Povežite se s nama

U fokusu

Habuš: Avar je iznio teške optužbe, zatražio sam očitovanje od Termoplina

Objavljeno:

- dana

REAKCIJA IZ GRADSKE VIJEĆNICE

Varaždinski gradonačelnik Goran Habuš nije imao informaciju po kojim cijenama je Grad Varaždin ugovorio isporuku plina za gradske ustanove i tvrtke, a po kojim cijenama je tvrtka Termoplin plin naplaćivala.

Proizlazi to iz priopćenja gradonačelnika, koji je reagirao brzo nakon što je nezavisni vijećnik Zlatan Avar na konferenciji za novinare iznio podatke da je Termoplin ustanovama i tvrtkama naplaćivao plin po cijenama većim oko 30 posto, pa čak i 80 posto u odnosu na one ugovorene.

 – S obzirom na teške optužbe koje je iznio vijećnik Zlatan Avar na konferenciji za novinare govoreći o cijenama po kojima je Grad Varaždin kupovao plin, zatražio sam hitno očitovanje nadležnog Upravnog odjela za financije, proračun i javnu nabavu Grada Varaždina. Taj Odjel, između ostalog, provodi postupke nabave plina te je zadužen za kontrolu provođenja postupka javne nabave kao i za kontrolu poštivanja ugovorenih cijena. Ujedno, zatražio sam i hitno očitovanje trgovačkog društva Termoplin na iznesene optužbe – istaknuo je Habuš u priopćenju.

Iako bi se očekivalo da će javno dati objašnjenje zašto su se Termoplinu tolerirale više cijene, gradonačelnik će, barem je tako najavio, tek istražiti o čemu se radi.

Čini se da ga je na priopćenje potaknula Avarova izjava da ne očekuje nikakvu reakciju iz Gradske vijećnice u kojoj kontinuirano ignoriraju sva njegova upozorenja, te da će zbog toga podnijeti kaznenu prijavu.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Šansa poljoprivrednika iz Varaždinske županije je u proizvodima više kvalitete

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva, koji su 15. i 16. listopada održani u Zagrebu, sudjelovali su župan Anđelko Stričak i njegova zamjenica Silvija Zagorec.

Uz strateške smjernice za suočavanje s izazovima u poljoprivredi u narednih 10 godina, novosti o izmjenama u zakonodavstvu, Nacionalni akcijski plan razvoja ekološke poljoprivrede 2023. -2030., na konferenciji je predstavljen i nacionalni sustav označavanja domaćih proizvoda “Dokazana kvaliteta – Hrvatska”.

– Varaždinska županija ima niz zaštićenih poljoprivrednih proizvoda na europskoj i nacionalnoj razini, koji su autohtoni i itekako se ističu svojom kvalitetom. S obzirom da ne raspolažemo velikim poljoprivrednim površinama, budućnost poljoprivrede naše županije je u proizvodima više kvalitete i posebnih karakteristika koji mogu biti itekako konkurentni. Poljoprivrednici iz Hrvatske do 2027. godine iz EU fondova na raspolaganju imaju više od pet milijardi kuna, pri čemu će, primjerice, uskoro biti otvoren natječaj za robotizaciju farmi. Vjerujem da će priliku za povlačenje bespovratnih EU sredstava i daljnji razvoj proizvodnje  iskoristiti i poljoprivrednici iz Varaždinske županije, u čemu imaju našu punu podršku – rekao je župan Stričak.

U Zagrebu se varaždinskim zeljem, zaštićenim na razini Europske unije, predstavio PPP Cafuk.

Na 2. Danima poljoprivrede, ribarstva i šumarstva prisustvao je i premijer Andrej Plenković, ministrica poljoprivrede Marija Vučković, čije Ministarstvo je organiziralo događanje, kao i ministri, stručnjaci i brojni poljoprivrednici.

Nastavite čitati

U fokusu

Parkovi osposobili varaždinski aerodrom, svjedodžba za 3C kategoriju stiže idući tjedan

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon godina nebrige i sustavnog zapuštanja zgrade i okoliša Aerodroma Varaždin, isti bi se ponovno trebao staviti u punu upotrebu. Od kada je tvrtka Parkovi d.o.o. preuzela upravljanje Aerodromom Varaždin intenzivno se radi na ponovnom dobivanju aerodromske svjedodžbe.

Odrađeno je asfaltiranje stajanke čime je asfaltirano više od 3.000 kvadratnih metara prostora ispred hangara i upravne zgrade za parkiranje zrakoplova. Dodatno se sanirala i rulnica koja spaja stajanku i pistu.

Nakon asfalterskih radova obnovljena je horizontalna signalizacija stajanke i rulnice. Budući da su vremenski faktori oštetili površinu piste aerodroma, odrađena je sanacija piste koja je uključivala rezanje fuga, premaz primerom i zapunjavanjem bitumenskom emulzijom radi sprečavanja prodora različitih atmosferilija i sprječavanje daljnjeg oštećenja.

Osim radova na infrastrukturi aerodroma, kao ključan faktor za dobivanje svjedodžbe Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, izrađene su nove aerodromske i letačke karte, kao i novi elaborati koji zadovoljavaju trenutne standarde.

Veliki radovi obavljeni su i na košnji i uređenju okoliša aerodroma o čemu se godinama nije vodilo brige. Zapušten okoliš, obrasla ograda oko prostora aerodroma, te razno divlje raslinje kroz godine su dominirali prostorom aerodroma.

Ipak, Parkovi d.o.o. uspješno su sanirali i taj prostor aerodroma.

Svi ključni radovi su sada završeni i proces dobivanje svjedodžbe je pri kraju. Stoga tvrtka Parkovi d.o.o. očekuje da će i službena dozvola doći unutar nekoliko dana.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje