Povežite se s nama

U fokusu

Habuš: Dušebrižnici Avar i Bunić trebali bi se obratiti na drugu adresu, a ne prozivati Grad

Objavljeno:

- dana

STIGLO REAGIRANJE

– Grad Varaždin, niti ja osobno ne možemo na bilo koji način utjecati na poslovanje C.I.O.S. MBO d.o.o i činjenicu da li će ono i, ako da, kome prodati MBO postrojenje.

Riječ je o poslovodstvenoj odluci jednog trgovačkog društva u kojem Grad nema apsolutno nikakvu vlasničku ili upravljačku moć, pa je u tom kontekstu raspravljati o krivnji ili odgovornosti Grada za štetu koja bi mogla nastati potencijalnim preuzimanjem naprosto besmisleno. Ako su pak dežurni dušebrižnici, poput Avara i Bunića, zabrinuti što na samom ulazu u Grad postoji postrojenje za obradu otpada, dužni su se sa svojim prozivkama i optužbama obratiti na drugu adresu: onih koji su ugovorili da će se takvo postrojenje uopće izgraditi – reagirao je varaždinski gradonačelnik Goran Habuš na izjave Zlatana Avara i Željka Bunića koji su jučer, podsjećamo, na izvanrednoj konferenciji za novinare izjavili kako varaždinski gradonačelnik Goran Habuš i župan Predrag Štromar Varaždin žele pretvoriti u nacionalno smetlište.  

Habuš poziva vijećnike da mirno riješe pitanje zemljišta

Avar i Bunić ogorčeni: Štromar i Habuš žele Varaždin pretvoriti u nacionalno smetlište!

– Razloge za takav svoj istup, ako se opravdani razlozi uopće i mogu tražiti u bilo čemu drugome osim u samopromociji cijenjenih vijećnika, Avar i Bunić temelje na činjenici da se na području Grada nalazi MBO postrojenje, da je tom postrojenju kapacitet cca. 95 000 tona/godišnje i da isto sada preuzima Piškornica. Drugim riječima, da će se ubuduće u MBO postrojenju koje se nalazi u Brezju obrađivati otpad najmanje četiriju županija, suvlasnika Piškornice. Iako vjerujem da je svaki građanin Varaždina toga svjestan, osim evidentno Avara i Bunića, dužan sam skrenuti pozornost da je MBO postrojenje, kao jedan od “najvećih projekata” bivše gradske vlasti, naslijeđeno iz ranijih vremena, ugovorima sklopljenima između bivšeg gradonačelnika Ivana Čehoka i društva u vlasništvu Davora Patafte. Danas se MBO postrojenje nalazi u privatnom vlasništvu trgovačkog društva C.I.O.S. MBO d.o.o., kao takvo egzistira i posluje unatrag nekoliko godina – podsjetio je Habuš i naveo da Grad Varaždin jedino može utjecati da se u cijeloj toj priči s preuzimanjem MBO postrojenja od strane Piškornice na najpovoljniji mogući način riješi pitanje zemljišta na kojem je MBO postrojenje izgrađeno.

– Podsjećam, riječ je o gradskom zemljištu koje je, također nezakonitim ugovorima, Čehok prenio na društvo u vlasništvu Patafte upravo s ciljem da ovaj na njemu i izgradi tvornicu koja je danas kamen spoticanja. Dakle, jedino što je Grad mogao učiniti i što predlažem gradskim vijećnicima da podrže jest da na miran način riješimo pitanje obeštećenja za nekretninu na kojoj je MBO postrojenje izgrađeno i u pogledu te nekretnine okončamo sve sudske postupke koji su trenutno u tijeku. Svaki vijećnik koji uistinu skrbi o interesima Grada, podržat će takav prijedlog, s obzirom da na sve ostalo što Avar i Bunić imputiraju, Grad stvarno nema nikakvog utjecaja.Jedino što Grad može jest da nastalu situaciju maksimalno iskoristi u svoju korist – navodi Habuš i zaključuje da, ukoliko i dođe do preuzimanja MBO postrojenja od strane Piškornice, obrada otpada u tom postrojenju može biti samo privremenog karaktera, dok ne započne s radom regionalni centar za gospodarenje otpadom, čije stavljanje u funkciju sada ponovno podržava i središnja vlast.

Izvor:
Foto: ILUSTRACIJA/ARHIVA RT

U fokusu

Bosilj o smeću i Batiniću: Ne potpirujte niske strasti

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj također je reagirao na vijest da je Ivkom kažnjen jer ne želi primiti na svom odlgalištu smeće iz Varaždina.

Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća, no Batinić odbija podići rampu u Jerovcu!

Podsjetimo, Bosilj je Batinića već ranije zbog ovog problema nazivao lokalnim šerifom.

– Javnosti je poznato kako je namjerno stvoren problem odlaganja otpada od strane bivšeg gradonačelnika problem koji smo zatekli i koji je eskalirao odmah po preuzimanju upravljanja Gradom. Uvidom u zakonsku regulativu i nakon konzultacija s pravnicima bilo je očito da Jerovec mora preuzeti otpad. Nažalost, gradonačelnik Batinić se, sakupljajući političke poene, oglušio na sve naše pokušaje da se dogovorom riješi odlaganje 700 t otpada koji od grada Varaždina i 14 drugih jedinica lokalne samouprave prikuplja Čistoća. Izražavam žaljenje što je došlo do penalizacije Ivkoma i njihovog direktora, ali odgovornost za to snosi isključivo gradonačelnika Batinić koji je javno pozivao na nepoštovanje zakona i drugih pozitivnih propisa kojima je ovo područje regulirano. Nema govora ni o kakvim političkim i inim pritiscima. Zakoni i propisi se moraju poštivati, tako i u ovom slučaju. Drago mi je da pravna država funkcionira, a samovolja i politikanstvo nikako ne smiju biti opcija jer će u konačnici upravo građani koje se iskorištava i kojima se manipulira platiti izrečene kazne. Ne stoje niti optužbe da građani trpe štetu zbog pada cijene zemljišta, jer se kao i u svim drugim jedinicama lokalne samouprave plaća ekološka renta te gradonačelnik ima sredstava da obešteti građane.
Pozivam sve da poštuju odluke nadležnih državnih tijela, odnosno inspekcija te očekujem da će ubrzo, bez ikakvih tenzija krenuti i prvi kamioni prema Jerovcu. Kako bi gradonačelnik Batinić reagirao da mi, kada bude gotova, zatvorimo kompostanu u koju se u okviru aglomeracije bude primao mulj iz pročistača u široj regiji? Ili što učiniti kad će za par godina biti zatvoren Jerovec? Sav otpad iz 4 županije SZ Hrvatske tada će ići u Piškornicu, a otpad će se pretovarivati u Poljani. Zar bi onda Varaždin, po toj logici, trebao zatvoriti pretovarnu stanicu za otpad s ivanečkog područja? Kako bi to objasnio građanima? – zaključio je gradonačelnik Bosilj i pozvao političare da postanu odgovorni, poštuju zakone i prestanu sakupljati jeftine političke poene potpirujući niske strasti.

Nastavite čitati

U fokusu

Župan Stričak: “Žalosti me da je Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Varaždinski župan Anđelko Stričak osvrnuo se kratkom izjavom na problematiku zbrinjavanja miješanog komunalnog otpada u Varaždinu te još 14 gradova i općina. Podsjećamo, ivanečka komunalna tvrtka Ivkom d.d. ne želi ga deponirati na odlagalištu u Jerovcu.

>> Ivkom kažnjen zbog varaždinskog smeća, no Batinić odbija podići rampu u Jerovcu!

Stričak ističe da ga žalosti ovakav scenarij s kažnjavanjem bilo koje komunalne tvrtke s područja Varaždinske županije.

– S obzirom na to da smo, nažalost, godinama svjedoci prijava, sudskih sporova, ali ne i rješavanja slučaja „varaždinskog smeća“, smatrao sam da smo svi nešto naučili iz tog iskustva te da smo kao političari dovoljno zreli da sjednemo za stol i zajednički nađemo najbolje rješenje. Osobno sam uvijek i svugdje za dijalog i suradnju, a ne za prijave i prijetnje koje nam sigurno neće omogućiti da nađemo sustavno i cjelovito rješenje kakvo jedino i trebamo. Varaždinska županija nema nadležnost nad inspekcijom zaštite okoliša, dok je prema zakonskim odredbama, gospodarenje komunalnim otpadom u nadležnosti jedinica lokalne samouprave, odnosno gradova i općina – podsjeća Anđelko Stričak.

I dodaje:

– Podržat ću sva nastojanja, svaki sastanak i razgovor koji može doprinijeti rješavanju problematike preuzimanja miješanog komunalnog otpada s područja grada Varaždina i 14 okolnih gradova i općina na najprihvatljiviji mogući način – zaključio je varaždinski župan.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!