Povežite se s nama

U fokusu

“Grijanje” nastavlja raditi, a njihov nasljednik će biti “Gradski stanovi”!

Objavljeno:

- dana

SPAS U ZADNJI ČAS

Stanari zgrada koje su u sustavu toplinske energije u nedjelju 1. rujna neće u svojim stanovima ostati bez tople vode. Grad Varaždin se doslovno “5 do 12” spasio od katastrofe: na sastanku na Trgovačkom sudu u Varaždinu danas je dogovoreno da će Grijanje u stečaju nastaviti s isporukom toplinske energije tako dugo dok Grad Varaždin ne pronađe dugoročno rješenje.

Prema rješenju Trgovačkog suda kao rok za završetak stečajnog postupka u Grijanju određen je 31. kolovoz, što je poznato već mjesecima.

Nakon što je Grad od veljače ignorirao problem i poručivao stanarima da ne brinu, jer imaju rješenja, ispostavilo se da to nije točno.

Sva navodna rješenja su propala i jedni izlaz za gradonačelnika Gorana Habuša bio je zatražiti sastanak na Trgovačkom sudu u Varaždinu i ishoditi nastavak poslovanja u Grijanju.

– Grad Varaždin mora uputiti prijedlog Trgovačkom sudu da će preuzeti djelatnost opskrbe toplinskom energijom, a sudac će sazvati skupštinu vjerovnika na kojoj će se donijeti odluka o daljnjem poslovanju. Skupštinu će sazvati u najkraćem mogućem roku, u prvoj polovici rujna. Za to vrijeme će Grijanje nastaviti s isporukom toplinske energije – rekao je stečajni upravitelj Grijanja Stanko Makar.

Tvrtka iz Zagreba – odustala

Istovremeno, u Gradu će pripremiti potrebne dokumente na temelju kojih će djelatnost opskrbe toplinskom energijom preuzeti Javna ustanova Gradski stanovi! Sve te odluke mora donijeti Gradsko vijeće.

– Grad će djelatnost preuzeti putem Gradskih stanova, a sjednicu Gradskog vijeća ćemo sazvati u što kraćem roku – rekao je Habuš.

Zašto će toplinsku energiju preuzeti Gradski stanovi ako Termoplin, koji je u većinskom vlasništvu Grada, već posjeduje nužnu dozvolu HERA-e za obavljanje djelatnosti opskrbe toplinskom energijom?

– Zbog toga što Termoplin nije tvrtka u 100-postotnom vlasništvu Grada, za razliku od Gradskih stanova. To jamči korisnicima potpisivanje kratkotrajnih ugovora, a ne na rok od 10 godina, kao što je, primjerice, u slučaju ugovora koje je Univerzal ponudio stanarima zgrada na Banfici. Naime, u sustavu toplinske energije danas je oko 1.000 korisnika, koji također žele prijeći na etažno grijanje pa ne želi potpisivati dugoročne ugovore. Gradski stanovi, koji su u vlasništvu Grada, omogućit će svima prihvatljive ugovore – objasnio je Habuš.

Naveo je da je zbog toga od preuzimanja pojedinih kotlovnica odustala i zainteresirana tvrtka iz Zagreba. – Polovica stanara u pojedinim zgradama bila je za nastavak grijanja putem kotlovnica, a druga polovica za prelazak na etažno grijanje – naveo je.

Zašto sve u zadnji tren?

Grad Varaždin je djelatnost toplinske energije mogao dodijeliti Gradskim stanovima još u proljeće ove godine. Zašto se čekao zadnji tren?

– Stanari neće ostati bez grijanja i tople vode, baš kao što smo i rekli. Pa što da je i zadnji dan? – uzvratio je Habuš protupitanjem.

Požalio se da u novom Zakonu o tržištu toplinske energije, od kojeg su zapravo očekivali rješenja, na kraju sve odredbe nisu onakve kakve su bile najavljivane.

– Najavljeno nam je bilo da će za prelazak na etažno grijanje biti potrebna suglasnost većine suvlasnika, ali se na kraju to nije dogodilo, i dalje je potrebna 100-postotna suglasnost. No prema novom zakonu koji je na snagu stupio 15. srpnja suvlasnici stanova su sami mogli pronaći rješenja, ali nisu pa će daljnju opskrbu toplinskom energijom osigurati Grad – ustvrdio je Habuš.

Međutim, odgovornost iz Grada ne mogu prebacivati isključivo na suvlasnike stanova, posebno ne one koji žive u Zagrebačkoj, Trakošćanskoj i Meštrovićevoj ulici koje spadaju u zatvorene toplinske sustave.

HERA je u pisanom odgovoru koji smo primili vrlo jasna: za ta tri toplinska sustava nužno je odrediti novog opskrbljivača koji ima potrebne dozvole za obavljanje te djelatnosti, a to je odgovornost Grada.

Za nadati se je da će čelni ljudi Grada odgovornost prestati prebacivati na druge i pitanje opskrbe toplinskom energijom napokon početi ozbiljno rješavati.

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

U fokusu

Ravnatelj OB Varaždin Poljak: pada broj hospitaliziranih pacijenata, ali i zaraženih djelatnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Općoj bolnici Varaždin sve je bolja epidemiološka situacija. Zahvaljujući padu broja hospitaliziranih covid pacijenata u proteklih tjedan dana, ali i pomoći iz Ministarstva zdravstva, postojeći zdravstveni kadar u varaždinskoj bolnici bit će rasterećen, javljaju iz Opće bolnice Varaždin.

Naime, kako je pojasnio ravnatelj varaždinske Opće bolnice Damir Poljak, broj hospitaliziranih pacijenata pozitivnih na koronavirus u proteklih je tjedan dana smanjen s 252, na njih 206, a zahvaljujući mobilizaciji Ministarstva zdravstva u ponedjeljak će u ispomoć stići 10 medicinskih sestara kako bi se postojeći zdravstveni kadar rasteretio.

Ravnatelj Poljak naglasio je kako je od 206 hospitaliziranih pacijenata, njih 18 na respiratoru, a u posljednja 24 sata je nažalost preminulo sedam covid pozitivnih pacijenata čijim je obiteljima izrazio iskrenu sućut.  

– Iako u Varaždinskoj županiji još uvijek bilježimo relativno visoke brojke novozaraženih, varaždinska bolnica je u posljednjih tjedan dana bilježila pad broja hospitaliziranih. Uglavnom se hospitaliziraju pacijenti sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom – rekao je ravnatelj Poljak.

Uz sve bolju epidemiološku situaciju vezanu uz broj hospitaliziranih pacijenata, Opća bolnica Varaždin bilježi i pad broja zaraženih djelatnika. Najveći broj djelatnika izvan pogona bio je 65, dok ih je trenutno 39 koji su u samoizolaciji ili su covid pozitivni.

-Trenutno imamo preko 80 posto cijepljenih zdravstvenih djelatnika. Na tjednoj bazi se, svakih 48 sati testira 87 djelatnika – kazao je Poljak dodavši kako bolnica ima dovoljno smještajnih kapaciteta, a hladni pogon i dalje funkcionira.

Idući tjedan trebao bi započeti i pilot projekt Ministarstva zdravstva u sklopu kojeg će se testirati i zdravstveni djelatnici koji su cijepljeni, a iako Opća bolnica Varaždin još uvijek nije dobila službenu obavijest, ravnatelj Poljak naglasio je kako su spremni uključiti se u projekt te ga sukladno preporukama i kvalitetno odraditi.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovoga tjedna u Ulici Ive Režeka u Varaždinu na čak pet automobila izbušene gume!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Čitatelj Regionalnog tjednika javio se redakciji zbog, kako navodi, krajnje bezobraznog ponašanja jednog od naših sugrađana.

– Na javnom gradskom parkingu (linije označene bijelom bojom) u ulici Ive Režeka 10 i 21 jedan od građana iz dana u dan buši gume automobilima koji su parkirani na spomenutom parkingu. Napominjem da taj parking nije označen plavim linijama niti postoji znak „Ovaj parking je rezerviran za stanare“. Ova kriminalna radnja se ponavlja već duže vrijeme, ali u znatno manjim intervalima. Ovaj tjedan je prevršena svaka mjera, čak pet automobila je pretrpilo istu materijalnu štetu – upozorio je ogorčeni Varaždinac.

Želja mu je da se građane upozori na „bezobrazno i nekulturno ponašanje našeg sugrađana te da spomenuti “gospodin” možda shvati što je napravio i da prestane s tim kriminalnim radnjama“.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje