Povežite se s nama

U fokusu

Habuš: DUUDI je bio u nadzoru, još nismo dobili nalaz, ali nisu me demantirali!

Objavljeno:

- dana

HITNA KONFERENCIJA ZA NOVINARE

Na hitnoj konferenciji za novinare održanoj u Gradskoj vijećnici gradonačelnik Goran Habuš je potvrdio: Grad Varaždin je u osnivanje Gospodarske zone Brezje i donošenje paketa mjera za poticanje gospodarstva krenuo tek nakon što je u nadzor stigao Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI).

U nadzoru su bili u rujnu 2015. godine, a kontrolirali su je li Grad ispunio sve uvjete za zemljište koje mu je država darovala 2009. godine. Točnije, riječ je o ugovoru koji je potpisan u siječnju 2010.

– Bili su u nadzoru za zemljište koje se prostire na 9,8 hektara, dakle preostalih 103 hektara na kojima se prostire Gospodarska zona Brezje time uopće nisu obuhvaćena. DUUDI je provjeravao je li to zemljište stavljeno u funkciju u skladu s ugovorom o darovanju zemljišta. A to je desetina ukupno darovanog zemljišta – naveo je Habuš.

“Ne strahujemo da će oduzeti zemljište”

Naveo je da je usmeni zaključak na jednom od sastanaka s djelatnicama DUUDI-ja bio da Grad treba stvoriti uvjete za potpisivanje aneksa ugovora, a da su uvjete ispunili upravo osnivanjem jedinstvene Gospodarske zone Brezje i donošenjem programa poticanja gospodarstva.

– Ekipa iz DUUDI-ja je u Grad došla dobronamjerno, a ne sa željom da Gradu oduzme zemljište, došli su da ih Grad informira o svemu poduzetome i da se potpišu aneksi ugovora. Bojim se da retorika HDZ-a ide u suprotnom smjeru i nadam se da HDZ neće koristiti DUUDI kao političko sredstvo pomoću kojega će nekima dijeliti, a nekima oduzimati – rekao je Habuš.

Ustvrdio je da se DUUDI dosad nije „pokazao kao dobar gospodar državnom imovinom“, ali da se nada da će novi direktor to promijeniti.

– Ne strahujemo da bi DUUDI mogao oduzeti zemljište, osim ako to neće biti po političkom ključu – rekao je Habuš aludirajući da bi HDZ mogao to učiniti po političkom ključu, što podsjeća na „slučaj bale“ kada je nakon propasti svojeg rješenja za bale za obmanjivanje i opstruiranje optužio SDP, stranku koja je još uvijek HNS-ov koalicijski partner.

Prošli tjedan poticao investitore, ovaj tjedan spašava zemljšte?!

HDZ-ov Habijan je na današnjoj konferenciji za novinare, nakon koje je Habuš sazvao hitnu konferenciju u Vijećnici, pozvao Habuša da potpiše aneks ugovora s državom kako se kasnije ne bi utvrdile nepravilnosti.

Da se sve prvo pravno razjasni su, podsjećamo, tražili su i vijećnik HSLS-a Željko Bunić, vijećnica Reformista Natalija Martinčević i nezavisni Zlatan Avar na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća. Gradonačelnik Habuš, međutim, sve do te sjednice Gradskog vijeća nije jasno naveo koji je pravi razlog objedinjavanja četiriju zona u Brezju.

Dakle, do prošlog tjedna nije rekao da je cilj „paketa mjera za privlačenje investirora“ zapravo pokušaj otklanjanja opasnosti da DUUDI oduzme zemljište ili zatraži isplatu odštete, jer zemljište nije privedeno svrsi. Štoviše, osnivanje Gospodarske zone Brezje prikazano je isključivo kao briga za privlačenje investitora!

Sada proziva vijećnike koji su javno upozorili što piše u ugovorima: da je Grad morao zemljište privesti svrsi u roku od tri godine, a ni da ga nije smio prenamijeniti. Upravo zbog toga je DUUDI i došao u nadzor.

Dokumente ponudio, pa ih nije dao: Uvid sutra!

Habuš ujedno tvrdi da ga DUUDI nije demantirao. Iz DUUDI-ja su jučer odgovorili da Gradu nisu dali preporuku da, umjesto četiri, osnuje jednu zonu, nego su došli u nadzor.

– Nisu me demantirali. Na Gradskom vijeću sam rekao da nemamo pisani naputak da objedinimo zonu, nego da imamo usmenu sugestiju. Čak i da nemamo njihovu usmenu sugestiju, pa logično je da se četiri zone objedine u jednu. Recite mi jedan razlog zašto ne bismo četiri zone objedinili u jednu? – upitao nas je gradonačelnik.

– Tu vam je kompletna dokumentacija i prepiska s DUUDI-jem, mogu vam je dati – rekao je tijekom konferencije za novinare.

Međutim, kada smo kasnije zamolili da nam da dokumentaciju, to nije učinio, nego nam je rečeno da ćemo je sutra moći dobiti na uvid.

I Habuš zvao premijera i Rimca!

Dodajmo da je Habuš istaknuo da je 19. veljače uputio poziv premijeru Tihomiru Oreškoviću, a da su tvrtki Rimac automobili pisali 24. veljače da dođu u Varaždin.

Ne razumijem ovu najavu HDZ-a da će oni pisati Rimcu. Što ako je investitor iz SDP-a, ako je apolitičan? Nije zadaća stranke da poziva investitora – poručio je.

Međutim, konačnih odgovora za Gospodarsku zonu Brezje još uvijek nema: Habuš je osnovao novu Zonu iako pisanih preporuka nema, a prije nego što je iz DUUDI-ja došao bilo kakav nalaz o tome što su utvrdili nadzorom.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Bivši varaždinski župan postao savjetnik za sigurnost na cestama

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

U Županijskoj palači u Varaždinu konstituiran je Savjet za sigurnost prometa na cestama Varaždinske županije, a osim formalnog dijela konstituiranja, članovi Savjeta kojem je predsjednik dr.sc. Zvonimir Sabati, županijski vijećnik raspravljali su i o analizi stanja sigurnosti prometa u našoj Županiji, a dana je i informacija o pripremama za održavanje cesta u zimskom razdoblju 2021./2022.

Članove Savjeta je pozdravio te im zaželio konstruktivan i plodonosan rad župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, dok je predsjednik Savjeta Sabati naglasio kako će ovo savjetodavno tijelo biti svojevrsna podrška izvršnoj vlasti.

– Svojim savjetima te konstruktivnim prijedlozima, ali i inicijativama nastojati ćemo utjecati na to da se pojača sigurnost prometa na cestama, kako bi svi sudionici u prometu, pješaci, biciklisti  pa i vozači bili što sigurniji. Stoga je sinergija svih institucija , od policije, ŽUC-a, Hrvatskih cesta te predstavnika općina i gradova jako važna –rekao je dr.sc. Zvonimir Sabati.

Voditelj Odsjeka za sigurnost cestovnog prometa PU varaždinske Danijel Posavec  je naznačio kako je u 2010. godini u Varaždinskoj županiji bilo 16 poginulih osoba u prometnim nesrećama, a 2020. godine četvero poginulih čime je ostvaren cilj zacrtan NPSCP-om (Nacionalni program sigurnosti cestovnog prometa od 2011. do 2020. godine), odnosno kako je rekao, broj poginulih osoba u prometnim nesrećama smanjenje je za 75%, a što našu Županiju svrstava u dvije županije u kojima je zabilježeno najveće smanjenje broja smrtno stradalih osoba u prometnim nesrećama u spomenutom razdoblju.

– U 2020. godini u Varaždinskoj županiji bila je najmanja stopa smrtnosti u prometnim nesrećama u Hrvatskoj u odnosu na 100 tisuća stanovnika, odnosno broj poginulih iznosio je 2, 3 poginule osobe u odnosu na zacrtanih 5 poginulih osoba na 100 tisuća stanovnika – istaknuo je Posavec.

Cilj je zadržavanje pozitivnih trendova što se tiče smanjenja broja poginulih osoba u prometnim nesrećama te smanjenje broja prometnih nesreća s teško ozlijeđenim osobama, ali i smanjenje udjela alkohola u prometnim nesrećama te smanjenje broja prekršaja zbog kojih se događaju najteže prometne nesreće, a to su brzina, korištenje mobitela, te ne vezanje pojasom.

Sjednici Savjeta nazočio je i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo i europske poslove Mladen Jakopović.

Nastavite čitati

U fokusu

Silvija Cupar: “Uršulinska prepuna graba i lokvi, a u V. Lisinskog zakrpa do zakrpe“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Neuređenost varaždinskih prometnica i šetnica bila su nezaobilazna tema zadnje sjednice Gradskog vijeća, na kojoj je HDZ-ova vijećnica Silvija Cupar ukazala između ostalog na probleme u Uršulinskoj i Ulici Vatroslava Lisinskog.

Naime, pošljunčana Uršulinska na potezu od Nazorove ulice do Crkve rođenja Isusovoga prepuna je graba.

– Tamo već nekoliko mjeseci imamo više od 50 velikih lokvi vode nakon svake kiše. Nemoguće ih je izbjeći jer se one najveće pružaju u širini pošljunčane staze. Grad ne čineći ništa prisiljava Varaždince i goste da tamo voze nekakav “slalom“ i uz zalet preskaču lokve. Nije taj problem od jučer i meni je potpuno nejasno zašto Parkovi ne pristupe rješavanju problema sa spomenutom šetnicom na način da se upotrijebe kondicioneri tla – istaknula je vijećnica.

Potom se osvrnula i na kaldrmom prekrivenu, nebrojeno puta asfaltom krpanu cestu u strogom centru grada, za koju je ustvrdila da nikome ne služi na čast.

– Zanima me hoće li se u plan sanacija prometnica za 2022. godinu uvrstiti i uređenje Ulice Vatroslava Lisinskog koja godinama vapi za obnovom – rekla je Silvija Cupar.

Varaždinski gradonačelnik odgovorio je da posipavanje šljunkom šetnice u Uršulinskoj očigledno nije bilo adekvatno napravljeno.

– Zatražit ću od gradskih komunalaca da izađu na teren i provjere situaciju. Sredstva za takve sanacije postoje i tražit ću da se odrade. Ulica Vatroslava Lisinskog već je nekoliko puta bila u planu sanacije, pa je iz nepoznatog razloga ispadala. Očekujem da će proračun biti završen oko 10. studenoga i iz njega će se moći iščitati koje ulice će iduće godine biti obuhvaćene programom obnove. Osobno smatram da je ta ulica u gradskoj jezgri jedan od prioriteta za uređenje – poručio je Neven Bosilj. 

U nastavku pogledajte kako izgledaju spomenute šetnice i ulice u centru grada:

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje