Povežite se s nama

U fokusu

Habijan: Glas dr. Bitara presudio smjeni dr. Zember, a on nezakonito u Upravnom vijeću

Objavljeno:

- dana

NEZAKONITI POSTUPCI

Župan Štromar imenovao je dr. Zouheira Bitara iz Novog Marofa bez da je dr. Bitar priložio cjelokupnu dokumentaciju koju trebaju ispunjavati kandidati za članove Upravnog vijeća Bolnice. 

Člankom 11. Statuta Opće bolnice Varaždin propisano je kako je kandidat za člana Upravnog vijeća dužan priložiti, između ostalog, Uvjerenje Hrvatske liječničke komore da protiv kandidata nije pokrenut disciplinski postupak i da nije donesena konačna odluka disciplinskih tijela komore. No, Hrvatska liječnička komora potvrdila je kako do 31. siječnja nije zaprimila zahtjev gospodina Bitara za izdavanje predmetnog Uvjerenja – upozorio je predsjednik varaždinskog HDZ-a Damir Habijan.

Drugim riječima, župan je dr. Bitara, postavivši ga Upravno vijeće Bolnice bez spomenutog Uvjerenje, prekršio zakon, konkretno Statut bolnice!

– Podsjećam da je navedeni član bio prisutan na sjednici Upravnog vijeća prilikom glasovanja o razrješenju  ravnateljice dr. Sanje Zember, da je glasovao za imenovanje v.d. ravnatelja dr. Kudelića, te da je isti član jučer glasovao za imenovanje zamjenice ravnatelja gospođe Begić. Upravo je glas dr. Bitara bio odlučujući za sve navedene odluke – tvrdi Habijan te podsjeća kako je člankom 77. b Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi propisano kako nadzor zakonitosti pojedinačnih neupravnih akata koje u samoupravnom djelokrugu donese izvršno tijelo obavljaju nadležna središnja tijela državne uprave, osobito u slučaju ako je u postupku donošenja akta povrijeđen Statut.

O upitnom imenovanju mi smo izvjestili jučer, uoči sjednice Upravnog vijeća bolnice, kada je donesena, s obzirom na gore navedeno, još jedna nezakonita odluka o imenovanju Jasminke Begić zamjenicom v. d. ravnatelja Bolnice.

Dr. Bitar je, bez da je ispunio uvjete propisane Statutom, imenovan u Upravno vijeće bolnice?!

 

Izvor:
Foto: Arhiva RT/Ivan Agnezović

U fokusu

Hrvati od žestica najviše vole popiti likere, a snažan rast bilježi rakija

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ovo blagdansko vrijeme koje je pred nama donijet će i pregršt lijepih prigoda koje se uvijek obilježavaju s čašicom nekog dobrog pića, bilo da to popijemo čisto ili pomiješamo s nekim drugim pićima u odlične kombinacije i mikseve.

To je isto tako dobro vrijeme za upitati odrasle potrošače za njihove preferencije kada je riječ o konzumaciji i stavovima spram jakih alkoholnih pića, a dobivene odgovori uspoređeni su s rezultatima istog istraživanja od prije dvije godine. Istraživanje su tijekom listopada 2023. godine proveli JaTRGOVAC magazin i agencija Hendal na nacionalno reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske starijih od 16 godina.

Od tada nije bilo nekih velikih promjena u broju konzumenata; zabilježen je mali rast od 2 % pa sada imamo ukupno 58 % onih koji ističu da konzumiraju jaka alkoholna pića.

Među njima svaki 20 konzumira ova pića svakodnevno pri čemu je tih 5 % značajno više od 2 % zabilježenih u istraživanju iz 2021. U porastu je i broj onih koji jaka alkoholna pića piju nekoliko puta tjedno i to za 4 %, na ukupno 20 %. Dok jednom tjedno ova pića konzumira 18 % ispitanih te je njih 6 % manje. Nešto veću polovicu čine malo rjeđi konzumenti pa tako imamo 37% onih koji ova pića konzumiraju nekoliko puta mjesečno te 20 % koji ih konzumiraju nekoliko puta godišnje.

Likeri su stabilni na prvom mjestu što su potvrdili rastom od 2 % i ukupno 37% udjela kao jako alkoholno piće koje konzumenti kategorije najčešće piju. Međutim, snažan rast bilježi rakija koja je u odnosu na ranije istraživanje porasla za 8 % i sada je na 31 % preferiranog udjela. Zatim slijede džin s 11 %, viski s 11 %, vodka sa 7 % te rum s 3 % udjela.

I sada da se referiramo na tezu s početka priče: Pijemo li čisto ili u nekoj kombinaciji s drugim pićima? Ukupno je 4 % više onih koji jaka alkoholna pića piju čista, bez miješanja s bilo kojim drugim pićem, te ih sada ima nešto više od dvije trećine, točnije 67 %. Preostala trećina konzumenata ipak voli svoje jako alkoholno piće pomiješati s nekim drugim pićem i tako zadovoljiti svoje nepce.

Zadnje se pitanje odnosilo na mjesto konzumacije i tu nije bilo nekih značajnih promjena u odnosu na prethodno istraživanje. I dalje se najčešće pije kod kuće (svoje kuće ili kod prijatelja, rođaka i sl.), što kao svoj odgovor navodi 55 % konzumenata kategorije. Daljnjih 30 % najčešće pije izvan kuće (kafić, restoran i sl.).

Nastavite čitati

U fokusu

Objavljen popis Najdoktora za 2023. godinu – evo kome je pripala titula u Čakovcu i Varaždinu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Domagoj Butigan

Portal Najdoktor objavio je danas popis najboljih liječnika u Hrvatskoj prema glasovima pacijenata.

Ovo je deseta godina objave popisa najboljih doktora i doktorica, a kako pojašnjavaju kriteriji po kojima je portal birao najbolje doktorice i doktore su ukupan broj komentara; odnos broja pozitivnih i negativnih komentara i kvaliteta samih komentara.

Neki su sa sjevera Hrvatske, a mi donosimo popis.

FIZIJATAR: Ivan Kos i Vladimir Knež iz Varaždinskih Toplica

NEUROKIRURG: Vječeslav Kčira-Fideršek iz Varaždina

OBITELJSKA MEDICINA: Silvija Cikač, Bojana Škvorc i Sanja Škudar-Popović iz Varaždina

ORTOPED: Marko Labaš iz Čakovca

OTORINOLARINGOLOG: Tajana Gudlin-Sbull i Domagoj Butigan iz Varaždina

REUMATOLOG: Vesna Budišin iz Čakovca

ORALNI KIRURG: Damir Roki iz Varaždina

ORTODONT: Mirna Weber iz Varaždina

STOMATOLOG: Ivana Ereš-Dugalija iz Varaždina

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje