FOTOArhiva RT

Nakon što su u srijedu vijećnici iz redova Reformista, Natalija Martinčević i Darko Detelj, zbog, kako smatraju – omalovažavanja, vrijeđanja, i iznesenih kleveta napustili sjednicu Gradskog vijeća Grada Varaždina, o svemu se danas oglasio njegov predsjednik Damir Habijan (HDZ).

Na konferenciji za medije Damir Habijan je naveo da je od svih vijećnika sinoć zatražio da se drže poslovnika, da ne upadaju jedni drugima u riječ tijekom rasprava i da ne vrijeđaju.

– Vijećnica Natalija Martinčević, tijekom rasprave o radu gradonačelnika u polugodišnjem razdoblju, nije se držala točke dnevnog reda i izrekao sam joj opomenu. Ona je izjavila da je vijećnica u četiri mandata i saborska zastupnica, ali zaboravlja da je poslovnik o radu Gradskog vijeća donesen kada je bila zamjenica gradonačelnika Gorana Habuša – rekao je Habijan.

Dodao je da je njezino revoltirano napuštanje sjednice Gradskog vijeća bilo na nivou „dječjeg vrtića“.

– Natalija Martinčević morat će promijeniti način na koji vodi svoju političku kampanju uoči izbora za vijeća mjesnih odbora. Naime, ja imam obvezu štititi dignitet i ugled Gradskog vijeća, a što se tiče mog povišenog tona, pa pet puta sam pokušao doći do riječi i molio je da se u izlaganju drži teme – naglasio je Damir Habijan dodavši kako ne voli ulaziti u nepotrebne polemike.

Na kraju se potužio da kao predsjednik Gradskog vijeća, zbog manjkavog poslovnika, ne može ukoriti, niti natjerati vijećnike da sudjeluju u radu Odbora čiji su članovi.

Reformisti traže Habijanovu ostavku!

Podsjećamo, konferenciji za medije Damira Habijana prethodila je ona Reformista, na kojoj su zatražili njegovu hitnu ostavku.

– Uz sve točke koje je Martinčević pokušala objasniti u svojoj raspravi jedna od njih je i da materijali za važne odluke ne dolaze na vrijeme, da se sazivaju hitne sjednice na kojima se odlučuje o milijunima kuna u jednom dana, da vijećnici pred samu sjednicu Gradskog vijeća primaju amandman gradonačelnika o kupnji dionica Parkova vrijednosti 1,3 milijuna kuna. Ključne i važne odluke kao što su donošenje rebalansa proračuna donose se bez stava Odbora za financije i proračun, a nije se sastala ni većina drugih odbora. Takav način vođenja i sjednice i Grada Varaždina je netransparentan, pa je i time upitna i legitimnost odluka koje Vijeće donosi – istaknuto je na njihovoj presici.

Natalija Martinčević pojasnila je da smatra kako joj predsjednik Gradskog vijeća Damir Habijan „nije dozvolio da sudjeluje u raspravi ali je dao gradonačelniku neograničeno vrijeme da iznosi potpune neistine, da kleveće, vrijeđa“.

– Omalovažavao me i blatio kao vijećnicu i kao osobu. U niti jednom trenutku kao predsjednik Vijeća nije prekinuo gradonačelnika i stao u obranu mene kao gradske vijećnice, a za što prema Poslovniku ima ovlast i obvezu – naglasila je Martinčević.

Reformisti su zatražili ostavku Damira Habijana zbog „sazivanja sjednica bez materijala, donošenja odluka bez neodržavanja odbora Gradskog vijeća, sazivanja sjednica po hitnom postupku u kojima se donose ključne oduke za Grad i u kojima se odlučuje o milijunima kuna naših građana bez opravdanog razloga hitnosti, zbog dostave materijala pred samu sjednicu,  zbog onemogućavanja vijećnika da raspravljaju i zbog krajnje neprimjerenog ponašanja prema vijećnicima“.

Komentari

Komentara