Povežite se s nama

U fokusu

Habuš nije znao čak ni to da je njegovom šoferu isplaćeno oko 2.300 kuna za prekovremene!

Objavljeno:

- dana

REVIZIJA UKORILA GRAD VARAŽDIN

U Gradu Varaždinu se prošle godine radilo prekovremeno, a svaki dodatni sat na poslu zaposlenicima je uredno plaćen, pa je za to potrošeno gotovo 84.000 kuna.

Međutim, Državni ured za reviziju je utvrdio da u slučaju devetero zaposlenika prekovremeni sati nisu isplaćeni sukladno Pravilniku o radu.

Tih devetero zaposlenika je imalo ukupno 477,5 prekovremenih sati, za što im je isplaćeno 29.817 kuna. Pritom je jedan zaposleni novac dobio na temelju odluke pročelnice Upravnog odjela, a preostalih osam na temelju evidencije o prisutnosti na radu, a bez ikakvih odluka pročelnika ili gradonačelnika.

– Iz evidencije prisutnosti na radu nije vidljivo koje su poslove zaposlenici obavljali – upozorili su državni revizori.

To je iznenadilo i gradonačelnika Gorana Habuša, priznao je danas u Gradskoj vijećnici novinarima.

– Odmah po objavi u medijima zatražio sam objašnjenje, jer naravno ni ja nemam takva saznanja. 30.000 kuna bruto je ukupno isplaćeno devetorici zaposlenika temeljem njihovih prekovremenih sati. U neto iznosu riječ je o 21.000 kuna, a mjesečno je to 1.800 kuna za svih devet zaposlenih. Radi se o ljudima iz protokola koji su vani subotom, nedjeljom, radi se o mojem šoferu koji me čeka i ima prekovremene sate – naveo je Habuš.

Kome su uistinu isplaćeni prekovremeni i zašto?

Neobično je da gradonačelnik sve do ovog tjedna nije znao da njegov vozač ima prekovremene sate, koji su mu uredno plaćeni, no suprotno Pravilniku.

Zanimljivo je i to da je Habuš rekao da se radi o devetero zaposlenika iz protokola, točnije iz Upravnog odjela za poslove gradonačelnika na čijem je čelu pročelnica Branka Matavulj.

Međutim, matematika nikako ne štima. U Uredu za odnose s javnošću i protokol ne radi devetero zaposlenika, nego samo njih šestero, u koje se ubraja i Habušev vozač. Od preostalih zaposlenika novinari su u popodnevnim satima i vikendom mogli na poslu ili na terenu vidjeti samo dvoje zaposlenika, Dražena Dretara i Luciju Cahunek. 

Iz toga se može zaključiti da gradonačelnik Habuš nije iznio točne podatke o tome kome su u Odjelu njegove najbliže suradnice uistinu isplaćeni prekovremeni sati i zašto.

Izvor:
Foto: Arhiva RT

U fokusu

Radnici nisu na poslu, ali novi član Uprave Dobiš optimističan: Vjerovnici izrazili pozitivnu namjeru da podrže Varteks

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

O cijeloj situaciji u Varteksu kontaktirali smo novog člana Uprave te tvrtke Dražena Dobiša.

Porezna uprava ˝u tišini˝ ovršila Varteks, hoće li vjerovnici postići dogovor s HBOR-om?

Potvrdio nam je da radnici prošlog tjedna nisu bili na poslu te im je godišnji produžen do ponedjeljka.

– Radnici su se vratili na posao u srijedu 17. kolovoza, no zbog situacije u Varteksu, blokada računa od strane Porezne uprave i Grada Varaždina, a iz straha za moguću neisplatu plaća za srpanj, odbili su početi s radom i zatražili produžetak godišnjeg odmora do ponedjeljka 22. kolovoza, što sam im i odobrio – kaže nam Dobiš. Navodi i kako je politika minimalnih plaća u Varteksu prisutna već dugi niz godina, više od jednog desetljeća.

Upitali smo ga i je li upoznat s informacijama da je prošlog četvrtka održan sastanak vjerovnika u HBOR-u.

– Na sastanku vjerovnika održanom u četvrtak 18.08. svi prisutni vjerovnici izrazili su pozitivnu namjeru da podrže Varteks, pregovori su i dalje u tijeku – kaže Dobiš.

Kaže i da uskoro planira sazvati sastanak s najvećim dioničarima.

– Osobno nisam u kontaktu sa najvećim dioničarima, no namjera mi je u najskorijoj budućnosti, ako okolnosti dopuste, zakazati sastanak s njima – najavljuje Dobiš. Što se tiče mogućeg štrajka, vjeruje da do njega neće doći.

– Držim da su svi radnici Varteksa duboko svjesni situacije u kojoj se nalazimo i da bi mogući štrajk vrlo vjerojatno označio i kraj – kaže nam član Uprave.

Nastavite čitati

U fokusu

Dukat po sedmi put podigao otkupnu cijenu mlijeka

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

S ciljem očuvanja proizvodnje mlijeka na svom otkupnom području Dukat po sedmi put u ovoj godini podiže otkupnu cijenu mlijeka. Tako će od 1. listopada Dukat za svaku predanu litru mlijeka svojim kooperantima plaćati dodatnih 15 lipa, odnosno ukupno 95 lipa više od početka godine.

Otkupna cijena mlijeka ovim će povećanjem biti čak 40 posto veća u odnosu na lanjski listopad.

– Za povećanje otkupne cijene mlijeka od početka godine izdvojili smo ukupno 121 milijun kuna kako bismo našim kooperantima barem dijelom kompenzirali strelovit rast ulaznih troškova i cijene energenata. Međutim, prerađivačka industrija ne može u potpunosti prenijeti povećane troškove u proizvodnji mlijeka na gotov proizvod i tako dodatno opteretiti potrošače. Kao najveći otkupljivač i vodeći prerađivač mlijeka čvrsto stojimo uz naše kooperante i činimo sve kako bismo očuvali njihove farme, no industrija ne može samostalno riješiti probleme u primarnoj proizvodnji mlijeka koja je na koljenima – istaknuo je direktor Dukata Duško Glišić te dodao kako vjeruje da država može, po uzoru na druge zemlje Europske unije, farmerima barem dijelom nadoknaditi rast ulaznih troškova putem dodatnih plaćanja i tako održati proizvodnju mlijeka na hrvatskim farmama. 

Primarna proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj u neprekidnom je padu. U posljednjih deset godina smanjena je za gotovo 30 posto, a posebno je alarmantan podatak da domaćom proizvodnjom mlijeka podmirujemo manje od 50 posto vlastitih potreba za mlijekom i da smo kao zemlja  prehrambeno ovisni o uvozu mlijeka i mliječnih proizvoda.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje