Povežite se s nama

U fokusu

Guliver i miš djeci poručili: pušenje je fuj!

Objavljeno:

- dana

Edukativnim programima za najmlađe u Varaždinu i Čakovcu obilježen Svjetski dan nepušenja

Štetne posljedice pušenja najčešće se očituju u srednjoj i starijoj životnoj dobi, ali se navika pušenja najčešće stječe u adolescenciji. Zato su zavodi za javno zdravstvo iz dviju županija organizirali edukativne programe za najmlađe

U Čakovcu je jedan miš ostao potpuno sam nakon što ga je voljena mišica ostavila, jer se nije mogao odreći cigareta. U Varaždinu je Guliver zbog nezdrave prehrane i pušenja dobio rak, ali je zahvaljujući pomoći dobre vile Frutene ozdravio i više mu nije palo na pamet zapaliti cigaretu.

Naučili su…

u Čakovcu je Dramska skupina OŠ Selnica izvela igrokaz “Laboratorijski miš”

Putem ovih priča djeci predškolske i školske dobi slikovito je predočeno zašto nikada ne trebaju ni početi pušiti. Događanja su povodom Svjetskog dana nepušenja 31. svibnja u dva grada organizirali zavodi za javno zdravstvo Varaždinske i Međimurske županije. U Varaždinu je ujedno obilježen Svjetski dan borbe protiv raka debelog crijeva. Prošli utorak je na Trgu slobode bila postavljena devet metara dugačka maketa debelog crijeva, koja je za tu prigodu ponovno dopremljena iz Slovenije.
 
– Održana je kostimirana prezentacija namijenjena djeci predškolske dobi kojom smo ih poučili načelima zdrave prehrane, prednostima nepušenja i nepijenja alkohola kroz modifikaciju poznate priče o Guliveru i Liliputancima. Djeca su ujedno razgledala model debelog crijeva s bolesnim promjenama koje nastaju uslijed izloženosti štetnim karcinogenima iz hrane, duhanskog dima i alkoholnih pića – pojasnila je dr. Irena Stipešević Rakamarić, koja je osmislila priču o Guliveru, duhanskom mafijašu Karcinusu i dobroj vili Fruteni.

Pušenje nije “in”

Mališani su bili oduševljeni. – Bili smo u debelom crijevu! A došel je i Guliver. Dobil je rak, ali su mu to vile riješile. Ja bum jel puno voća, a čokolade samo malo. I ne bum pušil – u dahu je ispričao Marko, jedan od predškolaca i školaraca koji su kući ponijeli “bookmarkere” s važnim porukama o prehrani i zdravim navikama, koje je izradio Županijski zavod.
 
“Bookmarkeri” s porukama “Puši i budućnost si sruši”, “Pušenje nije IN” i drugima u Čakovcu su od četvrtka izloženi u Knjižnici “Nikola Zrinski”. Riječ je izložbi najljepših radova učenika šestih razreda osnovnih škola iz Međimurja. Na otvorenju je dramska skupina OŠ Selnica, koju je pripremila i uvježbala učiteljica Roberta Barat izvela igrokaz “Laboratorijski miš”.
 
– Predstava je doista odlična. Govori o mišu koji živi u laboratoriju jednog znanstvenika i postane ovisan o cigaretama, a mali glumci tijekom igrokaza svojim tijelima prikažu rad srca, pluća i drugih organa, koji su “usporeni” zbog ovisnosti. Zahvaljujući potpori Međimurske županije, ova edukativna predstava je snimljena i svim školama podijeljeni su DVD-i – ispričala nam je dr. Marina Payerl-Pal, ravnateljica međimurskog Zavoda, koji je programe organizirao zajedno sa školskim preventivnim programima i čakovečkom knjižnicom.
 
Pridružila im se i Županijska liga protiv raka Čakovec koja je na Trgu Republike s djelatnicima Odjela pulmologije Županijske bolnice za odrasle provodila spirometriju.

Pušenje – Smrt za 9.000 ljudi

– U Hrvatskoj, prema procjeni Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, od bolesti vezanih uz pušenje godišnje umre oko 9.000 osoba. I pasivno pušenje, izloženost duhanskom dimu u prostoru predstavlja opasnost za zdravlje. Dugotrajna izloženost duhanskom dimu u odraslih nepušača povećava rizik obolijevanja od koronarne bolesti za 25 posto te 30 do 35 posto od raka bronha i pluća – upozorili su iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Mjesečna neto plaća: Varaždinci i Međimurci zarađuju oko 500 kuna manje od državnog prosjeka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Državni zavod za statistiku (DZS) objavio podatke o prosječnim bruto i neto plaćama u Hrvatskoj u trećem tromjesečju ove godine, a podaci su razvrstani po zaposlenima po županijama.

Podaci o prosječnim plaćama po županijama dobiveni su obradom podataka iz obrasca JOPPD i redovito se objavljuju u tromjesečnoj periodici.

Podaci pokazuju da je prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za treće tromjesečje 2022. u odnosu na isto razdoblje 2021. porasla u svim županijama.

Prosječna mjesečna isplaćena neto na razini Hrvatske za razdoblje od srpnja do rujna ove godine iznosila je 7626 kuna. U odnosu na isti period lani rasla je za 7,5 %.

Najviša prosječna mjesečna isplaćena neto plaća po zaposlenome u pravnim osobama za treće tromjesečje 2022. isplaćena je u Gradu Zagrebu, u iznosu od 8968 kuna, a najmanja u Virovitičko-podravskoj županiji, u iznosu od 6577 kuna.

U odnosu na lani najveći porast neto plaća bio je u Krapinsko-zagorskoj županiji, za 9,2 %, a najmanji u Gradu Zagrebu, za 6,1 %.

U trećem tromjesečju ove godine radnici u Varaždinskoj županiji imali su prosječnu neto plaću 7129 kuna. Podaci DZS-a pokazuju da im je plaća u odnosu na lani rasla 8,5 %, što je više od državnog prosjeka. Ipak, valja primijetiti da radnici u Varaždinskoj županiji prema ovim podacima imaju 1839 kuna manju neto plaću od radnika u Gradu Zagrebu. Također, manja je 497 kuna od nacionalnog prosjeka.

Radnici u Međimurskoj županiji u istom periodu ove godine imali su prosječnu neto plaću od 7100 kuna. I njima je plaća u odnosu na lani rasla 7,2 %. I međimurski radnici zarađuju manje od nacionalnog prosjeka – 526 kuna manje.

Nastavite čitati

U fokusu

Iz Budimo grad poručili Nevenu Bosilju da raspiše referendum, poveća plaće, sluša njihov “glas razuma“…  

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vijećnici platforme Budimo grad, Dubravka Novak i Ivan Obadić u najnovijem priopćenju za medije tvrde, da su u srijedu, 30. studenoga, bili suzdržani kod glasanja o proračunu za 2023. godinu jer je gradonačelnik stavio proračun na glasanje „iako je jasno znao da nema podršku čak ni od svojih donedavnih suradnika iz HDZ-a“.

Dodaju da je njihov prijedlog o tome da se spusti lopta, da se pitanje bala u potpunosti u ovom trenu odvoji od proračuna (i konzekventno) rebalansa, da se pokuša postići politički konsenzus dovoljnog broja vijećnika te da se odluka o problematici bala, na najdemokratskiji i najlegitimniji mogući način, prepusti građanima, a da se o proračunu onda može, zaista neopterećeno pričati, bio pokušaj glasa razuma, a ne destrukcije za što ih se optužuje.

– Pitanje bala je začarani krug kojeg nikako da prekinemo. Tvrdnje da je „svatko tko je htio biti informiran mogao pitati“ te da se javna rasprava vodila tako da su se neki članovi povjerenstva u intervjuima bavili izjavama napisanima na društvenim mrežama je, prije svega smiješna, a potom podsjeća i na neke logičke bisere bivšeg zamjenika gradonačelnika, koji je na zabrinjavajuće sličan način o istoj temi komunicirao s tadašnjim vijednicima iz SDP-a – istiu Dubravka Novak i Ivan Obadić.


I dodaju:


– Gradonačelniče, ništa nije izgubljeno. Tamo gdje ima volje, naći će se i načina, a vremena ima dovoljno. Punih 31 dan prosinca. Odvojite „bale“ od proračuna, pokrenite razgovore sa svim vijećnicima o konsenzusu, postignite ga napismeno, raspišimo referendum, potpišite kolektivne ugovore koje ste ispregovarali (čak i u slučaju privremenog financiranja tako možete ispuniti sva obećanja o povećanju plaća) i onda predložite proračun o kojem ćemo mirno i neopterećeno moći razgovarati. Jučerašnje glasanje imalo je šest suzdržanih glasova. Odrasli, obrazovani ljudi ne glasaju „suzdržano“ zato što su, „destruktivno protiv“, nego zato jer imaju ozbiljne, i kako smo čuli, ozbiljno argumentirane zamjerke vašim odlukama i prijedlozima. Pokušajte. Za iskreni pokušaj dobit ćete potporu. Najgore je ne probati. Ako to ne želite, to je Vaša odluka, ali i Vaša i odgovornost – poručuju gradski vijećnici nezavisne platforme Budimo Grad koja je umeđuvremenu i rasformirala svoj klub vijećnika radi raskola s bracom i sekom.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje