Povežite se s nama

U fokusu

Habuš odustao od prodaje Termoplina, a u 2017. planira zadužiti Varaždin za 25 milijuna kuna

Objavljeno:

- dana

IZMIJENIO PRIJEDLOG PRORAČUNA

Iz prijedloga proračuna Grada Varaždina za 2017. godinu izbačen je planirani prihod od prodaje dionica Termoplina, izvijestio je gradonačelnik Goran Habuš na brifingu s novinarima uoči sjednice Gradskog vijeća 29. prosinca.

Umjesto 327 milijuna kuna, prihodi i primici se u sljedećoj godini planiraju u iznosu od 283,9 milijuna kuna, a rashodi i izdaci bi iznosili 288,8 milijuna kuna.

– Prihod od prodaje dionica Termoplina u iznosu od 67 milijuna kuna ću maknuti iz prijedloga proračuna. Odluku smo donijeli nakon međustranačkog sastanka u srijedu. Taj prihod bi teško bio ostvariv u sljedećoj godini, pa će odluku donijeti novi sastav Gradskog vijeća – rekao je Habuš i napomenuo da od prodaje on nije odustao te da će biti izrađena procjena vrijednosti Termoplinovih dionica u vlasništvu Grada.

Kredit za Varteksovu robnu kuću i vatrogasce

Kad su u pitanju ulaganja, Habuš je ovaj put najavio da će u 2017. početi dogradnja 6. OŠ, kao i energetska obnova objekata Dječjeg vrtića Varaždin. Opet je najavio početak gradnje rotora na raskrižju Filićeve i Krležine, kao i onog na raskrižju Optujske i Bombellesove ulice. Riječ je redom o starim projektima koje dosad nisu uspjeli realizirati.

Najavljena su dva nova projekta – kupnja Varteksove robne kuće na Franjevačkom trgu za 10 milijuna kuna te kupnja 15 milijuna kuna vrijedne opreme za Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Varaždina.

Zbog toga je u planu uzimanje novog kredita u iznosu od 25 milijuna kuna.

Habijan: Potemkinova sela

Inače, prije brifinga, konferenciju za novinare je održao Damir Habijan, predsjednik varaždinskog HDZ-a, na kojoj je najavio da njihovi vijećnici neće podržati prijedlog proračuna za 2017. – Neozbiljno je ići u prodaju dionica Termoplin pet mjeseci prije izbora, a ako novi sastav Gradskog vijeća odluči da neće prodavati dionice, tada će manjak u proračunu biti 67 miijuna kuna – istaknuo je Habijan.

Habuš prodaju povlači iz proračuna, no nije to jedina primjedba . – Ovo je predizborni proračun u koji su stavljeni svi oni projekti koji su se godinama spominjali, a nisu započeli. Mogli bismo reći da je ovo doista pravi primjer Potemkinovog sela – poručio je Habijan.

Izvor:
Foto: RT

U fokusu

Ne štima broj listića: na jednom biračkom mjestu u Gornjoj Voći poništeno glasanje

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Na jednom glasačkom mjestu u Općini Donja Voća ponovno će se održati lokalni izbori i to već 23. svibnja.

Naime, Općinsko izborno povjerenstvo Općine Donja Voća 16. svibnja donijelo je odluku da se poništava glasovanje na biračkom mjestu broj 006 Gornja Voća-2. Određeno je da će se na ovom biračkom mjestu 23. svibnja ponovno glasati za načelnika i članove općonskog vijeća Općine Donja Voća, ali i župana Varaždinske županije te Županijsku skupštinu.

Objašnjeno je da nije sve bilo uredu s broem listića.

Prilikom prebrojavanja glasova na biračkom mjestu broj 006 Gornja Voća-2, za izbor načelnika Općine Donja Voća birački odbor utvrdio je da je glasovalo ukupno 324 birača, dok je prema glasačkim listićima u glasačkoj kutiji broj glasova 325.

Također, prilikom prebrojavanja glasova za izbor članova općinskog vijeća Općine Donja Voća birački odbor utvrdio je da je glasovalo ukupno 318 birača, dok je prema glasačkim listićima u glasačkoj kutiji broj glasova 319.

Kada su se prebrojavali glasovi za izbor župana i zamjenika župana Varaždinske županije birački odbor utvrdio je da je glasovalo ukupno 315 birača, dok je prema glasačkim listićima u glasačkoj kutiji broj glasova 316.

Prilikom prebrojavanja glasova na biračkom mjestu broj 006 Gornja Voća-2, za izbor članova Županijske skupštine Varaždinske županije birački odbor utvrdio je da je glasovalo ukupno 311 birača, dok je prema glasačkim listićima u glasačkoj kutiji broj glasova 313.

Odredbom čl. 63. st. 2. Zakona o lokalnim izborima propisano je da, ako se prilikom prebrojavanja glasačkih listića utvrdi da je njihov broj veći od utvrđenog broja birača koji su glasovali, birački odbor o tome odmah obavještava nadležno izborno povjerenstvo. Nadležno izborno povjerenstvo odmah raspušta birački odbor i imenuje novi te određuje ponavljanje glasovanja na tom biračkom mjestu koje će se obaviti sedmog dana od dana prvog glasovanja.

Prema privremenim rezultatima lokalnih izbora za Općinu Donja Voća, koje je objavio DIP, obrađeno je 83,3 % glasova, odnosno 5 od šest biračkih mjesta. Više od polovice glasova, odnosno 52 % dobila je Reformistica Sanja Kočet i vjerojatno je da će postati nova načelnica. Dosadašnji načelnik, HDZ-ov Krunoslav Jurgec dobio je 31,6 % glasova.
Teško da će novo glasanja na jednom biračkom mjestu poremetiti taj omjer značajnije. Jurgec je već svojoj protukandidatkinji čestitao na pobjedi na svom Facebooku.

Nastavite čitati

U fokusu

Tko će imati većinu u varaždinskom Gradskom vijeću?

Objavljeno:

- dana

Objavio/la:

Nakon lokalnih izbora zanimljivo će biti tko će i kako formirati većinu u varaždinskom Gradskom vijeću.

Za Gradsko vijeće lista Ivana Čehoka dobila je 22,47 %, SDP 19,66 %, Budimo grad 16,60 %, HDZ, HSLS, HSU 14,73 %, Reformisti 7,34 %, lista Davora Patafte 6,16 %, Most 4,55 %, Domovinski pokret 3,28, HNS 3,10 % i Centar 2,05 %.

Kad se to preračuna u mandate u Gradskom vijeću, lista Ivana Čehoka ima šest vijećnika, pet ih ima SDP, po četiri Budimo Grad i HDZ, a po jedan nezavisna lista Davora Patafte i Reformisti.

No, za većinu u vijeću potrebno je 11 ruku.

HDZ je u prošlom sazivu bio pozicija s Čehokovim vijećnicima, a hoće li sada također biti u koaliciji s listom Ivana Čehoka?

No, HDZ i Čehokovi vijećnici zajedno imaju 10 ruku, pa će sigurno tražiti podršku od nezavisne liste Davora Patafte ili Reformista što je malo vjerojatno.

– Nemamo problem s time da u Gradskom vijeću budemo žestoka opozicija – naglasio je Damir Habijan, predsjednik HDZ-a Grada Varaždina u nedjelju navečer kada se još nije znao točan broj vijećnika u varaždinskom Gradskom vijeću.

S druge strane SDP i Budimo grad zajedno imaju devet ruku u vijeću i za formiranje većine biti će ima potrebna podrška jednog Reformista i vijećnika s nezavisne liste Davora Patafte.

Nastavite čitati

Promo

Varaždinsko online izdanje

Međimursko online izdanje

Error, no Ad ID set! Check your syntax!