Povežite se s nama

U fokusu

Habuš lagao vijećnicima: DUUDI nije dao preporuku da 4 zone objedine u jednu, nego su došli u nadzor!

Objavljeno:

- dana

DUUDI DEMANTIRA GRADONAČELNIKA

Država bi Gradu Varaždinu mogla oduzeti zemljšte u Brezju koje mu je darivala u tri navrata i to za razvoj gospodarske zone! Zemljište je darivano za razvoj gospodarske zone, no nije privedeno svrsi u roku od tri godine, a uz to je dvojbeno je li Grad smio zemljište prenamjeniti u poljoprivredno te je li novac od prodanih parcela uložio u infrastrukturno opremanje zona.

To pitanje je prošli tjedan na sjednici Gradskog vijeća otvorilo četvero vijećnika – Otilija Cvetko (HDZ), Zlatan Avar (nezavisni), Natalija Martinčević (Refomisti) i Željko Bunić (HSLS) – te apeliralo na gradonačelnika da prvo razriješi sve dvojbe s državom, a potom sklopi aneks ugovora kako bi bilo neprijeporno da su nekretnine u vlasništvu Grada i da ih država neće uzeti natrag.

Habuš im je odgovorio da se umjesto postojeće četiri zone (Istok, Zapad, Sjever i Jug) jedinstvena zona osniva na preporuku Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI).  

– Bila je ovdje komisija i razgovarali smo što napraviti da ispunimo uvjete iz ugovora. Preporuka DUUDI-ja je bila da objedinimo četiri zone – rekao je Habuš dok je na aktualnom satu vikao na vijećnicu HDZ-a Otiliju Cvetko.

DUUDI: Nadzor po Zakonu o unapređenju poduzetničke infrastrukture

Kakve su preporuke dali Gradu Varaždinu, pitali smo i u DUUDI-ju, iz kojeg je danas stigao jasan odgovor.

– Vezano na odluku Gradskog vijeća Grada Varaždina o osnivanju jedinstvene Gospodarske zone Brezje, umjesto postojeće četiri zone, a da su takvu preporuku dali predstavnici DUUDI-ja prilikom posjete Varaždinu, obavještavamo vas da takva preporuka nije dana od strane DUUDI-a – naveli su iz DUUDI-ja.

Postalo je jasno i zašto su stigli i u Grad Varaždin, što je prvi javnosti prošli tjedan otkrio gradonačelnik Habuš: obavljaju nadzor poduzetničkih zona!

– DUUDI je u suradnji s Ministarstvom poduzetništva i obrta započeo s nadzorom poduzetničkih zona, za osnivanje kojih je darovano državno zemljište, te će se u suradnji s resornim Ministarstvom poduzimati odgovarajuće mjere sukladno Zakonu o unapređenju poduzetničke infrastrukture – istaknuli su.

Zakon jasan: Vlada može raskinuti ugovore o darovanju

U članku 26. Zakona, jasno piše kada Vlada može raskinuti ugovore za zemljište.

„U slučaju raspolaganja darovanim zemljištem, suprotno odredbama ovoga Zakona, odnosno ako darovano zemljište nije privedeno namjeni u svrhu izgradnje poduzetničke zone, odnosno ako darovano zemljište nije privedeno namjeni u roku od tri godine od dana darovanja, odnosno ako sredstva ostvarena prodajom darovanog zemljišta nisu korištena za infrastrukturno opremanje poduzetničke zone za koju je dodijeljeno zemljište, Vlada Republike Hrvatske će na temelju prethodnog očitovanja ministarstva nadležnog za poduzetništvo i obrt, a na prijedlog Agencije za upravljanje državnom imovinom raskinuti Ugovor o darovanju“, piše u tom članku.

Vlada je zemljište u Brezju za formiranje gospodarske zone Gradu darovala u tri navrata, 2005., 2008. i 2010. U zadnja dva ugovora je jasno navedeno da zemljište moraju privesti svrsi u roku od tri godine, na što je gradonačelnika prvi upozorio Damir Habijan, predsjednik Povjerenstva varaždinskog HDZ-a.

I dok gradska vlast na prošlotjednoj sjednici tvrdila da je zemljište privedeno svrsi, nezavisni Zlatan Avar je bio jasan: o tome ne treba raspravljati, jer je nadzor već obavila Državna revizija.

– U izvješću Državne revizije jasno piše da su 2013. u funkciji bile samo zone u Jalkovcu i Brezje Sjever – naveo je.

Natalija Martinčević je također apelirala da se razriješe sve dvojbe, jer ne samo da Gospodarska zona Brezje nije privedena svrsi, nego je Grad prekršio i druge odredbe ugovora.

– Država može oduzeti zemljište ili tražiti odštetu i zato što novac od prodane parcele nije uložen u razvoj gospodarstva, a uz to je još došlo do prenamjene zemljišta u poljoprivredno, jer ste pojetine parcele dali u zakup OPG-u – rekla je Martinčević gradonačelniku.

Vlast je sve te apele ignorirala i većinom glasova osnovala jedinstvenu Gospodarsku zonu Brezje, što uopće nije sukladno preporuci DUUDI-ja.

Izvor:
Foto: Ivan Agnezović

U fokusu

Internetski prevaranti nemilosrdni: zbog glačala i daske vrijednih 200 kuna Ivančanki prijetili smrću

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Prijevarne taktike kriminalaca koji vrebaju na internetu vrlo su česte i sve inovativnije. U posljednjih nekoliko mjeseci na teži način naučilo je to više građana s područja Varaždinske i Međimurske županije.

Prevareni građani uglavnom su policiji prijavljivali dvije vrste prijevara u kojima su ostali bez svog novca.

Prvi način je da su prevareni građani koji su nešto pokušali prodati na internetu, a policija je izvijestila o slučaju s ludbreškog područja.

– Policijski službenici Policijske postaje Ludbreg zaprimili su prijavu 40-godišnjaka da je oštećen kaznenim djelom računalne prijevare. Prema prijavi, on je u srijedu, 6. listopada, na jednoj oglasnoj stranici oglasio prodaju tepiha. Na oglas mu se javila nepoznata ženska osoba s kojom je dogovorio prodaju oglašenog predmeta, pristavši da ona organizira prijevoz putem jednog dostavnog poduzeća. Navedena mu je, prema dogovoru, poslala link spomenutog dostavnog poduzeća u kojem su traženi njegovi osobni podaci i podaci o tekućem računu. Istog dana zaprimio je obavijest banke da je inicirao transakciju od oko 680 eura koja je provedena na račun u Ukrajini te shvatio da je prevaren za isti iznos – prijavljeno je policiji.

U drugoj metodi prijevare građani su olako povjerovali u priču o izmišljenom darovanju novaca ili obećanome nasljedstvu i potom se upustili u sumnjive novčane transakcije te bili prevareni. Tako je bez novaca ostao muškarac s čakovečkog područja.

– Policijski službenici Policijske postaje Čakovec zaprimili su kaznenu prijavu 55-godišnjaka kojom prijavljuje prijevaru putem društvene mreže. Naime, oštećeni je tijekom rujna 2021. godine putem elektroničke pošte ostvario komunikaciju s nepoznatom osobom koja je na društvenoj mreži objavila oglas da želi darovati više stotina tisuća eura. Potom je, prema uputama nepoznate osobe, a sve s ciljem stjecanja novaca, na nekoliko stranih bankovnih računa uplatio nekoliko desetaka tisuća eura. Pošto nije dobio dogovoreni iznos, slučaj je prijavio policiji. Materijalna šteta procjenjuje se na više stotina tisuća kuna, a protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu – objavila je PU međimurska.

Ogroman je problem što je ovakvim kriminalcima gotovo nemoguće ući u trag te građani vrlo rijetko dobiju svoj novac natrag.

Vrebaju

Jedna Ivančanka pokušala je prodati putem interneta glačalo i dasku za glačanje te nam je prepričala svoje iskustvo kako su je pokušali prevariti internetski kriminalci, ali srećom nije nasjela.

Na našoj najpoznatijoj internetskoj stranici za prodaju oglasila je da prodaje glačalo i dasku za glačanje za 200 kuna. Javila joj osoba koja se predstavila kao žena s područja Novigrada koja želi kupiti navedeno. Napisala je da je već uplatila novac prodavačici, te da samo ona može do njega. Također, Ivančanki je poslala link na lažnu stranicu Hrvatske pošte na koji je ona trebala upisati broj kartice, PIN broj, CVC/CVV broj s poleđine svoje kartice te ovlaštenje za internetsko bankarstvo.

– Sve traženo kod mene je pobudilo sumnju jer znam da se PIN ne šalje nikomu. Provjerila sam kod Hrvatske pošte, i iako oni imaju uslugu dostave nečega plaćenog na drugom kraju zemlje, rekli su mi da je link koji mi je poslan lažan te da njihova usluga tako ne funkcionira. Tada sam osobi napisala da sam glačalo već prodala nekomu tko je bliže. Zatim su mi počele stizati prijetnje, malo u muškom, malo u ženskom rodu, da potencijalni kupac neće ostati bez svojih 200 kuna te da će me naći i ubiti. Iako mi nikakav novac nije bio uplaćen. Jako sam se uplašila, čak sam deaktivirala svoju karticu jer su mi nastavili prijetiti – rekla nam je Ivančanka.

Policija savjetuje kako se zaštititi

U posljednje vrijeme policija je zaprimila više prijava slučajeva kibernetičkoga kriminala koji imaju cilj prijevarom izvući novac od žrtava putem e-maila, društvenih mreža, online kupovine ili drugih kanala internetske komunikacije. Stoga su mjere samozaštite ključne u prevenciji ovakvih i sličnih kaznenih djela koja se pojavljuju na internetu.

Kad prodajete, nigdje ne upisujte CVC/CVV broj s poleđine svoje debitne ili kreditne kartice. Za uplatu na tekući račun je dovoljno upisati samo IBAN.

Ono što vam uvijek mora biti sumnjivo su:

– obećanja o brzoj zaradi bez posla

– poruke u kojima se nudi laka zarada

– molbe za manjim donacijama ili neki drugi načini traženja novčane pomoći

– traženje osobnih podataka (preslika ili fotografija osobne iskaznice, bankovne kartice, PIN ili CVV broj)

– molba da kliknete određeni link i spojite se na određeni servis gdje su uglavnom kreirane lažne stranice za plaćanje – primjer tipičnog phishing e-maila

– nepersonalizirane poruke i poruke s očiglednim pravopisnim i gramatičkim greškama

– poruke koje pozivaju na hitno poduzimanje neke radnje.

Nastavite čitati

U fokusu

Josip Pokorny: “Zašto nova gradska vlast zaobilazi Savjet mladih Grada Varaždina?“

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Gradsko vijeće Grada Varaždina kao radno tijelo oformilo je peteročlani Odbor za mlade, minorizirajući pritom ulogu aktualnog Savjeta mladih Grada Varaždina. Smatra to Josip Pokorny, zamjenik predsjednika Savjeta mladih Grada Varaždina.

Štoviše, pita se kako je moguće da je osnovan Odbor za mlade Gradskog vijeća Grada Varaždina, a nitko iz predsjedništva Savjeta mladih Grada Varaždina nije službeno kontaktiran i obaviješten prije samog osnivanja tog tijela?

I dodaje:

– Savjet mladih jest zakonski regulirano tijelo koje savjetuje tijela Grada te pomaže u kreiranju politika usmjerenim prema mladima. Ispostavlja se da se osnivanjem Odbora za mlade želi minorizirati uloga Savjeta, a samim time i mladih u društvu. Dakle, novoosnovani Odbor je tijelo koje služi pukom stvaranju funkcija koje će ući u životopis novoizabranim odbornicima. Znakovito je da nitko iz Savjeta mladih Grada Varaždina nije punopravni član novoosnovanog Odbora s pravom glasa osim gospodina Lukavečkog, koji nije član Odbora ispred Savjeta mladih, već ispred kluba zastupnika SDP-a – ukazuje Pokorny.

Po njemu, čini se da će šikaniranje „nepodobnih“ ljudi iz Savjeta mladih biti stalna praksa.

– Od početka mandata nove gradske vlasti, predstavnici Savjeta mladih Grada Varaždina nisu imali niti jedan službeni sastanak o aktualnim problemima mladih s novom gradskom upravom, a vidimo da novoosnovani Odbor za mlade već licitira s pozamašnim financijskim sredstvima – zaključuje Josip Pokorny, zamjenik predsjednika Savjeta mladih Grada Varaždina.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje