Povežite se s nama

Crna kronika

Grof Draskovich ostao bez oranice u Čuklinu

Objavljeno:

- dana

NEUOBIČAJENI SPOR

Nikolaus Peter grof Draskovich iz Velikog Bukovca trebat će oranicu u Čuklinu od 1.019 četvornih hvati, u zemljišnim knjigama uknjižiti na Đuru Šprema iz Novog Sela Podravskog i nadoknaditi mu parnični trošak od 5.877 kuna.

Tako je nepravomoćno presudio Općinski sud u Varaždinu, kojem je Šprem podnio tužbu radi utvrđenja prava vlasništva. U njoj je tvrdio da tu oranicu neprekidno posjeduje otprije Drugog svjetskog rata, računajući tu i posjed svojih prednika, a neprekidno je obrađuje i gospodarski iskorištava od 2003. godine.

Sve im zaplijenili

Šprem je tvrdio da se nalazi u poštenom posjedu te oranice, računajući tu i posjed svojih prednika, više od 70 godina i „dosjelošću je stekao pravo vlasništva ove nekretnine“. Draskovich je, pak, tvrdio da je on vlasnik sporne nekretnine koju je stekao od oca grofa Karla dr. Draskovicha, a ovaj od svojeg oca, grofa Pavla Draskovicha, te da ima neprekidno pravno sljedništvo upisa u zemljišne knjige od 1630. godine.

 

Draskovich tvrdio da ima neprekidno pravno sljedništvo  od 1630. godine

– Mog oca i djeda jugoslavenske komunističke vlasti prognale su iz domovine nakon Drugog svjetskog rata, a svu imovinu su zaplijenili, oduzeli i podijelili. Djedu i ocu povratak u domovinu bio dopušten tek nakon ustavne odluke o samostalnosti i suverenosti Hrvatske 1991. godine – isticao je grof Draskovich. Draskovichi nisu objektivno mogli identificirali oduzetu imovinu i štititi svoja prava i interese, jer, budući da je riječ o stotinama i tisućama zemljišnoknjižnih čestica, nije bilo moguće provesti potpunu identifikaciju zbog provedbe projekta digitalizacije zemljišnih knjiga koji je završen tek 2010. godine. Grof je tvrdio i da su Špremovi prednici, uvidom u zemljišne knjige, znali ili su morali znati da je sporna oranica u vlasništvu njegovih predaka, odnosno njega samog.

Povijesni izvaci

Nakon opsežnog dokaznog postupka, u kojem su se gledali i povijesni zemljišno-knjižni izvaci, govorilo se i o agrarnoj reformi, gledan je i Opći građanski zakonik za njemačke nasljedne teritorije te su saslušani svjedoci, sud je zauzeo stajalište da su posjednici spornu nekretninu posjedovali kao svoju i nisu imali razloga posumnjati da im ne pripada pravo na posjed. Uzeto je u obzir i vrijeme posjedovanja nekretnine koje je trajalo neprekidno više od 70 godina do danas, pa je sud ustvrdio da nema sumnje da su na strani Šprema i njegovih prednika ostvareni uvjeti za stjecanje prava vlasništva dosjelošću sukladno Općem građanskom zakoniku, ali i kasnijim zakonima koji su na sličan način regulirali stjecanje prava vlasništva dosjelošću.

Izvor:
Foto:

Crna kronika

Zapaljeni navijački transparenti nakon utakmice u Čakovcu, policija privela 11 osoba

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: PU međimurska

Jučer, 28. ožujka, oko 18:30 sati u Čakovcu, ispred sportske dvorane u Športskoj ulici, neposredno nakon odigravanja prvenstvene utakmice 1. hrvatske rukometne lige za žene, između ŽRK “Zrinski” iz Čakovca i RK “Podravka Vegeta”, nepoznati počinitelj tzv. “bengalkom” zapalio je navijačke transparente.

U događaju, osim spaljenih transparenata, nije nastala druga materijalna šteta te nije bilo ozlijeđenih osoba, javila je PU međimurska.

U prostorije Policijske postaje Čakovec privedeno je 11 osoba koje se dovode u vezu s opisanim događajem, odnosno počinjenjem prekršaja iz Zakona o sprečavanju nereda na športskim natjecanjima.

Nastavite čitati

Crna kronika

Varaždin: vozio Zagrebačkom ulicom s 2.14 promila pa je uhićen i oduzet mu je auto

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U petak, 29. ožujka, u 0.15 sati u Zagrebačkoj ulici u Varaždinu, policijski su službenici u kontroli prometa zaustavili osobno vozilo kojim je upravljao 40-godišnjak, pod utjecajem alkohola od 2.14 promila.

Također je utvrđeno da je isti višestruki počinitelj prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama te da vozilom upravlja za vrijeme pravomoćno izrečene zaštitne mjere zabrane upravljanja vozilima B kategorije.

Zbog toga je uhićen i priveden u Policijsku upravu varaždinsku i smješten u posebnu prostoriju za zadržavanje te će se tijekom današnjeg dana privesti na Općinski sud u Varaždinu, javila je PU varaždinska.

Od navedenog je privremeno oduzeto osobno vozilo kojim je upravljao.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje