Povežite se s nama

U fokusu

Gradsko vijeće o busekima: Dva sata vrijeđanja, optuživanja i prebacivanja loptica

Objavljeno:

- dana

Na današnjoj online sjednici Gradskog vijeća, koja je sazvana po hitnom postupku, prihvaćeni su Opći uvjeti obavljanja komunalne djelatnosti linijskog prijevoza koje je donijela Čistoća. To je bio preduvjet da se Varaždinske i Varaždinci i dalje voze busekima, a da Čistoća ne snosi nikakve posljedice.

– Grad Varaždin do 28. rujna nije zaprimio Opće uvjete potpisane od strane dosadašnjeg direktora Čistoće Davora Skroze čime je razvidno da je namjera bila opstruirati provođenje linijskog prijevoza u gradu Varaždinu – rekao je jučer gradonačelnik Bosilj.

Skroza je te tvrdnje u međuvremenu demantirao.

Iako je bila samo jedna točna na Dnevnom redu, sjednica Gradskog vijeća trajala je čak dva sata, nastavio se sukob između bivše i sadašnje gradske vlasti, međusobno su se prozivali i optuživali. Trzavice su krenule na samom početku, prije izglasavanja  Odluka o opravdanosti sazivanja hitne sjednice.

– Već u ožujku donijeli smo odluku da Čistoća preuzme poslove, sve je bilo pripremljeno, donijeli smo oko sedam osam važnih dokumenata i nije bilo razloga da se ovo radi, sjednica u večernjim satima. Ovo je samo dokaz lijenosti, nesposobnosti i šlampavosti Nevena Bosilja. Mi smo i inicirali ovu sjednicu i naravno da jesmo za to da se građani i dalje voze – rekao je gradski vijećnik Ivan Čehok.

– To je jedan čisto tehnički papir koje Gradsko vijeće nije moglo dobiti jer ga ni gradska uprava nije dobila od davatelja nove usluge – rekao je Neven Bosilj u raspravi o opravdanosti hitnog postupka i ponovo optužio bivšeg direktora Čistoće za opstrukciju.

– Linijski prijevoz bi sutra mogao krenuti, ali bi Čistoća mogla biti kažnjena s 50 tisuća kuna – objasnio je Bosilj.

Sukob Čehokovih i Bosiljevih nastavio se i na aktualnom satu, gdje se, među ostalim, ponovo govorilo o problemu s otpadom, ali i kipovima, te natječajima u gradskim tvrtkama.

U fokusu

Lokalni referendum u Ivancu može propasti ako se ne odazove dovoljno birača

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivančani izlaze 20. veljače na lokalni referendum na kojem će glasati o temama pripojenja Ivkom-vode Varkomu i dovoza “tuđeg” smeća u Ivanec.

Gradsko vijeće Ivanca jednoglasno podržalo održavanje referenduma o Ivkom-vodi i otpadu u Jerovcu

Zanimljiva je stvar da referendum može ne uspjeti jer odaziv birača nije dovoljan.

Naime, prema Zakonu o referendumu i drugim oblicima osobnog sudjelovanja u obavljanju državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave na izbore treba izaći većina od ukupnog broja birača upisanih u popis birača jedinice lokalne samouprave.

– Na lokalnom referendumu odlučuje se većinom birača koji su glasovali, uz uvjet da je referendumu pristupila većina od ukupnog broja birača upisanih u popis birača jedinice lokalne samouprave, odnosno jedinice područne (regionalne) samouprave u kojoj je raspisan referendum – točna je stavka navedenog zakona.

Ustavnost i zakonitost lokalnog referenduma nadzire Državno izborno povjerenstvo i Ustavni sud Republike Hrvatske.

Naime, lokalni referendum je propao u Pribislavcu 2011. godine kada se glasalo o povjerenju tadašnjoj načelnici. Na referendum je tada izašao 271 birač, što je bilo svega 11,06 % od 2450 upisanih u biračke spiskove.

Odaziv birača

Provjerili smo na Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) kakva je izlaznost birača bila na proteklim izborima.

Na lokalnim izborima održanima 2021. godine na području Grada Ivanca bilo je registrirano 11.315 birača, a u prvom krugu ih je za gradonačelnika glasalo 5218, odnosno 46,12 %. U drugom krugi izašlo je još manje birača, samo 40,66 %.

Na lokalnim izborima 2017. godine, izbor gradonačelnika, u prvom i jednom krugu je u Gradu Ivancu izašlo 48,36 % birača.

Ni na lokalnim izborima 2013. godine nije izašla polovica birača. Te je godine u Ivancu bilo 11.118 birača, a u prvom ih je krugu na glasanje za gradonačelnika izašlo 4728, odnosno 42,53 %.

Sličan je bio odaziv Ivančana i na parlamentarnim izborima.

Izborni dan referenduma će pokazati koliko su teme bile važne Ivančanima i koliko će ih izaći na birališta. Ako referendum ne uspije, opet se vraća na odlučivanje predstavničkom tijelu, odnosno Gradskom vijeću Ivanca.

– Uspije li referendum (na glasačke mjesta treba izaći 50 % + jedan birač) i ako građani na njemu kažu NE pripajanju Varkomu i NE smeću, na taj način Ivanec će poslati snažnu političku poruku Vladi i aktualnoj vlasti koja bi, bude li političke volje i mudrosti, nakon toga možda i mogla promijeniti svoje akte – objavljeno je na internetskoj stranici Grada Ivanca.

Nastavite čitati

U fokusu

Izmjenama zakona želi se stati na kraj tome da suđenja traju desetljećima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Izgleda da se sudski postupci više neće moći razvlače unedogled, a parnice trajai po dva i tri desetljeća.

Pripremljene su zakonske izmjene u kojima se striktno definiraju rokovi u kojima će suci morati donositi odluke, piše jutarnji.hr. Tri godine će biti najdulji rok u kojemu će sudac morati donijeti prvostupanjsku odluku, a o žalbi će se morati odlučiti u roku od godinu dana.

Ako je posrijedi spor male vrijednosti (to su sporovi vrijednosti do 10.000 kuna, a u trgovačkim postupcima oni do 50.000 kuna), prvostupanjski postupak će se morati okončati u roku od godinu dana, a žalbeni za šest mjeseci.

Radi se o izmjenama Zakona o parničnom postupku koje idu u javno savjetovanje. Uvodi se i rok za održavanje pripremnog ročišta, a to su tri mjeseca od dana kad je sud primio odgovor na tužbu ili isteka roka za odgovor na tužbu. Pošto zaključi pripremno ročište, sudac će za šest mjeseci morati održati glavnu raspravu.

Rokovi se pooštravaju i za Vrhovni sud.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje