Povežite se s nama

U fokusu

Gradsko vijeće Lepoglave: Rješenje varaždinskog smeća u Jerovcu treba naći u okviru zakona

Objavljeno:

- dana

U Lepoglavi je 29. srpnja održana prva radna sjednica Vijeća na kojoj su novoizabrani vijećnici raspravljali o 14 točaka dnevnog reda.

Prva radna sjednica odnosno 2. sjednica Gradskog vijeća Grada Lepoglave započela je pitanjima vijećnika. Vijećnik Zorislav Rodek (HNS) pitao je što se planira poduzeti kako bi se riješio problem zapuštenih privatnih površina te ambrozije?

Gradonačelnik Marijan Škvarić podsjetio je na niz mjera koje je Grad Lepoglava poduzeo pružajući potporu poljoprivrednicima potičući ih da obrađuju poljoprivredne površine te tako smanje broj zapuštenih parcela. Pored toga, u prvih šest mjeseci od strane komunalnog redarstva izdano je 68 naloga za čišćenje parcela te nekoliko desetaka opomena, istaknuo je gradonačelnik te najavio da će jedinice lokalne samouprave u novom zakonu o poljoprivrednim površinama dobiti snažan alat u rješavanju problema zapuštenih privatnih površina odnosno bit će im dozvoljeno da urede zapuštene privatne parcele te račune za nastale troškove čišćenja ispostave njihovim vlasnicima.

Vijećnicu Željku Paska (SDP) zanimalo je kada će građani dobiti spremnike za papir i plastiku. Pitala je i hoće li Grad Lepoglava za održavanje i saniranje cestovne infrastrukture nastaviti koristiti materijal koji je korišten za sanaciju lokalne ceste u Sestrancu te za uređenje parkirališta u blizini Doma zdravlja u Lepoglavi.

Gradonačelnik je najavio da će spremnici građanima biti podijeljeni tijekom rujna. Odgovarajući na drugo pitanje istaknuo je kako je riječ o novoj, ekološki prihvatljivijoj tehnologiji koja pruža dobar omjer kvalitete i cijene najavivši da se istom tehnologijom planira urediti cesta na području MO Purga, na relaciji od kapele sv. Juraja do groblja.

Kada se planira nastavak proširenja plinovodne mreže te u kojoj je fazi projekt izgradnje spojne ceste Mažuranićeva ulica – Ulica Eugena Kvaternika te kada je u planu uređenje parkirališnog prostora kod starog groblja u Lepoglavi, pitala je vijećnica Štefica Erdec (SDP).

Kad je širenje plinovodne mreže u pitanju Grad može biti tek posrednik između građana i distributera o kojem ovisi njeno širenje, a pri čemu se distributer prije svega vodi ekonomskom isplativošću, istaknuo je gradonačelnik.

Nakon što je ove godine završen postupak otkupa zemljišta, iduće će godine biti spremna sva dokumentacija, zajedno s građevinskom dozvolom, potrebna za početak gradnje navedene spojne ceste, pojasnio je gradonačelnik odgovarajući na drugo pitanje vijećnice Erdec. Što se pak uređenja parkirališta kod groblja tiče, pribavljena je sva potrebna dokumentacija. Isti je slučaj s dokumentacijom za uređenje grobne kuće, dodao je gradonačelnik izrazivši plan da se zahvati na uređenju parkirališta i grobne kuće odrade iduće godine.

Vijećnik Robert Dukarić (HDZ) pitao je gradonačelnika kada se planira realizirati projekt energetske obnove vatrogasnog doma u Višnjici.

Gradonačelnik Škvarić je istaknuo da se projekt energetske obnove vatrogasnog doma u Višnjici planira realizirati kroz natječaj za energetsku obnovu te se, budući da je sva dokumentacija za prijavu na natječaj spremna, samo čeka raspis navedenog natječaja s državne razine.

Vijećnika Dukarića zanimalo tko je donio odluku o dodjeli financijskih sredstava za projekte i programe udruga te koji su bili uvjeti za smanjenje odnosno povećanje dodijeljenog iznosa.

Gradonačelnik je pojasnio kako je prijavljene projekte i programe vrednovala komisija imenovana od strane TKIC-a čije je on mišljenje prihvatio.

Što je s početkom izgradnje vatrogasnog centra u Lepoglavi pitao je gradonačelnika nezavisni vijećnik Boris Šinko. Pitao ga je i da li gradska vlast planira dati potporu Gradu Ivancu u nastojanju da zabrani dovoza varaždinskog smeća na deponij u Jerovcu.

Projektna dokumentacija za izgradnju vatrogasnog centra je pripremljena no za početak izgradnje potrebno je osigurati financijske uvjete što se planira učiniti prijavom projekta na buduće natječaje, pojasnio je gradonačelnik te poručio da kao legalist smatra da rješenje problema oko dovoza varaždinskog smeća na deponij u Jerovec treba naći u okviru zakona. U nastavku sjednice uslijedila je rasprava i glasanje o izvješćima o radu Vatrogasne zajednice Grada Lepoglave, Zajednice sportskih udruga Grada Lepoglave i Turističko kulturno informativnog centra. Izvješće o radu Vatrogasne zajednice prihvaćeno jednoglasno dok su izvješća o radu Zajednice sportskih udruga Grada Lepoglave i Turističko kulturno informativnog centra prihvaćeno većinom glasova i to nakon rasprave u koju su se uključili vijećnici Boris Šinko, Štefanija Erdec, Željka Paska, Zorislav Rodek, Robert Dukarić, Vjeran Ježek te predsjednik Gradskog vijeća Hrvoje Kovač i gradonačelnik Marijan Škvarić. Na njihova su odgovarali predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Lepoglave Marijo Canjuga, predsjednik Zajednice sportskih udruga Grada Lepoglave Tonko Županić i direktor Turističko kulturno informativnog centra Damjan Županić.

U nastavku sjednice vijećnici su jednoglasno prihvatili Odluku o izradi 4. izmjena i dopuna Prostornog plana uređenja Grada Lepoglave čime se želi unaprijediti organizacija, korištenje i namjena prostora te osigurati mjere i smjernice za uređenje i zaštitu prostora usklađene s novim propisima, važećim dokumentima, strateškim opredjeljenjima kao i stanjem na terenu.

Jednoglasno su vijećnici prihvatili i prijedlog Odluke o procjeni rizika od velikih nesreća te prijedlog Odluke o raspoređivanju sredstava za redovito financiranje političkih stranaka.

Na sjednici su jednoglasno prihvaćeni prijedlozi odluka o davanju suglasnosti za provedbu ulaganja u projekte “Vatrogasni dom u Kamenici” i Izgradnja gradske tržnice”. Navedene će projekte, s ciljem osiguranja sredstva za njihovu realizaciju, Grad Lepoglava prijaviti na natječaje koji će se raspisati u okviru mjere 7.4..

Vijećnici su na sjednici informirani o projektu razvoja infrastrukture širokopojasnog interneta čija bi  realizacija, što se Grada Lepoglave tiče, mogla krenuti već iduće godine.

Na dnevnom redu sjednice bilo je i Izvješće o radu gradonačelnika za prvih šest mjeseci 2021. godine. “U prvoj polovici godine održani su lokalni izbori nakon kojih nastavljam obnašati gradonačelničku dužnost u svom petom mandatu. U prvoj polovici ove godine, unatoč poteškoćama izazvanima pandemijom virusa

COVID-19, realizirali smo sve planirane projekte i programe, a raspisali smo u tom periodu i natječaje vrijedne više od šest milijuna kuna. Uz razvoj komunalnog, društvenog i gospodarskog segmenta u velikoj sam se mjeri u tom periodu bavio i demografskom politikom.”, istaknuo je gradonačelnik Marijan Škvarić čije su Izvješće o radu nazočni vijećnici jednoglasno prihvatili.

U fokusu

Bivši varaždinski župan postao savjetnik za sigurnost na cestama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Županijskoj palači u Varaždinu konstituiran je Savjet za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije, a osim formalnog dijela konstituiranja, članovi Savjeta kojem je predsjednik dr.sc. Zvonimir Sabati, županijski vijećnik raspravljali su i o analizi stanja sigurnosti prometa u našoj Županiji, a dana je i informacija o pripremama za održavanje cesta u zimskom razdoblju 2021./2022.

Članove Savjeta je pozdravio te im zaželio konstruktivan i plodonosan rad župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok je predsjednik Savjeta Sabati naglasio kako će ovo savjetodavno tijelo biti svojevrsna podrška izvršnoj vlasti.

– Svojim savjetima te konstruktivnim prijedlozima, ali i inicijativama nastojati ćemo utjecati na to da se pojača sigurnost prometa na cestama, kako bi svi sudionici u prometu, pješaci, biciklisti  pa i vozači bili što sigurniji. Stoga je sinergija svih institucija , od policije, ŽUC-a, Hrvatskih cesta te predstavnika općina i gradova jako važna –rekao je dr.sc. Zvonimir Sabati.

Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec  je naznačio kako je u 2010. godini u Varaždinskoj županiji bilo 16 poginulih osoba u prometnim nesrećama, a 2020. godine četvero poginulih čime je ostvaren cilj zacrtan NPSCP-om (Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa od 2011. do 2020. godine), odnosno kako je rekao, broj poginulih osoba u prometnim nesrećama smanjenje je za 75%, a što našu Županiju svrstava u dvije županije u kojima je zabilježeno najveće smanjenje broja smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama u spomenutom razdoblju.

– U 2020. godini u Varaždinskoj županiji bila je najmanja stopa smrtnosti u prometnim nesrećama u Hrvatskoj u odnosu na 100 tisuća stanovnika, odnosno broj poginulih iznosio je 2, 3 poginule osobe u odnosu na zacrtanih 5 poginulih osoba na 100 tisuća stanovnika – istaknuo je Posavec.

Cilj je zadržavanje pozitivnih trendova što se tiče smanjenja broja poginulih osoba u prometnim nesrećama te smanjenje broja prometnih nesreća s teško ozlijeđenim osobama, ali i smanjenje udjela alkohola u prometnim nesrećama te smanjenje broja prekršaja zbog kojih se događaju najteže prometne nesreće, a to su brzina, korištenje mobitela, te ne vezanje pojasom.

Sjednici Savjeta nazočio je i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović.

Nastavite čitati

U fokusu

Silvija Cupar: “Uršulinska prepuna graba i lokvi, a u V. Lisinskog zakrpa do zakrpe“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Neuređenost varaždinskih prometnica i šetnica bila su nezaobilazna tema zadnje sjednice Gradskog vijeća, na kojoj je HDZ-ova vijećnica Silvija Cupar ukazala između ostalog na probleme u Uršulinskoj i Ulici Vatroslava Lisinskog.

Naime, pošljunčana Uršulinska na potezu od Nazorove ulice do Crkve rođenja Isusovoga prepuna je graba.

– Tamo već nekoliko mjeseci imamo više od 50 velikih lokvi vode nakon svake kiše. Nemoguće ih je izbjeći jer se one najveće pružaju u širini pošljunčane staze. Grad ne čineći ništa prisiljava Varaždince i goste da tamo voze nekakav “slalom“ i uz zalet preskaču lokve. Nije taj problem od jučer i meni je potpuno nejasno zašto Parkovi ne pristupe rješavanju problema sa spomenutom šetnicom na način da se upotrijebe kondicioneri tla – istaknula je vijećnica.

Potom se osvrnula i na kaldrmom prekrivenu, nebrojeno puta asfaltom krpanu cestu u strogom centru grada, za koju je ustvrdila da nikome ne služi na čast.

– Zanima me hoće li se u plan sanacija prometnica za 2022. godinu uvrstiti i uređenje Ulice Vatroslava Lisinskog koja godinama vapi za obnovom – rekla je Silvija Cupar.

Varaždinski gradonačelnik odgovorio je da posipavanje šljunkom šetnice u Uršulinskoj očigledno nije bilo adekvatno napravljeno.

– Zatražit ću od gradskih komunalaca da izađu na teren i provjere situaciju. Sredstva za takve sanacije postoje i tražit ću da se odrade. Ulica Vatroslava Lisinskog već je nekoliko puta bila u planu sanacije, pa je iz nepoznatog razloga ispadala. Očekujem da će proračun biti završen oko 10. studenoga i iz njega će se moći iščitati koje ulice će iduće godine biti obuhvaćene programom obnove. Osobno smatram da je ta ulica u gradskoj jezgri jedan od prioriteta za uređenje – poručio je Neven Bosilj. 

U nastavku pogledajte kako izgledaju spomenute šetnice i ulice u centru grada:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje