. Po uzoru na Virovitičko-podravsku županiju, istaknuo je, minibusom bi se posjetilo svih 60-ak romskih naselja te bi se cijepljenje ubuduće provelo uz pomoć mobilnog centra.

Ministar Ćorić odlučno je pak ustvrdio da “nema procijepljenosti u romskim naseljima i u neromskim naseljima”:

– Imate samo procijepljenost na razini Hrvatske… Romi su građani ove zemlje, kao i svi ostali. Nitko tu nikoga ne treba ni na koji način izdvajati. Možemo eventualno govoriti o informiranim i neinformiranim građanima, s tim da je najveća odgovornost na onim informiranima koji se unatoč znanju ne cijepe. Apeliramo svaki dan pa apeliram i danas – cijepite se!

Na primjedbu o neizdvajanju ministar je zaradio pljesak i ovacije prisutnih.

Nastavite čitati

U fokusu

U Jerovcu vrije: kamione Čistoće blokirat će bageri, traktori, kiperi i noćne straže!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivančani i mještani Jerovca svoju deponiju za odlaganje otpada čuvat će 24 sata kao zjenicu oka. Štoviše, na zadnjem sastanku s predstavnicima dvaju jerovečkih Mjesnih odbora, ivanečki gradonačelnik Milorad Batinić ustvrdio je država nalaže Ivkomu da čini kazneno djelo s nalogom da Jerovec preuzme varaždinsko smeće i ono još 14 jedinica lokalne samouprave.

>>Batinić: 1500 tona varaždinskog smeća u Jerovec neće, ako treba postavit ćemo barikade

Naredba inspektora zaštite okoliša Roberta Roceka da Ivkom d.d. u roku od 8 dana mora na odlagalištu u Jerovcu započeti s preuzimanjem miješanog komunalnog otpada iz Varaždina i 14 okolnih gradova i općina Varaždinske županije (rješenje je primljeno 19. srpnja, žalba ne odgađa izvršenje) te izricanje visokih novčanih kazni od ukupno 125.000 kuna Ivkomu i njegovu direktoru kao i izjave varaždinskog gradonačelnika Nevena Bosilja (SDP) o tome da kroz nekoliko dana tzv. varaždinsko smeće stiže u Jerovec, izazvali su eksploziju nezadovoljstva građana Ivanca, a naročito Jerovca i okolice.

U mjesnim odborima Jerovec Gornji i Donji vrije

Mještani Jerovca spremni su za masovne prosvjede i blokadu prilaza deponiju traktorima, kamionima i gusjeničarima.

– Raspoloženje je takvo da građani samoinicijativno najavljuju noćne straže, a svaki pokušaj prilaza odlagalištu spremni su spriječiti fizički. Nezadovoljstvo je ogromno, do eskalacije i izlaska na cestu manjka tek „iskra“ – čulo se na sastanku u društvenom domu u Jerovcu Gornjem, koji je gradonačelnik Milorad Batinić sa svojim zamjenikom Markom Friščićem u utorak, 27. srpnja, održao s vodstvima dvaju jerovečkih mjesnih odbora.

Sastanak su inicirala sama vijeća mjesnih odbora sa željom da od gradonačelnika iz prve ruke dobiju detaljne informacije o statusu odlagališta i o situaciji s tzv. varaždinskom smećem.

Tko to „servisira“ Bosilja?

-Na žalost, cijela ova situacija je poprimila politički kontekst. Ne znam tko gospodina Bosilja servisira informacijama koje iznosi u javnost i kakvi su tu interesi u pitanju. Međutim, prije takvih istupa bilo bi korektno da se najprije dobro informira, da pročita Dinamiku zatvaranja odlagališta neopasnog otpada na području RH, a ne da svojim izjavama uznemirava građane ovoga kraja i proizvodi nemir i revolt – izjavio je gradonačelnik Batinić koji se pita zašto u ministarstvo nije bio pozvan predstavnik Grada Ivanca?

Nazočnima je potom podastro kompletnu dokumentaciju od 2005. godine naovamo kojom je reguliran status odlagališta u Jerovcu. Na njemu je, naime, od samog početka bilo predviđeno odlaganja 4.780 tona otpada godišnje s područja samo šest gradova i općina ivanečkoga kraja.

Prema tim količinama bila je izdana i građevinska dozvola, prema njima su bile izvedene sve studije i elaborati, sklopljeni ugovori, a Grad Ivanec je, kao vlasnik deponija, Ivkomu izdao pravo građenja. Ukoliko se odlaganje otpada nastavi ovakvim tempom, Jerovec će imati dovoljan kapacitet za odlaganje otpada do otvaranja regionalnog odlagališta u Piškornici, nakon čega bi se trebao i zatvoriti.

Nalog napisan po „dekretu“

– Ako smo pravna država, onda su svi navedeni argumenti oni koji su trebali biti uzeti u obzir! Umjesto toga, inspektor je, očito po „dekretu“, Ivkomu napisao prekršajni nalog kojim je i tvrtku i njena direktora rigorozno kaznio te istovremeno Ivkomu naložio prihvat otpada iz 15 drugih gradova i općina. Rješenje je k tomu napisano nestručno, inspektor se poziva na krive članke. S obzirom na to da je rješenje izdao Državni inspektorat, kojemu je nadležna Vlada RH, smatram da je stanje koje sada imamo na terenu rezultat politike HDZ-a. Iz svega proizlazi da država nalaže Ivkomu da čini kazneno djelo! Smatram da je ovo velika sramota za Ministarstvo zaštite okoliša i održivog razvoja i za ministra Ćorića koji je dopustio da mu drugi i treći „ešalon“ rješava ovakve probleme, a posljedica toga je da na terenu već faktički ima „događanje“ naroda – izjavio je Batinić te kazao da ni u primisli ne želi imati posla sa smećem koje smrdi na kriminalne afere.

Poziv građanima: Ostanite mirni!

Bez obzira koji su i čiji interesi ovdje u pitanju, ocijenio je da je novčana penalizacija Ivkoma i njegova direktora kao i naredba o otvaranju Jerovca za smeće iz drugih općina i gradova uslijedila kao politička odmazda.

I to zbog toga što su se Grad Ivanec i njegov neovisni gradonačelnik usudili usprotiviti naredbi Vlade i političkim elitama susjednog Grada Varaždina koji je za svoj dugogodišnji problem našao „solomonsko“ rješenje na način da ga po kratkom postupku smjesti u susjedovo dvorište, i to neovisno od toga što za to nema zakonsku osnovu jer sva dokumentacija govori u prilog Ivkoma i Grada Ivanca.

Ivkom je, kazao je Batinić, već krenuo u pravnu bitku te angažirao odvjetničku tvrtku u cilju pobijanja ovakvog rješenja. Bude li potrebno, pokrenut će i spor na Upravnom sudu RH.

– Problema ima i bit će ih još. Poručujem građanima da je deponij pod ključem i kamerama. Iza svakog kamiona koji uđe na odlagalište, rampa se spušta. Pozivam sve građane da ostanu mirni i da ne poduzimaju nikakve aktivnosti na svoju ruku, jer to zasad nije potrebno. Međutim, ako se pritisak nastavi, ako Ivkom bude morao potpisati ugovor o prihvatu otpada, a sankcioniranje Ivkoma i njegova direktora se nastavi, onda ćemo imati rat i prosvjede, a ja ću im se osobno pridružiti! – zaključio je Batinić.

Nazočni predstavnici vijeća mjesnih odbora izjavili su da su građani u mjesnim odborima izrazito revoltirani i uznemireni zbog izjava g. Bosilja i najava odlaganja smeća na deponiju Jerovec te da su mnogi spremni odmah krenuti u samoinicijativne aktivnosti po pitanju blokada.

Međutim, u ovom trenutku ljude je važno smiriti i smanjiti tenzije te zbog toga sastanak s gradonačelnikom zasad nisu željeli stavljati na razinu zborova građana – gdje bi moglo doći do provale nezadovoljstva – ali će im informacije i poruke sa sastanka i poziv gradonačelnika biti preneseni.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje