Povežite se s nama

U fokusu

Habuš: Dušebrižnici Avar i Bunić trebali bi se obratiti na drugu adresu, a ne prozivati Grad

Objavljeno:

- dana

STIGLO REAGIRANJE

– Grad Varaždin, niti ja osobno ne možemo na bilo koji način utjecati na poslovanje C.I.O.S. MBO d.o.o i činjenicu da li će ono i, ako da, kome prodati MBO postrojenje.

Riječ je o poslovodstvenoj odluci jednog trgovačkog društva u kojem Grad nema apsolutno nikakvu vlasničku ili upravljačku moć, pa je u tom kontekstu raspravljati o krivnji ili odgovornosti Grada za štetu koja bi mogla nastati potencijalnim preuzimanjem naprosto besmisleno. Ako su pak dežurni dušebrižnici, poput Avara i Bunića, zabrinuti što na samom ulazu u Grad postoji postrojenje za obradu otpada, dužni su se sa svojim prozivkama i optužbama obratiti na drugu adresu: onih koji su ugovorili da će se takvo postrojenje uopće izgraditi – reagirao je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš na izjave Zlatana Avara i Željka Bunića koji su jučer, podsjećamo, na izvanrednoj konferenciji za novinare izjavili kako varaždinski gradonačelnik Goran Habuš i župan Predrag Štromar Varaždin žele pretvoriti u nacionalno smetlište.  

Habuš poziva vijećnike da mirno riješe pitanje zemljišta

Avar i Bunić ogorčeni: Štromar i Habuš žele Varaždin pretvoriti u nacionalno smetlište!

– Razloge za takav svoj istup, ako se opravdani razlozi uopće i mogu tražiti u bilo čemu drugome osim u samopromociji cijenjenih vijećnika, Avar i Bunić temelje na činjenici da se na području Grada nalazi MBO postrojenje, da je tom postrojenju kapacitet cca. 95 000 tona/godišnje i da isto sada preuzima Piškornica. Drugim riječima, da će se ubuduće u MBO postrojenju koje se nalazi u Brezju obrađivati otpad najmanje četiriju županija, suvlasnika Piškornice. Iako vjerujem da je svaki građanin Varaždina toga svjestan, osim evidentno Avara i Bunića, dužan sam skrenuti pozornost da je MBO postrojenje, kao jedan od “najvećih projekata” bivše gradske vlasti, naslijeđeno iz ranijih vremena, ugovorima sklopljenima između bivšeg gradonačelnika Ivana Čehoka i društva u vlasništvu Davora Patafte. Danas se MBO postrojenje nalazi u privatnom vlasništvu trgovačkog društva C.I.O.S. MBO d.o.o., kao takvo egzistira i posluje unatrag nekoliko godina – podsjetio je Habuš i naveo da Grad Varaždin jedino može utjecati da se u cijeloj toj priči s preuzimanjem MBO postrojenja od strane Piškornice na najpovoljniji mogući način riješi pitanje zemljišta na kojem je MBO postrojenje izgrađeno.

– Podsjećam, riječ je o gradskom zemljištu koje je, također nezakonitim ugovorima, Čehok prenio na društvo u vlasništvu Patafte upravo s ciljem da ovaj na njemu i izgradi tvornicu koja je danas kamen spoticanja. Dakle, jedino što je Grad mogao učiniti i što predlažem gradskim vijećnicima da podrže jest da na miran način riješimo pitanje obeštećenja za nekretninu na kojoj je MBO postrojenje izgrađeno i u pogledu te nekretnine okončamo sve sudske postupke koji su trenutno u tijeku. Svaki vijećnik koji uistinu skrbi o interesima Grada, podržat će takav prijedlog, s obzirom da na sve ostalo što Avar i Bunić imputiraju, Grad stvarno nema nikakvog utjecaja.Jedino što Grad može jest da nastalu situaciju maksimalno iskoristi u svoju korist – navodi Habuš i zaključuje da, ukoliko i dođe do preuzimanja MBO postrojenja od strane Piškornice, obrada otpada u tom postrojenju može biti samo privremenog karaktera, dok ne započne s radom regionalni centar za gospodarenje otpadom, čije stavljanje u funkciju sada ponovno podržava i središnja vlast.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

U fokusu

Stričak: jedini koji od početka opstruiraju rješenje bala su SDP i Čačić

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na aktualnom satu današnje Županijske skupštine bilo je i pitanja o varaždinskom baliranom otpadu.

Nataliju Martinčević iz redova Reformista zanimalo je kad će taj problem biti riješen te je tom prilikom podsjetila HDZ-ovog župana Anđelka Stričaka da je u više navrata govorio o vertikali vlasti, odnosno dobroj suradnji županije i države. Pritom je napomenula i da je rješenje bala politička odluka.

– Ovo pitanje puno se puta postavljalo i na sjednicama Skupštine Varaždinske županije, no ja se ne mogu sjetiti nijednog odgovora osim onog gdje se u tom slučaju niste pozivali na vertikalu vlasti. Rješenje ovog pitanja je politička odluka, odnosno da to ovisi o volji Vlade da se to riješi. Zato vas pitam: hoćete li iskoristiti politički utjecaj i riješiti pitanje svih pitanja? – zanimalo je vijećnicu Reformista Nataliju Martinčević.

Župan Stričak osvrnuo se na kronologiju bala te istaknuo da su Čačić i SDP sabotirali dosadašnja rješenja.

– Cijelu operaciju baliranja otpada je osmislio Čačić, projekt je izradila tvrtka Coning, i sve je bilo dobro dok 2008. godine nije pukla ljubav između Čačića i Čehoka. Kad je trebalo sudjelovati na sjednici Gradskog vijeća i donositi odluke, SDP prosvjeduje, znači od početka do sada jedini koji opstruiraju postupak rješavanja bala su Čačić i SDP. I sada se pojave SDP-ovci cmizdravci koji cmizdre zašto se to opstruira. A 16 godina su to opstruirali. Gdje je bio Bosilj kad je trebalo dići ruku za integralnu nagodbu? Niti na sjednicu nije došao, SDP je prosvjedovao. A gdje bi se to moglo drugo riješiti nego na sjednici? – rekao je župan Stričak.

Vijećnica Reformista e potom odgovorila da svi jako dobro znaju da Čačić nije bio gradonačelnik i nikad nije o tome donio nikakvu odluku.

– Čačić s balama nije imao doticaja. Sada ste vi na redu. Ajde, svi smo sve “zaribali” i sada, župane, imate povijesnu šansu to riješiti. Učinite to – poručila je Martinčević.

Nastavite čitati

U fokusu

Paljak se vraća u Županijsku skupštinu, ali kao nezavisni vijećnik. Reformisti ostali bez još jednog vijećnika

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Tomislav Paljak, sad već bivši član Reformista, vraća se u Županijsku skupštinu. Podnio je zahtjev da mu se ponovo aktivira mandat.

Do sad ga je mijenjao Branimir Nađ iz redova Reformista, koji je ujedno i načelnik Općine Martijanec.

Ujedno je predsjednik Skupštine Josip Križanić izvijestio i da je vijećnik Mihael Liber najavio da će ubuduće djelovati kao nezavisni vijećnik, što znači da su Reformisti ostali bez još jednog člana.

Podsjetimo, Tomislav Paljak, nekadašnji dožupan, u vrijeme kad je na čelu Varaždinske županije bio Radimir Čačić, a kasnije državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja odnedavno više nije član Narodne stranke – Reformisti.

-Politika jest proces i istina je da sam svoju stranku uvijek doživljavao prvenstveno društvenim, političkim i programskim, ali i živim organizmom. No kada jednom, bez obzira na razloge, prestanete osjećati ikakav dodir s tijelom kojega ste od njegova nastajanja gradili i u kojega ste iskreno, iz čistoga uvjerenja, ugradili dobar dio sebe, to je znak da je i formalni rastanak neminovan. Ovim statusom objavljujem i kako time prekidam svoju višemjesečnu političku hibernaciju te da ću se politikom nastaviti aktivno baviti iz obaveze prema svim biračima koji su ikada u bilo kojem izbornom ciklusu odlučili na listiću zaokružiti moje ime i prezime – objavio je Tomislav Paljak u srpnju ove godine na društvenim mrežama.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje