Povežite se s nama

U fokusu

Habuš: Dušebrižnici Avar i Bunić trebali bi se obratiti na drugu adresu, a ne prozivati Grad

Objavljeno:

- dana

STIGLO REAGIRANJE

– Grad Varaždin, niti ja osobno ne možemo na bilo koji način utjecati na poslovanje C.I.O.S. MBO d.o.o i činjenicu da li će ono i, ako da, kome prodati MBO postrojenje.

Riječ je o poslovodstvenoj odluci jednog trgovačkog društva u kojem Grad nema apsolutno nikakvu vlasničku ili upravljačku moć, pa je u tom kontekstu raspravljati o krivnji ili odgovornosti Grada za štetu koja bi mogla nastati potencijalnim preuzimanjem naprosto besmisleno. Ako su pak dežurni dušebrižnici, poput Avara i Bunića, zabrinuti što na samom ulazu u Grad postoji postrojenje za obradu otpada, dužni su se sa svojim prozivkama i optužbama obratiti na drugu adresu: onih koji su ugovorili da će se takvo postrojenje uopće izgraditi – reagirao je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš na izjave Zlatana Avara i Željka Bunića koji su jučer, podsjećamo, na izvanrednoj konferenciji za novinare izjavili kako varaždinski gradonačelnik Goran Habuš i župan Predrag Štromar Varaždin žele pretvoriti u nacionalno smetlište.  

Habuš poziva vijećnike da mirno riješe pitanje zemljišta

Avar i Bunić ogorčeni: Štromar i Habuš žele Varaždin pretvoriti u nacionalno smetlište!

– Razloge za takav svoj istup, ako se opravdani razlozi uopće i mogu tražiti u bilo čemu drugome osim u samopromociji cijenjenih vijećnika, Avar i Bunić temelje na činjenici da se na području Grada nalazi MBO postrojenje, da je tom postrojenju kapacitet cca. 95 000 tona/godišnje i da isto sada preuzima Piškornica. Drugim riječima, da će se ubuduće u MBO postrojenju koje se nalazi u Brezju obrađivati otpad najmanje četiriju županija, suvlasnika Piškornice. Iako vjerujem da je svaki građanin Varaždina toga svjestan, osim evidentno Avara i Bunića, dužan sam skrenuti pozornost da je MBO postrojenje, kao jedan od “najvećih projekata” bivše gradske vlasti, naslijeđeno iz ranijih vremena, ugovorima sklopljenima između bivšeg gradonačelnika Ivana Čehoka i društva u vlasništvu Davora Patafte. Danas se MBO postrojenje nalazi u privatnom vlasništvu trgovačkog društva C.I.O.S. MBO d.o.o., kao takvo egzistira i posluje unatrag nekoliko godina – podsjetio je Habuš i naveo da Grad Varaždin jedino može utjecati da se u cijeloj toj priči s preuzimanjem MBO postrojenja od strane Piškornice na najpovoljniji mogući način riješi pitanje zemljišta na kojem je MBO postrojenje izgrađeno.

– Podsjećam, riječ je o gradskom zemljištu koje je, također nezakonitim ugovorima, Čehok prenio na društvo u vlasništvu Patafte upravo s ciljem da ovaj na njemu i izgradi tvornicu koja je danas kamen spoticanja. Dakle, jedino što je Grad mogao učiniti i što predlažem gradskim vijećnicima da podrže jest da na miran način riješimo pitanje obeštećenja za nekretninu na kojoj je MBO postrojenje izgrađeno i u pogledu te nekretnine okončamo sve sudske postupke koji su trenutno u tijeku. Svaki vijećnik koji uistinu skrbi o interesima Grada, podržat će takav prijedlog, s obzirom da na sve ostalo što Avar i Bunić imputiraju, Grad stvarno nema nikakvog utjecaja.Jedino što Grad može jest da nastalu situaciju maksimalno iskoristi u svoju korist – navodi Habuš i zaključuje da, ukoliko i dođe do preuzimanja MBO postrojenja od strane Piškornice, obrada otpada u tom postrojenju može biti samo privremenog karaktera, dok ne započne s radom regionalni centar za gospodarenje otpadom, čije stavljanje u funkciju sada ponovno podržava i središnja vlast.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

U fokusu

Radimir Čačić i službeno objavio da ide po još jedan mandat župana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Ivan Agnezović

Šef Reformista Radimir Čačić na današnjoj je konferenciji za medije objavio da ide po još jedan mandat župana Varaždinske županije. Robert Vugrin i ovaj će put biti njegov zamjenik.

Na početku govora Čačić se osvrnuo da loše stanje u Varaždinskoj županiji kada je došao na vlast 2017. godine.

– Službeno objavljujem svoju kandidaturu za župana Varaždinske županije, a moj zamjenik će kao i do sada biti Robert Vugrin. Kad smo preuzeli vlast zatekli smo minus od 9 milijuna kuna i ništa projekata. Svaki put se razveselim na poruku kampanje jednog od kandidata za župana na proteklim izborima kojim se poziva Štromara da se slika pred bilo čim što je napravio za osam godina mandata. Kad sam preuzeo vodstvo dao sam osnovne smjernice ljudima za rad. Prvo je bilo da niti jedan natječaj na kojem županija može dobiti sredstva ne smije biti propušten. Naplatili smo naša potraživanja od Vlade. Prioritet ćemo davati europskim investicijama. Županija mora postati ona koja dokazuje izvrsnost na djelu. Nakon četiri godine imamo izvrsne rezultate koji se pripisuju izvrsnosti vođenja, jasnim uputstvima i mnogim ljudima koji su sudjelovali u projektima – rekao je Čačić, i dodao da je od dolaska Reformista na vlast Varaždinska županija lider po privlačenju europskih sredstava i to za 215 puta više povučenog novca u projektima u odnosu na mandat ranije.

Među najvažnijim projektima koje je izdvojio u proteklom četverogodišnjem mandatu su kupnja dvorca Šaulovec, smanjenje broja zaposlenih u Varaždinskoj županiji, obnova Minerve, energetska obnova niza škola, poticanje gospodarstva i turizma, obnove u OB Varaždin, uređenje Vodotornja te još mnoga toga.

U novom mandatu Čačić je najavio provođenje već započetih projekata, ali i niz još ambicioznijih za koje očekuje da će biti uloženo 2,4 milijarde kuna.

Nastavite čitati

U fokusu

Dio Varteksovih zgrada bit će prodan, a planira se muzej, stanovi, park, vrtić…

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Predsjednik Uprave Varteksa Tomislav Babić govorio je o planovima za gradnju na području tvorničkog kompleksa Varteksa u Varaždinu.

Ide velika modernizacija kompleksa Varteksa u Varaždinu, uložit će se 1,2 milijarde kuna

Babić je intervju dao Lideru.

– Od 2019. prodali smo nešto neaktivne imovine. Sada imamo jedan veliki teret – dugove iz prijašnjeg doba, a riječ je o najvećem klupskom kreditu Zabe i HBOR-a od 11 milijuna eura. Imamo sporazum s tim bankama o dinamici kredita. Nama prvo dospijeće dolazi krajem travnja i mi smo spremni. Osim toga, ugovoreno je da se proda neaktivna imovina i da se novac od prodaje usmjeri u vraćanje kredita. Kako u Varaždinu imamo 200 tisuća kvadrata zemljišta na kojem su zapušteni bivši pogoni, s tom imovinom želimo zatvoriti te kredite i nastaviti stabilno poslovati – rekao je Babić.

Novinari su ga pitali i hoće li biti prodaje nekretnina u Varaždinu.

– Pregovori traju, no sigurno će budućim investitorima puno značiti to što je izvjesno da će im procedure biti olakšane. Naime, Varteks je, prema Zakonu o strateškim investicijama, podnio zahtjev da se to proglasi strateškim projektom za RH, a neki dan je Povjerenstvo za strateške investicije to i predložilo Vladi. To se odnosi na projekte koji su važni za državu, a očuvanje jedne takve stoljetne kompanije s tisuću zaposlenih jeste interes, a interes je i oživljavanje tog dijela grada koji je sada u ruševnom stanju. Samim time, procedure razvoja kompleksa za buduće developere bit će daleko jednostavnije, ali na jedan kvalitetan urbanistički način. Nekretnine u Varaždinu su procijenjene na 19 milijuna eura, ali nemamo namjeru prodati sve nekretnine jer na tom kompleksu ostaje Varteks sa svojoj proizvodnjom i poslovanjem. Cilj je prodati ruševne zgrade koje se godinama ne koriste i na njima razviti puno javnog sadržaja s potpuno novom vizurom – od stanogradnje, poslovnih prostora, Muzeja Varteksa, parka, vrtića, trgovačkih i ugostiteljskih objekata. Nekada je u tom kompleksu radilo više od 11.000 radnika dok ih je danas svega 900 – objasnio je predsjednik Uprave Varteksa.

Ukupni konsolidirani prihod Varteksa u 2019. godini je iznosio 120 milijuna kuna, gubitak je bio 30 milijuna kuna, dok je EBITDA iznosila 15 milijuna kuna gubitka.

Nastavite čitati