Povežite se s nama

U fokusu

GUBITNICI I DOBITNICI Kome iz Varaždinske županije stiže novac iz državnog proračuna za 2017.?

Objavljeno:

- dana

OTKRIVAMO

Burna rasprava vodila se u Saboru o prijedlogu državnog proračuna za 2017. godinu. Na što mogu računati općine i gradovi iz Varaždinske županije, kao i sama Županija?

Sukladno očekivanjima, u prijedlogu proračuna za sljedeću godinu ne planira se novac za škole i dvorane izgrađene po modelu JPP-a u Varaždinskoj županiji.

Te stavke nije bilo u ovogodišnjem budžetu, a nema ni u 2017. godini.

Zastupnik HNS-a Goran Beus Richembergh je optužio Vladu da ignorira obveze za školske objekte u dvije sjeverne županije. No premijer Andrej Plenković je istaknuo da su sporazumi za JPP potpisani bez potrebnih suglasnosti, što je nedavno ustvrdio i ministar financija Zdravko Marić.

Sredstva SC-u i Sveučilištu Sjever

Za razliku od toga, iz državnog proračuna se i dalje planira financiranje gradskih sportskih dvorana u Zagrebu, Splitu i Varaždinu, za što je ukupno predviđeno gotovo 53 milijuna kuna. Riječ je također o objektima izgrađenima po modelu JPP-a, no ti su ugovori potpisani uz suglasnost Vlade, što se i lani isticalo.

U prijedlogu budžeta se planira i 5,2 milijuna kuna za smještaj i prehranu studenata Studentskog centra Varaždin, dok bi Sveučilište Sjever 2017. trebalo dobiti 1.125.000 kuna.

Za Opću bolnicu Varaždin, za investicije u zdravstvenu infrastrukturu u planu je 1,4 milijuna kuna, što je 15 posto više u odnosu na prošlu godinu, dok se pomoći za Specijalnu bolnicu Varaždinske Toplice planiraju u iznosu od 550.000 kuna, što je sedam posto više.

Za ulaganja u Centar za socijalnu skrb Novi Marof u planu je pak dva milijuna kuna.

A općine, gradovi i Županija?

Kad su u pitanju pomoći jedinicama lokalne i regionalne samouprave, Varaždinska županija sljedeće godine može računati na 864.000 kuna financijske pomoći iz državnog proračuna, što je 16 posto više u odnosu na ovogodišnji plan.

Od šest gradova i 22 općine u Varaždinskoj županiji na državni novac može računati devet općina.

Najviše novca trebalo bi stići u četiri HNS-ove općine, Bednju, Cesticu, Martijaneci i Sveti Đurđ, a na pomoć mogu računati tri HDZ-ove općine, Donja Voća, Ljubešćica i Visoko, kao i dvije HSS-ove, Breznica i Mali Bukovec.

Pritom je Općina Cestica „rekorder“ s predviđenih 3,7 milijuna pomoći, a slijede Općina Martijanec s 1,9 milijuna kuna, Sveti Đurđ s 1,6 milijuna i Bednja s 1,5 milijuna kuna.

 

IZNOS POMOĆI IZ PRIJEDLOGA DRŽAVNOG PRORAČUNA ZA 2017.:

Bednja – 1,5 milijuna kuna (HNS)

Breznica – 1,3 milijuna kuna (HSS)

Cestica – 3,7 milijuna kuna (HNS)

Donja Voća – 1,1 milijun kuna (HDZ)

Ljubešćica – 745.872 (HDZ)

Mali Bukovec – 1,2 milijuna kuna (HSS)

Martijanec – 1,9 milijuna kuna (HNS)

Sveti Đurđ – 1,6 milijuna kuna (HNS)

Visoko – 887.889 (HDZ)

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Vugrin: u školskim klupama od 1. veljače svi razredi osnovnih škola i maturanti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Načelnik Stožera civilne zaštite Varaždinske županije i zamjenik župana Robert Vugrin izvijestio je nakon današnjeg sastanka Stožera o organizaciji nastave u školama nakon 1. veljače.

– Preporuka je osnivačima i ravnateljima odgojno-obrazovnih ustanova da se od 1. do 12. veljače u srednjim školama i dalje provodi nastava prema modelu C – nastava na daljinu, izuzevši učenike završnih razreda strukovnih škola i maturanata, kao i učenike koji obavljaju stručnu praksu u školama i kod poslodavaca. Isto vrijedi i za učenike umjetničkih škola, pri čemu je riječ o individualnoj nastavi „jedan na jedan“ koja će se provoditi prema modelu A – nastavi u školi. Svi razredi osnovnih škola, od prvog do osmog razreda, imaju mogućnost održavati nastavu prema modelu A – nastava u školi – objasnio je Vugrin.

Istaknuo je da je ovaj zaključak donesen na temelju posljednjih epidemioloških pokazatelja za područje Varaždinske županije te nakon konzultacija s predstavnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja tijekom jučerašnjeg dana, koji su stava da se taj model primijeni za područje cijele Hrvatske.

Drugi zaključak sjednice županijskog Stožera jest da se neće tražiti produljenje za posebne, trenutno važeće epidemiološke mjere za područje Varaždinske županije. Postojeće mjere, među ostalim, uključuju obustavu rada muzeja, kazališta i kina, tako da će se Varaždinska županija s epidemiološkim mjerama izjednačiti s nacionalnom razinom.

– Napominjem da će županijski Stožer pratiti daljnji razvoj epidemiološke situacije i reagirati na vrijeme kako bi se izbjegla situacija iz 11. i 12. mjeseca. Prema školama će se također individualno pristupati. Ako dođe do određenog povećanja broja zaraženih u pojedinoj školi, imamo mogućnost pojedinu školu staviti na model online nastave. I sada, od 62 završna razreda, imamo četiri razreda koji rade po principu online nastave upravo zbog pojave koronavirusa – pojasnio je Vugrin.

O povratku učenika gradskih škola u školske klupe izjasnio se i Grad Varaždin. Na sastanku ravnatelja osnovnih škola, osnivača i Stožera civilne zaštite Grada Varaždina kojije također  danas održan u Gradskoj vijećnici, odlučeno je da se od ponedjeljka, 1. veljače, sva djeca vraćaju na nastavu u škole.

– Svakodnevno će se pratiti epidemiološka situacija te će se u slučaju pogoršanja pristupiti revidiranju ove odluke. Grad Varaždin i dalje podržava otvaranje kulturnih institucija (muzeja, galerija, kina, kazališta) kao i sportskih sadržaja (fitness centri, sportske dvorane). Ako se povoljna epidemiološka situacija nastavi u iduća dva tjedna, razmotrit će se otvaranje školskih i vrtićkih sportskih dvorana za rekreativce i klubove – ističu iz Grada Varaždina.

Nastavite čitati

U fokusu

U Hrvatskoj u posljednja 24 sata 619 novih slučajeva zaraze i 30 preminulih

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U posljednja 24 sata zabilježeno je 619 novih slučajeva zaraze koronavirusom te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 3173, javio je 28. siječnja nacionalni Stožer civilne zaštite.

Među njima je 1326 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 128 pacijenata.

Preminulo je 30 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 230.978 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 4943 preminulo. Ukupno su se oporavile 222.862 osobe od toga 466 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 15.505 osoba.

Do danas je ukupno testirano 1.175.831 osoba, od toga 5994 u posljednja 24 sata.

Nastavite čitati