Povežite se s nama

U fokusu

Habijan: Odluka o smjeni dr. Zember je protuzakonita, odluku može donijeti samo ministar zdravstva

Objavljeno:

- dana

O SMJENI

– Upravno vijeće Opće bolnice Varaždin nije nadležno pokrenuti postupak razrješenja ravnateljice dr. Sanje Zember, a kamoli donijeti odluku. Takva odluka je protuzakonita – ponovio je Damir Habijan, bivši član Upravnog vijeća Bolnice i predsjednik varaždinskog HDZ-a, na današnjoj konferenciji za novinare.

– Svi razlozi za razrješenje, koji se navode u odluci, nastupili su u razdoblju od lipnja do rujna 2016. godine. A odredbom članka 62. Zakona o zdravstvenoj zaštiti propisano je da ravnatelj može biti razriješen prije isteka vremena na koje je imenovan, ali u roku od 30 dana od dana saznanja za jedan od razloga navedenih u zakonu. Ako upravno vijeće u tom roku ne razriješi ravnatelja, rješenje o razrješenju može donijeti samo ministar – istaknuo je Habijan.

Osim toga, ponovio je da niti jedan od razloga koje je navelo Upravno vijeće nije osnovan i dovoljan za donošenje odluke o razrješenju.

– Očekivao sam da će netko od članova Upravnog vijeća na samoj sjednici reagirati i ako ništa drugo onda barem ispraviti pravnu osnovu za donošenje odluke. Međutim, kao što ste sami vidjeli to se nije dogodilo. Zanima me kako i na koji način odluku misle ispraviti – naveo je.

– Dok koalicija HNS-a i SDP-a u Varaždinskoj županiji protuzakonito razrješuje ravnateljicu Opće bolnice Varaždin, naši susjedi u Međimurskoj županiji zajedno, bez obzira na političku pripadnost, lobiraju da njihova bolnica dobije magnetsku rezonancu. Stoga apeliram na politiku da ne ponavljamo greške iz prošlosti, nego da struku pustimo da radi svoj posao, da ravnateljici i njezinim suradnicima budemo potpora u nastojanju da realiziraju sve projekte koje su započeli. Ima potporu struke, Hrvatske liječničke komore, ali i javnosti, odnosno pacijenata. Postavlja se pitanje koliko daleko su pojedinci spremni ići da bi ostvarili svoje ambicije i osobne interese? – zapitao se Habijan.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Bosilj o smeću i Batiniću: Ne potpirujte niske strasti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj također je reagirao na vijest da je Ivkom kažnjen jer ne želi primiti na svom odlgalištu smeće iz Varaždina.

Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća, no Batinić odbija podići rampu u Jerovcu!

Podsjetimo, Bosilj je Batinića već ranije zbog ovog problema nazivao lokalnim šerifom.

– Javnosti je poznato kako je namjerno stvoren problem odlaganja otpada od strane bivšeg gradonačelnika problem koji smo zatekli i koji je eskalirao odmah po preuzimanju upravljanja Gradom. Uvidom u zakonsku regulativu i nakon konzultacija s pravnicima bilo je očito da Jerovec mora preuzeti otpad. Nažalost, gradonačelnik Batinić se, sakupljajući političke poene, oglušio na sve naše pokušaje da se dogovorom riješi odlaganje 700 t otpada koji od grada Varaždina i 14 drugih jedinica lokalne samouprave prikuplja Čistoća. Izražavam žaljenje što je došlo do penalizacije Ivkoma i njihovog direktora, ali odgovornost za to snosi isključivo gradonačelnika Batinić koji je javno pozivao na nepoštovanje zakona i drugih pozitivnih propisa kojima je ovo područje regulirano. Nema govora ni o kakvim političkim i inim pritiscima. Zakoni i propisi se moraju poštivati, tako i u ovom slučaju. Drago mi je da pravna država funkcionira, a samovolja i politikanstvo nikako ne smiju biti opcija jer će u konačnici upravo građani koje se iskorištava i kojima se manipulira platiti izrečene kazne. Ne stoje niti optužbe da građani trpe štetu zbog pada cijene zemljišta, jer se kao i u svim drugim jedinicama lokalne samouprave plaća ekološka renta te gradonačelnik ima sredstava da obešteti građane.
Pozivam sve da poštuju odluke nadležnih državnih tijela, odnosno inspekcija te očekujem da će ubrzo, bez ikakvih tenzija krenuti i prvi kamioni prema Jerovcu. Kako bi gradonačelnik Batinić reagirao da mi, kada bude gotova, zatvorimo kompostanu u koju se u okviru aglomeracije bude primao mulj iz pročistača u široj regiji? Ili što učiniti kad će za par godina biti zatvoren Jerovec? Sav otpad iz 4 županije SZ Hrvatske tada će ići u Piškornicu, a otpad će se pretovarivati u Poljani. Zar bi onda Varaždin, po toj logici, trebao zatvoriti pretovarnu stanicu za otpad s ivanečkog područja? Kako bi to objasnio građanima? – zaključio je gradonačelnik Bosilj i pozvao političare da postanu odgovorni, poštuju zakone i prestanu sakupljati jeftine političke poene potpirujući niske strasti.

Nastavite čitati

U fokusu

Župan Stričak: “Žalosti me da je Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski župan Anđelko Stričak osvrnuo se kratkom izjavom na problematiku zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada u Varaždinu te još 14 gradova i općina. Podsjećamo, ivanečka komunalna tvrtka Ivkom d.d. ne želi ga deponirati na odlagalištu u Jerovcu.

>> Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća, no Batinić odbija podići rampu u Jerovcu!

Stričak ističe da ga žalosti ovakav scenarij s kažnjavanjem bilo koje komunalne tvrtke s područja Varaždinske županije.

– S obzirom na to da smo, nažalost, godinama svjedoci prijava, sudskih sporova, ali ne i rješavanja slučaja „varaždinskog smeća“, smatrao sam da smo svi nešto naučili iz tog iskustva te da smo kao političari dovoljno zreli da sjednemo za stol i zajednički nađemo najbolje rješenje. Osobno sam uvijek i svugdje za dijalog i suradnju, a ne za prijave i prijetnje koje nam sigurno neće omogućiti da nađemo sustavno i cjelovito rješenje kakvo jedino i trebamo. Varaždinska županija nema nadležnost nad inspekcijom zaštite okoliša, dok je prema zakonskim odredbama, gospodarenje komunalnim otpadom u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, odnosno gradova i općina – podsjeća Anđelko Stričak.

I dodaje:

– Podržat ću sva nastojanja, svaki sastanak i razgovor koji može doprinijeti rješavanju problematike preuzimanja miješanog komunalnog otpada s područja grada Varaždina i 14 okolnih gradova i općina na najprihvatljiviji mogući način – zaključio je varaždinski župan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!