Povežite se s nama

Život i društvo

Gradsko vijeće Varaždina u moderno obnovljenoj Vijećnici o vrtićima, balama u Brezju i prodaji zemljišta u Gornjem Kućanu

Objavljeno:

- dana

Devetu sjednicu Gradskog vijeća Grada Varaždina, koja će biti održana u obnovljenoj Gradskoj vijećnici na Trgu kralja Tomislava u utorak, 11. lipnja, s početkom u 15 sati najavili su konferencijom za novinare gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj i predsjednik Gradskog vijeća Lovro Lukavečki.

Lukavečki je istaknuo: “Ono po čemu je ova sjednica posebna jest što se nakon dugo vremena gradsko vijeće vraća u našu obnovljenu Gradsku vijećnicu. Do sada smo sjednice održavali uglavnom u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu ili u Palači Herzer ili zbog COVID-a ili zbog obnove Gradske vijećnice, ali sada se evo konačno vraćamo. Na najavljenoj sjednici Gradskog vijeća imat ćemo mnogo novosti, osim potpuno novog dizajniranog prostora gdje više neće biti klasične klupe, već okrugli stol s mikrofonima te će vijećnici sa svojih mjesta moći diskutirati i glasati. Isto tako, čeka nas i novi digitaliziran sustav koji će nam uvelike olakšati glasanje i rasprave”.

Predsjednik Gradskog vijeća najavio je iznimno iscrpan i zanimljiv dnevni red s vrlo važnim točkama i odlukama. Ukupno je 30 točaka od kojih su neke tehničke naravi, a neke iznimno važne za funkcioniranje grada.

– Osim izvršenja proračuna i rebalansa proračuna imamo izvješća o radu gradskih tvrtki i ustanova za 2023. godinu. Na dnevnom redu je i informacija o provedbi sanacije odlagališta Brezje, gdje će gradonačelnik izvijestiti vijećnike o dinamici sanacije odlagališta i cjelokupnom napretku samog projekta. Isto tako, kao što smo najavili na dnevnom redu će se naći odluka o prodaji po povoljnijim uvjetima građevinskog zemljišta u Gornjem Kućanu kako bismo uistinu pomogli mladima koji se žele osamostaliti. U tom pogledu istaknuo bi da imamo i prijedlog odluke o stipendijama i potpora poduzetnicima, ali i izbor novog Savjeta mladih Grada Varaždina. Očekujem od vijećnika da budu koncentrirani, da rasprava bude konstruktivna i civilizirana, a vjerujem da će nam u svemu pomoći i novi digitalizirani sustav – rekao je Lukavečki.

Gradonačelnik Neven Bosilj u svojoj je najavi, uz opis novog konferencijskog sustava i načina elektroničkog glasanja u obnovljenoj dvorani za sjednice, ponadao se da će ti noviteti omogućiti ekspeditivnost i konstruktivnost u radu vijeća.

Iz dnevnog reda istaknuo tek nekoliko točaka: “Proračun Varaždina je težak oko 125 milijuna eura i to je najveći proračun koji je ikad u povijesti imao Grad Varaždin. U rebalansu proračuna najbitnije stavke su povećanje za dječje vrtiće Grada Varaždina i privatne vrtiće. Za to ćemo izdvojiti milijun eura više zato jer moramo ispoštovati određene odluke Hrvatskog sabora po kojima zaposlenima u gradskim vrtićima plaće daje grad, a ne država.”

Objasnio je da država prihvaća ekonomsku cijenu od tek 292 eura, a zatim je dodao: “Ekonomska cijena boravka svakog djeteta u vrtiću nakon povećanja plaća koje moramo uskladiti po odluci Sabora će biti preko 500 eura. Naši sugrađani će i dalje za svako dijete plaćati 117 eura. Svi moraju biti svjesni da će Grad Varaždin praktički izdvajati gotovo 400 eura po djetetu mjesečno, odnosno godišnje gotovo 5000 eura za svako dijete koje ide u gradski vrtić. Dižemo i ekonomsku cijenu u privatnim vrtićima na oko 350 eura za što smo također predvidjeli iznos u proračunu. Problem je u tome što u tim novim sustavima plaća  80 posto ekonomske cijene vrtića otpada na plaće zaposlenih koje mora podmiriti grad.”

Bosilj je dodao da će Grad Varaždin ukupno za dječje vrtiće iz proračuna izdvajati više od 7 milijuna eura.

Otvorio još jednu aktualnu temu vezane uz vrtiće: “Stalno imamo nekakve inspekcije pa smo sada tako u vrtiću imali inspekciju Ministarstva znanosti, obrazovanja i mladih. Imamo slučaj da su neki stvarno „odlijepili“ od stvarnosti pa smo dobili prekršajni nalog jer se ne držimo državnog pedagoškog standarda. U gradskim vrtićima imamo 25 djece s posebnim potrebama, a prema državnom pedagoškom standardu ispada da bi trebalo svaku grupu gdje se nalazi takvo dijete smanjiti za četiri zdrava djeteta. Prema tom njihovom rješenju mi bi morali ili smanjiti  za 100 broj zdrave djece ili za 25 djece s posebnim potrebama.  Oni uopće ne žele primiti na znanje da Grad Varaždin izdvaja 325.000 eura kao jedini grad u Hrvatskoj za nadstandard, za pomoćnike u vrtićima. Svako to dijete ima svojeg stručnog suradnika, pomoćnika. Radimo inkluziju djece, navikavamo drugu djecu da ima i djece s posebnim potrebama. I umjesto da nas potiču i pohvale, netko se „odlijepio“ od stvarnosti i donosi odluku po kojoj bi mi trebali ili maknuti 25 djeteta s posebnom potrebama ili smanjiti za 100 broj upisane zdrave djece. Mi ćemo svakako uložiti žalbu na to i tjerat ćemo do kraja, upoznat ćemo sve medije u Hrvatskoj i pravobraniteljicu za prava djece sa ovim sramotnim prekršajnim nalogom.”

Bosilj i u nastavku najavio da će poslije javnog savjetovanja o parkirnim blokovima i noviteta oko parkiranja povući te toče s dnevnog reda sjednice.

– Do daljnjega će se zadržati postojeće rješenje i neće se ići u uvođenje parkirnih blokova. U parkiranju treba napraviti reda, a građani trebaju biti zadovoljni, odluke o parkirališnim blokovima mogu se poboljšati pa ćemo sukladno željama naših sugrađana za sada tu temu maknuti sa sjednice. – završio je najavu gradonačelnik Neven Bosilj.

Život i društvo

FOTO Varaždinskim HGSS-ovcima novo vozilo

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj u četvrtak je posjetio Hrvatsku gorsku službu spašavanja – Stanicu Varaždin u njihovim prostorijama u sklopu DVD Biškupec povodom nabave novog interventnog vozila za potrebe HGSS-a. Grad Varaždin je za sufinanciranje nabave novog vozila marke Dacia isplatio kapitalnu donaciju u iznosu od 5 tisuća eura s ciljem bolje opremljenosti HGSS – Stanice Varaždin.

Gradonačelnika su informirali o svom radu i izazovima s kojima se suočavaju te mu uručili zahvalnicu za velikodušnu donaciju koja je omogućila kupnju novog vozila.

-Vaša podrška i nesebičan doprinos značajno će unaprijediti naše sposobnosti u spašavanju i pružanju pomoći svima kojima je to najpotrebnije. Ovo vozilo neće samo povećati našu učinkovitost, već će i osigurati veću sigurnost naših članova tijekom intervencija.“ – poručuju iz HGSS – Stanice Varaždin.

-Rado smo se uključili u sufinanciranje vozila našoj varaždinskoj ekipi HGSS-a jer smo svjesni koliko im je to nužno i koliko će im olakšati rad. Ovi ljudi su stalno u pripravnosti da riskiraju svoje živote za nas, a osim toga na raspolaganju su i rado se uključuju u sve što je od važnosti za naše građane, Grad Varaždin i naš sustav civilne zaštite. Iznimno to cijenimo i poštujemo, a ja im želim sreću u svim izazovima i akcijama spašavanja – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Nastavite čitati

Život i društvo

FOTO “Temelj razvoja Općine G. Kneginec i ono po čemu se razlikujemo od drugih su nove poduzetničke investicije”

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

FOTO : IVAN AGNEZOVIC

Od sredine lipnja traje program obilježavanja Dana Općine Gornji Kneginec.

Vrlo je svečano bilo u četvrtak, 18. srpnja, kada je održano polaganje vijenca na mjesnom groblju u Knegincu Gornjem i svečana sjednica Općinskog vijeća.

Povodom Dana Općine Gornji Kneginec, izaslanstvo Općine predvođeno načelnikom Goranom Kaniškim položilo je vijenac i upalilo svijeće pred središnjim križem na mjesnom groblju u Gornjem Knegincu, a u spomen na sve poginule hrvatske branitelje i preminule žitelje ove općine. U općinskom izaslanstvu sudjelovali su i članovi udruga s područja općine.

Istog dana potpisan je ugovor za modernizaciju sustava javne rasvjete, odnosno izgradnju energetski učinkovite LED javne rasvjete na cijelom općinskom području. Za izvođača radova temeljem provedenog javnog natječaja izabrana je tvrtka ELCON iz Varaždina, a vrijednost potpisanog ugovora je 636.469,90 eura s PDV-om.

Ugovor su potpisali općinski načelnik Goran Kaniški i direktor tvrtke ELCON Goran Vugrek.

Tijekom radova  zamijeniti će postojećih 1134 energetski neučinkovitih lampi te će se ugraditi ormarići za daljinsko upravljanje javnom rasvjetom. Općina je temeljem javnog natječaja odabrala izvođača, a radovi trebaju biti realizirani u roku od 150 dana od uvođenja u posao. LED lampe bit će povezane na jedinstveni sustav nadzora tako da će se, i bez dojave građana, u realnom vremenu pratiti koje lampe rade, a koje je potrebno zamijeniti. S obzirom da Općinom prolaze i državne ceste te je na ovom području i spojna cesta na naplatne kućice s autoputa koja traži jaču rasvjetu, Općina godišnje izdvaja 110.000 eura za trošak električne energije za javnu rasvjetu. Prelaskom na LED lampe taj će se trošak značajno smanjiti.

Svečana sjednica

Brojni dragi gosti Općine Gornji Kneginec stigli su na svečanu sjednicu Općinskog vijeća, a domaćini su im bili načelnik Kaniški i predsjednik Vijeća Marko Brezovec.

Brezovec je pohvalio sve vijećnike na dobroj suradnji i sudjelovanju tijekom dosad održane 34 sjednice u tekućem mandatu. Govorio je o brojnim ulaganjima na području općine te dodao da ga posebno vesele nova ulaganja u Poduzetničku zonu i gradnja infrastrukture tamo. U nastavku je zahvalio načelniku na suradnji te Varaždinskoj županiji i županu, Vladi te svima ostalima koji rade na boljitku Općine Gornji Kneginec.

Načelnik Kaniški u svom govoru naglasak je stavio na to da su svečane sjednice prigoda da se sumira postignuto, ali i govori o projektima koji tek slijede.

– Temelj razvoja naše općine i ono po čemu se razlikujemo od drugih su nove poduzetničke investicije. Trenutno se odvija šest investicija, a već su vidljive četiri; Green park Kneginec trebao bi biti gotov do kraja godine, Fanon je počeo dizati prvi silos, tu je i logistički centar Scanije. Čuli smo za radnike Varteksa na burzi, ako im drugi neće dati posao pomoći će Kneginec – rekao je načelnik.

Od važnih projekata još je spomenuo optičku mrežu na području cijele općine, nabavku stanice za mjerenje zraka, gradnja prometnica u stambenoj zoni, nove tribine nogometnog igrališta u Turčinu, proširenje groblja, inicijativu za pokretanje aglomeracije Varaždin Breg te nastavak ulaganje u predškolsko obrazovanje i produženi boravak u školi.

– Krajnji rezultat svega neuvedenoga je da podaci Državnog zavoda za statistiku pokazuju da je po gustoći naseljenosti u Varaždinskoj županiji Grad Varaždin prvi, a druga Općina Gornji Kneginec. Novim registrom stanovništva će se konačno pokazati točne brojke, što će nam dobro doći. Naša općina je ponovno rasla i po indeksu razvijenosti te smo sada na sedmoj razini od osam – završio je uz čestitke Kaniški.

Nagrađeni

Slijedila je dodjela nagrada Općine Gornji Kneginec. Općinsko je vijeće ove godine odlučilo nagradu za doprinos ugledu i promociji Općine u zemlji i svijetu dodijeliti rukometnom golmanu Sandru Meštriću iz Gornjeg Kneginca. Meštrić je trenutno s rukometnom reprezentacijom na pripremama za Olimpijske igre u Parizu. Nagradu je primila njegova majka Suzana.

Nagrada za iznimna dostignuća u proteklom jednogodišnjem razdoblju dodijeljena je Mariji Habunek iz Turčina, koja je 44 godine radila kao patronažna sestra na prostoru od Jalžabeta, Kneginca do Tužna.

Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Donji Kneginec dodijeljena je nagrada za izniman doprinos u radu s vatrogasnim pomlatkom i mladeži te za promicanje i populariziranje vatrogastva među mladima.

Brojne uspjehe Općine Gornji Kneginec u svojim su govorima pohvalili ravnatelj OB Varaždin Damir Poljak, predsjednik Županijske skupštine Varaždinske županije Josip Križanić, ministar Damir Habijan i Ljubica Jembrih. Gosti su čestitali i blagdan župne zaštitnice svete Marije Magdalene.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje