Povežite se s nama

U fokusu

Gradu 5,1 milijun kn dividende, Topolnjaku 4,3 milijuna

Objavljeno:

- dana

ODLUKE

U proračun Grada Varaždina će ove godine stići 5,1 milijun kuna dividende Termoplina, dok će Ivanu Topolnjaku, direktoru i drugom najvećem suvlasniku, biti isplaćeno 4,2 milijuna kuna neto. Odluku o isplati dividende, i to iz dobiti ostvarene 2007. i 2008. godine (ukupno 23,8 milijuna kuna) donijela je Glavna skupština 31. ožujka, potvrdili su iz Grada.

Istovremeno, donesena je odluka da će dobit ostvarena prošle godine, u iznosu od čak 16,1 milijun kuna, „ostati“ u Društvu: pet posto uneseno je u zakonske rezerve, a ostatak od 15,3 milijuna kuna u zadržanu dobit. Glavna skupština je potvrdila i svih šest novih članova NO-a, a to su Ruža Jelovac i Miroslav Marković (SDP), Josip Dreven (HNS), Mladen Hižak (HSS), Mladen Topolnjak i Damir Pavišić.

 

Grad većinski vlasnik, ali od 2003. odluke na Glavnoj skupštini ne može donositi samostalno

Iako Grad Varaždin ima većinu u Nadzornom odboru, četiri od sedam članova, na Glavnoj skupštini nijednu odluku ne može donijeti samostalno. Tako je od prosinca 2003. godine, kad je na izvanrednoj Glavnoj skupštini Termoplina promijenjen Statut, pa se sve odluke otad – umjesto običnom – donose dvotrećinskom većinom.
I dok je do te izmjene došlo za vrijeme mandata gradonačelnika Ivana Čehoka, za vrijeme mandata gradonačelnika Hrvoja Vojvode donesena je odluka o prodaji 18,99 posto dionica Termoplina. Nakon provedene privatizacije 1994., Grad je imao oko 70 posto dionica Društva. Međutim, 1998. godine Vojvoda je potpisao ugovor kojim je Termoplinu prodao 18,99 posto dionica.

– Dionice su prodane po cijeni od 950.000 DEM, odnosno 100 DEM po dionici u protuvrijednosti u kunama, pri čemu kupoprodajna cijena nikada nije isplaćena, već je prebijena s potraživanjem koje je Termoplin imao prema Gradu s osnove prodaje nekretnine u Graberju, kupljene istoga dana kada je sklopljen i spomenuti Ugovor o prodaji dionica. Sve ove dionice Društvo u periodu od 1999. do 2000. godine prodaje Ivanu Topolnjaku, koji uz Grad Varaždin, postaje najveći pojedinačni dioničar – navode iz Grada.  Grad Varaždin otad u Termoplinu ima 50,99 posto vlasničkog udjela (25.504 dionice), dok je direktor Ivan Topolnjak danas vlasnik 21.098 dionica, što je 42,19 posto.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Visoki kazneni sud srušio odluku optužnog vijeća u slučaju Agrokor

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U predmetu Agrokor protiv bivšeg vlasnika Ivice Todorića i još 14 okrivljenih osoba koje se tereti za zloporabe teške stotine milijuna kuna došlo je do velikog obrata – ne samo da optužnica državnog odvjetništva nije potvrđena, nego je postalo upitno je li ključni dokaz uopće zakonit.

Naime, vijeće Visokog kaznenog suda pod predsjedanjem suca Ivana Turudića djelomično je uvažio žalbe obrane na odluku Optužnog vijeća i to u pogledu ključnog dokaza u ovom predmetu – knjigovodstveno financijskog nalaza koji je izradila poljska podružnica KPMG-a, piše jutarnji.hr.

Sve ostale prigovore obrane VKS je odbio kao neosnovane, pri čemu se nije ulazilo ni u ocjenu sadržaja vještačenja, odnosno njegove vjerodostojnosti i prihvatljivosti, uz napomenu da je to zadaća raspravnog vijeća, ako dođe do suđenja. Međutim, što se tiče zakonitosti vještačenja, VKS je smatrao kako uopće ne može ispitati odlučne činjenice ni utvrditi postoje li razlozi da se ovaj dokaz izdvoji kao nezakonit.

Sporno je to, smatra VKS, da nije jasno tko je i u kojoj mjeri sudjelovao u izradi predmetnog vještačenja, pa stoga nije bilo moguće ni provjeriti jesu li osobe koje su sudjelovale u izradi nalaza i mišljenja bile u sukobu interesa, kako to prigovara obrana, što bi mogao biti zakonski razlog za njihovim izuzećem.

VKS je u ukidnoj odluci dao Optužnom vijeću Županijskog suda jasnu uputu da prilikom ponovnog odlučivanja provede tzv. suđenje o zakonitosti dokaza te pozove Ismeta Kamala kao svjedoka.

Tek nakon što se utvrdi tko je sve sudjelovao u izradi vještačenja, razmatrat će se jesu li te osobe obavljale neke druge poslove, primjerice za izvanrednu upravu, te jesu li ti poslovi mogli utjecati na njihovu pristranost. Ukratko, postoji li sukob interesa zbog kojeg bi se dovela u pitanje zakonitost izrađenog vještačenja.

Nastavite čitati

U fokusu

Ministar Božinović bacao drogu na spaljivanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u ponedjeljak je u Našicama sudjelovao na drugom po redu spaljivanju droge u ovoj godini.

U visoku peć tvrtke Nexe bačeno je oko 2140 kilograma droge, čija je procijenjena vrijednost 9,5 milijuna eura.

Policija se na nacionalnoj i međunarodnoj razini neumorno posvećuje suzbijanju krijumčarenja droga, kaže ministar.

Više od dvije tone uništene droge otpada na marihuanu i hašiš, a uništeno je i 28 kilograma amfetamina, 12,41 kilogram heroina, 15,39 kilograma kokaina, gotovo 20 kilograma MDMA-a i derivata te 6,34 kilograma novih droga.

Među najprofitabilnije kriminalne aktivnosti na globalnoj razini spadaju aktivnosti vezane za kokain. U Hrvatskoj je u 2020. bilo zaplijenjeno 60 kilograma kokaina, a u prvih osam mjeseci ove godine više od 667 kilograma kokaina u 289 pojedinačnih zapljena, piše Božinović

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje