Povežite se s nama

Međimurje

Gustafi začinili Beer&Burger Fest

Objavljeno:

- dana

Festival ulične hrane i craft pive

Mirisi ukusnih burgera ispunili su šator na Trgu Republike u sklopu ovogodišnjeg Beer&Burger Festivala, koji je na sjever Hrvatske doveo brojne ljubitelje ukusne ulične hrane i craft piva.

Upravo ove dvije delicije idu „rukom pod ruku“, što je bio i motiv organizatorima za pokretanje ovakvog festivala.

Među izlagačima svoje su mjesto zauzeli predstavnici Udruge pivara Sjever, koja okuplja male proizvođače pive iz Međimurske, Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije. Upravo sve veća popularnost craft piva u javnosti dovela je i do povećanja članstva u Udruzi.

Prednost malih pivovara je da mogu daleko lakše pratiti trendove na tržištu

– Popularnost craft piva ne treba čuditi, s obzirom na to da ljudi sve češće traže dobro pivo s puno okusa i različitih stilova. Klasično lager pivo više ne zadovoljava njihove želje i potrebe. Svi pravi pivoljupci koji su u inozemstvu kušali neku vrstu craft piva, napravljenog od kvalitetnih sastojaka, željeli su istu ili sličnu recepturu preslikati i na hrvatsko tržište. Kućni pivovari počeli su u svojim garažama raditi pivo. Svi koji danas ovdje izlažu u Čakovcu praktično su počeli raditi pivo u garažama – otkriva nam Željko Fegeš, tajnik Udruge pivara Sjever.

Stoga su ovakva okupljanja prilika za razmjenu iskustava, a velik broj malih pivara pristigao u Čakovec potvrda je značaja međimurskog festivala craft pive i ulične hrane.

– Na ovakvim okupljanjima imamo priliku promovirati način i kvalitetu pripreme naših proizvoda. Veseli vidjeti posjetitelje koji vole isprobavati i tražiti nove okuse, drugačije arome… A upravo to nudi ukusno craft pivo. Prednost malih pivovara je da mogu daleko lakše pratiti trendove na tržištu i prilagođavati im se. S manjim količinama piva lakše je tražiti nova rješenja i okuse. To je nešto što si velike pivovare s lager pivom ne mogu priuštiti. Upravo u tom dijelu vidimo svoj prostor na tržištu – ističe Fegeš.

Ionako sjajno raspoloženje dodatno su podigli popularni istarski glazbenici Gustafi.

Izvor:
Foto:

Međimurje

Ove subote cijepit će se 1490 osoba u dvorani MESAP-a u Nedelišću i dvoranama u Prelogu i Murskom Središću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, u protekla 24 sata u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda PCR metodom testirane su 143 osobe od čega je evidentirano 14 pozitivnih slučajeva na virus COVID-19 u Međimurskoj županiji, što je 9,79% pozitivnih u odnosu na broj testiranja.

U protekla 24 sata oporavilo se 15 osoba. Broj pozitivnih osoba u Međimurskoj županiji na današnji dan je 127. Do danas je u mikrobiološkom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo uzeto 42.358 uzoraka, ne računajući testiranja naših građana u drugim ustanovama unutar i izvan Međimurske županije.

Prema dnevnim informacijama Županijske bolnice Čakovec, ukupno je hospitalizirano 39 pacijenata pozitivnih na virus COVID-19, od toga su 3 pacijenta hospitalizirana unutar 24 sata, dok je otpušteno 5 pacijenata. U protekla 24 sata nema preminulih osoba.

I ovoga vikenda nastavlja se cijepljenje osoba starijih od 65 godina i osoba s kroničnim bolestima u Međimurskoj županiji. Cijepljenje će se održati na 3 punkta, u dvoranama osnovnih škola u Prelogu i Murskom Središću, no za razliku od proteklih subota, cijepljenje će se održati u dvorani MESAP-a u Nedelišću, umjesto dvorane Graditeljske škole u Čakovcu u kojoj se odvijalo cijepljenje tijekom protekla dva vikenda. Tijekom subote planirano je cijepljenje 1490 osoba, a dostupne će biti 3 vrste cjepiva.

Iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije upućuju apel osobama koje su pozvane na cijepljenje da se pridržavaju dogovorenog termina cijepljenja i da sa sobom uzmu zdravstvenu iskaznicu, a poželjno je da dođu s pratnjom.

Cijepljenje provode liječnički i epidemiološki timovi uz organizaciju i drugih javnih institucija. Do sada nisu zabilježene nikakve nuspojave ni neželjene posljedice, a kroz internetsku platformu zahtjev za cijepljenje protiv COVID-19 virusa podnijelo je oko 20.000 građana.

S današnjim danom 7-dnevna incidencija u Međimurskoj županiji iznosi 75 pozitivnih na 100 000 stanovnika, odnosno 97 pozitivnih, ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski testovi. 14-dnevna incidencija s današnjim danom iznosi 146 pozitivnih na 100 000 stanovnika, odnosno 182 pozitivnih, ako se ubroji dijagnostika na temelju kliničke slike i brzi antigenski.

U proteklih 7 dana PCR metodom testirane su 1 016 osobe, od čega ih je 85 pozitivnih te je postotak pozitivnih u odnosu na broj testiranja 8,16%.

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije svakog tjedna šalje 10 pozitivnih uzorka prema Zagreba koji se šalju na sekvenciranje virusa s ciljem utvrđivanja novog soja, a do sada u Međimurju nije zabilježena pojava novih sojeva.

Nastavite čitati

Međimurje

Uključite se u obilježavanje Svjetskog dana voda uz virtualno trčanje i bicikliranje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Povodom obilježavanja Svjetskog dana voda, 22. ožujka, Informacijski centar Europe Direct Čakovec u suradnji s Međimurskom Sportskom Mrežom organizira virtualno trčanje od pet ili bicikliranje od 15 kilometara. U okviru ovog virtualnog događaja ujedno se obilježava i uspješan završetak projekta „Med dvemi vodami“, koji je provela “Međimurska priroda” – Javna ustanove za zaštitu prirode Međimurske županije, čiji djelatnici međimursku prirodnu baštinu čuvaju od zaborava.

Prijave za sudjelovanje traju do nedjelje, 7. ožujka, a broj sudionika je ograničen na 200. Izvršenje izazova potrebno je realizirati u periodu od 13. do 21. ožujka. Budući da je događaj virtualan, sudionici su dužni objaviti fotografije svojih aktivnosti na društvenim mrežama uz neku od međimurskih voda: rijeka, potoka, jezera ili bara.

Svi sudionici koji će se prijavili putem obrasca i poslati fotografije dobivaju prigodnu majicu virtualne utrke na svoju adresu, a za najbolje su osigurane i druge nagrade. Također, svi prijavljeni sudionici dobivaju mogućnost besplatnog obilaska Centra za posjetitelje „Med dvemi vodami“ u Križovcu uz stručno vodstvo djelatnika, i to u srijedu, 17. ožujka, od 16 do 17 sati uz prethodnu najavu na e-mail adresu: [email protected]

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!