Povežite se s nama

U fokusu

Habuš odustao od prodaje Termoplina, a u 2017. planira zadužiti Varaždin za 25 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

IZMIJENIO PRIJEDLOG PRORAČUNA

Iz prijedloga proračuna Grada Varaždina za 2017. godinu izbačen je planirani prihod od prodaje dionica Termoplina, izvijestio je gradonačelnik Goran Habuš na brifingu s novinarima uoči sjednice Gradskog vijeća 29. prosinca.

Umjesto 327 milijuna kuna, prihodi i primici se u sljedećoj godini planiraju u iznosu od 283,9 milijuna kuna, a rashodi i izdaci bi iznosili 288,8 milijuna kuna.

– Prihod od prodaje dionica Termoplina u iznosu od 67 milijuna kuna ću maknuti iz prijedloga proračuna. Odluku smo donijeli nakon međustranačkog sastanka u srijedu. Taj prihod bi teško bio ostvariv u sljedećoj godini, pa će odluku donijeti novi sastav Gradskog vijeća – rekao je Habuš i napomenuo da od prodaje on nije odustao te da će biti izrađena procjena vrijednosti Termoplinovih dionica u vlasništvu Grada.

Kredit za Varteksovu robnu kuću i vatrogasce

Kad su u pitanju ulaganja, Habuš je ovaj put najavio da će u 2017. početi dogradnja 6. OŠ, kao i energetska obnova objekata Dječjeg vrtića Varaždin. Opet je najavio početak gradnje rotora na raskrižju Filićeve i Krležine, kao i onog na raskrižju Optujske i Bombellesove ulice. Riječ je redom o starim projektima koje dosad nisu uspjeli realizirati.

Najavljena su dva nova projekta – kupnja Varteksove robne kuće na Franjevačkom trgu za 10 milijuna kuna te kupnja 15 milijuna kuna vrijedne opreme za Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Varaždina.

Zbog toga je u planu uzimanje novog kredita u iznosu od 25 milijuna kuna.

Habijan: Potemkinova sela

Inače, prije brifinga, konferenciju za novinare je održao Damir Habijan, predsjednik varaždinskog HDZ-a, na kojoj je najavio da njihovi vijećnici neće podržati prijedlog proračuna za 2017. – Neozbiljno je ići u prodaju dionica Termoplin pet mjeseci prije izbora, a ako novi sastav Gradskog vijeća odluči da neće prodavati dionice, tada će manjak u proračunu biti 67 miijuna kuna – istaknuo je Habijan.

Habuš prodaju povlači iz proračuna, no nije to jedina primjedba . – Ovo je predizborni proračun u koji su stavljeni svi oni projekti koji su se godinama spominjali, a nisu započeli. Mogli bismo reći da je ovo doista pravi primjer Potemkinovog sela – poručio je Habijan.

Izvor:
Foto: RT

U fokusu

Varaždin: počinje isplata „božićnica“ za djecu i umirovljenike

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Danas, u petak, 3. prosinca, počinje isplata božićnica djeci i umirovljenicima u Varaždinu putem poštanskih uputnica na kućne adrese korisnika, a prema podacima Hrvatske pošte ista bi mogla trajati do Božića.

Božićnice za najmlađe, u iznosu od 150 kuna, obuhvaćaju djecu rođenu od 1. siječnja 2004. godine s prebivalištem na području Grada Varaždina. Grad Varaždin je u tu svrhu za ukupno 6.897 mališana osigurao iznos od  1.034.550,00 kuna u Proračunu. Isplate za novorođenu djecu, rođenu od 20. studenog do 31. prosinca ove godine,  vršiti će se po službenoj dužnosti te će ista biti isplaćena na tekući račun podnositelja zahtjeva.

Također, počinje isplata božićnica i za umirovljenike čija ukupna mirovinska primanja ne premašuju limit od 2.500 kuna, osobe s invaliditetom koje su korisnici osobne invalidnine CZS Varaždin i osobe koje imaju status nezaposlene osobe s invaliditetom u evidenciji Regionalnog ureda HZZ Varaždin.

Grad Varaždin je u tu svrhu osigurao preko 800 tisuća kuna, a božićnicu u iznosu od 200 kuna primit će ukupno 4 tisuće korisnika.

Reklamacije za dječje i „božićnice“ za umirovljenike biti će moguće nakon isplate o čemu će svi korisnici biti pravovremeno obaviješteni.

Nastavite čitati

U fokusu

Nemojte čekati u redu: mobitelom rezervirajte termin za izradu osobne ili vozačke

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nemojte čekati u redu, već si rezervirajte mobitelom termin za izradu potrebnih dokumenta.

Putem aplikacije za mobilni pristup redomat.mup.hr građani od srijede, 1. prosinca, mogu rezervirati svoj termin za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole na Odjelu za upravne poslove Policijske uprave varaždinske na adresi Augusta Cesarca 18, Varaždin, dok u drugim policijskim postajama trenutno ova aplikacija nije moguća.

Aplikacijom, na jednostavan i brz način građani, putem svog pametnog mobitela ili računala osim zahtjeva za izradu osobne iskaznice ili vozačke dozvole, mogu rezervirati i termin za izradu putovnice, prijavu prebivališta i boravišta, te za preuzimanje dokumenata.

Mogućnost rezervacije termina zasigurno će doprinijeti smanjenju gužvi na Odjelu za upravne poslove budući da će u rezerviranom terminu građanin biti pozvan na prvi slobodan šalter. Upute za rezervaciju termina sadržane su unutar aplikacije.

Ujedno molimo građane da poštuju pravilo jedna punoljetna osoba – jedan broj, te da u slučaju spriječenosti dolaska, otkažu svoj termin kroz aplikaciju.

Također iz PU varaždinske sreću pozornost, kako se u šalter sali Odjela za upravne poslove nalazi kiosk za aktivaciju osobnih iskaznica gdje građanima službenici pomažu u aktivaciji osobnih iskaznica. Aktiviranim osobnim iskaznicama građani dalje mogu koristiti usluge sustava e-građani.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje