Povežite se s nama

U fokusu

Gradsko vijeće traži očitovanje Zmajlovića, SDP protiv

Objavljeno:

- dana

SDP i HNS razišli se oko varaždinskih bala

Koncesija za zbrinjavanje baliranog otpada za nas je važeća, ali nemamo bale, predmet koncesije. Stoga ne mogu potpisati koncesijski ugovor, ali zbog toga možemo opet dobiti tužbu. Zato prvo moramo službeno obavijestit koncesionara o novonastalim okolnostima te u razgovoru vidjeti kakav je njegov stav: je li u mogućnosti izvršiti posao ili nije te postoji li mogućnost raskida ugovora. Ukoliko ne želi raskid ili ide na neke tužbe, onda moramo vidjeti što dalje.

Tako je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš na početku nastavka prekinute sjednice Gradskog vijeća ukratko opisao situaciju u kojoj se našla varaždinska izvršna vlast zajedno s vijećnicima nakon što je ministar Mihael Zmajlović odlučio da inspekcija preuzima brigu o varaždinskom baliranom otpadu temeljem  inspekcijskog rješenja iz 2007. godine. Uz obavijest o prisilnom izvršenju rješenja koju je glavna inspektorica Jasna Paladin-Popović početkom mjeseca dostavila Varkomu,  vijećnicima je od dokumenata dostavljen samo dopis Fonda za zaštitu okoliša u kojem se objašnjava da način zbrinjavanje bala  odabran koncesijom nije u suglasju s ugovorom iz 2010. godine u kojem se navodi  obrada MBO tehnologijom,  a ne samo odlaganje.

U takvim okolnostima Gradsko vijeće, koje je počelo s pola sata kašnjenja,  uspjelo je nakon sat i pol rasprave donijeti tek jedan zaključak. Nezavisni vijećnik Robert Podolnjak predložio je da se od ministra Zmajlovića zatraži očitovanje o tome da je gradonačelnik odlukom vijećnika u obvezi sklopiti koncesijski ugovor, ali nema predmet koncesije temeljem rješenja o prisilnom izvršenju.  Takav prijedlog podržali su svi vijećnici, izuzev vijećnika SDP-a, pa  je varaždinski otpad očigledno podnijelo koaliciju, iako je varaždinski gradonačelnik nakon sjednice to opovrgavao.  Međutim, nije želio komentirati to što je prvi zamjenik Vjeran Radelić napustio sjednicu odmah na početku, što je jasno dalo na znanje da odnosi među koalicijskim partnerima nisu ni izdaleka onakvi kakvi se nastoje prikazati.

Očigledan raskol varaždinske vlasti i glavinjanje oko rješenja baliranog otpada iskoristila je oporba, zapravo samo vijećnici HRAST-a, koji su pozvali Habuša da zbog svega podnese ostavku jer nije riješio problem bala, kako je obećavao.

Podsjetivši da se zalagao za kompromisno rješenje T7 Grupe o obradi po 700 kuna uz spor za razliku do ugovorene cijene, laburist Božidar Kolarić otkrio je zašto zapravo nije prošlo to rješenje. -Pitao sam gradonačelnika zašto se ne prihvaća takvo kompromisno rješenje. Odgovor je bio u par rečenica. Ne da Bajić, neda država. To je ugovor koji ne smijem konzumirati. I pravnici su mi sugerirali da ga ne prihvatim. Argument je jaki. Ne vjerujem da bi itko potpisao, naglasio je Kolarić koji je također upozorio na indolentnost ministarstva.

-Uopće ne znam što je gradonačelnik htio reći kratkim uvodom. Ispada da smo se malo igrali godinu i pol, a sada smo porušili kule i nikome ništa. Ne razumijem to jer smo se cijelo vrijeme igrali ne s pijeskom, već s milijunima kuna, a sada smo dobili rješenje po kojem će država riješiti otpad, ali na račun Grada i Varkoma, odnosno građana. Fond jasno ukazuje da odustaje od sufinanciranja jer je Grad Varaždin bio toliko pametan i inventivan da sam nađe rješenje za bale koje nije suglasno ugovoru s Fondom iz 2010. godine. Uistinu mi nije jasno zašto je Grad Varaždin odustao od tog aranžmana s Fondom i htio bih da nam gradonačelnik objasni zašto smo ostali bez 35 milijuna kuna, poručio je Željko Cecelja napomenuvši da građani već sada plaćaju nesnalaženje vlasti .   

Spomenuti ugovor o sufinanciranju, kako je dodao, ozbiljno je ugrožen već lani kada je Grad Varaždin legalizirao Brezje kao skladište otpada, čime je izgubljen status odlagališta čija se sanacija može sufinancirati.

-Mi smo u teškoj krizi u koju nas je dovela ova izvršna vlast. U svemu smo dovedeni pred zid i od nas traži neko rješenje za stvari koje su zakuhane ne našom krivnjom. Ne znam koliko to shvaćate. U šest mjeseci vidim da bi mi vijećnici trebali po nekima biti tek stroj za podršku politike koja ne vodi računa o onima koji su je izabrali, dakle građanima Varaždina.  Ispada da kritiziram, a ne dajem rješenja. Jedan kolega je rekao da bi sve trebalo krenuti ispočetka. Stoga, kao što je rekao gradonačelnik, treba razgovarati s koncesionarom, no najdrastičnije rješenje bilo bi da cijela gradska vlast da ostavku podnese ostavku i idemo na nove izbore kako bi ovaj brod Varaždin preuzeli neki ljudi koji će biti možda sposobniji, možda hrabriji i snalažljiviji u promicanju interesa našeg grada, naglasio je Cecelja upozorivši da bi se dosadašnjim  radom koji prate tužbe i propuštene prilike dubioze mogle lako popeti do razine gradskog proračuna.

Na istup vijećnika HRAST-a odmah je reagirao varaždinski gradonačelnik.

-Ako je tko žalostan nakon vašeg govora onda sam to ja. Koliko dugo živite u Varaždinu? Pratite li politiku ili ste pali s neba? Je li sve ovo što se događalo u Gradskom vijeću od 2009. prolazilo mimo vas? Već dugo nisam čuo takvu hrpu bedastoća s ove govornice. Pitate zašto nismo konzumirali ugovor koji je vezan uz MBO i predmet je USKOK-a?  Pa zato jer ga ne možemo konzumirati. I s Fondom je bilo dogovoreno da će se taj ugovor raskinuti onog trenutka kada ćemo imati potpisan ugovor s novim koncesionarom te će se sklopiti novi ugovor o sufinanciranju.  Ako ste dobro slušali,  ministar je rekao da će Fond provesti natječaj i sufinancirati bale i tlo. Dakle, ne stoji da će građani platiti sve, već samo onoliko koliko će morati, ustvrdio je Habuš napomenuvši da nigdje ne postoji da gradovi plaćaju zbrinjavanje umjesto građana.

Gradonačelnik je naglasio da je koncesija raspisana u dogovoru s ministarstvom.

-Ne mogu stoga prihvatiti da je naše rješenje nezakonito, jer nije. Provedeno je sukladno zakonu, javno i transparentno s nizom žalbi koje su odbačene i vijećnici su donijeli koncesiju. Stav da je nešto neprihvatljivo mogu prihvatiti, ali tražim argumente zašto? To što je nekome nešto neprihvatljivo trebao bi i objasniti. Zato moramo obavijestiti koncesionara gdje smo se našli i što i kako dalje, rekao je Habuš koji se ispričao Cecelji nakon što je od Ladislava Ilčića upozoren da ne vrijeđa.

Upozorivši da postoji samo dokument o tome kako Grad Varaždin neće dobiti 35 milijuna kuna, ali ne i da će dobiti novu subvenciju.

– Ne slažem se da bi sve trebali platiti građani. U inspekcijskom rješenju jasno stoji da prisilno izvršenje ide na račun Varkoma. Dakle, opet imamo raskorak: gradonačelnik tvrdi da bi trebali platiti građani, a inspekcija komunalno poduzeće. S obzirom na sve dotadašnje, dopustite da možemo sumnjati  na dogovore gradonačelnika s ministarstvom. Eto, tema čak ni zamjenika Radelića. Neću ulaziti u odnose HNS-a i SDP-a, ali je očigledno da stvari ne funkcioniraju. I zato su bale još u Brezju, a gradonačelnik je uoči izbora obećavao da će se maknuti  za šest mjeseci. Umjesto toga, danas govorimo kako smanjiti štetu, odnosno izbjegnemo da nas ne tuži i CE-ZA-R, kada nas već tuži T7. A već smo imali ugovor po kojem bi dobili 35 milijuna kuna. Usprkos sumnji o pogodovanju, spominje li ministarstvo da se ugovor nije mogao provesti? Ne spominje. To spominje gradonačelnik koji govori da se ugovori nisu mogli provesti zbog toga što su pod USKOK-om. No to ministarstvo ne veli, već piše da se koncesija nije izvršila sukladno ugovoru o MBO i zato nećemo dobiti 35 milijuna, upozorio je Ilčić naglasivši da sve baca sumnju kako je gradonačelnik sposoban donijeti odluku na dobrobit građana.

Zapitavši se zašto se baš sada kreće u prisilno izvršenje rješenja iz 2007., vijećnik Zlatan Avar ustvrdio je da i ministarstvo snosi dio odgovornosti.  Mladen Hižak pozvao je na politički, ali prije svega stručni konsenzus oko daljnjih koraka.  A da konsenzusa nema između gradskih i državnih tijela, upozorio je nezavisni  vijećnik Robert Podolnjak.

-Gradsko vijeće nije dobilo nikakav dokument od nikoga, a ono je dodijelilo koncesiju i mi smo u pravnoj obvezi prema koncesionaru s kojim sam se danas čuo. Kao što i veli gradonačelnik, treba razgovarati s g. Pripuzom.  Dogovorili smo razgovor u ponedjeljak jer želim vidjeti kako dalje. Imamo pravnu obvezu jer odluku Gradskog vijeća nitko nije stavio van snage. Gradonačelnik bi trebao poštivati odluku i potpisati ugovor o koncesiji  kao što je kod svježeg otpada. No njemu su rekli da ne kontrolira bale i da koncesionar nema adekvatno odlagalište u Davoru. Dakle postoje, obavijesti i dopisi, ali nema odluka i nama se nitko ne obraća. Zato očekujem očitovanje ministra u kojem će iznijeti zašto je odluka Gradskog vijeća takva da je neprihvatljiva, odnosno zašto ju je nemoguće pravno ili stvarno izvršiti jer, primjerice, nema odlagališta. I ministarstvo treba nedvojbenim dokazima dokazati da je našu odluku nemoguće pravno provesti temeljem zakona ili pravilnika te da je stoga ništetna, odnosno jer se ne može stvarno provesti jer nema koncesionar nema deponij. Ako je naša odluka o koncesiji zakonski neprihvatljiva i gradonačelnik ne može potpisati ugovor, neka je poništi nadzorom. Ili neka da dokaze da je mi stavimo van snage jer nisam spreman riskirati bilo kakav pravni spor ako se ministarstvo ne očituje,  naglasio je Podolnjak dodavši da se svi boje da bi koncesija mogla postati predmet spora, a već postoji jedan spor vezan uz ugovor o MBO-u.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

U fokusu

Ister šef Varkoma, Grad bi kupio MBO! SDP je takve stvari još nedavno nazivao politikanstvom, a sad…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Bruno Ister novi je direktor komunalne tvrtke Varkom. O tome se već dulje vrijeme nagađalo, a informacija je napokon postala službena. Ister, koji je inače dugogodišnji član SDP-a, direktorsku će funkciju službeno zauzeti 1. prosinca.

O njegovom imenovanju raspravljalo se i na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

Hrvoje Petrić iz Budimo grad pitao je danas gradonačelnika Bosilja zašto ima dvostruka mjerila te ga je podsjetio da je ne tako davno prozivao bivšu vlast zbog političkog kadroviranja.

– Prije četiri godine su Bosilj i Ister održali presicu prije sjednice Nadzornog odbora Varkoma, na kojoj su rekli da je Varkom pun stručnjaka, ali da politika uvijek stavi šape na njega. Tom su prilikom kritizirali kadroviranje Ivana Čehoka. A onda, prije par dana, odigrali su istu igru – rekao je Petrić.

O tome kako gradonačelnik mijenja mišljenje govorio je i Mario Lešina iz Nezavisne liste Ivana Čehoka. Njega je zanimalo kako to da se sad Grad interesira za kupnju MBO-a, a upravo je Bosilj takvu ideju u prošlom mandatu kritizirao.

Pred tri godine, Bosilj je naime rekao kako nema javnog interesa u kupnji MBO-a te je Čehoka i njegove suradnike nazvao populistima.

Bosilj sad nastoji opravdati i Istera u Varkomu i mogućnost da Grad kupi MBO.

– Ovim putem čestitam gospodinu Isteru, od 1. prosinca on je novi direktor, Nadzorni odbor izabrao ga je jednoglasno 8:0. Statut tvrtke dozvoljava imenovanje, a Ister je od svih vijećnika najviše involviran u pitanja Varkoma i bala. Vjerujem da će polučiti dobar rezultat – rekao je Bosilj. Istaknbuo je i da da su Isterovo imenovanje pozdravili i u čelništvu Hrvatskih voda te je odmah primljen poziv na sastanak.

Što se pak tiče MBO-a, Bosilj podsjeća kako ima savjetodavno tijelo koje se bavi problemom bala. Među ostalima, u tom povjerenstvu sjedi i Mirka Jozić, bliska suradnica pokojnog zagrebačkog gradonačelnika Bandića. Upravo ona je navedena kao voditeljica projektnog tima kontakt Grada za operativna pitanja.

Varaždinski gradonačelnik objašnjava kako je kupnja MBO-a samo jedna od mogućnosti, te da moraju provjeriti sve opcije prije nego se donese konačna odluka, odnosno da je cilj analizom doći do najpovoljnije opcije.

Osvrnuo se i na činjenicu da realizacija projekta Regionalnog centra Piškornica još nije na vidiku.

– Regionalni centar Piškornica neće biti gotov još sigurno 4 ili 5 godina i država će svoje odgovornosti prebaciti na jedinice lokalne samouprave i mi moramo imati razne opcije kako bismo to mogli riješiti – kaže Bosilj.

Nastavite čitati

U fokusu

Odbijena žalba Ivkoma, varaždinsko smeće ipak ide u Jerovec?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Komunalni otpad koji se iz Varaždina trenutno odvozi u Davor, mogao bi se od nove godine odvoziti u Jerovec.

– Ivkom se žalio na rješenje inspekcije koje je naložilo da se mora primati varaždinski mješoviti komunalni otpad, ali drugostupanjsko tijelo je donijelo odluku da Ivkom mora primiti naš otpad. Poslao sam prijedloga sporazuma prema gradu Ivancu za primanje našega otpada. Nažalost odgovora nema – rekao je varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj na sjednici Gradskog vijeća.

Podsjetimo da je gradonačelnik Ivanca Milorad Batinić u više navrata rekao da neće dozvoliti da varaždinsko smeće dolazi u Jerovec.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje