Povežite se s nama

U fokusu

Grijanje pred gašenjem, a Habuš najavio: “Grijanje 30.9. ide u stečaj”!

Objavljeno:

- dana

UPS, KOJI LAPSUS

Iako je u Grijanju Varaždin stečajni postupak pred završetkom, varaždinski gradonačelnik Goran Habuš danas je najavio da ta tvrtka u stečaj ide 30. rujna! Lapsus mu se “omaknuo” na konferenciji za novinare u Gradskoj vijećnici sazvanoj kako bi se u ime Grada očitovao o grijanju i problemima s POS stanovima.

– Građani ne trebaju strahovati da će u bilo kojem trenutku ostati bez tople vode i grijanja. Stalno smo u kontaktu s HERA-om i tvrtkom Grijanje. Sukladno zakonskim propisima, dogovoreno je da tvrtka Grijanje 30. rujna ide u stečaj – ozbiljno je rekao Habuš.

Nije to bilo sve: dok je na samoj konferenciji 30. rujna označio kao datum stečaja, kasnije je u izjavi koju je dao elektronskim medijima spomenuo drugi datum – 30. lipnja.

Nepripremljenost….

Niti jedan od tih podataka nije točan. Trgovački sud u Varaždinu je odnio odluku prema kojoj će poslovanje u Grijanju biti obustavljeno 30. lipnja, odnosno najkasnije 1. rujna, čime će biti okončan stečajni postupak.

Kao što smo već izvještavali, sud je mogao donijeti odluku da Grijanje bude ugašeno i ranije, jer za to postoje svi uvjeti. Međutim, mogućnost da tvrtka nastavi raditi tijekom srpnja i kolovoza ostavljena je upravo zbog gradonačelnika Habuša i njegovih suradnika koji Gradskom vijeću nisu uputili prijedlog odluke o tome tko će nakon gašenja Grijanja građanima distribuirati toplinsku energiju i toplu vodu.

Na pitanje zašto od 1. veljače, kada je otvoren stečaj u Grijanju, nisu poduzeli ništa, za što ih je na ročištu prozvao i stečajni upravitelj, Habuš se prvo nasmijao.

– Mi smo stalno u koordinaciji s HERA-om i Termoplinom s kojim je dogovoreno da preuzme dugovanja – rekao je Habuš ponovno pokazavši da uopće nije upućen u problematiku.

S Termoplinom nije bilo potrebno ništa “dogovarati”: ta je tvrtka uredno u stečajnom postupku prijavila svoja potraživanja u iznosu od 10,1 milijun kuna koja su u potpunosti prihvaćena. S obzirom da imovina Grijanja iznosi svega 2,3 milijuna kuna, a tražbine su prijavili radnici te još šest vjerovnika, Termoplin može “zaboraviti” gotovo svih 10 milijuna kuna tražbina.

Otkrio – “toplu vodu”

Činjenicu da je nakon otvaranja stečaja u Grijanju u Gradu izostala bilo kakva reakcija, Habuš je opravdao time što čekaju donošenje Zakona o tržištu toplinske energije. Zasad je Ministarstvo gospodarstva objavilo nacrt prijedloga tog Zakona.

– Prema novim odredbama, krovne kotlovnice više ne bi bile u nadležnosti Grada, a novost je da više ne bi trebala suglasnost svih stanara za isključenje iz sustava toplinske energije, nego 50 posto uz jedan metar četvorni. Dakle, za isključenje se više ne bi gledale stambene jedinice, nego površina – rekao je Habuš.

Naveo je da Grad ima nekoliko mogućnosti kad je u pitanju daljnja distribucija toplinske energije i tople vode, a to je raspisati koncesijski natječaj ili taj posao povjeriti vlastitoj tvrtki. S obzirom da je to poznato odavno, gradonačelnik je, čini se, danas otkrio samo “toplu vodu”.

Budući da su lokalni izbori 19. svibnja, aktualna izvršna vlast ionako više ništa ne može učiniti. Pitanje toplinske energije i tople vode bit će jedno od prvih koje će morati rješavati nova gradska vlast.

Izvor:
Foto: RT

U fokusu

Evo kojih je pet tvrtki sa sjedištem u Varaždinu lani imalo najveće dobiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U povodu Dana Grada Varaždina Fina je analizirala rezultate poduzetnika sa sjedištem u Gradu Varaždinu u 2021. godini.

Prema broju obrađenih godišnjih financijskih izvještaja, u Varaždinu, sjedištu Varaždinske županije, u 2021. godini poslovalo je 2265 poduzetnika s 21.348 zaposlenih, što je povećanje broja zaposlenih za 4 % u odnosu na 2020. godinu. 

U 2021. godini, poduzetnici Varaždina iskazali su rast ukupnih prihoda od 13,4 % i ukupnih rashoda od 13,1 % u odnosu na godinu ranije. S ostvarenih 16,2 milijarde kuna prihoda u 2021. godini, udio poduzetnika Varaždina u ukupnim prihodima županije, koji su iznosili 31 milijardu kuna, bio je 52,2 %. Poduzetnici sa sjedištem u Varaždinu iskazali su pozitivan konsolidirani financijski rezultat u 2021. godini, u iznosu od 716,5 milijuna kuna, što je 19,5 % više u odnosu na ostvarenu neto dobit u 2020. godini.

Udio poduzetnika sa sjedištem u Varaždinu u 2021. godini u broju poduzetnika Varaždinske županije bio je 50,3 %, u broju zaposlenih 47,8 %.

Među poduzetnicima sa sjedištem u Varaždinu, na prvom mjestu po visini ostvarenih ukupnih prihoda u 2021. godini bila je Vindija d.d. s 3,2 milijarde kuna. Društvo je s 1143 zaposlenih ostvarilo 19,9 % ukupnih prihoda svih poduzetnika grada Varaždina. 

U 2021. godini, najveću dobit razdoblja od 36,5 milijuna kuna ostvarilo je društvo Gumiimpex-GRP d.o.o. s 402 zaposlena. Oni imaju udio od 4,5 % u dobiti razdoblja poduzetnika u Varaždinu.

Top pet poduzetnika po prihodima u Varaždinu su lani bili Vindija, na drugom mjestu je Koka, na trećem Gumiimpex-GRP, slijedi Solvis pa Kostwein.

Ako se pogleda dobit varaždinskih tvrtki 2021. već je spomenuto da je tu najbolji bio Gumiimpex-GRP s 36,4 milijuna kuna, drugi je Solvis 33,6 milijuna kuna dobiti, treći TP Varaždin s 20,4 milijuna kuna, četvrta tvrtka COTRA d.o.o. s 18,8 milijuna kuna te Termoplin s 10,3 milijuna kuna.

Prosječna mjesečna neto plaća obračunata zaposlenima kod poduzetnika sa sjedištem u Varaždinu, u 2021. godini, iznosila je 5628 kuna i bila je 0,3 % manja, u odnosu na prosječnu mjesečnu neto plaću obračunatu zaposlenima kod poduzetnika na području Varaždinske županije koja je iznosila 5.646 kuna. Također, plaća radnika koji rade u tvrtkama na području Varaždina je 11,4 % manja od prosječne neto plaće zaposlenih kod svih poduzetnika Republike Hrvatske koja je iznosila 6350 kuna.

– U razdoblju od 2008. do 2014. godine, iznimka je 2011. godina, vidljiv je pad ukupnih prihoda poduzetnika Varaždina, a u razdoblju od 2015. do 2019. godine ukupni prihodi su rasli. Ponovni pad ukupnih prihoda ostvaren je u 2020. godini (14,9 milijardi kuna), a u 2021. godini ponovni rast (16,2 milijarde kuna), s tim da još nije dostignuta razina ukupnih prihoda ostvarenih 2008. godine (17 milijardi kuna) – objavila je FINA.

Nastavite čitati

U fokusu

Evo tko su najdoktori 2022. godine u Varaždinskoj i Međimurskoj županiji

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

doktor liječnik stetoskop

Na portalu najdoktor.com pacijenti su devetu godinu zaredom birali najbolje doktore u Hrvatskoj, a među njima su i liječnici iz Varaždinske te Međimurske županije.

Na temelju ocjena i komentara korisnika navedenog portala, izabrani najdoktori u 2022. godini iz Varaždinske i Međimurske županije su:

Fizijatri: Ivan Kos i Vladimir Knež – Varaždinske Toplice

Ginekolozi: Ivo Bilopavlović,  Alex Jukić, Ivana Risek i Hrvoje Brijačak  – Varaždin

Neurokirurg: Vječeslav Kčira-Fideršek – Varaždin

Obiteljska medicina: Kristina Sambol, Silvija Cikač, Bojana Škvorc i Sanja Škudar-Popović – Varaždin

Otorinolaringolozi: Tajana Gudlin-Sbull i Domagoj Butigan – Varaždin

Oralni kirurg: Damir Roki – Varaždin

Ortodont: Mirna Weber – Varaždin

Stomatolozi: Ljiljana Peharda-Ivić – Vidovec i Ivana Ereš-Dugalija – Varaždin

Ortoped: Marko Labaš – Čakovec

Reumatolog: Vesna Budišin – Čakovec

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje