Povežite se s nama

Međimurje

Grivec: “Nadamo se da bi most između Kotoribe i Murakeresztura mogao biti sagrađen tijekom pet godina!”

Objavljeno:

- dana

U Domu kulture Kotoriba održana je početna konferencija projekta MuKoBridge putem kojega će se izraditi priprema za razvoj mosta Mura i povezanu cestovnu infrastrukturu između Murakeresztúra (Mađarska) i Kotoribe.

Projekt vrijedan gotovo milijun eura sufinanciran je u iznosu od 85% iz Europskog fonda za regionalni razvoj te se provodi u okviru Programa suradnje Interreg VA Mađarska – Hrvatska.

Još 2005. godine određena je lokacija mosta i prilaznih cesta, 2015. godine osnovan je savez Mura EGTS te je 2018. godine došla na red ideja i da se otvori novi granični prijelaz. S obzirom da je prijava na natječaj EU pozitivno ocijenjena, slijedi projektiranje mosta Murakeresztur – Kotoriba u vrijednosti od oko milijun eura. Nakon pripreme projektne dokumentacije, projekt izgradnje mosta kandidirat će se dalje prema europskim fondovima, a sama vrijednost mosta procjenjuje se na 30 do 35 milijuna eura.

Domaćin konferencije bio je predsjednik Regije Mura EGTS i zamjenik župana Međimurske županije Josip Grivec koji je naglasio da je projekt izgradnje mosta dugogodišnja želja i san ovog dijela Međimurja i mađarskih naselja s druge strane Mure:

– Imamo izvrsnu suradnju i nas stvarno Mura spaja, a ovaj most će dati novu vrijednost protoku roba, ljudi, ideja i međusobnom prijateljstvu te suradnji koja je i sada na visokoj razini. Nadamo se da bi most mogao biti izgrađen tijekom pet godina, ali to će ovisiti u EU i našim vladama prema kojima su već prije nekoliko desetljeća upućeni prijedlozi za izgradnju tog mosta.

Početna konferencija okupila je hrvatsko i mađarsko predstavništvo te su joj prisustvovali ministar inovacije i tehnologija u Mađarskoj Laszlo Palkovics, državni tajnik u Ministarstvu vanjskih poslova i trgovine u Mađarskoj Levente Magary, mađarski parlamentarni zastupnik Peter Cseresnyes, župan Međimurske županije Matija Posavec, predsjednik Skupštine županije Zala Attila Pal, zamjenik župana Koprivničko-križevačke županije Ratimir Ljubić, predsjednik Državne hrvatske samouprave Ivan Gugan te načelnici međimurskih općina uz pogranično područje. Dobrodošlicu u Kotoribu okupljenima je poželio načelnik Općine Dario Friščić koji je podsjetio na važnost izgradnje mosta za Kotoribu, ali i za cijelu Hrvatsku.

Župan Međimurske županije Matija Posavec istaknuo je kako je ovaj projekt kruna 30 godina djelovanja Interrega.

– Program koji je osnovan upravo s ciljem da granice ne budu prepreka već prednost, da se ljudi na pograničnim prostorima povezuju i izmjenjuju iskustva. Zato će ovaj projekt za nas biti izuzetno važan, doprinijeti će boljoj povezanosti, ne samo u prometnom, nego i svakom drugom smislu, biti primjer pogranične suradnje u kojoj žive gotovo 180 milijuna stanovnika – rekao je župan Posavec i dodao da se ove godine obilježava i 400. godišnjica rođenja Nikole Zrinskog i 350. njegove pogibije, kao i 450. godišnjica Sigetske bitke te da spomenute obljetnice i dalje moraju biti poveznica dviju regija.

Europska grupacija pokriva jedinice lokalne samouprave s obje strane Mure. S mađarske strane to je većim dijelom županija Zala, a s hrvatske strane obuhvaća dio Koprivničko-križevačke, Međimurske i Varaždinske županije.

– Ako netko želi putovati i ima vremena, onda mu nije problem putovati 50 kilometara, ali ako se radi o povezivanju obitelji, povezivanju rodbine, ako se radi o školovanju, ako se radi o zaposlenju s jedne ili druge strane, vrlo je važno da se ovaj most izgradi. Obično države ne vole investirati na pogranična područja, jer se nikada ne zna što će se dogoditi, ali ako su odnosi između dviju država odlični, kao što su između Mađarske i Hrvatske onda je pravo vrijeme za ovakav projekt i da se poveznica između odnosa dviju država napravi i uz pomoć ovog mosta – zaključio je mađarski ministar inovacija i tehnologija Laszlo Palkovics.

Međimurje

Čakovec: i ove godine besplatni autobusi prema grobljima u Mihovljanu i Nedelišću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

Kao i ranijih godina Grad Čakovec je povodom nadolazećeg blagdana Svih svetih uveo posebne besplatne linije prema čakovečkom groblju. Autobus će voziti od subote, 30. listopada do utorka, 2. studenoga. U nedjelju, 31. listopada i ponedjeljak, 1. studenoga, autobus će na Gradsko groblje u Mihovljanu voziti pet puta dnevno.

Polazak s autobusnog kolodvora je u 9, 10, 11, 15 i 16 sati, dok je povratak u 10.20, 11.20, 12.20, 16.20 i 17.20. U subotu i utorak autobusi s kolodvora u Čakovcu polaze u 9, 11 i 16 sati, a povratak s Gradskoga groblja je u 10.20, 12.20 i 17.20.

Novost ove godine su linije za groblje u Nedelišću. U nedjelju autobus iz Čakovca polazi u 13.20, a povratak iz Nedelišća je u 14.40. U ponedjeljak prema Nedelišću voze dvije linije u 8.20 i 13.20, dok je povratak u 9.40 i 14.40. U utorak, 2. studenoga, autobus prema Nedelišću kreće u 13.20, a povratak je u 14.40.

Linije koje sa čakovečkog groblja u nedjelju, ponedjeljak i utorak polaze u 16.20 i na čakovečki autobusni kolodvor dolaze u 16.40, nastavljaju prema Nedelišću kamo stižu u 17 sati. Također, u ponedjeljak, 1. studenoga, autobus koji s čakovečkog groblja polazi u 11.20, vozi prema Nedelišću kamo stiže u 12 sati. Sve vožnje za građane su besplatne.

Nastavite čitati

Međimurje

Odluka na Gradskom vijeću Grada Čakovca: ugostiteljima subvencije za korištenje terasa

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U društvenom domu u Novome Selu Rok održana je 4. sjednica Gradskog vijeća Grada Čakovca. Vijećnici su raspravljali i glasali o 11 točaka Dnevnoga reda, među kojima je bila i odluka o izmjenama i dopunama gradskoga Proračuna za 2021. godinu. U odnosu na prvobitni plan, ukupni je Proračun s 301,86 milijuna kuna smanjen za oko 15,77 milijuna na 286,09 milijuna kuna. Pritom je prihodovna strana smanjena za otprilike 5,5 milijuna kuna.

– Proračun je bio nerealno planiran s prihodima za koje se od početka znalo da neće biti ostvareni. Nakon preuzimanja dužnosti i snimanja stanja, utvrđen je ukupni minus od gotovo 95 milijuna kuna. Kako su ukupni godišnji prihodi gradskog Proračuna po osnovi poreza oko 85 milijuna kuna, mogli bismo godinu dana vraćati dugove i ništa ne raditi, što je nemoguće. Grad će ispoštovati sve valjane ugovorne obveze, no kraj proračunske godine najvjerojatnije ćemo završiti u minusu – naglasila je gradonačelnica Ljerka Cividini u uvodnom obrazlaganju, a rebalans je nakon kraće rasprave i usvojen većinom glasova.

Vijećnici su usvojili i odluku o izradi urbanističkog plana uređenja lokacije „Globetka – istok“. Riječ je o dijelu grada između Županijske bolnice i sjeverne zaobilaznice, istočno od Svetojelenske ceste, koja je najvećim dijelom neizgrađena, a na kojoj postoji interes za gradnju građevina socijalne i zdravstvene namjene. Planom uređenja omogućuje se komunalno opremanje te izrada projektne dokumentacije. Zemljište je u privatnom vlasništvu, a investitor planira graditi objekt namijenjen palijativnoj skrbi.

Vijećnici će dali i zeleno svjetlo za raspisivanje javnog poziva za prikupljanje ponuda za građenja građevina sportsko-rekreacijske namjene unutar sportskog kompleksa u zapadnom dijelu grada.

– Postoji potreba za dodatnom sportskom infrastrukturom na području Grada, a putem ovog poziva pokušat će se pronaći potencijalni investitori koji su na osnovi prava građenja spremni ulagati u sportske sadržaje – rečeno je na sjednici.

Prihvaćen je program potpora ugostiteljima na području Grada Čakovca koji su pogođeni mjerama uvedenim zbog sprječavanja širenja koronavirusa. Grad Čakovec subvencionirat će troškove poreza na korištenje javnih površina za postavu ugostiteljskih terasa u razdoblju od 1. ožujka do 27. srpnja 2021. godine, kad su na snazi bile mjere ograničenja poslovanja.  Svaki ugostitelj koji zatraži i na to ima pravo, može ostvariti povrat cjelokupnog iznosa temeljem izdanih rješenja, a za lipanj i srpanj 30 posto iznosa.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje