Povežite se s nama

Događanja

Grebengrad – ruševina kojoj se konačno zaustavlja propadanje?

Objavljeno:

- dana

JOŠ TRAJE “BITKA” ZA STARI GRAD IZNAD NOVOG MAROFA

Više od osam stoljeća prošlo je od prvog pisanog spomena “Castrum Gerebena“. Bilo je to 1209. godine kada je bio u posjedu kralja Andrije II Arpadovića nastanjen i u punom sjaju stajao je do požara 1710. godine od kada se njegova sudbina promijenila. Riječ je, naravno, o Grebengradu, starom gradu koji se uzdiže iznad Novog Marofa.

Nakon stoljeća uzdizanja nad brdima novomarofskog kraja ovaj je važan spomenik kulture i svjedok povijesti skoro u potpunosti propao. Ruševinu koja se skriva u šumi rijetko je tko posjećivao, a vjerojatno još manje ljudi zna da je upravo Grebengrad druga utvrda po veličini u cijelom Hrvatskom zagorju i jedna najvećih u Hrvatskoj.

Nikad nije kasno?

No, čini se da u Hrvatskoj, kako je bila praksa s mnogim starim gradovima, nikome nije bilo stalo do njihova očuvanja. Tako i Grebengrad puni podužu listu dvoraca, starih gradova kojima nije ostalo ništa od prvobitnog sjaja. Nije sve tako crno i nikad nije prekasno, rekli bi neki. Tako je i Grebengradu konačno osvanulo te je prije pet godina počela nova bitka za njega. Naime, 2006. godine pokrenuta je inicijativa za arheološka istraživanja kapele unutar utvrde i od tada se radi na tome da se pomogne Grebengradu. 

U naredne tri godine Ministarstvo kulture u Grebengrad će uložiti dva milijuna kuna.

– Novi Marof je uz pomoć ministarstva kulture proveo ovdje niz radova. Svjesni smo da je ovo izuzetno vrijedno ulaganje s obzirom da je ovo na novomarofskom području najvažnije kulturno odredište – rekao je jučer gradonačelnik Novog Marofa Darko Hrenić na obilježavanju te godišnjice u planinarskom domu na Grebengradu. Lako nije bilo. Na samom početku, zbog financija, nije bilo moguće ni sanirati kapelu koja je, prema arheološkim procjenama, bila osnova daljnih radova. Unatoč tome, raščišćena je unutrašnjost utvrde, osigurani su prilazi, izrađene geodetske snimke postojećeg stanja, prikupljena je i razvrstana kamena građa za buduću građevinsku sanaciju te je izvedena sanacija zida koji se urušio 2007. godine.

To je tek mali dio radova koji su ovoj utvrdi potrebni. No, radovi bi se trebali nastaviti i dalje. Već ove godine najavljena je izrada prilazne staze do kapele, čišćenje raslinja u unutrašnjosti  te dozidavanje. 

– Ovo je najugroženiji dio kulturne baštine i postoji jaka inicijativa za njegovu obnovu. Od Ministarstva kulture ovaj projekt ima punu podršku. Iako su nam, nažalost, sredstva smanjena Ministarstvo će pomagati i dalje – najavio je zamjenik ministrice kulture Zlatko Uzelac. Naime, planirana sredstva koja će se u narednih tri godine uložiti u Grebengrad su dva milijuna kuna.

Ponosan starac koji prkosi zubu vremena

Sve je ostalo isto, zaključili bi možda neki od građana koji su ponovo prošetali Grebengradom. Ruševine su i dalje tu, a uložen trud ne vidi se pretjerano. No, time je ipak barem zaustavljeno njegovo propadanje koje je, zbog godina nebrige, bilo neizbježno.

– Svjesni smo da, i nakon uloženih napora, neće to biti građevine u kojima se može živjeti, ali treba napraviti sve da postanu barem dostojanstveni starci. Ovi će postupci govoriti o našem odnosu prema prošlosti – rekao je Uzelac.  Istina je, zidine koje strše teško će biti ono što su bile, no barem će još biti na svom mjestu.

Izvor:
Foto: Siniša Sović

Događanja

Zlatne Gorice: Loza je “potkupljena” darovima i pjesmom, fino se jelo i pilo i nova godina u vinogradu počinje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Zlatne Gorice na Varaždin Bregu bile su danas nezaobilazan domaćin za sve koji vole Vincekovo.

Udruga vinogradara i voćara „Varaždinbreg“, u suradnji sa Turističkom zajednicom Općine Gornji Kneginec, organizirala je ovo tradicionalno obilježavanje „Svetog Vinka“, zaštitnika vinogradara i vinograda.

Ceremonija obilježavanja početka još jedne marljive godine rada u vinogradu popraćena je glazbom tamburaša, finom hranom i jasno, najukusnijim kaljicama.

Da bi se umilili trsovima za najbolje grožđe, gosti su svi zajedno, praćeni tamburašima, otpjevali pučku „Trsek moj zbudi se”. Na trsje su povješani darovi, svećenik je blagoslovio lozu i nova vinogradarska godina službeno je započela.

Nastavite čitati

Događanja

Topličanci uživaju u svojoj Božićnoj priči, a mališani s nestrpljenjem čekaju sutrašnji dolazak Motomrazova

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

“Toplička Božićna priča” jutros se nastavila u najljepšoj mogućoj vizuri u ovo doba godine – snježni pokrivač prekrio je grad.

Prava je to atmosfera za brojna događanja Božićne priče.Tijekom trodnevne priredbe Toplićanci i njihovi gosti mogu razgledavati Mali sajam eko proizvoda i rukotvorinama kao stvorenima za originalne božićne poklone.
U predahu šetnje u kućici restorana “Bernarda” nudi se kuhano vino, bezalkoholni i onaj jači, alkoholni punč, Križevačko craft pivo, domaća pita, hrana s roštilja i vrući, šarf gulaš.
Sinoć su posjetitelje zabavljali Neven i Leo, a večeras je na redu iznova jedan duo, Mirta i Emerik.
Poslijepodne će klinci, ali i svi koji se tako osjećaju sjesti u toplo kino i pogledati predstavu “Patuljci pojma nemaju pa se Djedici hitro spremaju”.
Nedjelja je rezervirana za svima one najdraže na Topličkom Božićnom sajmu – u 15  sati stižu Motomrazovi, čija je uzajamna ljubav s djecom velika.
Kakvi bi to Motomrazovi bili bez darova, pa će iz svojih vreća na motorima slatkim poklonima darivati mališane.
Paljenjem treće adventske svijeće u 16 sati završava se službeni dio ovogodišnje “Topličke Božićne priče”.

 

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje