Povežite se s nama

Školstvo

Guru informatičke sigurnosti najesen dolazi u Varaždin

Objavljeno:

- dana

Bruce Schneier

U sklopu međunarodne znanstvene konferencije CECIIS 2012 posvećene informacijskim i inteligentnim sustavima, gostovat će Bruce Schneier, svjetski poznati stručnjak i autor u području informatičke sigurnosti i kriptografije.

Konferencija će se rujnu ove godine održati na Fakultetu organizacije i informatike Varaždin, Sveučilišta u Zagrebu

Bruce Schneier, opisan od The Economista kao „guru informatičke sigurnosti“, autor je nekoliko knjiga i mnoštva članaka, eseja i znanstvenih radova na temu opće i informatičke sigurnosti i kriptografije. Autor je poznatih kriptografskih algoritama Twofish, Blowfish, Threefish, Skein i Yarrow. Također je osnivač i direktor sigurnosti u tvrtci BT Managed Security Solutions.

Smion i lucidan

Ipak, najprepoznatljiviji je po smionim i lucidnim komentarima i kritikama sigurnosti. Poznato je da, kada nekoga stvarno zanima kako sigurnost funkcionira, obraća se Schneieru.

Njegov prvi bestseler, „Applied Cryptography“, opisan je kao „knjiga za koju američka Nacionalna sigurnosna agencija nije htjela da se objavi“. Osim stručnih knjiga o kriptografiji, pisao je i knjige o sigurnosti za širu publiku („Secrets and Lies“, „Beyond Fear“ te njegov najnoviji naslov “Liars and Outliars”) .

Također, Schneier izdaje besplatan mjesečni Internet newsletter o pitanjima sigurnosti računalnih sustava, ali i šireg konteksta sigurnosti  – Crypo-Gram, te vodi poznati blog o sigurnosti i sigurnosnoj tehnologiji – Schneier on Security.

Schneier će ove godine otvoriti konferenciju CECIIS 2012, koja će se održati od 19. – 21. rujna 2012. na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu.

Tema ovogodišnje konferencije je „Sigurnost i privatnost u umreženom svijetu“.

Najveći događaj te vrste na Sveučilištu u Zagrebu

Važno je napomenuti kako će se paralelno sa znanstvenom konferencijom održavati još dva stručna skupa, FSec i f-moed. FSec (FOI Security Symposium) je prošle godine nadmašio sva očekivanja, pa će i ove godine zaljubljenici u sigurnosne sustave i najnovije teme iz svih područja sigurnosti moći saznati što se događa u tom zanimljivom području od hrvatskih, ali i svjetskih stručnjaka.

One koje zanima više, ili žele sudjelovati u FSec-u, naći će sve informacije na stranici http://fsec.foi.hr/.

S druge strane, f-moed (FOI mobile and embedded development) je usmjeren na sve one koje zanima razvoj za mobilne i ugrađene uređaje. Ove jeseni će se održati po prvi puta, a osmišljen je kao razmjena iskustava razvojnih inženjera i mjesto gdje znanost i industrija razmjenjuju interese.

– Dugoročni cilj je da f-moed postane najveći događaj te vrste na Sveučilištu u Zagrebu. Više o sudjelovanju na f-moedu možete saznati na http://moed.foi.hr/. Sve zainteresirane pozivamo da više saznaju na stranicama konferencije CECIIS (http://www.ceciis.foi.hr/) te da nam se najesen priključe – poručili su organizatori.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Edukativno druženje na sajmu knjiga „MESAP LIBAR“ u organizaciji mladih međimurskih informatičara

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Udruge Mladi informatičari Strahoninca (MIS) i Međimurski informatički klub Čakovec (MIK) iskoristili su ovogodišnji sajam knjiga „MESAP LIBAR 2018.“ kako bi javnosti predstavile svoj rad.

Posjetitelji sajma, prije svega djeca i mladi, imali su priliku sjesti za računala te vođeni stručnom podrškom upoznati se s tehnološkim novitetima na području informatike, robotike i internet stvari (IoT). Roditelji su pak dobili informacije o mogućnostima koje udruge nude djeci kroz razne tečajeve i radionice vezane uz stjecanje novih vještina i kompetencija, s naglaskom na razvoj izvrsnosti.

Kako bi zainteresirali osnovnoškolce da što ranije počnu upotrebljavati računala na ispravan način, učeći kako ih programirati, udruge su organizirale natjecanje u računalnoj igri „Microbit(ka) kuglica”. Igrica je proizvod čakovečkih informatičkih udruga koja za cilj ima popularizaciju micro:bit računala. Riječ je o računalu koje omogućava svakom korisniku kodiranje, uređivanje i korištenje raznih dijelova hardvera, odnosno kompjuterskog sklopovlja putem softvera, odnosno programa.

Cilj igre bio je upoznavanje djece s mogućnostima micro:bit računala te motivacija da se uključe u svijet kodiranja. Svi sudionici uživali su u igri, a osam najsretniji i najspretniji ušlo je u finale u kojem su se borili za jedno od prva tri mjesta.

Prvo mjesto u konačnici je osvojio Bruno Benčik, učenik 4. razreda. Drugo mjesto pripalo je Vedranu Novakoviću (6. razred), a treće Samuelu Sobočanu (6. razred).

Nastup na sajmu dio je projekta „Škola mladih programera“ koji se sastoji od niza povezanih tečajeva.

Nastavite čitati

Međimurje

Općina Kotoriba: novčana pomoć redovnim studentima

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Općina Kotoriba

Općina Kotoriba, odnosno tamošnje općinsko vijeće, donijela je odluku o dodjeli pomoći redovnim studentima.

Odlučeno je da se studentima više neće isplaćivati stipendije, već će se im za postignuti uspjeh dodjeljivati financijska pomoć. Općina Kotoriba će je isplatiti u dvije rate, pri čemu je prva rata već isplaćena u ponedjeljak, 12. veljače. Naravno, preduvjet je da studenti redovno upišu višu godinu.

Za studije u Međimurskoj i susjednim županijama (Varaždinskoj i Koprivničko-križevačkoj) isplaćuje se pomoć od 2.000 kuna. Studenti koji se obrazuju u udaljenijim županijama dobit će pomoć u iznosu od 4.000 kuna. Iz općinskog proračuna za tu namjenu predviđeno je 100.000 kuna.

Ukupno će potpore dobiti 29 korisnika. Od tog broja njih 8 dobit će manji iznos od 2.000, dok će 21 studentu biti isplaćen veći iznos od 4.000 kuna. Općinski načelnik Ljubomir Grgec ovu je odluku popratio izjavom.

– Drago nam je što smo promijenili odluku i sada svi studenti bez ikakvih uvjeta, osim učenja, imaju pravo na pomoć, kazao je.

Nastavite čitati