Povežite se s nama

Crna kronika

Grof Draskovich ostao bez oranice u Čuklinu

Objavljeno:

- dana

NEUOBIČAJENI SPOR

Nikolaus Peter grof Draskovich iz Velikog Bukovca trebat će oranicu u Čuklinu od 1.019 četvornih hvati, u zemljišnim knjigama uknjižiti na Đuru Šprema iz Novog Sela Podravskog i nadoknaditi mu parnični trošak od 5.877 kuna.

Tako je nepravomoćno presudio Općinski sud u Varaždinu, kojem je Šprem podnio tužbu radi utvrđenja prava vlasništva. U njoj je tvrdio da tu oranicu neprekidno posjeduje otprije Drugog svjetskog rata, računajući tu i posjed svojih prednika, a neprekidno je obrađuje i gospodarski iskorištava od 2003. godine.

Sve im zaplijenili

Šprem je tvrdio da se nalazi u poštenom posjedu te oranice, računajući tu i posjed svojih prednika, više od 70 godina i „dosjelošću je stekao pravo vlasništva ove nekretnine“. Draskovich je, pak, tvrdio da je on vlasnik sporne nekretnine koju je stekao od oca grofa Karla dr. Draskovicha, a ovaj od svojeg oca, grofa Pavla Draskovicha, te da ima neprekidno pravno sljedništvo upisa u zemljišne knjige od 1630. godine.

 

Draskovich tvrdio da ima neprekidno pravno sljedništvo  od 1630. godine

– Mog oca i djeda jugoslavenske komunističke vlasti prognale su iz domovine nakon Drugog svjetskog rata, a svu imovinu su zaplijenili, oduzeli i podijelili. Djedu i ocu povratak u domovinu bio dopušten tek nakon ustavne odluke o samostalnosti i suverenosti Hrvatske 1991. godine – isticao je grof Draskovich. Draskovichi nisu objektivno mogli identificirali oduzetu imovinu i štititi svoja prava i interese, jer, budući da je riječ o stotinama i tisućama zemljišnoknjižnih čestica, nije bilo moguće provesti potpunu identifikaciju zbog provedbe projekta digitalizacije zemljišnih knjiga koji je završen tek 2010. godine. Grof je tvrdio i da su Špremovi prednici, uvidom u zemljišne knjige, znali ili su morali znati da je sporna oranica u vlasništvu njegovih predaka, odnosno njega samog.

Povijesni izvaci

Nakon opsežnog dokaznog postupka, u kojem su se gledali i povijesni zemljišno-knjižni izvaci, govorilo se i o agrarnoj reformi, gledan je i Opći građanski zakonik za njemačke nasljedne teritorije te su saslušani svjedoci, sud je zauzeo stajalište da su posjednici spornu nekretninu posjedovali kao svoju i nisu imali razloga posumnjati da im ne pripada pravo na posjed. Uzeto je u obzir i vrijeme posjedovanja nekretnine koje je trajalo neprekidno više od 70 godina do danas, pa je sud ustvrdio da nema sumnje da su na strani Šprema i njegovih prednika ostvareni uvjeti za stjecanje prava vlasništva dosjelošću sukladno Općem građanskom zakoniku, ali i kasnijim zakonima koji su na sličan način regulirali stjecanje prava vlasništva dosjelošću.

Izvor:
Foto:

Crna kronika

FOTO U sudaru u Črešnjevu ozlijeđene dvije osobe, cesta zatvorena za kamionski promet

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas oko 12.40 sati dogodila se prometna nesreća u Črešnjevu u kojoj su dvije osobe ozlijeđene.

U sudaru su sudjelovala dva osobna automobila i pričinjena je veća materijalna šteta.

Prometnica je trenutno još uvijek zatvorena za kamionski promet.

Nastavite čitati

Crna kronika

Muškarac poginuo dok je mijenjao kotač, prignječio ga vlastiti kamion

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ilustracija

U petak, 15. listopada, oko 15 sati u Donjem Pustakovcu smrtno je stradao muškarac.

Stradali je mještanin Donjeg Pustakovca rođen 1959. godine.

Prilikom zamjene kotača na vlastitom teretnom vozilu došlo je do popuštanja dizalice i prignječenja karoserijom vozila. Više detalja bit će poznato nakon očevida.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje