Predsjednik varaždinskog Gradskog vijeća, Damir Habijan pozvao je danas javno predstavnike FB grupe Varaždinsko smeće“ na razgovor.

To je njegova reakcija na prosvjed održan u subotu na gradskom Korzu, a na kojemu je više od stotinu nezadovoljnih građana prosvjedovalo protiv visokih cijena za odvoz otpada, ali i protiv politike gradske vlasti uopće.

Damir Habijan smatra da je podjela građana štetna i nepotrebna za Varaždin kad ionako u konačnici obje strane žele isto – grad bez smeća.

– Pozivam predstavnike prosvjeda na razgovor na kojemu bi oni artikulirano objasnili koji je glavni problem i ako je moguće, na bilo koji način navedene probleme mirno riješiti – rekao je jutros novinarima Damir Habijan na sastanku ispred Gradske vijećnice, na istom mjestu gdje je održan i prosvjed.

Njemu prosvjed ne smeta jer je to, ističe, demokratsko pravo, ali smatra da da je vrijeme za „spuštanje tenzija koje su, osobito na društvenim mrežama prešle sve granice“.

Damir Habijan novinarima se kao predsjednik Gradskog vijeća obratio u ime vijećnika, ali kao predsjednik gradskog HDZ-a u ime svoje stranke.

Na prosvjedu se govorilo i o baliranom otpadu, a student Matija Benić čak je i dokotrljao veliku balu sa smećem pred Gradsku vijećnicu.

– To je tema s kojom se bavimo već 13 godina i rješavamo ju. U ovim se trenucima pred povjerenstvom koje je formiralo Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, razmatra program i plan sanacije odlagališta u Brezju i ja se nadam ukoliko će biti pozitivno ocijenjeno da je to zapravo osnova kako bi Grad dobio određeni iznos sredstava od Fonda koji bi sufinancirao sanaciju samog odlagališta.

Prosvjednici su s teme smeća ubrzo prešli na politiku i kadroviranje u Gradu, gdje se gradonačelniku Čehoku zamjera da prepuštanjem vodstva u gradskim tvrtkama „plaća podršku u predizbornoj kampanji“, osobito Facebook grupi „Varaždinci za Čehoka“.

– Ne pripadam toj grupi i o tome ne bih ništa znao. Volio bih da mi predstavnici prosvjednika artikuliraju sve što ih  muči. HDZ nije u izvršnoj vlasti i ne bih se miješao tko pod njih što i zašto nešto radi – rekao je.

Odgađa li poziv na razgovor podizanje tužbe koju je protiv organizatora prosvjeda podigao gradonačelnik Ivan Čehok?

– To morate pitati njega. Čuo jesam da je na domjenku s predstavnicima medija najavio tužbe, ali to je na njemu.

Grupa Varaždinsko smeće postoji od sredine listopada i prosvjedi nisu bili u planu. Na javno okupljanje ponukalo ih je raspitivanje službenih osoba iz tvrtke Čistoća o Robertu Boroviću na njegovom radnom mjestu, u školi u Petrijancu. Članovi Grupe to su percipirali kao zastrašivanje i bila je to kap koja je prelila čašu nezadovoljstva pa su odlučili o svemu javno progovoriti i upozoriti okupljanjem građana.

– Ponavljam, svatko ima pravo na prosvjed, sredstva koja netko koristi da bi nešto osujetio moraju biti u skladu s pozitivnim propisima. Ne bih volio da netko na  nedopušteni način zloupotrebljava ono što mu pozitivni propisi omogućuju. Toga se moraju držati obje strane. Ispadam posrednik, ali mislim da je situacija eskalirala i da je Grad Varaždin premali da bi se dijelio po bilo kakvoj osnovi. Probleme trebamo rješavati mirnim putem, a na ovaj način oni jedino eskaliraju. Sve se može riješiti za stolom.

Damir Habijan, ponovio je, poziva na razgovor kao predsjednik Gradskog vijeća, a ne u ime gradonačelnika Ivana Čehoka.

– Ukoliko netko iz vlasti želi može se pridružiti sastanku. Bilo bi to dobro. A dobro bi bilo i da dođe netko iz Čistoće pa da pokušamo postići kompromis.

Ponavljam:

– Ovo što se događa na društvenim mrežama nije dobro i mene kao Varaždinca to žalosti.

Predsjednik Gradskog vijeća ne zna je li prije njega bilo tko iz Vijećnice pozvao drugu stranu na razgovor o problemu.

Komentari

Komentara