Povežite se s nama

Novosti

Grčić: Malo strpljenja do druge polovice 2013. godine

Objavljeno:

- dana

MINISTAR REGIONALNOG RAZVOJA U VARAŽDINU

Hrvatska nedovoljno koristi fondove EU i krajnje je vrijeme za pripremu projekata za strukturne fondove EU, upozorio je u Varaždinu Branko Grčić, potpredsjednik Vlade i ministar regionalnog razvoja i EU fondova, koji nedovoljnu pripremljenost za fondove vidi kao ključni problem Hrvatske.

 

Varaždinska županija, smatra Grčić,  jedna je od sredina u kojoj se znaju voditi projekti i koristiti sredstva EU, što nije slučaj u nekim drugim dijelovima Hrvatske.

– Nažalost podaci govore da smo IPA program iskoristili oko 40 posto, a isplaćeno je samo pola toga novca. Upravo zbog toga htjeli bismo idućih godinu dana napraviti veliki iskorak u pripremi projekata. Obilazeći Lepoglavu i Ivanec vidio sam da tu ima dosta pripremljenih projekata, što me veseli posebno jer dogodine ulazimo u EU i otvara nam se mogućnost korištenja strukturnih fondova, rekao je Grčić ispred varaždinskog FOI- a gdje je upoznat s projektom izgradnje kampusa uz pomoć sredstava EU.

Čekamo EU fondove

Imajući u vidu aktualne (ne)prilike, potpredsjednik Vlade apelirao je na strpljenje do druge polovice 2013. godine kada ćemo moći koristiti značajan iznos sredstava iz strukturnih fondova EU, i to za vrlo široki spektar projekata.

Prije svega riječ je o komunalnim projektima, kao što su uređenja cesta, vodovodnih sustava, kanalizacije, pročistača i zbrinjavanje otpada koje je prioritet  pa stoga treba krenuti u njihovu pripremu. No, da bi mogli povući novac koji će biti na raspolaganju, treba imati  kompletnu dokumentaciju čija priprema ne traje ispod godinu i pol do dvije godine. Dakle, moramo, odnosno morali smo još jučer krenuti u pripremu dokumentacije. Istine radi, to je u mnogim županijama i počelo, naglasio je Grčić.

Osim o projektima koje može pomoći Ministarstvo regionalnog razvoja, kako je dodao, tijekom susreta s gradonačelnicima bilo je riječi i o trenutnoj gospodarskoj situaciji i problemima muće lokalnu samoupravu i poduzetnike. 

Grčić: samo nam nedostaje malo optimizma

– Kriza nije nikoga ostavila netaknutim jer već tri godine imamo gospodarski pad. Ova Vlada stoga želi stvoriti novi, povoljniji  okvir da se hrvatsko gospodarstvo konačno pokrene i probudi, da privatni sektor dobije šansu. Uz razvojne infrastrukturne projekte, kao poluge za to osmislili smo porezne olakšice i nove modele poticanja poduzetništva. Naravno, nedostaje nam ono na što možemo teško utjecati, a to je malo optimizma u okruženju, odnosno EU gdje ćemo biti kroz godinu dana.

Opravak u EU sigurno će značiti i brži oporavak Hrvatske, ustvrdio je Grčić te podsjetio da je njegovo ministarstvo nedavno predstavilo plan za ovu godinu koji obuhvaća 200 infrastrukturnih projekata u vrijednosti većoj od milijardu kuna, od čega bi pve godine trebalo biti isplaćeno više od 500 milijuna kuna.

Osim Lepoglave, Ivanca i Varaždina, Grčićje posjetio i Općinu Sv Ilija. Tu Ministarstvo regionalnog razvoja financira jedan značajan objekt. Riječ je sportskoj dvorani na kojoj je došlo do određenog zastoja, pa smo došli videjti kako to možemo što prije pokrenuti. Djeca očekuju što prije dvoranu da mogu se veseliti i odrađivati obveze, pojasnio je ministar.

 

Izvor:
Foto:

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje