Povežite se s nama

Novosti

Habuš: Ministarstvo će prolongirati rješenje inspekcije!

Objavljeno:

- dana

Varaždinski gradonačelnik i komunalni pročelnik tvrde da Varaždin neće biti zatrpan smećem

Već u subotu Varkom bi trebao raspisati natječaj za novonastali otpad, čime će se steći uvjet za prolongiranje zabrane njegovog odlaganja u Brezju! Najavili su to gradonačelnik Goran Habuš i komunalni pročelnik Vlado Vlašić naglašavajući da  Varaždin neće biti zatrpan smećem.

– Sutra bi trebala stupiti na snagu zabrana gospodarenja otpadom, odnosno baliranja i odlaganja otpada u Brezju, sukladno nedavnom rješenju inspekcije zaštite okoliša. Međutim, moram s veseljem reći da do toga neće doći. Naime, zajedno s Ministarstvom dogovorili smo da se raspiše javni natječaj za tekući otpad i da, ukoliko to učinimo,  tog trenutka prolongirat će se izvršenje rješenja do kraja trajanja javnog natječaja, rekao je varaždinski gradonačelnik dodavši da bi natječaja mogao završiti kroz dva mjeseca, ali to ovisi o mogućim žalbama.

U Zagrebu je također je dogovoreno, kako je dodao, da će Ministarstvo postupiti sukladno rješenju iz 2007. godine.

– Dakle, najvjerojatnije će oni, a možda i mi, raspisati natječaj za balirani otpad i oni će odrediti tko će taj posao odraditi, najavio je Habuš te ponovio da hitno ide natječaj za tekući otpad, dok će  Ministarstvo odrediti „izvođača temeljem ponuda, a u to će se uključiti i Fond s 40 posto, dok će razliku platiti građani“.

Nakon osvrta na propale dogovore o izvozu varaždinskog otpada u Brodsko posavsku županiju, gradonačelnik se osvrnuo i na prijedlog petnaestero vijećnika o promjeni ugovora sklopljenog između Varkoma i T7 VIS-a.

– To je rješenje identično zadnjem prijedlogu T7 VIS-a koji je potpuno neprihvatljivo jer nije dobronamjerno i ude na štetu građana. Uz to, nije jasno kako ga se može tehnički provesti s obzirom da ne smijemo zanemariti činjenicu da je ugovor pod istragom te da je pitanje na koji se način može zadirati u postojeći ugovor te kakve bi to konzekvence za sobom povuklo, ustvrdio je Habuš.

Vijećnici, kako je dodao, predlažu cijenu od 95 eura uvećano za PDV, a 107 eura po toni za balirani otpad.

– Uz to, nastavili bi se sporovi i tužbe, pa tko dobije. Ako dobije T7 VIS onda bi mi morali platiti razliku od pune cijene iz ugovora, a ako bi T7 VIS izgubila sporove ili bi se ugovori proglasili ništetnim – ne bi ništa morali platiti. To je apsolutno neprihvatljivo za građane, ustvrdio je Habuš navodeći da će naći zakonito i jeftino rješenje, i to u najkraćem roku.

O prijedlogu skupine vijećnika govorio je i komunalni pročelnik Vlado Vlašić koji je ustvrdio da se radi o ne samo o neprihvatljivom rješenju, nego i nezakonitom.

 -U tom prijedlogu stoji da bi Grad Varaždin trebao patiti zbrinjavanje smeća iz proračuna, što je suprotno Zakonu o otpadu. Riječ je o opterećenju proračuna za 60 milijuna kuna, a tog novca niti nema Grad. Posao koji je započet na nezakonit način ne može se završiti na zakoniti način. U ovoj ekipu koja je danas u Gradu nema nikoga koji je spreman mimo zakona nastaviti ovaj posao i tu je osnovni prijepor, rekao je Vlašić.

Gradonačelnik se osvrnuo i na konferenciju koju je za novinare u Zagrebu danas održao T7 VIS naglašavajući da je „strašan medijski pritisak putem medija i plaćenih oglasa“.

– U javnosti se želi stvoriti uvjerenje da je jedino moguće rješenje da naše smeće ima T7 Vis, što naravno nije istina, ali se u to uspjelo uvjeriti dio vijećnika. Kruže glasine i o kupovini vijećnika, no ne želim tvrditi da je to točno, ustvrdio je Habuš, dodavši da je „briga o smeću prije svega briga njegova, koji brine isključivo za javni interes, a ne T7 VIS-a koji štiti svoj interes pod krinkom javnog interesa“.

Gradonačelnik nije želio komentirati ulogu prvog potpredsjednik Vlade u slučaju.

– Kada istraga završi i kada bi netko jasno rekao da je ugovor valjan ili ništetan, tada bi po njemu postupili. Vrlo je moralno upitno što bi napravili ako znate da se vodi istraga oko ugovora kako postupiti. Točno je da je optužnica vraćena, koliko će taj postupak trajati ne znam. U vrlo teškoj smo situaciji da zadiremo u taj ugovor, rekao je Habuš te naglasio da ostavka Mirele Holy nema i neće utjecati na postignuti dogovor jer postoje zamjenici.

Upozoren da se bivšem predsjedniku Vlade RH Ivi Sanaderu već sudi zbog slučaja INA-MOL, ali da nikome ne pada na pamet nepoštivanje povezanog ugovora, već prvi zamjenik predsjednika naglašava potrebu postizanja dogovora oko izmjene ugovora,  Habuš je bio kratak.

– Ne mogu o tome ništa reći. Mi imamo postojeći ugovor s T7 Grupom, ne samo taj, nego i drugi koji su pod istragom. Ako konzumiramo taj ugovor, nastat će sigurno šteta za Grad Varaždin, pogotovo na ovakvim prijdlozima koji ne idu u prilog građanima, ustvrdio je gradonačelnik.

Upitan što će se dogoditi i tko će biti oddgovoran ukoliko T7 VIS podnese privremenu mjeru zabrane raspolaganja otpadom koji je predmet važećeg ugovora, gradonačelnik je opet bio kratak.

– Želite li reći da su bale od T7 VIS-a, upitao je Habuš.

Izvor:
Foto: Andrej Švoger

Međimurje

Happy Bike: sastanak projektnih timova uključenih gradova održan u Letenyu

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Uz brojne projekte u kojima sudjeluje kao partner ili nositelj projekta, Grad Prelog dio je i projekta HAPPY BIKE.

HAPPY BIKE je projekt Europske unije koji je odobren za financiranje u okvirima Interrreg programa prekogranične suradnje Mađarska – Hrvatska. Partneri projekta su gradovi Letenje, Prelog i Ludbreg te ŽUC Varaždin. Ukupni budžet projekta je nešto više od milijun eura – EU sredstva 866.282,16 eura, vlastita sredstva 111.415,59 eura. Početna konferencija ovog projekta održana je krajem mjeseca siječnja. U srijedu, 28. veljače, održan je i sastanak projektnih timova iz gradova sudionika projekta.

Sastanak je održan u prostorima gradske uprave mađarskog Grada Letenye. Projekt je sa provedbom započeo početkom mjeseca studenog prošle godine, a voditelj projekta za područje Grada Preloga je Miroslav Hržić.

Glavni cilj projekta je izgraditi nove atrakcije uz rijeke Dravu i Muru uz koje se vežu bogata i raznolika prirodna i kulturna baština. To se planira kako bi se generirao gospodarski rast na prostoru uključenih programskih područja (Grad Letenye, Grad Prelog i Grad Ludbreg). Razvoj infrastrukture koja se provodi u okviru predloženog projekta trebao bi privući veći broj posjetitelja.

Uz uspostavljanje nove biciklističke rute Letenye-Prelog-Ludbreg te interpretacijskim stazama sa prikazom kulturne i prirodne baštine (na ukupnoj dužini od oko 100 km), lokalno stanovništvo i posjetitelji imat će poboljšani pristup slikovitim, gotovo netaknutim prirodnim područjima, a i drugi potencijalni turisti koji posjećuju mjesta uz rijeke Dravu i Muru. Poseban naglasak stavlja se na činjenicu da je ruta Letenye-Prelog-Ludbreg kapilarna ruta čime će se osigurati poveznica s obje strane hrvatsko – mađarske granice, kao i priključak na EuroVelo mrežu.

Područja uključena u projekt Happy Bike su: Županija Zala, Međimurska i Varaždinska županija. Najmanje 11 naselja trebalo bi imati koristi od projekta, a oko 60 kulturnih i prirodnih znamenitosti će biti evidentirano i dostupno posjetiteljima. Sljedeći sastanak projektnih timova održat će se u mjesecu svibnju u Ludbregu.

Nastavite čitati

Događanja

Kulturno-umjetnička večer posvećena Rudolfu Steineru održana u čakovečkoj knjižnici

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Rudolf Steiner

U čakovečkoj Knjižnici „Nikola Zrinski“ prošlog tjedna predavanjem i kulturno-umjetničkim programom je obilježena 157. obljetnica rođenja začetnika antropozofije i waldorfske pedagogije, Rudolfa Steinera.

Program se odvijao u tamošnjoj multimedijalnoj dvorani, pri čemu je posjetiteljima na dolasku zahvalila ravnateljica knjižnice, Ljiljana Križan.

Rudolf Steiner je rođen 25. ili 27. veljače 1861. godine u Donjem Kraljevcu. Bio je utjecajan u mnogim područjima, uključujući odgoj i obrazovanje, poljoprivredu, umjetnost i filozofiju. Unutar svoje pedagogije htio je uspostaviti odgoj djece kao cjelovitih ljudskih bića, naglašavajući važnost ravnoteže fizičkog i duhovnog aspekta čovjeka. S tim u cilju razvio je i euritmiju, izvedbenu umjetnost koja je ujedno i metoda terapije. To su zapravo geste i pokreti koji kretanjem tijela žele izraziti govor i zvuk. Pomoću njegovih ideja razvijena je i biodinamička poljoprivreda. Temeljna zamisao takve vrste ratarstva počiva na „životnoj snazi“, ideji da biljke i životinje posjeduju „kozmičku silu“ koju hranjenjem ljudi unose u svoj organizam. Steiner je smatrao i da pesticidi i umjetna zaštitna sredstva i gnojiva hrani oduzimaju životnost.

Govoreći o naučavanju dr. Rudolfa Steinera, ravnateljica istoimenog centra u Donjem Kraljevcu, Dijana Posavec, pričala je i o predviđenim aktivnostima večeri.

Ravnateljica Centra “Dr. Rudolf Steiner”, Dijana Posavec

-Povodom 157. obljetnice rođenja našeg sunarodnjaka odlučili smo da će se ovdje u čakovečkoj knjižnici održati jedno interesantno predavanje, govorit će gospođa Mila Željeznjak. Naš prijatelj Goran Vadlja iz Donjeg Kraljevca provest će zvukoterapiju. Za 27. veljače bila je predviđena donatorska večer u Toplicama sv. Martin, no zbog vremena smo je morali odgoditi, javnost ćemo naknadno obavijestiti o novom terminu. Odlučili smo da ovu godinu posvetimo popularizaciji lika i djela Rudolfa Steinera. Predavanja na temu biodinamike vrlo su popularna, u Varaždinskoj županiji posjećenost je bila velika, a u bliskoj budućnosti organizirat ćemo ih u Zagrebu, Istri i Slavoniji.

Učenice Graditeljske škole Čakovec predstavile su Steinerovu poeziju

Steinerovu poeziju predstavile su učenice Graditeljske škole Čakovec. Gospođa Mila Željeznjak potom je održala predavanje pod nazivom „Boje duše“ na temu anđeoskog svijeta. Večer je završila govorom Gorana Vadlje o utjecaju zvuka na organizam. Uslijedila je njegova terapija zvukom u trajanju od 15 minuta.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje