Povežite se s nama

U fokusu

Habuš: Nema panike. Izjaviti da je Grad pred bankrotom izuzetno je štetno

Objavljeno:

- dana

GRADSKA VLAST O MJERI OBUSTAVE IZVRŠENJA PRORAČUNA

– Sedneju si muž i žena za stol za ručak. Veli muž ženi: “Imamo 700, a ne 1.000 kuna. Ne bum si kupil cipele ovaj nego drugi mjesec”. To je zapravo to – slikovito je opisao jučer donesenu mjeru privremene obustave proračuna varaždinski gradonačelnik Goran Habuš.

Gradonačelnik je odlučio uvesti ove mjere zbog nepodmirenih obveza iz 2014., nelikvidnosti te slabijeg priljeva sredstava u gradski proračun.

– Ta je mjera propisana Zakonom o proračunu, a korištena je već nekoliko puta, zadnji put 2012. Ne mijenja se nijedna stavka. Ova mjera govori da Grad Varaždin ima odgovornu i savjesnu gradsku vlast koja svakodnevno kontrolira proračun – pojasnio je Habuš.

Gradonačelnik medijima zamjera kakve naslove stavljaju i najavljuje da će protiv nekih možda “poduzeti mjere”

Izuzetno štetnim za Grada Varaždin je nazvao objavljeno priopćenje političke stranke  (misleći na priopćenje gradskog HDZ-a koje potpisuje predsjednik Marijan Kovačić) a očito ga je pogodila rečenica iz priopćenja: ” Međutim da će Grad Varaždin dovesti do bankrota nisu prognozirali niti najpesimističniji kritičari”. Štetnim smatra i to što su pojedini mediji tu rečenicu stavili u naslov.

– Takav naslov može napraviti puno štete, može ugroziti investicije i može ugroziti kandidaturu za prijestolnicu kulture. Zaista nema nikakve panike i ako se neki mediji nastave odnositi ovako prema Gradu, ako nastave iznositi takve bombastične naslove daleko od istine, morat ćemo nešto poduzeti. Nikad još nismo došli u poziciju da moramo povući mjere prema nekim medijima, a ako se i dalje nastave prenosite teške riječi mi ćemo to morati zbog zaštite Grada. Nedozvoljivo je da se u medijima pojavljuje napis da je Grad Varaždin pred bankrotom– veli Habuš.

Djelovanje oporbe je kombinacija neznanja, zloće i gluposti

Oporbu koja je komentirala ovu mjeru prozvao je za neznanje. – Oni koji komentiraju proračun i koji bi htjeli njiime upravljati trebali bi nešto o tome i znati. Protiv neznanja se može boriti, a ako nije neznanje, često je rezultat djelovanja oporbe kombinacija neznanja, zloće i gluposti – ustvrdio je varaždinski gradonačelnik.

Prozivka HDZ-a o bankrotu neugodno je iznenadila i dogradonačelnika Vjerana Radelića. – Jedan smo od rijetkih gradova koji nije povidio komunalnu naknadu niti smo i nećemo povećati prirez. Nisu rezani ni socijalni programi – veli Radelić.

Ova mjera je na snazi sljedećih 45 dana.

Izvor:
Foto:

U fokusu

Varaždinska županija: poslodavci u prosincu najviše tražili radnike u proizvodnji, vozače taksija i konobare

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Krajem prosinca 2022. godine u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, Područnom uredu
Varaždin evidentirane su 2133 nezaposlene osobe.

U odnosu na prethodni mjesec, broj nezaposlenih je manji za 0,9 % ili za 20 osoba, a u usporedbi
s istim mjesecom 2021. godine broj nezaposlenih veći je za 110 osoba, odnosno 5,4 %.

Ujedno je evidentirano i 249 osoba kao tražitelja zaposlenja. Tijekom prosinca evidentirano je 300 novih nezaposlenih osoba.

POdaci HZZ-a Područnog ureda Varaždin pokazuju da je tijekom prosinca 2022. godine prijavljeno je 504 slobodnih radnih mjesta, što je za 29,6 % (212 slobodnih radnih mjesta) manje nego u proteklom mjesecu, te 19 % (118 slobodnih radnih mjesta) manje nego u prosinac 2021.

Najtraženija zanimanja tijekom prosinca 2022. godine u Varaždinskoj županiji bila su radnik na proizvodnoj liniji (tražilo se 35 djelatnika), vozač taksija (30), konobar (24), odgojitelj predškolske djece (21) i kuhar (21).

Tijekom prosinca 2022. godine, iz evidencije nezaposlenih osoba PU Varaždin zaposleno je
ukupno 195 osoba na temelju radnog odnosa. To je 25,6 % manje nego u prethodnom mjesecu i 4,9 % manje nego u istom mjesecu prošle godine.

Stopa nezaposlenosti prema administrativnim izvorima za Varaždinsku je županiju iznosila za prosinac 3.

Nastavite čitati

U fokusu

Antolić Vupora: HDZ-ovci se bave brisanjem SMS-ova, Hrvatskim šumama i softverima… AP, raspišite izbore u Varaždinu!

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Saborska zastupnica SDP-a Barbara Antolić Vupora danas je upozorila kako Vlada još nije donijela odluku o raspisivanju izbora u Varaždinu. Građanima Varaždina time se uskraćuje njihovo Ustavom zajamčeno pravo na lokalnu samoupravu, ističe. 

Nema ni jednog racionalnog i razumljivog razloga zašto već do sada izbori nisu raspisani, odnosno prethodno raspušteno Gradsko vijeće i imenovan povjerenik za poslove iz djelokruga Gradskog vijeća. Grad je još 4.1. ove godine Ministarstvu uprave dostavilo dokumentaciju.

-Odluke o raspisivanju izbora u slučaju neizglasavanja proračuna Vlada je unatrag zadnjih 10 godina uvijek donosila u siječnju. Ponavljam, uvijek. Sada je već veljača a mi i dalje čekamo odgovor na pitanje zašto se odugovlači s odlukom? Hoćemo li jednog dana i o ovome čitati sms poruke i doznati pravi razlog odugovlačenja raspisivanja izbora? AP, raspišite izbore! – poručila je SDP-ova zastupnica.

Nije propustila spomenuti i HDZ-ove afere.

-Možemo razumjeti da Vlada sada ima neke svoje interne probleme s Hrvatskim šumama i softverima. Neki u redovima te stranke danima u strahu brišu mailove i poruke na svojim mobitelima, računalima. Ali za Varaždince nema važnijeg problema od rješenja bala. I da bismo konačno započeli s micanjem bala, treba pod hitno provesti izbore za Gradsko vijeće, za koje sam uvjerena da će imati puno više sluha i političke odgovornosti, pa i stabilnosti – rekla je Antolić Vupora.

Osvrnula se i na problematiku s baliranim otpadom.

-Izbori u Varaždinu posljedica su odbijanja rješenja bala koji su tamo punih osamnaest godina posijane na ulazu u grad od prijašnjih umreženih struktura vlasti. Gradski vijećnici odbili su konačno rješenje za bale. Nisu podržali naš kolektivni ugovor sa sindikatima i povećanje primanja zaposlenih u sustavu Grada. Nisu podržali povećanje iznosa uskrsnica i božićnica našim umirovljenicima, kao i besplatni javni prijevoz. Nisu imali sluha za najmlađe naše sugrađane, projekt izgradnje vrtića do gradnje dviju osnovnih škola besplatno produženi boravak u školama, a ni povećanje naknade od 1000 eura za novorođene naše sugrađane. Svi koji su imalo upoznati s procesom rješavanja tog problema od Fonda za zaštitu okoliša Ministarstva, sva stručna tijela koji su sudjelovali u svim tim procesima, znaju da je varaždinska gradska uprava predvođena gradonačelnikom, Nevenom Bosiljem, došla do rješenja na transparentan način i po hodogramu koji su zadala upravo ta državna tijela. To rješenje je sastavni dio proračuna. Ali problem je što ima rok trajanja. Čekali su 18 godina da se te bale napokon maknu. Da ovdje na tim prostorima niknu tvornice proizvodni pogoni da se Grad širi i živi, ali ovo zavlačenje dovodi u pitanje hoće li se rokovi za rješenje bala moći ispoštovati ili će se cijeli postupak vratiti u ralje HDZ-a. I na početak – kaže SDP-ova zastupnica.

Još je jednom poručila da se raspišu izbori.

-Izbore je potrebno raspisati kako bi se što prije izglasao proračun. Zavlačite, ne gradonačelnika, jer on ostaje na svojoj poziciji zajedno sa svojim suradnicima, već ljude koji žive u Varaždinu. Bez novog saziva Gradskog vijeća mogu se financirati samo nužni troškovi. I ne, ovo nije nimalo situacija slična onoj u Zadru, gdje je zbog HDZ-ovog gradonačelnika Grad u blokadi. Jedina poveznica za probleme u Varaždinu i Zadru je – HDZ. U Varaždinu su lokalni HDZ-ovci kalkulirali, igrali igrice s bivšim gradonačelnikom Čehokom koji je posijao te bale, ali i koji je i na optuženičkoj klupi – rekla je Antolić Vupora.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje