Povežite se s nama

U fokusu

Habuš: Ne dobijem li jasne odgovore, od Kukeca tražim ostavku ili mu dajem otkaz

Objavljeno:

- dana

FINANCIJSKA KATASTROFA U GRADSKIM STANOVIMA

Gradonačelnik Varaždina je priznao da je iznenađen nepravilnostima koje je u Gradskim stanovima utvrdilo Povjerenstvo. Dospjele obveze Gradskih stanova iznose vrtoglavih 35 milijuna kuna zbog čega bi mogao biti blokiran račun Grada, koji odgovara za sva dugovanja.

Javnu ustanovu Gradski stanovi treba ukinuti, a ravnatelju Vladimiru Kukecu treba otkazati povjerenje upravljanja javnom ustanovom – upravo je to varaždinskom gradonačelniku Goranu Habušu preporučilo Povjerenstvo za utvrđivanje poslovnog i financijskog stanja Gradskih stanova. Habuš nam je to potvrdio nakon što su mu u petak prezentirani nalazi višemjesečnog pretresanja poslovanja ove javne ustanove.

Ogromni gubici

Gradski stanovi posluju s ogromnim gubicima, a njihove dospjele obveze iznose vrtoglavih 30 milijuna kuna. – Privatno poduzeće u ovakvoj situaciji je nesolventno ili nelikvidno i ide u predstečajnu nagodbu i/ili stečaj. Gradski stanovi su javna ustanova, za njih predstečajne nagodbe te stečaja nema, ali za sva dugovanja odgovara Grad Varaždin. To je ogroman potencijalni teret za proračun – rekao nam je predsjednik Povjerenstva dr. sc. Željko Bunić, vijećnik HSLS-a, inače i sudski vještak za računovodstvo i financije.

dugovanja Gradskih stanova teret su za proračun Grada Varaždina

Iako se znalo da u Gradskim stanovima ima problema, među kojima su nedovršene zgrade u POS naselju Vilka Novaka bile samo medijski najeksponiranije, gradonačelnik je bio iznenađen podacima do kojih je došlo Povjerenstvo.

 

Gradonačelnik će suočiti Kukeca

– Neke stvari doista nisam očekivao poput činjenice da nisu vraćana sredstva Agenciji za promet nekretninama (APN) u rezervni fond, kao i time da postoji ogromna razlika između sredstava koja su planirana i koja su utrošena. Sa svim tim sada treba suočiti ravnatelja. Ako neću dobiti argumentirane odgovore, zahtijevat ću da dâ ostavku ili će mu otkaz biti uručen – jasan je Habuš.

DVIJE OPCIJE:
1) UKINUTI JUGS
2) SANIRATI DUGOVE

– Povjerenstvo mu je dalo i preporuke što učiniti. – Jedna opcija je da se Gradski stanovi ukinu kao ustanova, da se Agenciji za promet nekretninama vrati upravljanje POS-om, a da se neki poslovi vrate u gradsku upravu. Druga opcija je da se sanira postojeće stanje, ali smatram da je to teško izvedivo – rekao je gradonačelnik.
Iako smatra da je i on odgovoran za ovakvo stanje kao gradonačelnik, Povjerenstvo smatra da krivicu za teško stanje snosi osoba koja je upravljala ustanovom, a to je ravnatelj Vladimir Kukec.

Bunić: Najveća odgovornost leži na ravnatelju

– U čitavom lancu odgovornosti najveću odgovornost snosi ravnatelj javne ustanove. Najveći propust je što se nije prikazivalo stanje stvarne zaduženosti te se nije vraćao novac ostalim korisnicima državnog proračuna. Čak 4,7 milijuna kuna nije vraćeno APN-u za prodane stanove u Jalkovečkoj ulici. Za stanove prodane u 2013. godini u Vilka Novaka, za zgradu A1 trebalo je biti vraćeno dodatnih 4,1 millijun kuna, a za stanove prodane po predugovorima u zgradi B1, po načinu na koji razumijem poticaje dobivene iz rezervnog fonda, još dodatnih 3,5 milijuna kuna. Po tome ukupni dospjeli dug prema APN-u iznosi više od 12 milijuna kuna – objašnjava Bunić.

APN nije poslao nikakvu ovrhu, a da li znaju koliki je dug – nisu odgovorili

Srećom za Gradske stanove, APN dosad nije pokušao ovršiti njihov, odnosno račun Grada Varaždina. Iako smo od njih pokušali saznati što će učiniti, odgovor do zaključenja ovoga broja nismo dobili.

 

Nenamjensko prebacivanje: prebacili iz POS-a za socijalne stanove

To što nisu vraćali milijune kuna, nije jedini veliki problem. Povjerenstvo je utvrdilo i da su novac trošili nenamjenski: novac dobiven za izgradnju zgrada u Vilka Novaka su, primjerice, prebacili za izgradnju socijalnih stanova u Hrašćici, koji s POS-om nemaju nikakve veze! Dvojben je i način na koji su se počele graditi POS zgrade u Vilka Novaka. Bunić navodi da su bez jasne vizije počeli graditi temelje za sve četiri zgrade iako kupaca nije bilo. Osim toga, napominje da su za dvije zgrade – od kojih je jedna useljena, a druga je pred useljenjem – primili više nego što je bio planirani trošak tih zgrada.

Za dvije zgrade trebali su potrošiti 49,4 milijuna, a potrošili su 63 milijuna kuna

– Gradski stanovi su od APN-a za Vilka Novaka primili 41 milijun kuna, kupci su uplatili 14 milijuna, Grad je dao 5,5 milijuna kuna pozajmicom te se odrekao komunalnog doprinosa u visini od tri milijuna kuna. Unatoč tome, druga zgrada s 56 stanova još uvijek nije gotova. Za te dvije zgrade planirali su potrošiti 49,4 milijuna kuna, a do sada su, uključujući i neplaćeni komunalni doprinos Grada Varaždina, primljena 63 milijuna kuna – ustvrdio je Bunić.

Bunić: POS se temelji na povjerenju, a tu ga više nema

Činjenica da su ljudi otplaćivali kredite za stanove za koje nisu znali hoće li i kada biti gotovi, narušila je ugled Gradskih stanova na čelu s Kukecom. Kupcima koji su zbog kašnjenja raskinuli predugovore morali su vratiti novac i to uz kamatu od 12 posto.

– Poticana stanogradnja temelji se na tome da kupite nekretninu za koju vam APN ili javna ustanova jamči da će biti dovršena i da ćete, nakon što platite 60 posto vrijednosti stana, u nju useliti. Tog povjerenja više nema – ustvrdio je Bunić.

Izvor:
Foto:

U fokusu

FOTO Mraz uništio kulture i na području Varaždinske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Pad temperature proteklih nekoliko dana opet je pogodio poljoprivrednike.

Naime, tijekom 21. i 22. travnja na nekim je mjestima temperatura otišla u minus, a povrće i voće oštetio je mraz.

– Šteta od mraza je 100 % i to drugu godinu zaredom. U ponedjeljak, 22. travnja, ujutro u voćnjaku je bilo – 3 stupnja – rekao nam je proizvođač jabuka, krušaka i šljiva te vinogradar Josip Žmegač iz Donje Voće.

Predsjednik Kriznog stožera Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Željko Ledinski upozorio je kako veliki problem voćarima predstavlja to što osiguravajuća društva nisu željela osiguravati štete od mraz za ovu godinu.

Ove fotografije su sa Žmegačevog imanja u Donjoj Voći, ali kako saznajemo štete od mraza je bilo na području susjednih općina kao i diljem Hrvatske.

Nastavite čitati

U fokusu

Državni revizori utvrdili hrpu nepravilnosti u poslovanju Međimurske županije

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Foto: Ilustracija

Revizori su u Međimurskoj županiji utvrdili poduži popis onoga što je napravljeno krivo, a Matija Posavec, u službenom očitovanju kaže da je dio nepravilnosti u međuvremenu već ispravljen.

Sada je objavljeno i službeno izvješće Ureda državne revizije u kojem mu se nalaže što sve mora promijeniti u poslovanju županije. Zbog utvrđenih nepravilnosti Međimurska županija je za 2022. dobila uvjetno mišljenje, piše n1info.hr.

Među ostalim, revizori su otkrili da u poslovnim knjigama Međimurske županije rashodi u iznosu od 2.837.430 kuna odnosno nešto više od 378 tisuća eura nisu evidentirani na propisanim računima Računskog plana. Osim toga, pogrešno su iskazani i u financijskim izvještajima.

Također, tijekom 2022. Međimurska županija naručila je razne usluge od tvrtki u svom vlasništvu. Računi su im plaćeni, no revizori su utvrdili da za gotovo 1,6 milijuna kuna odnosno oko 212 tisuća eura nije bilo priloženih specifikacija.

Otkriveni su i ozbiljni propusti u ugovoru o financiranju Županijske bolnice. U pitanju je ugovor za sufinanciranje dijela troškova projekta “Rekonstrukcija i opremanje bolnice za potrebe dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije”. Županija je, prema revizorskom izvješću, u prijašnjim razdobljima Županijskoj bolnici doznačila 8.343.804 kuna odnosno oko 1,1 milijun eura, a od 2021. prestala je plaćati preuzetu obvezu sufinanciranja. Krajem 2022. ostao je dug od 6,4 milijuna kuna odnosno oko 855 tisuća eura, ali on nije evidentiran u poslovnim knjigama niti je iskazan u financijskim izvještajima. Županijska bolnica je iz vlastitih sredstava podmirila ovaj iznos, umjesto Međimurske županije.

Više čitajte OVDJE.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje