Povežite se s nama

U fokusu

“Grijanje” u stečaju 31. kolovoza obustavlja isporuku toplinske energije

Objavljeno:

- dana

NEIZVJESNOST ZA 5.000 VARAŽDINACA

Tko će 30-ak zgrada u Varaždinu od 1. rujna opskrbljivati toplinskom energijom? Stečajni upravitelj Grijanja Varaždin je još krajem srpnja predstavnike suvlasnika i upravitelje zgrada obavijestio da ta tvrtka 31. kolovoza obustavlja poslovanje. Time će biti zaključen stečajni postupak, koji je otvoren još početkom veljače ove godine.

Da će Grijanje prestati s poslovanjem i isporukom toplinske energije do početka rujna, poznato je već četiri mjeseca.

– Sukladno odluci Trgovačkog suda u Varaždinu i vjerovnika s izvještajnog ročišta od 10. travnja, stečajni postupak je trebao biti okončan još 30. lipnja. Međutim, zbog lokalnih izbora rok za zaključenje stečajnog postupka produžen je na 31. kolovoz. O tome sam više puta obavijestio Grad Varaždin, kao i predstavnike Hrvatske energetske regulatorne agencije (HERA) – rekao nam je Stanko Makar, stečajni upravitelj.

Prepušteni tržištu

Stanare i upravitelje zgrada je u dopisu zamolio da do 31. kolovoza sukladno novom Zakonu o tržištu toplinske energije, koji je na snagu stupio početkom srpnja, pronađu kupca toplinske energije s kojim će sklopiti ugovor o potrošnji. – U svim kotlovnicama je obavljen kompletni servis tako da su spremne za novu sezonu grijanja – ističe Makar.

Međutim, tko će iz kotlovnica isporučivati toplinsku energiju nije poznato. Velika većina zgrada ne samo da nije sklopila ugovore, nego svega 10-ak dana prije najavljene obustave isporuke toplinske energije ne znaju hoće li pronaći rješenje zahvaljujući kojem u rujnu neće ostati bez tople vode.

– Jednostavno nemamo rješenje – rekla nam je Nada Trogrlić, predstavnica suvlasnika u zgradi u Krležinoj 1a.

Prema novom Zakonu, ta je zgrada, kao i druge sada prepuštena tržištu na kojem mora naći novog distributera, odnosno kupca toplinske energije. Međutim, svi očekuju pomoć od Grada Varaždina.

– Nama se dosad nije javio niti jedan zainteresirani opskrbljivač koji bi riješio sve naše probleme. Zato definitivno očekujemo pomoć Grada. Tvrtka Grijanje je u vlasništvu Termoplina, čiji je većinski vlasnik Grad, a gradonačelnik Goran Habuš nama suvlasnicima stanova niti u jednom trenutku nije poručio da se moramo sami snaći, nego upravo suprotno, da se ne bojimo da ćemo ostati bez tople vode i grijanja, jer će se naći rješenje – navodi Nada Trogrlić.

Pomoć Grada Varaždina očekuju i stanari drugih zgrada. – Rješenje se traži na razini Grada Varaždina – rekao nam je Zoran Maroslavac, direktor ZTB stana, jednog od upravitelja zgrada u Varaždinu.

Na Banfici – jeftinije

Iznimka su šest zgrada s krovnim kotlovnicama na Banfici kojima se zainteresirani opskrbljivač već javio. Tvrtka Grijanje Univerzal im je ponudila da od 1. rujna s njima sklope ugovor o potrošnji toplinske energije. U roku od dvije godine oni bi od svoje energane do njihovih zgrada o svojem trošku položili cjevovode i isporučivali im toplinsku energiju po nižim cijenama. Do priključenja na toplovod stanari bi se grijali putem kotlovnica.

– Pred dogovorom smo s Grijanjem Univerzal, jer je to za suvlasnike trenutno najprihvatljivije rješenje, a uz to i jeftinije – rekao nam je Stjepan Posedi iz Eurolanda, koji je upravitelj zgrade u Koprivničkoj 14c.

Mladen Hižak, predstavnik suvlasnika zgrade Koprivnička 7 također kaže da je ponuda Grijanja Unverzal trenutno za njih najpovoljnije rješenje. Za razliku od ostalih, ta zgrada ne ovisi o nikome, jer su lani kao prvi u Varaždinu preuzeli upravljanje nad krovnom kotlovnicom.

– Iskustva su dobra, ali je najveći problem plaćanje računa. Upravitelj šalje opomene neplatišama kojih je oko 15 posto, kao i kad je u pitanju pričuva. Dug iznosi oko 40.000 kuna i teško ga je naplatiti u razumnom roku. To je jedan od razloga zbog kojih se većina suvlasnika već izjasnila za prihvaćanje ponude Grijanja Univerzal – doznali smo od Hižaka.

Prihvaćanje ponude je očito najbolje rješenje i za preostale četiri zgrade s Banfice. No što je s preostalim zgradama u Zagrebačkoj, Krležinoj, Trakošćanskoj i drugim ulicama?

– Teško je očekivati da će do 1. rujna te zgrade uspjeti preuzeti kotlovnice ili potpisati ugovor s novim opskrbljivačem. Pretpostavljam da će Grad Varaždin uspjeti pronaći privremeno rješenje. Ako se to ne dogodi, tada će odgovoran biti upravo Grad koji si ne smije dopustiti da stanari ostanu bez tople vode – ističe Hižak.

Dodaje da se gradska vlast dosad nije snašla. – Kao jedino rješenje nudili su da svi prijeđu na etažno grijanje, koje svakako ima prednosti, ali nije jedino i najbolje rješenje za svaku zgradu. Drugi plan, nažalost, nisu imali, a struka se nije slušala. Međutim, sada će se rješenje morati naći – kaže gradski vijećnik.

Neslužbeno doznajemo da su moguća dva rješenja. Jedno je u dogovoru s HERA-om, pri čemu se vjerojatno pokušati ishoditi da Grijanje nastavi isporučivati toplinsku energiju tako dugo dok se problem ne riješi dugoročno. Drugo rješenje je novi opskrbljivač, a riječ je navodno o zainteresiranoj tvrtki iz Zagreba.

Iz Grada Varaždina ističu da pripremaju rješenje te da će o svemu detaljno izvijestiti, što ćemo prenijeti u sljedećem broju.
 

Što je propisano novim zakonom?
Novi Zakon o tržištu toplinske energije, koji je na snagu stupio prošli mjesec, donosi značajne novosti. Svi toplinski sustavi sada su svrstani u jedan od tri modela, samostalni, zatvoreni i centralni toplinski sustav. Samostalni toplinski sustav je onaj koji se sastoji od kotlovnice, mjerila topline i unutarnjih instalacija, a njime upravlja i održava ga kupac toplinske energije. Zatvoreni toplinski sustav može obuhvaćati više zgrada koje imaju zajednički toplinski sustav, a upravljanje, rukovanje i održavanje dužan je osigurati subjekt koji ima dozvolu za obavljanje djelatnosti opskrbe toplinskom energijom. – Opskrbu toplinskom energijom kupaca toplinske energije u zatvorenom toplinskom sustavu može obavljati samo jedan opskrbljivač – određeno je zakonom. Konačno, treći centralni toplinski sustav obuhvaća više zgrada/građevina. I dok je za centralni potrebna koncesija, za preostala dva sustava to više nije potrebno. U Varaždinu nema jedinstvenog toplinskog sustava, pa prema nekim tumačenjima Grad navodno nije dužan raspisati koncesiju. Iz toga proizlazi da bi suvlasnici morali sami ugovarati cijenu grijanja sa zainteresiranim opskrbljivačima. Ugovor mogu potpisati s tzv. kupcem toplinske energije (što je također novina u zakonu) nakon što se za tu pravnu ili fizičku osobu izjasni većina stanara. Za odluku je potreban potpis 50 posto plus jednog stanara, a ne 100-postotna suglasnost kao u slučaju prelaska na etažno grijanje.

Što nudi Grijanje Univerzal?
Šest zgrada na Banfici primilo je ponudu Univerzal Grijanja u kojoj im nude isporuku toplinske energije od 1. rujna po 50 posto nižoj cijeni za snagu (10 kn/kW mjesečno) i 11 posto nižoj cijeni za energije (0,39 kn/kWh). – Plan je da se zgrade putem kotlovnica griju do sezone 2014./2015., a nakon toga bi se priključile na naš toplovod. U roku od dvije godine bismo o vlastitom trošku položili cjevovode od naše energane, postrojenja u kojem se iz drvne biomase proizvodi električna energija, a kao nusprodukt i toplinska energija. Umjesto da mi postrojenje hladimo, ta energija bi bila iskorištena za grijanje zgrada – objašnjava Marijan Kovačić, suvlasnik Univerzala. Zbog toga zgradama na Banfici s krovnim kotlovnicama nude dodatnih 15 posto nižu cijenu (0,33 kn po kWh) kada se priključe na njihov toplovod. – Da bi nam se investicija isplatila, suvlasnicima smo ponudili smo potpisivanje ugovora na duže razdoblje, a to je 10 godina od prikopčanja na toplovod – navodi Kovačić.

 

 

 

Izvor:
Foto: ARHIVA RT

U fokusu

FOTO Varaždin slavi Dan grada, na svečanoj sjednici dodijeljene nagrade i priznanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Povodom blagdana sv. Nikole u varaždinskom HNK u ponedjeljak, 6. prosinca, održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina.

Sve su pozdravili predsjednica Gradskog vijeća Zdravka Grđan i gradonačelnik Neven Bosilj koji su uručili nagrade i plakete Grada Varaždina.

Dodijeljene su četiri nagrade za životno djelo. Stjepanu Čuseku, dr. med. za postignute rezultate na unaprjeđenju zdravstva te dugogodišnji predani rad u varaždinskoj općoj bolnici na području hitne medicine. Slavenki Majski Cesarec, dr. med. za dugogodišnji i predani rad u promicanju zdravlja te za rezultate od posebnog značaja za unaprjeđenje zdravstva, posebno medicine rada. Nenadu Opačiću za djela od posebnog značaja za unaprjeđenje likovnih umjetnosti i kulture te promicanje vrijednosti grada Varaždina te Ivanu Rukljiću za osobit doprinos u oslobađanju grada Varaždina, promicanje ugleda grada Varaždina te omogućavanje uspostave suvereniteta i izgradnju demokracije u Republici Hrvatskoj.

Nagrade Grada Varaždina otišle su u ruke Aleksandri Saši Božović za najviše zasluge u promicanju znanosti te iznimne rezultate na području matematike, Goranu Mihaliću, posthumno, za izniman doprinos u obrani suvereniteta i stvaranje Republike Hrvatske, očuvanje istine o Domovinskom ratu i doprinos ugledu grada Varaždina te Ireni Vrdoljak, dugogodišnjoj predsjednici Društva multiple skleroze Varaždinske županije za predani rad, humanitarno djelovanje te skrb za osobe oboljele od multiple skleroze i osobe s invaliditetom.

Plaketa Grada Varaždina dodijeljene su Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Biškupec za dugogodišnji doprinos zaštiti ljudi i imovine te promicanje plemenitih ideja na kojima počiva dobrovoljno vatrogastvo, Srebrenki Golubić za 40 godina kontinuiranog uspješnog poslovanja te promicanje obrtništva grada Varaždina, Klubu podvodnih aktivnosti “Drava” Varaždin za 40 godina uspješnog rada i djelovanja na području sporta, posebno ronilačkih aktivnosti, Kulturnom umjetničkom društvu Hrvatske željeznice Varaždin za 90. godina neprekidnog djelovanja u kulturnom životu Grada te Nogometnom klubu Sloboda Varaždin za 90 godina uspješnog rada i djelovanja na području sporta.

Medalja Grada Varaždina otišle su u ruke Sofiji Cingula i Darku Rušecu za ostvarenje iznimno uspješnog projekta očuvanja glazbene ostavštine kompozitora Ivana Padovca, unapređenje glazbene umjetnosti i promociju ugleda grada Varaždina, Udruzi specijalne jedinice policije “Roda” Varaždin za sveukupni izniman doprinos oslobađanju grada Varaždina, obrani Republike Hrvatske te očuvanje istine o Domovinskom ratu, Marijanu Husaku za dugogodišnji predani rad u Gimnaziji Varaždin i uzorne uspjehe u prosvjeti od interesa za Grad Varaždin i šire, Tomislavu Cvetku za dugogodišnji rad i doprinos razvoju gospodarstva i poduzetništva te Rudolfu Kišičeku za izniman doprinos gospodarstvu grada Varaždina koje se ogleda u stvaranju regionalnog trgovačkog lanca, stvaranju novih radnih mjesta i promicanje poduzetništva.

Nastavite čitati

U fokusu

Zagorje-Tehnobeton je varaždinska tvrtka koja je lani ostvarila najveću dobit

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema broju obrađenih godišnjih financijskih izvještaja, u Varaždinu, sjedištu Varaždinske županije, u 2020. godini poslovao je 2176 poduzetnika s 21.003 zaposlenih, što je povećanje broja zaposlenih za 1,5 % u odnosu na 2019. godinu, objavila je FINA.

Znači, FINA je napravila pregled podataka tvrtki koji imaju sjedište baš u Varaždinu.

U 2020. godini, poduzetnici Varaždina iskazali su pad ukupnih prihoda od 1,2 % i ukupnih rashoda od 1,9 % u odnosu na 2019. godinu. S ostvarenih 14,9 milijardi kuna prihoda u 2020. godini, udio poduzetnika Varaždina u ukupnim prihodima županije bio je 54,2 % (27,5 milijardi kuna).

Poduzetnici sa sjedištem u Varaždinu iskazali su pozitivan konsolidirani financijski rezultat u 2020. godini, u iznosu od 571,7 milijuna kuna, što je 19 % više u odnosu na ostvarenu neto dobit u 2019. godini.

Udio poduzetnika sa sjedištem u Varaždinu u 2020. godini u broju poduzetnika Varaždinske županije bio je 50,9 %, u broju zaposlenih 49,7%, u ukupnim prihodima 54,2%, u ukupnim rashodima 54,6%, u dobiti razdoblja 45,8% i u gubitku razdoblja 46,8%.

U razdoblju od 2008. do 2014. godine (iznimka je 2011. godina) iskazan je pad ukupnih prihoda poduzetnika Varaždina, a u razdoblju od 2015. do 2019. godine ukupni prihodi su rasli, s tim da u 2019. godini (15,2 milijarde kuna) još nije dostignuta razina ukupnih prihoda ostvarenih 2008. godine (17 milijardi kuna). U 2020. godini ostvareno je 14,9 milijardi kuna ukupnih prihoda.

Među poduzetnicima sa sjedištem u Varaždinu, na prvom mjestu po visini ostvarenih ukupnih prihoda u 2020. godini, bila je VINDIJA d.d. s 3 milijarde kuna. Društvo je sa 1128 zaposlenih ostvarilo 19,9 % ukupnih prihoda svih poduzetnika grada Varaždina.

Druga po visini prihoda bila je KOKA d.d. s 1,3 milijarde kuna, koja je ostvarila 8,6 % ukupnih prihoda svih poduzetnika Varaždina.

U 2020. godini, najveću dobit razdoblja od 59,3 milijuna kuna ostvarilo je društvo ZAGORJE-TEHNOBETON d.d. s 236 zaposlenih (udio od 8,4% u dobiti razdoblja poduzetnika u Varaždinu).

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje