Povežite se s nama

U fokusu

Habuš: DUUDI je bio u nadzoru, još nismo dobili nalaz, ali nisu me demantirali!

Objavljeno:

- dana

HITNA KONFERENCIJA ZA NOVINARE

Na hitnoj konferenciji za novinare održanoj u Gradskoj vijećnici gradonačelnik Goran Habuš je potvrdio: Grad Varaždin je u osnivanje Gospodarske zone Brezje i donošenje paketa mjera za poticanje gospodarstva krenuo tek nakon što je u nadzor stigao Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI).

U nadzoru su bili u rujnu 2015. godine, a kontrolirali su je li Grad ispunio sve uvjete za zemljište koje mu je država darovala 2009. godine. Točnije, riječ je o ugovoru koji je potpisan u siječnju 2010.

– Bili su u nadzoru za zemljište koje se prostire na 9,8 hektara, dakle preostalih 103 hektara na kojima se prostire Gospodarska zona Brezje time uopće nisu obuhvaćena. DUUDI je provjeravao je li to zemljište stavljeno u funkciju u skladu s ugovorom o darovanju zemljišta. A to je desetina ukupno darovanog zemljišta – naveo je Habuš.

“Ne strahujemo da će oduzeti zemljište”

Naveo je da je usmeni zaključak na jednom od sastanaka s djelatnicama DUUDI-ja bio da Grad treba stvoriti uvjete za potpisivanje aneksa ugovora, a da su uvjete ispunili upravo osnivanjem jedinstvene Gospodarske zone Brezje i donošenjem programa poticanja gospodarstva.

– Ekipa iz DUUDI-ja je u Grad došla dobronamjerno, a ne sa željom da Gradu oduzme zemljište, došli su da ih Grad informira o svemu poduzetome i da se potpišu aneksi ugovora. Bojim se da retorika HDZ-a ide u suprotnom smjeru i nadam se da HDZ neće koristiti DUUDI kao političko sredstvo pomoću kojega će nekima dijeliti, a nekima oduzimati – rekao je Habuš.

Ustvrdio je da se DUUDI dosad nije „pokazao kao dobar gospodar državnom imovinom“, ali da se nada da će novi direktor to promijeniti.

– Ne strahujemo da bi DUUDI mogao oduzeti zemljište, osim ako to neće biti po političkom ključu – rekao je Habuš aludirajući da bi HDZ mogao to učiniti po političkom ključu, što podsjeća na „slučaj bale“ kada je nakon propasti svojeg rješenja za bale za obmanjivanje i opstruiranje optužio SDP, stranku koja je još uvijek HNS-ov koalicijski partner.

Prošli tjedan poticao investitore, ovaj tjedan spašava zemljšte?!

HDZ-ov Habijan je na današnjoj konferenciji za novinare, nakon koje je Habuš sazvao hitnu konferenciju u Vijećnici, pozvao Habuša da potpiše aneks ugovora s državom kako se kasnije ne bi utvrdile nepravilnosti.

Da se sve prvo pravno razjasni su, podsjećamo, tražili su i vijećnik HSLS-a Željko Bunić, vijećnica Reformista Natalija Martinčević i nezavisni Zlatan Avar na prošlotjednoj sjednici Gradskog vijeća. Gradonačelnik Habuš, međutim, sve do te sjednice Gradskog vijeća nije jasno naveo koji je pravi razlog objedinjavanja četiriju zona u Brezju.

Dakle, do prošlog tjedna nije rekao da je cilj „paketa mjera za privlačenje investirora“ zapravo pokušaj otklanjanja opasnosti da DUUDI oduzme zemljište ili zatraži isplatu odštete, jer zemljište nije privedeno svrsi. Štoviše, osnivanje Gospodarske zone Brezje prikazano je isključivo kao briga za privlačenje investitora!

Sada proziva vijećnike koji su javno upozorili što piše u ugovorima: da je Grad morao zemljište privesti svrsi u roku od tri godine, a ni da ga nije smio prenamijeniti. Upravo zbog toga je DUUDI i došao u nadzor.

Dokumente ponudio, pa ih nije dao: Uvid sutra!

Habuš ujedno tvrdi da ga DUUDI nije demantirao. Iz DUUDI-ja su jučer odgovorili da Gradu nisu dali preporuku da, umjesto četiri, osnuje jednu zonu, nego su došli u nadzor.

– Nisu me demantirali. Na Gradskom vijeću sam rekao da nemamo pisani naputak da objedinimo zonu, nego da imamo usmenu sugestiju. Čak i da nemamo njihovu usmenu sugestiju, pa logično je da se četiri zone objedine u jednu. Recite mi jedan razlog zašto ne bismo četiri zone objedinili u jednu? – upitao nas je gradonačelnik.

– Tu vam je kompletna dokumentacija i prepiska s DUUDI-jem, mogu vam je dati – rekao je tijekom konferencije za novinare.

Međutim, kada smo kasnije zamolili da nam da dokumentaciju, to nije učinio, nego nam je rečeno da ćemo je sutra moći dobiti na uvid.

I Habuš zvao premijera i Rimca!

Dodajmo da je Habuš istaknuo da je 19. veljače uputio poziv premijeru Tihomiru Oreškoviću, a da su tvrtki Rimac automobili pisali 24. veljače da dođu u Varaždin.

Ne razumijem ovu najavu HDZ-a da će oni pisati Rimcu. Što ako je investitor iz SDP-a, ako je apolitičan? Nije zadaća stranke da poziva investitora – poručio je.

Međutim, konačnih odgovora za Gospodarsku zonu Brezje još uvijek nema: Habuš je osnovao novu Zonu iako pisanih preporuka nema, a prije nego što je iz DUUDI-ja došao bilo kakav nalaz o tome što su utvrdili nadzorom.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Treće poskupljenje cigareta u samo mjesec dana

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Novo poskupljenje cigareta na hrvatskom tržištu, treće po redu od početka ožujka.

Nakon Tvornice duhana Rovinj i kompanije Philip Morris Zagreb, dizanje cijena najavila je i tvrtka  JT International Zagreb, i to za 10 eurocenti po kutiji.

JT je prijavio povećanje maloprodajnih cijena za određene marke cigareta  i prijave maloprodajnih cijena za nove marke pod brandom Camel. Nove cijene stupaju na snagu u srijedu, 3. travnja.

Sobranie će po novome stajati 4,90 eura, Camel 4,30 eura, Camel legend 4,10 eura, Camel compact 4,20 eura, Winston 4,20 eura, Benson & Hedges 4,10 eura te LD 4,20 eura.

Cijene su povećane između 2 i 2,5 posto, ovisno o vrsti cigareta, ali sve su, bez iznimke, skuplje za 10 eurocenti. Za toliko su cijene digli i TDR te Philip Morris. Ima li tu možda posla za Agenciju za zaštitu tržišnog natjecanja?

Izvor: Danica

Nastavite čitati

U fokusu

Većina učenika je ispod osnovne razine znanja hrvatskog jezika: ˝To je zbog novih tehnologija˝

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Vinko Filipović, ravnatelj Nacionalnog centar za vanjsko vrednovanje obrazovanja, komentirao je, među ostalim, rezultate nacionalnog ispita u školama.

Nacionalni ispit iz 2023. pokazao je poražavajući podatak da je u hrvatskom jeziku najviše učenika bilo ispod osnovne razine.

-Djelom je to točno, a to je zato jer se odnosi na pisani zadatak. Zbog suvremenih tehnologija naši učenici se sve lošije pisano izražavaju, ali mi upravo na otme inzistiramo, na učeničkoj pismenosti materinskog jezika. Stvari se neće lako popraviti, na društvenim mrežama učenici, kao i svi mi, komuniciraju skraćenicama i anglizmima – rekao je Filipović u Novom danu na N1 televiziji.

I fizika je imala najgore ocijene.

-To je na državnoj maturi. To je jedan višegodišnji problem jer je ona loše stručno zastupljena u školama zbog tržišta koje je fizičare usmjerilo u neka druga profitabilnija zanimanja. Pitanje je u kojoj je mjeri težina zadataka primjeran usvojenom znanju, a treba uzeti u obzir da je ona izborni predmet i da ju polažu i oni kojima ne polaganje neće donijeti nikakvu štetu, kao što je obveznim predmetima, naveo je.

Filipović kaže da ovi rezultati nemaju nikakav utjecaj na upise u srednje škole, ali da su dobar pokazatelj.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje