Povežite se s nama

U fokusu

Habijan: POS naselje nazvali “Grabanice”, autobusni bi preselili, a Vijećnicu stavili – u funkciju

Objavljeno:

- dana

NIZ GAFOVA U NACRTU STRATEGIJE

Ime POS naselja u Jalkovečkoj ulici je “Grabanice”, autobusni kolodvor treba premjestiti izvan centra grada, a Gradsku vijećnicu te palaču Sermage renovirati i privesti funkciji.

Ovo nije nabrajanje prvoaprilskih šala, nego dio sadržaja iz nacrta Strategije razvoja Grada Varaždina do 2020. godine, dokumenta koji je ključan za povlačenje novca iz EU fondova.

Na niz grešaka u sadržaju, ali i nedorečenost ciljeva upozorio je na današnjoj konferenciji za novinare Damir Habijan, predsjednik Povjerenstva varaždinskog HDZ-a.

Kao učenici koji ispravljaju jedinicu

– U nekoliko navrata smo aktualnu gradsku vlast pozivali da donese ključni dokument – Strategiju razvoja za razdoblje od 2014. do 2020. Nacrt tog dokumenta je napokon ugledao svjetlo dana prije tri tjedna. S obzirom da je gradska vlast na tome  navodno radila dvije i pol godine, očekivali smo da ćemo dobiti dokument koji će biti okosnica razvoja Grada. Nažalost, nacrt Strategije koji je predstavljen javnosti izgleda kao kompilacija radova učenika koji samo žele ispraviti jedinicu na polugodištu – rekao je Habijan.

To je potkrijepio konkretnim podacima iz Strategije.

– Poznato je da je autobusni kolodvor kupio investitor koji na postojećoj lokaciji žele izgraditi podzemni kolodvor, pri čemu  zaisgurno namjerava koristiti EU sredstva. Za to je dobio i javnu podršku gradske vlasti. Međutim, u nacrtu Strategije se navodi da se postojeći autobusni kolodvor ne uklapa u gradsku jezgru i da se novi planira izgraditi na lokaciji između Miškinine i Koprivničke te željezničke pruge za Čakovec – naveo je Habijan.

On se pita kako će investitor reagirati kada shvati da aktualna vlast, prema Strategiji, u centru uopće ne planira autobusni kolodvor.

“Tipfeleri“ i misteriji

Nije to jedina greška: Habijan je otkrio da je najveće POS naselje u Varaždinu, izgrađeno između 2003. i 2010. godine, nazvano „Grabanice“, iako je naselje pod tim nazivom smješteno oko 700 metara zračne linije dalje, a izgradio ga je privatni investitor Stanoing.

– Prema aktualnoj gradskoj vlasti, Sveučilište Sjever je u 100-postotnom vlasništvu Grada. Svi znamo da je točan podatak da je osnivač tog Sveučilišta od prošle godine Republika Hrvatska. Ako su ovo „tipfeleri“, onda su doista veliki – komentirao je.

Međutim, nije to najveći problem Strategije, smatra.

– U nacrtu se navodi da su očekivani pokazatelji uspješnosti Strategije nakon 2020. godine prosječna neto plaća od 5.000 kuna, porast broja stanovnika na 49.000 te porast broja turističkih noćenja na 60.000. Ti ciljevi ne predstavljaju ništa drugo nego lijepi skup želja – naveo je.

Pokušao je, naime, pronaći konkretne mjere kojima će se prosječna plaća u četiri godine povećati za oko 1.000 kuna.

– Jedino što možemo naći jest da se to planira „pokretanjem investicija“. Čak i ako se pokrene novi investicijski ciklus, na koji način aktualna vlast misli primorati investitore da povećaju plaće? Hoće li biti selekcije investitora, hoće li se raditi na tome da se u grad dovedu poduzeća koja zapošljavaju visokokvalificiranu radnu snagu? U Strategiji odgovora na ta pitanja nema. To ostaje misterij – kaže Habijan.

Zaboravili kulturnjake, sportaše, gospodarstvenike

Kad su u pitanju sami projekti, u Strategiji nema niti jednog novog.

– Navode se projekti poput Varaždinske kuće, Sinagoge, famozni Muzej – svijet kukaca, koji su poznati već desetak godina i nisu se pomakli s mrtve točke. S obzirom na nedorečenost ciljeva, odnosno smjera u kojem bi se grad razvijao, nedostatak rješenja uočenih problema, sadržajnu konfuznost dokumenta, očito je da smo ponovno dobili dokument koji aktualna gradska vlast donosi pod pritiskom, zato što ga mora donijeti. Da je drugačije, onda bi u ovoj Strategiji bilo mjesta za kulturne djelatnike, slobodne umjetnike, sportaše i gospodarstvenike. Uređenje trgova i fasada, što se predviđa, neće povećati broj noćenja, niti će mjere za poticanje gospodarstva dovesti do rasta plaća – ustvrdio je.

Apelirao je na gradsku vlast da barem ispravi osnovne podatke kako se Varaždin ne bi sramotio.

Popraviti nepopravljivo? Kako?

Hoće li podnijeti kakve prijedloge i primjedbe?  

– Problem u nacrtu Strategije nije samo netočan sadržaj, koji je moguće ispraviti prije samog donošenja na Gradskom vijeću, nego i sam sadržaj, koji je teško u kratkom vremenu mijenjati. Primjerice, nevjerojatno je da se samo usput spominje uređenje bivše zgrade kina Dom, a uopće se ne spominje koja bi bila njegova nova namjena. Smatramo da je to objekt idealan za slobodne umjetnike ili alternativne skupine. Već su me kontaktirali kulturni djelatnici, koji imaju niz primjedbi, a vidjet ćemo hoće li se dati objedinjeni prijedlog sa svim primjedbama ili pojedinačni. Međutim, teško je popraviti dokument na kojem je trebalo ozbiljno raditi, a iz kojeg se vidi da je sklepan na brzinu – zaključio je Habijan.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Habijan o radu na izborni dan: Neradni je dan, a oni koji žele radnike na poslu moraju platiti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Već neko vrijeme traju polemike o tome je li dan izbora neradni dan ili poslodavci mogu radnicima naložiti da dođu na posao.

Danas smo pisali o slučaju gdje je poslodavac, odnosno tvrtka iz Ludbrega, svojim radnicima naložila da 17. travnja dođu na posao.

Dan izbora je neradni dan? Očito ne i za radnike jedne poznate ludbreške tvrtke

O toj temi danas se oglasio i ministar gospodarstva Damir Habijan.

Izborni dan je neradni te su poslodavci obvezni osigurati radnicima ostvarivanje njihova biračkog prava, a oni koji na izborni dan 17. travnja budu radili imaju pravo na povećanu plaću za taj dan, izjavio je Damir Habijan.

Habijan naglašava da zakon propisuje da je to neradni dan, a i Državno izborno povjerenstvo je reklo da su poslodavci obvezni radnicima osigurati ostvarivanje njihova biračkog prava.

Dodaje i da zakon propisuje kako radnici koji rade u dane blagdana i neradne dane imaju pravo na povećanu plaću.

Svima treba osigurati izlazak na izbore, a onima koji rade uvećati plaću za taj dan, rekao je Habijan.

Nastavite čitati

U fokusu

Ovo su imena ljudi na HDZ-ovoj listi u našoj izbornoj jedinici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon sastanka stranačkih tijela, predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković predstavio je izborni program “Za sve izazove” kao i izborne liste.

-S nama na liste idu dosadašnji partneri – HSLS, HDS, HNS, Hrvatska stranka umirovljenika i Marijana Petir. Naša ključna poruka bila je politička stabilnost, koju smo zadržali i održali. Rezultat je to politike desnog centra, liberalnih stranaka, demokršćanskih stranaka i manjinskih stranaka. Sastavit ćemo Vladu, bit ćemo relativni pobjednici – rekao je Plenković.

Nositelji HDZ-ovih lista bit će: Andrej Plenković (prva izborna jedinica), Gordan Jandroković (druga), Anđelko Stričak (treća), Ivan Anušić (četvrta), Marin Piletić (peta), Davor Božinović (šesta), Tomo Medved (sedma), Oleg Butković (osma), Ivan Malenica (deveta), Branko Bačić (deseta), dok će listu za dijasporu (11 izborna jedinica) nositi državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Hrvatske Zvonko Milas.

Lista u III. izbornoj jedinici izgleda ovako:

1. Anđelko Stričak

2. Zoran Gregurović

3. Ljubomir Kolarek

4. HNS (Predrag Štromar)

5. Damir Habijan

6. Žarko Tušek

7. Sanja Borovec

8. Dražen Srpak

9. Ljubica Jembrih

10. Siniša Jenkač

11. HNS (Robert Šplajt)

12. Gordana Ramušćak

13. Zdravko Tušek

14. Goran Kaniški

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje