Povežite se s nama

U fokusu

Habijan: Glas dr. Bitara presudio smjeni dr. Zember, a on nezakonito u Upravnom vijeću

Objavljeno:

- dana

NEZAKONITI POSTUPCI

Župan Štromar imenovao je dr. Zouheira Bitara iz Novog Marofa bez da je dr. Bitar priložio cjelokupnu dokumentaciju koju trebaju ispunjavati kandidati za članove Upravnog vijeća Bolnice. 

Člankom 11. Statuta Opće bolnice Varaždin propisano je kako je kandidat za člana Upravnog vijeća dužan priložiti, između ostalog, Uvjerenje Hrvatske liječničke komore da protiv kandidata nije pokrenut disciplinski postupak i da nije donesena konačna odluka disciplinskih tijela komore. No, Hrvatska liječnička komora potvrdila je kako do 31. siječnja nije zaprimila zahtjev gospodina Bitara za izdavanje predmetnog Uvjerenja – upozorio je predsjednik varaždinskog HDZ-a Damir Habijan.

Drugim riječima, župan je dr. Bitara, postavivši ga Upravno vijeće Bolnice bez spomenutog Uvjerenje, prekršio zakon, konkretno Statut bolnice!

– Podsjećam da je navedeni član bio prisutan na sjednici Upravnog vijeća prilikom glasovanja o razrješenju  ravnateljice dr. Sanje Zember, da je glasovao za imenovanje v.d. ravnatelja dr. Kudelića, te da je isti član jučer glasovao za imenovanje zamjenice ravnatelja gospođe Begić. Upravo je glas dr. Bitara bio odlučujući za sve navedene odluke – tvrdi Habijan te podsjeća kako je člankom 77. b Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi propisano kako nadzor zakonitosti pojedinačnih neupravnih akata koje u samoupravnom djelokrugu donese izvršno tijelo obavljaju nadležna središnja tijela državne uprave, osobito u slučaju ako je u postupku donošenja akta povrijeđen Statut.

O upitnom imenovanju mi smo izvjestili jučer, uoči sjednice Upravnog vijeća bolnice, kada je donesena, s obzirom na gore navedeno, još jedna nezakonita odluka o imenovanju Jasminke Begić zamjenicom v. d. ravnatelja Bolnice.

Dr. Bitar je, bez da je ispunio uvjete propisane Statutom, imenovan u Upravno vijeće bolnice?!

 

Izvor:
Foto: Arhiva RT/Ivan Agnezović

U fokusu

Stričak dogovorio da otpad iz Poljane ide u Piškornicu! Što će biti sutra? To neka rješava Bosilj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Problem otpada u Poljani riješio je župan Stričak, a ne gradonačelnik Bosilj koji je trebao, istaknuo je danas na konferenciji za medije županijski vijećnik s Čehokove liste Mario Lešina.

– Kao jedno od rješenja se nametnulo da će se 300 tona deponirati, Piškornica je izašla  u susret i jučer je dobiveno rješenje – rekao je Lešina. Međutim, radi se o tek privremenom rješenju.

Lešina kaže kako se u Poljani dnevno skuplja oko 30 do 50 tona otpada te se nameće pitanje što će biti s otpadom koji stigne sutra.

– Nemamo rješenja ni za svježi otpad, a o balama da i ne govorimo. Deponije u Hrvatskoj se zatvaraju i sve manje je kapaciteta za odlaganje jer općine i gradovi koji još imaju otvorena odlagališta kapacitete prije svega čuvaju za sebe  – ustvrdio je Lešina i istaknuo kako je to problem kojim se mora baviti gradonačelnik Bosilj.

Pojasnio je da Čistoća mora raspisati javni natječaj jer ne može ući u izravnu pogodbu.

– To bi bio prekršaj, odnosno kazneno djelo. Kad je natječaj raspisan, Piškornica se nije javila. Sad se maše s dokumentom u kojem Piškornica poziva Čistoću. Direktor Čistoće može pokrenuti postupak pregovaranja, a pregovaraju čelnici jedinica lokalne samouprave – rekao je i dodao da je jedino trajno rješenje obrada. Napomenuo je i kako je moguće da je raniju mogućnost ugovaranja s Čistoćom opstruirao bivši župan Čačić.

– Jedino rješenje je obrada koja je bila u integralnoj nagodbi, ali ona je proglašena lopovskom pa nije došlo do potpisivanja, a sada se sa stranama koje su trebale potpisati ipak pregovara – zaključio je Lešina i rekao kako se s potpisivanjem nagodbe čekalo zbog izbora.

Inače, prošlog tjedna inspekcija zaštite okoliša naložila je da se makne nepropisno odloženi komunalni otpad u Poljani Biškupečkoj. Danas ističe taj rok.

Taj otpad se gomilao na pretovarnoj stanici koja inače služi isključivo za pretovar smeća, a ne i skladištenje.

Radi se o otpadu koji Čistoća svakodnevno prikuplja u Varaždinu, Varaždinskim Toplicama, te općinama Beretinec, Cestica, Gornji Kneginec, Petrijanec, Sračinec, Vinica, Vidovec, Jalžabet, Sveti Ilija, Sveti Đurđ, Mali Bukovec i Veliki Bukovec.

Nastavite čitati

U fokusu

Stiže novi Zakon o radu, za rad od kuće nova pravila

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

računalo kompjuter

Socijalni su partneri održali prvi službeni sastanak za izradu novog Zakona o radu, jedan u nizu koji se očekuju idućih tjedana i mjeseci.

Državni tajnik Dragan Jelić kazao je da će pregovori trajati do kraja ove godine, pred kraj godine očekuje se prva verzija dogovorenog zakona koji će proći saborsku proceduru u dva čitanja. Novi Zakon o radu trebao bi stupiti na snagu 1. srpnja 2022. godine, piše Večernji list.

Pojedine će se teme otvarati u odvojenim radnim skupinama, primjerice prvog dana nisu se dotaknuli pitanja otpremnina, kolike će ubuduće biti za stalno zaposlene, ali i za ljude koji rade na određeno. Zajednički je stav da je rada na određeno previše, ali različita su mišljenja kako će se njegov udio smanjivati.

Što se tiče rada na daljinu i rada od kuće, definirat će se obaveze koje se odnose na zaštitu na radu, za takav rad trebat će obostrani pristanak radnika i poslodavca, kao i dodatak postojećem ugovoru o radu.

– U ovih godinu i pol dana s radom od kuće relativno je dobro funkcioniralo, neki su potpisali dodatak ugovora, neki nisu, bilo je nekih sporenja oko troškova rada kod kuće, ali to se rješavalo u dogovoru sa sindikatom. Poslodavci traže da naknade troškova za rad od kuće bude neoporezive, vidjet ćemo – istaknuo je Jelić, a prenosi Večernji list.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!