Povežite se s nama

U fokusu

Habijan: Varkom je izabrao izraelsku tvrtku koja im je zatajila cijene!

Objavljeno:

- dana

ZAŠTO JE “PAO” OGROMAN NATJEČAJ

Zašto će uistinu biti poništen natječaj Varkoma za dogradnju i rekonstrukciju pročistača, jednog od ključnih objekata budućeg kanalizacijskog sustava u Varaždinu i deset općina?

Direktor Varkoma Vlado Vlašić je naveo da je Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) utvrdila da niti jedna ponuda, pa tako ni ona odabrane tvrtke iz Izraela ne odgovara uvjetima nadmetanja.

Pritom je napomenuo da je riječ bila o sitnim, formalnim nedostacima, kao što su „korištenje stranih riječi“ i „jedno parkirno mjesto manje“.

<< Vlašić priznao: Riskirali smo s izborom Izraelaca, platit ćemo pola milijuna kuna

Međutim, predsjednik HDZ-a Damir Habijan je na današnjoj konferenciji za novinare upozorio da se ne radi ni o kakvim „sitnim nedostacima“, nego o ozbiljnim nedostacima kojima je prekršen Zakon o javnoj nabavi.

– Gospodin Vlašić doista je dao čudna objašnjenja, kojima je pokušao minorizirati problem. Kao što je poznato, uvaženo je svih pet žalbi, pri čemu se svi žalili na to da je odabrana tvrtka iz Izraela važne podatke proglasila poslovnom tajnom! Konkretno, tajnima su proglasili podatke koji utječu na visinu operativnog troška. DKOM u rješenju navodi da je to zabranjeno Zakonom o javnoj nabavi, te da gospodarski subjekti „ne smiju označiti tajnim podatke o jediničnim cijenama, iznosima pojedinih stavki, cijeni ponude te podatke u vezi s kriterijima za odabir ekonomski najpovoljnije ponude“ – istaknuo je Habijan.

Nisu provjeravali ni tko je potpisao ponudu

A to nije jedini veliki propust, upozorio je. Državna komisija je utvrdila i to da je Varkom prihvatio ponudu izraelskog Tahal Consulting Engineersa, ali uopće nije provjeravao je li tu ponudu potpisala osoba koja je ovlaštena zastupati tu tvrtku!

– Državna komisija je utvrdila da Varkom nije dokazao postojanje činjenica i okolnosti na temelju kojih je donio odluku o odabiru ponuditelja, a posebno „uzimajući u obzir činjenicu da iz ponude nije nedvojbeno razvidno koje su osobe po zakonu ovlaštene za zastupanje ponuditelja“. Dakle, u Varkomu to uopće nisu provjeravali, a DKOM je u rješenju utvrdio da Izraelci nisu dokazali da je „javni knjigovođa jednakovrijedan nadležnom tijelu države sjedišta gospodarskog subjekta, odnosno nije dokazao da se radi o važećem, jednako vrijednom dokumentu, niti je dokazao da se u zemlji sjedišta gospodarskog subjekta ne izdaje potvrda porezne uprave o stanju duga“ – naveo je predsjednik gradskog HDZ-a.

Napomenuo je da su to samo neki od razloga zbog kojih su usvojene žalbe, i zbog kojih će Varkom morati platiti više od 500.000 kuna.

– Je li riječ o sitnim nedostacima, Varaždinke i Varaždinci neka procijene sami. A postoji li  odgovornost za takvo postupanje Uprave Varkoma? Ja sam uvjeren da itekako postoji – zaključio je Habijan.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Zbog ptičje gripe sva perad mora biti u zatvorenim nastambama u cijeloj Hrvatskoj

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U nedjelju, 5. prosinca, u Republici Hrvatskoj stupile su na snagu stroge preventivne mjere zbog pojave visoko patogene influence ptica (VPIP) koje su određene Naredbom o mjerama za sprječavanje pojave i širenja influence ptica na području Republike Hrvatske (NN 132/2021).

Mole se posjednici peradi i ptica u zatočeništvu da se pridržavaju svih odredbi Naredbe kako bi se spriječilo daljnja pojava bolesti u domaćim uzgojima peradi kao i širenje ove bolesti i time smanjili mogući veliki gubici u peradarstvu i gospodarstvu općenito, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

– U cijeloj Republici Hrvatskoj osim provedbe higijenskih i biosigurnosnih mjera, obavezno je držanje sve peradi i ptica u zatočeništvu u zatvorenim nastambama kako bi se spriječio svaki kontakt s divljim pticama. Vodena perad (patke i guske) moraju se držati odvojeno od ostale peradi. Peradi i pticama u zatočeništvu hrana i voda za piće može se davati isključivo u zatvorenom prostoru tako da je kontinuirano zaštićena od divljih ptica te se ne smiju koristiti vanjski spremnici za vodu – ističu iz Ministarstva.

Naredbom su također određene i mjere koje se provode u zonama ograničenja na području Sisačko-moslavačke županije koje su objavljene na mrežnim stranicama Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede: www.veterinarstvo.hr. U zonama ograničenja zabranjeno je premještanje peradi i ptica u zatočeništvu i njihovih proizvoda, nusproizvoda te drugih materijala kojima bi se mogla proširiti influenca ptica. Premještanje je moguće samo uz prethodno odobrenje od strane veterinarskog inspektora.

U Varaždinskoj županiji potvrđena ptičja gripa

Također, iz Ministarstva mole punu suradnju s veterinarima koji provode popis gospodarstava na kojima se drži perad i posjete uključujući kliničke preglede peradi i ptica u zatočeništvu kako bi se isključilo prisustvo virusa VPIP na drugim gospodarstvima i pravovremeno reagiralo u slučaju pojave influence ptica. U svrhu ranog otkrivanja visoko patogene influence ptica, iznimno je važno nadležnoj ovlaštenoj veterinarskoj organizaciji odmah prijaviti svaku promjenu zdravstvenog stanja i ponašanja peradi, smanjenje proizvodnje, smanjenje unosa hrane i/ili vode te uginuća peradi i ptica u zatočeništvu.

Virus influence ptica, podtip H5N1, za sada je potvrđen samo na jednom gospodarstvu u domaće peradi u Sisačko-moslavačkoj županiji, dok je u divljih ptica potvrđen (u crvenokljunih labuda i patke kreketaljke) na lokacijama u Sisačko-moslavačkoj, Međimurskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, zbog čega je Naredbom određena i provedba biosigurnosnih mjera u lovu na pernatu divljač do strane lovaca.

Bolest je potvrđena i u drugim europskim zemljama u i populaciji divljih ptica i u domaće peradi te je s obzirom na migracije divljih ptica velika vjerojatnost njenog daljnjeg širenja zbog čega su i u Republici Hrvatskoj uvedene ovakve mjere.

Uprava za veterinarstvo osigurala je 24-satnu pripravnost na broju telefona 099/4392-507 na koji građani mogu prijaviti svako povećano uginuće ili znakova bolesti u divljih ptica.

Nastavite čitati

U fokusu

FOTO Varaždin slavi Dan grada, na svečanoj sjednici dodijeljene nagrade i priznanja

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Povodom blagdana sv. Nikole u varaždinskom HNK u ponedjeljak, 6. prosinca, održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Varaždina.

Sve su pozdravili predsjednica Gradskog vijeća Zdravka Grđan i gradonačelnik Neven Bosilj koji su uručili nagrade i plakete Grada Varaždina.

Dodijeljene su četiri nagrade za životno djelo. Stjepanu Čuseku, dr. med. za postignute rezultate na unaprjeđenju zdravstva te dugogodišnji predani rad u varaždinskoj općoj bolnici na području hitne medicine. Slavenki Majski Cesarec, dr. med. za dugogodišnji i predani rad u promicanju zdravlja te za rezultate od posebnog značaja za unaprjeđenje zdravstva, posebno medicine rada. Nenadu Opačiću za djela od posebnog značaja za unaprjeđenje likovnih umjetnosti i kulture te promicanje vrijednosti grada Varaždina te Ivanu Rukljiću za osobit doprinos u oslobađanju grada Varaždina, promicanje ugleda grada Varaždina te omogućavanje uspostave suvereniteta i izgradnju demokracije u Republici Hrvatskoj.

Nagrade Grada Varaždina otišle su u ruke Aleksandri Saši Božović za najviše zasluge u promicanju znanosti te iznimne rezultate na području matematike, Goranu Mihaliću, posthumno, za izniman doprinos u obrani suvereniteta i stvaranje Republike Hrvatske, očuvanje istine o Domovinskom ratu i doprinos ugledu grada Varaždina te Ireni Vrdoljak, dugogodišnjoj predsjednici Društva multiple skleroze Varaždinske županije za predani rad, humanitarno djelovanje te skrb za osobe oboljele od multiple skleroze i osobe s invaliditetom.

Plaketa Grada Varaždina dodijeljene su Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Biškupec za dugogodišnji doprinos zaštiti ljudi i imovine te promicanje plemenitih ideja na kojima počiva dobrovoljno vatrogastvo, Srebrenki Golubić za 40 godina kontinuiranog uspješnog poslovanja te promicanje obrtništva grada Varaždina, Klubu podvodnih aktivnosti “Drava” Varaždin za 40 godina uspješnog rada i djelovanja na području sporta, posebno ronilačkih aktivnosti, Kulturnom umjetničkom društvu Hrvatske željeznice Varaždin za 90. godina neprekidnog djelovanja u kulturnom životu Grada te Nogometnom klubu Sloboda Varaždin za 90 godina uspješnog rada i djelovanja na području sporta.

Medalja Grada Varaždina otišle su u ruke Sofiji Cingula i Darku Rušecu za ostvarenje iznimno uspješnog projekta očuvanja glazbene ostavštine kompozitora Ivana Padovca, unapređenje glazbene umjetnosti i promociju ugleda grada Varaždina, Udruzi specijalne jedinice policije “Roda” Varaždin za sveukupni izniman doprinos oslobađanju grada Varaždina, obrani Republike Hrvatske te očuvanje istine o Domovinskom ratu, Marijanu Husaku za dugogodišnji predani rad u Gimnaziji Varaždin i uzorne uspjehe u prosvjeti od interesa za Grad Varaždin i šire, Tomislavu Cvetku za dugogodišnji rad i doprinos razvoju gospodarstva i poduzetništva te Rudolfu Kišičeku za izniman doprinos gospodarstvu grada Varaždina koje se ogleda u stvaranju regionalnog trgovačkog lanca, stvaranju novih radnih mjesta i promicanje poduzetništva.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje